Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2007 08:13 - 8 декември - Честит празник, скъпи студенти, уважаеми преподаватели и служители в университетите!
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1911 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2007 10:52


Днешният ден ни връща към далечната 1897 г., когато академичната общност тържествено провъзгласява Св. Климент Охридски за свой духовен патрон. Един акт, посрещнат радушно от цялата българска общественост. Повече от век Алма матер е общобългарски образователен, научен и културен център с незаменима роля в икономическото , социалното и духовното развитие на нашия народ, на неговия духовен живот. 

Стотици и хиляди са учените, на които поколения българи дължат приобщаването си към света на науката, към високите професионални умения, към достиженията на човешката цивилизация. Десетки хиляди са интелектуалците, дейците на българската култура, на българското училище, високо квалифицираните специалисти, поели път от този истински храм на знанието.

Да си студент в университет, да си част от неговата академична общност, от неговата неповторима атмосфера, да живееш с перспективите, които ти открива знанието, една истинска привилегия. Казвам  това, защото в Университета, са минали може би най-интересните години от живота ми, и което е по-важно, защото съм признателна за подготовката, в най-широкия смисъл на думата, която съм получила в университетските аудитории. 

От момента на своето създаване в продължение на десетилетия българското висше училище, университетът преминава през различни изпитания, преодолява сериозен скептицизъм не само по отношение принципите на самоорганизацията, но дори във връзка с правото си на съществуване и мястото си в следосвобожденското българско общество.

Всички добре знаем университетската криза от 1907 г. Тя дава израз не само на оскърблението, на протеста срещу наранената чест на професори и студенти, но и позволява на академичното тяло да формулира много солидно и достатъчно категорично да отстои принципите на университетската автономия. В тези празнични дни вероятно ще си припомним и други събития - 1922, 1935, 1936 г., времето на Богдан Филов и други периоди на сериозни посегателства срещу университетската автономия. Естествено не можем да подминем и времето след 1945, 1948, 1953 г. – все години на идеологически и политически чистки в Университета. В годините на прехода съдбата и развитието на висшето образование бяха предмет на остри и сериозни дискусии, на различни, често пъти противоречиви, законодателни и управленски решения, които за съжаление нерядко възпроизвеждаха противоречията от миналото. 

На територията на един университет най-добре се осъзнава взаимовръзката между науката и образованието. Общественият дълг на университетите е да предлагат обучение на равнището на науката, като се ръководят не само от националните критерии и постижения. Висшето образование има висока лична и обществена стойност, защото е заложено върху интелектуалните стандарти на науката, защото следва логиката и динамиката на нейното вътрешно развитие.

Трябва да е ясно, че преподаването без собствена изследователска дейност, без съчетаването му с развитието на преподаватели в научно отношение, обрича на неминуем срив самото университетско образование. 

В този смисъл смятам за все по-належаща необходимостта от изработване на нова стратегия за развитието на българската наука и висше образование, чийто параметри да отчитат ясно традициите, да се съобразяват с изискванията на евроинтеграцията и най-вече да обвързват развитието им с актуалните потребности и перспективи на икономическото и социалното развитие на нашата страна. Необходима е една нова държавна политика за висшето образование и наука, която да не гледа на тях като на бреме за държавния бюджет, както е ставало през десетилетията, а като на необходим фактор за националното развитие. 

------------------------------------------------------------------------------------
07:51 - 8 декември - Ден на студентите - Gaudeamus igitur Счита се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през 13 век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 г., а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717... 
Автор: avangardi 

Честит празник, скъпи студенти, 
уважаеми преподаватели и служители в университетите!
imageimageimage
Бъдете живи и здрави. 
Желая ви хубав празник и спорен труд! 
инж. Илка Искрова



image









Гласувай:
0



1. tera - Чудесно е!
08.12.2007 20:40
Това си е празник на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти! Аз ще го празнувам утре по стечение на обстоятелствата, но синът ми замина днес на купон, надявам се да си изкарат страхотно!
Честит празник и на теб! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3513665
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930