Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2007 06:28 - Инжекция превръща старците в бебета
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1338 Коментари: 1 Гласове:
0



През ХХII век никой няма да умира от болестите на бабите ни Инжекция превръща старците в бебета Хората са програмирани да живеят поне 150 години, доказаха учени
image
Ще доживеем ли трансформацията "баба (дядо)- бебе"? Два научни екипа - японски и американски - почти едновременно и независимо един от друг препрограмираха клетки на възрастни хора, превръщайки ги в младенчески. Това е революционна технология, заявиха биолози от цял свят.
"В кожни клетки на 16 мъже и жени на възраст от 40 до 63 години въведохме няколко допълнителни гена и ги превърнахме в стволови, от които са съставени човешките ембриони, т.е. подмладихме до краен предел кожата на участниците в експеримента", обяснява проф. Йосаи Яманаки, ръководител на японската група. Проф. Джош Клайсман, шеф на американския екип, е настроен твърде оптимистично: "Ще усъвършенстваме тази технология и чрез нея ще подмладяваме органи и тъкани направо в човешкия организъм, буквално ще ги връщаме в бебешкия стадий и хората няма да стареят, животът им ще се удължи".
Природата е моделирала човека така, че да живее около 150 години, твърди Рита Кларк, ръководител на биологичните експерименти в НАСА. Става дума обаче за съществуване далеч от цивилизацията и при възможно най-добра екологична обстановка. Поради неблагоприятните условия
пределът на активната дейност на хомо сапиенс сега е 80-90 години
Проф. Обри Грей от университета в Кембридж, ръководител на програмата SENS ("Стратегия за постигане на нулево стареене") е още по-голям оптимист. Неговата и на сътрудниците му цел е остаряването да се забави максимално чрез намаляване на вредните въздействия на различни фактори от околната среда. Грей е уверен, че до края на това столетие науката ще съумее да реши проблемите със замърсяването на въздуха, водата и почвата и в края на XXI в. Земята ще бъде екологично чисто кътче от Вселената. "Стареенето е реакция на организма към условията на околната среда, принуждаваща го постоянно да се съобразява с измененията в нея", казва той. Това съобразяване е свързано с
изразходване на голямо количество енергия
и хомо сапиенс постепенно се износва, органите му излизат от строя един след друг.
Изчисленията на Грей сочат, че в човешкия геном е кодирана продължителност на живота към 5000 години. Природата е велик програмист, нагласила е нещата по един начин, но ние ги реализираме по друг, доста по-лош, заради неблагоприятната обстановка.
Вещество, което дава рамо на природата, подмладявайки и преборвайки болестите, създадоха наскоро френски биолози и химици. Тази сензационна новина предизвика смут в научните среди. Нормално е - мечтата за еликсир на дълголетието датира още от дълбока древност. Създателите му обясняват, че природата е заложила специална програма
за стареене в микроскопична органела на човешката клетка, наречена митохондрия. Митохондриите се наблюдават само под микроскоп, но функционират като големи заводи - всекидневно преработват 400 литра кислород, преобразувайки го в жизнена енергия. Но, както при всички производства, и това в митохондриите не минава без шкарто - при него се отделят 0,5 л отровно химично вещество, познато като суперокис. Именно то причинява смъртта на тъканите. В определен момент от развитието на организма (когато той престане да расте) токсичният суперокис заповядва на клетките: започвате да стареете, за да умрете.
Може ли да се победи този враг?
Може - с помощта на антиоксидантите, към които спадат витамините А, С и Е. Съществуващите сега антиоксиданти обаче са несъвършени - в даден момент се разрушават. Поради това пред учените възниква задачата природната програма да бъде променена. С други думи човешкият организъм да живее колкото се може по-дълго.
Френските специалисти създадоха мощен антиоксидант, който може да неутрализира отровния суперокис и да ни спаси от старостта и смъртта, причинена от старческите заболявания.
Първите изпитания на антиоксиданта приключиха успешно. Доказано е, че той побеждава 8 болести, свързани със старостта, сред които катарактата и дистрофията на очната ретина.
Важна подробност: антиоксидантът не е канцерогенен
и не изисква свръхсложен синтез. Според Жак Перен, участник в създаването му, ако той покаже добри резултати във всички клинични изпитания с хора, човешкият живот може да се удължи до 800 години.
Защо не? Природата е създала големи птици, които живеят, без да остаряват, и в даден момент внезапно умират. Гренландският кит например живее 2 века, а вид гигантски костенурки - повече от него и умират, понеже не могат да издържат теглото на огромната си черупка, а не от старост.
"В бъдеще хората все пак ще умират - вследствие на автомобилни катастрофи, ухапвания от отровни змии, паяци и други животни, поради нови разновидности на грипа и т.н., но не от старост", обяснява Обри Грей. Звучи чудесно. Дано да е истина.
Зорница ВЕСЕЛИНОВА
http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-11-27&article=212624



Гласувай:
0



1. doka - Интересно... !!! :)))
27.11.2007 16:32
:)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3509246
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930