Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 20:56 - Не сипвайте сол в турската рана
Автор: sensation Категория: Новини   
Прочетен: 2168 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2008 21:49


Не сипвайте сол в турската рана
Атаките срещу Доган закрепиха съюза между движението и БСП image   сряда, 29 октомври 2008

Андрей Райчев

Смъртта на Ахмед Емин не е таен замисъл, а повод, по който избухна безобразно антитурско говорене. Сега то се маскира като анти-ДПС говорене.
Трагичното събитие послужи като координатор на страшна агресия срещу движението и Ахмед Доган.

Андрей Райчев

Смъртта на Ахмед Емин не е таен замисъл, а повод, по който избухна безобразно антитурско говорене. Сега то се маскира като анти-ДПС говорене.
Трагичното събитие послужи като координатор на страшна агресия срещу движението и Ахмед Доган. Изприказваха се неща, които не би трябвало да се казват никога за никой човек, камо ли за политически лидер на една от основните партии в страната. Мафиот бе най-слабото определение, изкараха го убиец, поискаха му имунитета... За какво!?
Тези, които водят кампанията, не си дават сметка в каква рана бъркат ДПС е лесно за биене, защото у нас не е никак трудно да обявиш: турците са лоши. Самото споменаване на "турско робство" помага за това. Имаме си комплекс, който бързо и лесно се събужда. Но това е най-евтиният и най-опасен популизъм.
Ако, не дай боже, избухне конфликт между българи и турци, той ще има нестихващи с десетилетия тежки последствия и за двете страни. Трябва да се пипа много внимателно, още повече че не говорим за етноси, които винаги са имали добри отношения. Само преди 20 г. българският етнос извърши спрямо турския огромно престъпление - т. нар. възродителен процес. Днес си спомняме само за някакви хиляди хора, които бяха изселени, и са си отишли, едва ли не на почивка. Истината е, че на четвърт милион души им се разби животът. Те бяха принудени да си продадат къщите за пет лева, да си купят трошки москвичи и лади и да си натоварят покъщнината на тях... Беше чудовищна сцена, включително и с мародерство от българския етнос! Не преди сто години, а в съвсем близкото минало - всички участници в процеса са живи.
На фона на всичко това опозиционни лидери да си позволяват да оправдават възродителния процес е абсолютна недалновидност. Тази история няма хубав край, не съществува хепиенд.
Резултатът от тази кампания ще бъде повече турски гласове за ДПС на изборите. Хората не схващат това като агресия към лидери, разбират го като агресивност на българския етнос срещу турския. Ясно е - колкото по-силно е атакизирането, толкова по-голямо е ДПС. Всички нападки прилепят много повече движението към БСП - като единствен фактор, който се държи разумно и адекватно. Не става дума за защита, ДПС нямат нужда от адвокат, но червените не ги нападат. Това укрепва коалицията, ако целта е тя да бъде отслабена, звучи просто смехотворно.
И в БСП няма криза, там прехвърчаха искри, които стогодишната партия умело погаси.
И не само до конгреса, до вот 2009 няма да има никакви истории. Скандалите в БСП винаги се случват след избори, след неуспешни избори по-точно. Възможни са, разбира се, отделни спорадични действия на някои хора, но нищо повече.
По-интересна в момента е новата коалиция Движение "Напред". Тя има много реални шансове да влезе в следващия парламент, но е рано да се конкретизира повече. Във всеки случай не бива да се възприема като поредното начинание на някой с нереални илюзии. Съставките на коалицията са сериозни, не са за подценяване - земеделци в страната има, ВМРО е реалност, макар и с около процент подкрепа, а практиката на ЛИДЕР се оказва доста силна, тъй като се опира на възникващите регионални политически центрове. Хора, които не са в партии, но имат собствен бизнес, успели са, с влияние.
Това е изключително сериозен подход, който много вероятно ще доведе до успех "Напред". Поне до парламента.
Записа Юлиана ОНЧЕВА

Пазете вярата от партийните щикове

В религията всеки е сам с Бога, политиците са излишни


image
Илиян Савков
акад. Антон Дончев
писател
За българите мохамедани не бива да се говори по начина, по който сега се прави. За тези хора трябва да се говори внимателно, ако щете и с любов. Но първо трябва да се уточнят понятията, термините и най-вече статистиките. Тия цифри, които сега се носят в публичното пространство за джамии и т.н., са съвършено непроверени и неточни. Поне от това, което аз зная, нещата не стоят точно така.
А че проблем с това население има, има. И той е много сериозен. Но и досега липсват задълбочени и честни разисквания по него. И с това криене на главите от този проблем управляващите се държат като щрауси, т.е. правят се, че той не съществува. Като лоша домакиня замитат боклука под кревата и се правят, че вече го няма. Но в един момент той замирисва. И тогава наистина може да стане опасно. Що се отнася до това дали трябва да има и някаква политическа организация на помаците, трудно ми е да дам категорично мнение. Кой знае, такава партия може да доведе дори до положителен ефект, но не и по начина, по който сега някои искат да я създадат. Още повече, не съм съгласен, че става въпрос за партия, която ще бъде на религиозна основа. Вярата е дух. Тя е нещо лично, това са отношенията между човека и Бога. Когато започне да се използва за чисто земни цели, вярата престава да бъде религия.


Атаките срещу ДПС имат обратен ефект
Живко Георгиев
социолог
Твърдението, че ДПС ще предизвика етнически конфликт, ако остане в опозиция, най-малкото е безотговорно. Освен това такъв тип изказвания са опасни. Далеч не е сигурно, че и в следващия мандат ДПС ще бъде в опозиция. Но дори и да бъде, нямам нито едно основание да мисля, че може да се случи онова, което вещаят някои пророци. Няма никакви условия за нагнетяване на напрежение в смесените райони. Естествено, допускаме, че няма да се намерят някакви безотговорни хора, които да го предизвикат.
Зачестилата игра с етническата карта се дължи на липсата на идеи. Когато нямаш какво друго да кажеш, националпопулизмът си остава един от вариантите. Може би някой си прави сметка, че има шанс да разруши ДПС и да отнеме гласове в полза на присъдружни свои политически групи, което няма да се случи. Може би някой e вдъхновен от успеха на популистите в Австрия и затова го прави.
Би било жалко, ако предизборната кампания се етнизира. И освен това ще е безкрайно неефективно. Подобна кампания, особено ако от нея се заразят десните партии, няма да им донесе много дивиденти. Тя ще постигне обратното на това, което целят - навярно допълнително ще консолидира ДПС.
Опити за създаване на помашки партии, за каквато сега дава заявка Сезгин Мюмюн, имаше и преди, през 90-те години. Не виждам предпоставки за подобно нещо. Този процес може да ескалира, само ако големите партии на етноса мнозинство в България тръгнат безотговорно по пътя на националпопулизма. 

Етническата карта е блъф за изборите
Антонина Желязкова, директор на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия
Съжденията, че ДПС ще предизвика етнически конфликт, ако е в опозиция, са абсолютно неверни и манипулативни. България не е заплашена от етнически или религиозен конфликт и в близко време не се очертава такъв. Тезите на Бойко Борисов са некомпетентни. Той си поигра на полицай, на кмет, на политик, а сега внезапно му се прииска да си поиграе на етническа война, а той самият да бъде героят Рамбо.
Позициите на "Атака" и ДСБ по малцинствата са спокойни и рутинирани, познати и овладяни. Все пак това са лидерски партии, чиито ръководители притежават интелект и култура. Те могат да ce заиграват с етническата карта в политическия театър, често дори много артистично и фанатично, но реалните им цели са да участват в управлението на страната градивно.
Относно помашкия етнос - нека да не приписваме на Сезгин Мюмюн неща, които не е прокламирал реално. Той е човек, свързан с политическата емиграция в Турция. Всички те имат сложни отношения с ДПС, свързани с миналото и настоящето на мюсюлманите в България и на движението. Тази политическа диаспора би искала също да участва в политическия живот на България, загрижена е за добруването на турското малцинство и на българите мюсюлмани, но най-вероятно не са достатъчно добре подготвени и затова стрелят с халосни патрони наляво и надясно. Те не са проблем на България и нека да им позволим да се разгърнат най-напред, пък след това ще ги съдим по делата. Засега не мисля, че са направили нещо обезпокоително.
Помаците са около 170 000 чудесни български граждани от мюсюлманското вероизповедание, които работят честно и живеят почтено. Бих се радвала, ако всички ги уважаваме и смятаме за неразделна част от българското общество. От това печелим всички. 
http://paper.standartnews.com/


Тагове:   сол,   рана,


Гласувай:
0



1. lion1234 - Браво!
30.10.2008 14:54
Публикувала си изключително интересни и стойностни текстове, и то на личности с интелект и висока култура!
цитирай
2. sensation - Благодаря, Ли!
30.10.2008 16:06
Проблема е горещ въглен, който не всеки знае как да хване, може да го изтърве и да подпали чергата.
Но! Категорично не оправдавам и обратното отношение на българите-мохамедани към българите християни с преобладаващо население от първите. Там са обезправени българите-християни и този проблем също е горещ въглен.

Казва се в свещенните книги -
" И тъй, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях...! "
Колко ясно и простичко, нали?
Според този закон, ако си наскърбявал - и ти ще усетиш болката...
Ако си изливал злоба - злобата ще те настигне...
Ако омраза е оплела невидими, но здрави нишки в сърцето ти...
Ако си интригантствал - интригите ще те съпътстват...
Ако...Ако...Ако...
Ако вършиш всичко това, то същото, като бумеранг се връща при теб със страшна сила: " Всички, който се залавят за нож, от нож ще загинат! "

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506505
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26062
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930