Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2016 17:34 - Българската история в светлината на Метода на Гайд
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1978 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.02.2017 23:23


image
Българската история в светлината на Метода на Гайд
Или защо е важно историците да познават откритията на д-р Стефан Гайд

/от Красимир и Дияна Мерин/


~:~:~ Родолюбие ~:~:~


            Българското възраждане има своите светли личности и герои. Всеки има своята роля и ничий принос не може да бъде омаловажаван за сметка на други събития. Затова ролята на историка е не само да представя своите лични умозрителни хипотези, но и да изтъква онова, което всеки един от възрожденците е посял за благото на българския род.

            Едни са се борили с перо в ръка, други с оръжие, а трети са подпомагали усилията на писатели и въстаници с имот – всеки с каквото е можел, според своето лично убеждение.

            Много можем да научим за българската история от книгите на д-р Стефан Гайд. Там има скрити истини, които още не са станали достояние на целия български народ и ние няма да можем да покажем всички удивителни факти, за които много поколения българи са научавали от преданията в своите родове. Но ще ви разкажем за една удивителна връзка между униформите на въстаниците от Априлското въстание от 1876 година и тракийските йероглифи от разчетените от д-р Стефан Гайд плочици от нашите земи.

            Нашата цел не е преразказ на откритията на д-р Гайд, а споделяне на онова, което Методът на Гайд – светлият поглед на д-р Гайд – показа и на нас.

            Замисляли ли сте се, откъде е дошла идеята на апостолите да се ушият въстанически униформи с този специфичен и уникален дизайн, който познаваме и днес от униформите на почетната гвардейска стража пред президентството?

            Дали това е просто модно хрумване на някоя жена? Или е резултат от духовното посвещение на апостолите да дадат всичко и докрай за борбата за духовно и материално освобождение на България?

image


             Отговорът би ни затруднил, а и не желаем да правим догадки. Затова ще ви споделим някои интересни находки от книгите „Тракийското Писмо Декодирано“ на д-р Стефан Гайд.

            Древните траки не гледали на своята писменост като на нещо обикновено или обичайно. Те виждали в писмените знаци Живи Същества с Божествена Природа. Според д-р Стефан Гайд, това било причината те да ги изписват по своите храмове, и да ги извайват на съдове за ритуална употреба при поклонение „пред Присъствието Божие“.

            По нашите земи има намерени множество „Букви-Съдове“, които притежават един или повече стилизирани тракийски пиктографски знаци, на които съответствуват йероглифи в Египетски стил. Д-р Гайд разчете тези знаци след внимателно проучване на плочици от Градешница и Караново и декодира тяхното значение.

           Според нас, някои от тези знаци са пряко свързани с идеите зад въстаническата униформа  от Априлското въстание през 1876 година, а и с идеалите на четници от по-късните освободителни борби на македонските българи.

 image

Жезъл, Божествено (Небесно) Слово

  image

Жизнена Сила (Енергия), Здраве

image

разновидности на изображението Тракия, Гръбнак на света

image

Тракия, Скиптри, Божествени Слова


image   image

„а-лоли” - "aλo- λa” (лоза) и „ξ –еλаς“, младо вино, сок от лозата („Траките и техният език", 1977, стр. 103, проф. Владимир Георгиев).
В ранната Християнска традиция „кръвта на Лозата” става символ, идентичен с „кръвта на Христос” и неговата изкупителна жертва на кръста.

image

            Очевидно създателите на униформите са били водени от духовно просветление и жива вяра в Бога на предците на българите. Ако размислим за смисъла на разчетените от д-р Гайд тракийски йероглифи, ще установим следното – апостолите са вярвали, че тяхното дело, започнало като борба за духовна и църковна независимост, е дело на Бога в сърцата им, дело на божествена вяра и са искали подкрепа и сили в тази борба, в която те подобно на Христос са били готови да се жертват.

            Това знаем и от вдъхновеното стихотворение на Христо Ботев, част от което цитираме в подкрепа на изказаните мисли:

           О, мой боже, правий боже! … Що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата...  Вдъхни секиму, о, боже, любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа.  Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът! Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина, и гласът ми да премине тихо като през пустиня!...“ /“Моята Молитва“/

            Всъщност, едва ли можем да отделим високите идеали на борците ни за независимост от вярата им в Бога на техните предци, който ги е вдъхновявал и подкрепял в борбата им. Неслучайно и самият Васил Левски е останал за поколенията в образа на Жива Буква-съд, себе-излял се за свободата на България.

 image

            За нас остава примерът на д-р Гайд как да правим прочит на историята и миналото си. Защото по този начин показваме почит към свещената реч на нашите предци и посяваме зърната на духовното и културно обновление на себе си, близките си, и целия народ.

            Това е още една причина да се надяваме, че занапред ще има много учени и техни поддръжници, които вдъхновени от Метода на Гайд ще продължат да разчитат ритуалния смисъл на тракийските артефакти според смислово разчетеното от д-р Гайд древно Тракийско Писмо. Защото според д-р Стефан Гайд, то може да има различен смисъл според различния поглед на четящия…


~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

::: Последвайте ни в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, за да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa. ::: 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542943
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250