Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 06:26 - Световно откритие: Предчовекът е живял тук - нашето откритие струва... 48 лв. - за командировка на Спасов до Чирпан
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1233 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2007 06:55


Световно откритие:

Предчовекът е живял тук

Велиана Христова

image

Екип от Националния природонаучен музей при БАН и СНРС - Франция, оглавен от ст.н.с. Николай Спасов, направи истинска сензация в световната палеонтология, като откри на българска територия останки от човекоподобна маймуна на около 7 млн. години. Предтеча на човека на такава възраст досега не е откриван в Европа.
Ст.н.с. Николай Спасов в сътрудничество с видния палеонтолог проф. Дени Жераадс, е открил, че на наша територия преди около 7 млн. години са живели неизвестни досега примати, предшестващи африканските хоминиди - представителите на човешкото семейство. Досега в световната наука се знае, че останки от такива същества на около 9 и 8 млн. години са намирани в Гърция и Турция. Това преди години е родило хипотезата, че предшествениците на хоминидите са обитавали Балканите, а след това са се преселили в Африка. Новото откритие показва, че “българският” човекоподобен примат се различава от “гръцкия” и е с милион години по-млад, което означава, че той е непосредственият “европейски” представител на предтечите на човешкото семейство. Такова откритие е рядкост в световната палеонтология и е с огромно значение за попълването на липсващи стъпала в “родословното дърво” на хоминидите.
За разлика от милионите долари за американските експедиции в Етиопия, нашето откритие струва... 48 лв. - за командировка на Спасов до Чирпан. Ученият два пъти кандидатствал във фонд “Научни изследвания” на МОН и два пъти му отговорили: “Проектът не се класира”. 
http://www.duma.bg/2007/1107/281107/index.html

За разлика от милионите долари за американските експедиции в Етиопия, нашето откритие струва... 48 лв. - за командировка на Спасов до Чирпан.


Откриха челюст от човекоподобна маймуна

Публикувано на 13.11.2007, 16:00 | Рубрика: Технологии | От: science.actualno.com |

image

Фосил от челюст, намерен наскоро при разкопки в Кения, свидетелства за съществуването на непознат досега вид човекоподобна маймуна, живяла преди 10 милиона години и близка до последния общ предшественик на горилите, шимпанзетата и хората, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Фосилът - фрагмент от челюст и 11 зъба, е намерен от специалисти от университета на Киото в отлагания на вулканична кал в района на Накали, Кения.

Плътният емайл, който покрива зъбите, свидетелства, че съществото от вида, наречен Nakalipithecus nakayamai, се е хранило с твърди продукти - ядки, семена, плодове. Според специалистите то е било с размери между женска горила и женски орангутан.

Учените се надяват при бъдещи свои изследвания да открият и други кости, с помощта на които да разберат как са се движили представителите на вида Nakalipithecus nakayamai.

Откриването на фосила на територията на Африка показва, че последният общ прародител на човекоподобните маймуни и хората вероятно не е напускал континента и еволюирал там, което противоречи на досегашните схващания.

Според специалистите видът Nakalipithecus nakayamai може да се ситуира преди разделянето на горилите, шимпанзетата и хората.

Преди настоящето откритие в Африка са намирани твърде малко фосили на хоминиди от периода отпреди 11 и 5 милиона години, който дава ценна информация за произхода на африканските човекоподобни маймуни и човека.

Поради липсата на достатъчно находки учените предполагаха, че последният общ предшественик е напуснал Африка и се е отправил към Европа и Азия, след което пак се е върнал.

"Данните от нашето изследване ни карат да мислим, че общият прародител на човекоподобните маймуни и човека не се е върнал в Африка от Евразия, а е еволюирал в Африка през миоцена", обяснява Ютака Кунамицу от изследователския екип.

Учените допълват, че по-късно някои маймуни са мигрирали към Евразия. От тях например произхождат съвременните орангутани. БТА
http://www.top.bg/news/?id=1963978476




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506381
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26062
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930