Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2007 07:39 - Духът на инките прати болест в Перу
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове:
0



Боговете сигурно са полудели  Какво се крие под водата в широкия 30 м кратер остава мистерия. Учените трябва да установят със сигурност дали метеорит или НЛО е паднал край перуанското село Каранкас, сковано от ужас заради мистериозна болест
ФОТО: АП И РОЙТЕРС image Шаманите още не могат да успокоят разбеснелия се Велик дух на инките. Точно месец след опустошителното земетресение от 8-ма степен по Рихтер, погребало 510 перуанци, боговете пратиха миналата събота ново проклятие. Този път от небето. 600 души се тръшнаха на легло от мистериозна болест, след като неизвестен все още обект се разби близо до село Каранкас край град Пуньо, на 1300 км южно от Лима. Той остави кратер с дълбочина 6 м и широчина 30 м. Незнайно как дупката се запълнила с вода.
Местните разказват, че малко след полунощ чули гръм като от пикиращ самолет. По-късно видели обвито в пламъци кълбо да се носи със страшна сила към земята. А при последвалия удар проехтяла мощна експлозия, оставяйки край дупката овъглени трупове, вероятно на животни. Няма загинали хора. При удара се разпръснали късове сребро и олово. Версиите какво се е разбило близо до границата с Боливия варират от сателит, НЛО, прокоба и най-вероятното - метеорит.  
Селяните в околността са в паника от заболяванията, които се появили след падането на метеорита. Над кратера се носи зловоние, което поваля всеки приближил се до него. След това хората се оплакват от главоболие, виене на свят, гадене, повръщане, дразнене на кожата и стомашни проблеми. Половината от пострадалите са потърсили помощ в болници. По думите им болестта е поразила и добитъка. "Говедата и овцете в околността започнаха да се държат странно и отказват да ядат", заяви кметът на близкия град Десагуадеро Нестор Киспе. Според местен жител пък дори водата е заразена от космическия предмет и не става за пиене. Неговите съселяни вярват, че това е лоша поличба за задаващо се бедствие, което ще унищожи и реколтата.  Инж. Ренан Рамирез от Перуанския институт за ядрена енергия обаче развенча тези митове, както и предположенията за паднал спътник, тъй като негов екип не е открил радиация в местността. Според него "болестта" вероятно е предизвикана от сяра, арсеник или други токсини, освободили се при удара на метеора със земята и последвалото от високата температура топене. "Явлението е напълно обичайно при падане на метеор", отсече ученият. Колегата му от Академията на науките на Перу Модесто Монтоя допълва, че падащите метеори са чест феномен в страната, но той не застрашава хората. "Освен ако не ударят някоя къща, разбира се", отбелязва той. Какво обаче е образувало кратера, трябва да установят екипите от спецове, които вече проучват терена и стелещите се газове, които дразнят носа и гърлото дори ако човек има маска. Полицията е отцепила периметъра, но страхът от зараза властва и сред служителите на реда.

Владислав ПУНЧЕВ
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-09-20&article=204277


Тагове:   Перу,   болест,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491251
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031