Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 18:19 - Шенонсо - шедьовър на Френския ренесанс
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 4153 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.01.2013 18:19


Шенонсо - шедьовър на Френския ренесанс (Chвteau de Chenonceau)

image

Шато де Шенонсо е един от многото замъци, пръснати по долината Лоара, който може да се похвали с невероятна архитектура, историческо значение и хиляди туристи от всички краища на света.

image

Този прекрасен шедовър на Френския ренесанс седи гордо по бреговете на Шер, приток на Лоара, близо до едноименното малко селце и великолепно отразява разкош в териториалните води на реката. Негов архитект е французина Филибер Делорм, който издига настоящето имение на мястото на стара мелница. Няма точни данни, кога е станало това, но първото споменаване на замъка в писмен вид е през 11 век. Архитектурната красота не е единствената атракция тук. Тя се допълва с очарователния пейзаж наоколо, парковете и градините и не на последно място най-редките произведения на изкуството, рисувани от някои от най-известните художници като Рубенс, Ван Лу, Риго, Тинторето и Жан-Марк Натиер.

image

През 1411 г. Шенонсо е опожарен като наказание на семейството Marque за престъпление от общ характер и по-късно е възстановен. През 1513 г. наследникът на фамилията го продава на крал Чарлз VIII на Франция, който го унищожава изцяло и го изгражда наново между 1515 и 1521 г.

image

Имението дължи голяма част от своето очарование на жените, затова и често е наричан "Женския замък". Първата дама, помогнала за изграждането на един от най-красивите и разпознаваеми замъци във френската история е Катрин Бриконет.

По-късно Шенонсо е превзет от Франсоа I, но след смъртта му през 1547 г. неговия наследник Хенри II го подарява на метресата си Диан дьо Поатие, която незабавно се влюбва в това грандиозно място и става негова безспорна господарка. Въпреки голямата разлика от почти двадесет години помежду им, тя била надарена с такъв неустоим чар и красота, че кралят не я изоставил до края на живота си. Диан дьо Поатие имала задачата да построи мост, който да свърже замъка с двореца на отсрещния бряг на реката Шер. Някои от изящните цветни и зеленчукови градини са нейно творение и до днес са част от озеленяването на Шенонсо.

image

Едва когато загива през 1559 г. вдовицата на Хенри II - Катерина Медичи прогонва Диан оттам и запазва замъка за себе си. Тя също допринася за блясъка и лукса на имението чрез построяване на галерия над реката и добавяне на повече озеленяване и градини. Плановете й за интериора и екстериора на замъка били много, но не успяла да ги осъществи.

След кончината й през 1589 г., нейната снаха, кралица Луиз дьо Лорен наследила Шенонсо. Тук тя научила вестта за убийството на съпруга си - Хенри III и изпадна в състояние на депресия, като прекарала остатъка от дните си в безцелно скитане по коридорите, облечена в траурни дрехи.

И друга любовница става господарка на Шенонсо през 1624, а именно Габриел д’Естре - любимата на крал Хенри IV.

В следващите 100 години замъка сменя собствениците си многократно докато херцога на Бърбон не го купува през 1720 г. и малко по малко разпродава цялото му съдържание, което води до неговата разруха. Голяма част от статуите и произведенията на изкуството днес се намират във Версайския дворец. Самият имот пък е продаден на оръженосеца Клод Дюпон, който го подарява на жена си - мадам Луиз Дюпон. Тя възстановява имението в предишния му блясък и успява да го запази по време на опустошителната Френска революция.

През 1864 г. шотландецът Даниел Уилсън, направил цяло състояние инсталирайки газени лампи из Париж, купил замъка за дъщеря си. И тя в стила на Катерина Медичи похарчила цяло състояние за пищни празненства, което довело до фалит и изземване на замъка. През 1891 г. той е собственост на кубинския милионер Жозе-Емилио Тери, който пък през 1896 г. го продава на член от семейството - Франсиско Тери. И до днес собственици на двореца са семейство Мениер, известни със своите шоколадови бонбони, които го купуват през 1913 г.

Шато де Шенонсо е претърпял много по време на двете големи войни, но най-голямото му увреждане е било по време на наводнението през 1940 г. Тогава фамилия Мениер възлага пълното му възстановяване на агронома Бернар Воисин, който връща отново живота обратно в замъка и прилижащите му земи.

Архитектурна смесица от късна Готика и ранен Ренесанс, Шенонсо и градините му са отворени за обществеността. Както повечето френски замъци и тук стаите са с прекрасни камини, резбовани дървени тавани, тапети от пъстри тъкани и украсени с картини и старинни мебели. Кухненските помещения са оборудвани с обичайните за XVI в. приспособления и уреди, медни съдове и прибори. Замъка е класифициран от френското Министерство на културата като исторически паметник. И днес в Шенонсо, витае духът на тези жени, толкова различни една от друга, но всяка останала в историята на имението.

Следващия път, когато пътувате до Франция, обезателно включете Шато де Шенонсо, заедно с Шато Шамбор, които се считат за най-посещаваните дворци във Франция след Версай. Един от най-красивите образци на Френския ренесанс, ще ви плени с уют и интимност.

Източник: hobyto.com



Тагове:   Франция,   шато шенансо,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1173643
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16533
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031