Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2007 10:13 - Стара Загора – град с история от 8000 години!
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 17321 Коментари: 15 Гласове:
2

Последна промяна: 26.10.2007 12:27


Стара Загора...
град на правите улици, липите и поетите
 
image

Стара Загора е град над града - хилядолетна и млада, неповторима със спокойната зеленина на правите си улици и античните руини, запазени под тях. История от 8000 години и богато културно наследство, съхранено за днешните и бъдещите дни - това е миналото, ако ви вълнува всички музеи са отворени за вас. А атмосферата на настоящето са оживените улици, модерните сгради, усмивките по лицата на хората. Градът и околностите ще ви предложат още интересен културен живот, опера, театър, художествени галерии, възможности за отдих и спорт, топли минерални извори, незабравими разходки сред природата ..

image ------------------------------------------------------------
Кратка история

Стара Загора е град с дълголетна история. Благоприятните природо-географски условия на района са причина за възникването на многобройни праисторически поселения още през дълбоката древност. Свидетелство за това са повече от 100 селищни могили с датировка VІ – ІІІ хил.пр.Хр. намиращи се  на територията на общината. Берекетската селищна могила е средище на най-голямото праисторическо поселение в България. На това място е имало живот от ранния неолит (VІ хил.пр.Хр.) до Средновековието (ХІІ в.). В местността “Мечи кладенец”, на 8 км северозападно от Стара Загора, са открити най-старите медни рудници в Европа (V хил.пр.Хр.). От проучените 11 рудника е било добивано огромно за времето си количество медна руда.

В чертите на съвременния град се намира праисторическо селище от времето на неолита. Откритите останки на две жилища са най-добре запазените в Европа и с най-богат инвентар (VІ хил.пр.Хр.).

Имената, с които Стара Загора е била назовавана, са свидетелство за нейната многовековна история. Всяко едно от тях се свързва с различна епоха от развитието на града.



Августа Траяна

 

image Августа Траяна е основана около 106 - 107 г. от римския император Марк Улпий Траян (98 - 117 г.). "Преблестящият град на траянците" е втори по значимост в провинция Тракия след Филипопол през ІІ - ІV в. Заема площ от 385 дка и е добре укрепен. Ползва се със статут на автономен град от полисен тип (град-държава). От император Марк Аврелий (161-180 г.) до император Галиен (253 - 268 г.) има право да сече собствени бронзови монети, които са в обръщение почти на целия Балкански полуостров.

 

 
Берое

В периода ІV – VІІ в. градът носи името Берое. Той е активно средище на ранното християнство и седалище на архиепископия.

 
Иринополис

Наречен е така в чест на византийската императрица Ирина, която през 784 г. посещава града.

 
Верея
След 812 г. градът влиза в пределите на българската държава под името Верея.
 
Боруй

 

image През ХІІ - ХІІІ век градът носи името Боруй и е административен център в погранична зона на България и Византия. От началото на този период датират едни от най-забележителните паметници на средновековната каменна пластика в България - пет каменни релефа с изображения на животни. Един от тях, лъвица с лъвче, става символ на Стара Загора.

 

 
Ески Загра

През 1364 г. средновековният град е завладян от турците, които го наричат Ески Загра (Стара Загора). През Възраждането той се превръща във важен занаятчийски,  търговски и просветен център. 

 
Железник

С това име през 50-те години на ХІХ в. старозагорци се опитват да заменят турското Ески Загра.

 
Стара Загора

През 1871 г. на църковния събор в Цариград  е учредена Старозагорска епархия, а в последствие градът приема сегашното си име Стара Загора.

19/31 юли 1877 г. е съдбоносна дата в историята на града. Край Стара Загора става първият голям сблъсък между двете воюващи армии в Руско-турската освободителна война. Генерал Гурко оставя малък отряд под командването на майор Раух да брани новоосвободена Стара Загора. Срещу него турското командване изпраща многохилядната армия на Сюлейман паша. Българските опълченци и руските войски показват безпримерен героизъм, но са принудени да отстъпят под натиска на многобройния противник. При тази битка градът е опожарен и сринат до основи. Единствената оцеляла обществена сграда е Ески джамия. Избити и безследно изчезнали са над 14 500 души мирно население. Многобройни са паметниците, които признателното население издига в памет на своите освободители.    

5 октомври 1879 г. Възстановяването на Стара Загора започва веднага след освобождението на България. На 5 октомври 1879 г. княз Алеко Богороди полага символичния основен камък. Възстановяването се извършва по предварително изготвена планировка от чешкия техник Лубор Байер. Стара Загора се превръща в първия следосвобожденски град с модерен облик - с широки и прави улици, големи площади.


------------------------------------------------------------------------

Стара Загора – град с история от 8000 години

Обектите, включени в този маршрут, ще Ви запознаят с историята на града от далечната епоха на Неолита  до края на ХІХ век. 

 
Римската империя по българските земи

Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове в Тракия през ІІ – ІІІ век. Изживява своя най-голям разцвет по времето на Марк Аврелий и през управлението на императорската династия на Северите. Тогава се извършва строителството на монументални обществени сгради като храмове, базилики, театрална сграда, терми, тържища. Своите “звездни “ мигове достигат религиозният живот, културата, изкуствата, спортът и гладиаторските борби. Днес сред руините на античния театър отново можете да бъдете зрители на спектаклите на Старозагорската опера.

 
Руско – турската освободителна война

Боевете край Стара Загора са решителни за Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 г. е най-ожесточената битка, при която защитниците на града са атакувани от 15-хилядна турска войска. Стара Загора е опожарена и срината до основи. Малък мавзолей, построен през 1910 г., е издигнат на мястото, където са положени телата на жертвите, дадени от мирното население при завземането на града. През 1912 г., в чест на 35-годишнината от боевете, е изградена камбанарията при храм-паметника “Света Троица”. Тук са избити 2 500 души, потърсили последно убежище зад стените на църквата.

 

Многобройни са паметниците, които признателното население издига в памет на своите освободители:

  • Паметник на ІІІ-та опълченска дружина и подполковник П. П. Калитин – издигнат на мястото, където на 31 юли 1877 г. е станала най-ожесточената битка за спасяване на Самарското знаме.
  • Паметник на защитниците на Стара Загора в парк “5-ти октомври” – издигнат по случай 25-годишнината от боя за Стара Загора.
  • Паметник на загиналите българи и руси в старозагорския и джурналийския бой (по пътя за с. Калитиново) – паметникът е построен със средства от Русия и е открит тържествено на 26 юли 1881 г.
  • Паметник на подполковник П. П. Калитин – в околностите на с. Дълбоки
  • Паметник на жертвите от Руско-турската освободителна война, издигнат на Въльов рът край с. Сладък кладенец.
 
Изкуството през вековете
 
Пазители на българския дух
 
Зелената магия на града

Голямото богатство на града са зелените му улици и обширните паркове и градини. Истинско удоволствие ще  ви достави разходката по една от най-красивите улици на града – бул. “Митрополит Методий Кусев”, която започва на юг от Станционната градина и завършва на север до Аязмото. Тук ще видите красивата сграда на театъра, останките на античния град, ще усетите прохладата на  алеята с водните огледала.

 
Стара Загора - град на поетите, художниците, правите улици и липите

Бъдете гости на града през Празниците на  липите, които се провеждат  в средата на месец юни за да усетите настроението и аромата на цъфналите липови дървета. Музика, културни прояви и възможности за много забавления ви предлагат празничните дни.

Стара Загора е град с културни традиции и впечатляващ брой поети, писатели, художници, музиканти, артисти. Ако изкуството ви вълнува посетете къщата на поета Гео Милев и Художествената галерия, запознайте се с културния афиш на града.

В региона

Община Стара Загора се намира в непосредствена близост до утвърдени туристически дестинации като Национален парк “Централен Балкан”, Природен парк “Българка”, Долината на розите и тракийските царе. В региона се намират значими обекти от  културно-историческото наследство на България:

  • Казанлъшката тракийска гробница, паметник на ЮНЕСКО
  • Храм-паметник Шипка, издигнат на едноименния старопланински връх
  • Храм-паметник “Рождество Христово” в с. Шипка
  • Мъглижки манастир “Св. Николай Чудотворец”, основан през ХІІ век
  • Къща-музей “Пейо К. Яворов” в град Чирпан

Разстоянието от Стара Загора до Казанлък е 36 км, а до Мъглиж - 30 км. Чирпан отстои на 39 км.

По-големи са разстоянията от Стара Загора до тракийското скално светилище Перперикон край Кърджали и средновековната столица на България Велико Търново - 120 км. Трявна и Етнаграфския музей на открито "Етъра" в Габрово отстоят на 80 км. До красивите подбалкански градчета Калофер, Карлово и Сопот се достига за час и половина. За същото време се пътува до Сливен и природния парк “Сините камъни”. Любителите на ски могат да стигнат за 3 часа до Пампорово и Чепеларе в Родопите или за по-малко от час 2 часа до Бузлуджа, Узана или Сините камъни в Стара планина.

-----------------------------------------------------------------------------------------


Тагове:   град,


Гласувай:
2



1. viovioi - да мерси!!
05.10.2007 17:26
Добра презентация правиш на родното си място! Поздрави:)))
цитирай
2. sensation - Благодаря ти viovioi,
05.10.2007 17:31
Желая всеки един от нас да представи родното си място, за да направим чудно пътешествие из прекрасната ни страна.
Тук имаме и чудни разказавачи и туристи!
Може да натискате и по бутончетата - ще ви пренася на конкретното място.
цитирай
3. ninaantonova - Прекрасно си го написала
06.10.2007 09:35
Много неща не съм знаела, благодаря ти за информацията. Човек винаги има какво "Още" да научи. Приятен ден. Нина
цитирай
4. anastasiia - Това е чудесна идея!:)
06.10.2007 12:34
Всеки да представя града си...:)
А ти си го направила по най-добрия начин! Беше ми приятно да науча толкова много неща. А и самият град много си го обичам. Имам добри приятели в Стара Загора!:)
Поздрави!:)
цитирай
5. merita - Прочетох с интерес постинга ти и ми ...
06.10.2007 13:07
Прочетох с интерес постинга ти и ми беше интересен с информацията в нго.Благодаря!
цитирай
6. comfy - Чудесно!
06.10.2007 13:31
Толкова информация, при това без нищо излишно!!

Поздравления - беше удоволствие за мен да прочета постинга ти! ;)*
цитирай
7. sensation - Правите ме много щастлива.
06.10.2007 14:37
Благодаря ви от цялото си сърце и душа!
Вашите постинги са също изключително интересни.


цитирай
8. georgiev - Майка ми е от Стара Загора и много ...
07.10.2007 06:24
Майка ми е от Стара Загора и много харесвам този град. Поздрави!
цитирай
9. sensation - Благодаря Ви г-н Георгиев!
07.10.2007 16:03
Щом майка ви е от Стара Загора, тогава знаете колко сърдечни и мили са моите съграждани.
С поздрав - Илка
цитирай
10. norman - и
08.10.2007 12:21
на мене много ми се харесва написаното, ние с майка ниемаме познати от Ст.Загора, но знаеме че там има много будни и читави хора.
цитирай
11. weasell - ооооооооо
26.10.2007 12:15
и аз исках да направя такъв пост,ама моят и на малкия пръст на твоя нямаше да стъпи.Страхотен е!А Стара Загора е прекрасна-най-хубавия град!!!!!!!Обичам го много и съм безкрайно горда,че съм от там!Благодаря ти:)
цитирай
12. sensation - Здравей weasell,
26.10.2007 12:25
Радвам се, че като моя съгражданка се гордееш с града ни, който е възкръсвал като птицата феникс през вековете.
Малко са градовете в хубавата ни и мила Родина България с такава древна история - 8000 години!!!
А ти предполагам следваш в най-стария аграрен университет в България "Тракийски университет" - хуманна или ветеринарна медицина, а може би икономика.
Под щастлива звезда си родена, щом имаш досега с най-добрите висши преподаватели, с които Тракийският университет се гордее не само в нашата страна, но и извън пределите й.
Много успехи ти желая!!!

цитирай
13. weasell - :)
26.10.2007 12:37
ами малко не позна.Не съм в Тракийския,защото това,което исках да уча,го няма там и няма и да го има.Аз съм журналистче,още малко,но с големи амбиции.Стара Загора си е прекрасна.Познавам всяка част от нея и навсякъде си разказвам колко е красива.Най-хубавото е,че до сега възражения по въпроса не съм чула:))))))))поздрави и ти желая прекрасен ден!
цитирай
14. анонимен - ...
22.12.2007 16:50
tova e mnogo interesnooo
цитирай
15. анонимен - mnogo e qko i dava mnogo znaniq
08.02.2008 16:28
mnogo e qko i dava mnogo znaniq
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490507
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25959
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031