Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 05:59 - България за Гинес
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2644 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2007 10:46


България за Гинес Господ пак бе нашенец и ни вкара през задната врата в ЕС
image
Илиян Савков Доц. д-р Боян Дуранкев
 
 Каквото и странно да се случваше по света през 2007 година, то ставаше най-вече за и в България!
 Доказа се окончателно, че Господ е българин (но за негово щастие не живее на територията на страната, още повече в столицата София)! Благодарение на личното му ходатайство (другояче не може да се обясни) страната бе приета за член на елитния Европейски съюз, въпреки огромните съмнения, че е достойна за това членство. От началото на годината за пръв път в своята многовековна история България опря там, където и не са мечтали дедите ни. Като член на съюза страната на практика се разпростря от Черно море (на изток) до Атлантическия океан (на запад) и от Балтийско море (на север) до Средиземно море (на юг). И ако майчиният език на гражданите на нашата страна е и остана българският, те бързо започнаха да овладяват и бащините си езици - английски, испански, немски, френски и т.н. В Европа влезе и първата българска думичка - едно "евро". Гинес веднага регистрира: безусловно най-неподготвената европейска страна (без някои други, които още дълго ще чакат), влезе в ЕС и веднага наложи силова промяна на името на общата валута!
 С това обаче куриозите не свършиха.
 В самата България на власт остана знаменитата тройна коалиция, въпреки че нито една от трите партии не е първа по рейтинг. По рейтинг пръв е ГЕРБ. Но младата партия има формален лидер, който в очите на хората не е лидер. Истинският лидер временно е кмет на столицата, но не е начело на партията си. Обратно, кметът на столицата е още по-известен с постоянното си присъствие на телевизионните екрани, като от време на време е на няколко канала едновременно (поради повторенията). В процес е създаването на новия канал "Бойко Борисов лайв", който ще излъчва 24 часа от съответното място на съответното събитие - за радост на милионите обожателки на симпатичния кмет лидер. Гинес пак записа: в България управлението не принадлежи на партията с най-голямо доверие, самата тя няма водач, а неформален лидер, понеже той е столичен кмет, който управлява директно от телевизорите!
 Друг политически куриоз. При провелите се местни избори всички партии убедително ги спечелиха (според твърденията на генералните им секретари). За пръв път в света! И не само това. Електоралните единици, наричани от време на време граждани също спечелиха от изборите кой пари, кой някаква друга стока. За да бъде завършена картината докрай, не бива да се пропуска, че на изборите имаха право да гласуват всички български изселници от различни краища на нашата Галактика. Гинес не пропусна и тези факти.
 Икономическите чудеса също не бяха малко. Ръстът на българската икономика вече гони ръста на Русия и Китай. За сметка обаче на чуждите инвестиции, понеже български почти няма. И чрез веселата инфлация, която кара хората да спестяват все по-малко (ако има откъде), и да ползват солидни кредити, които очакват да се обезценят от същата тази инфлация. Радостно е също, че квадратен метър неумело застроена площ в София вече е по-скъп от съответния си умело сътворен събрат във Виена, както и че коледните разпродажби се осъществяват при щедро вдигнати цени, за разлика от западноевропейската практика. Така средният българин се оказва световен рекордьор: много беден човек (по доходи) и същевременно личност, която цени лукса (по цени)!
 Още по-големи изненади настъпиха по повод на доходите. Соцпартията, която се води начело на управлението, смело предложи "плосък данък", с което съвсем обърка социолози и политолози и те в недоумение млъкнаха. Това е все едно Хитлер да предложи на евреите почивки на Тенерифе, а Сталин да изгради ГУЛАГ на Хаваите. От този "социалистически" плосък акт опозиционната десница получи дълбоки психически травми понеже вече няма какво да предложи на практика. Гинес също се разтревожи и обърка: как да се запише като най-дясна лявата партия - като раздвоение на личността или  като куц човек само с ляв крак който обаче подскача само на десния?
 Въпреки че и при плосък, и при елипсовиден данък мнозина българи не плащат и никога няма да плащат лев в държавната хазна, или пък декларират мизерни приходи, това не пречи те да живеят в къщи за милиони и да се разкарват с джипове, регистрирани за превоз на банички. Не че има кой да им направи нещо лошо. Държавният апарат (полиция, следствие и прокуратура) най-често лови обездвижени или тежко болни хорица, които водят скромен и набожен живот. Самите държавници често си припомнят смешната фраза на Левски: "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си", като я тълкуват точно наопаки. Ако печелят, печелят само за себе си; ако губят - то е за сметка на целия народ. В случая не визираме нито царските гори, нито БТК, нито автомагистрала "Тракия", нито пък нещо друго съмнително. Напротив, визираме цялата им дейност, в която от време на време се случват дребни провали като "лош имидж" (Р. Овч.) или пък някоя цаца се проваля временно ("Топлото" и Вретенаров). 
Към абсолютните български куриози на годината се числят също: преместването на българската столица във Варна (през лятото) и в Банско (през зимата); новата и по-обемиста Хеопсова пирамида, издигана с подръчни столични средства и при строга охрана в Суходол; състезанието за Световната купа по сноуборд, провеждано за пръв път на жълти павета; опитите на Софийския университет да се прави на УНСС; идеята в Кремиковци да се строят дворци и офиси; перманентното нашенско състезание "Формула 1" по отчайващите български пътища с победител Максим Стависки; завръщането на Слави Трифонов в ролята на Слави Трифонов; напускането на националния отбор от Христо Стоичков, за да стане треньор на Селта, и впоследствие напускането на Селта; успехът на Мара Отварачката, която отваря по оригинален начин бирените шишета; гостуването на динозаврите от "Deep Purple" точно на 39-ата година от създаването им. Не се приема за рекорд зимуването на ЦСКА на върха на есенното класиране във футболния шампионат (чака се пролетната развръзка).
 За догодина се прогнозират нови абсолютни рекорди: Бербатов да вкара 1001-вия си гол в националния; тройната коалиция да стане четворна с групата от екс-НДСВ; завършването на следващите 45 метра от столичното метро и пускането му до чак до Президентството и т.н.
 При тази ситуация няма да е никак лошо книгата с рекордите на Гинес да излиза със специално приложение за България.
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-12-27&article=215823

Опитват се да спасят от затвор заловени трафиканти на антики Музейни шефове в комбина с иманяри Филипова и Аладжова оценили заловени монети 1000 пъти под стойността им
image
Част от уникалната находка от III и IV в. н.е., за която двете експертки заявили, че не струват нищо
Фото МВР
Двама топексперти по нумизматика умишлено са си затворили очите, за да спасят от затвор заловени иманяри, научи "Стандарт".
 Фионара Филипова и Дочка Аладжова са дали силно занижена оценка на уникални антични монети. Първата е директор на археологическия музей във Видин, а втората е зам.-директор на Националния институт и музей към БАН. Двете са обвинени за престъпление по служба и ги грози затвор до 5 години.
 "Повдигнахме обвинение срещу експертите, то е за умишлено невярно дадено заключение като вещо лице", потвърди окръжният прокурор във Видин Владислав Влашев.
 Вместо да назоват цифра, която надхвърля 1 млн. лв., те се подписали под документ, в който е записано едва малко над 2700 лв. "Това прави повече от 1000 пъти под стойността им", обясни Влашев. С оценката двамата признати експерти в областта на нумизматиката и тракийските антични предмети трябвало на практика да спасят от ефективна присъда до 6 години затвор двама трафиканти на повече от 5000 монети.
 Независимо от дългия си опит като експерт в нумизматиката, блестящата научна кариера до доктор на историческите науки и преподавател в три български университета Дочка Аладжова преценила, че уникални и неоткривани досега в световен мащаб колективни находки от римски сребърни монети от IV и III век не са паметник на културата. Така те въобще изпаднали от листата на предметите със стойност.
 В рамките на назначената експертиза по делото за трафик на културно-исторически ценности, заловени миналата година, Филипова и Аладжова са прегледали задържаните от митниците и антимафиотите общо 5040 антични предметa, от които 4483 монети. След неколкоседмичен труд двете дами отсекли, че цената на антиките е 2751 лв.
 "Мисля, че и двете вещи лица са достатъчно ерудирани, за да се предполага липсата на умисъл", заяви Влашев вчера.
 "Няма да коментирам нищо, преди да завърши следствието", заяви Филипова пред "Стандарт" вчера. По-късно пред деня тя излезе, а телефонът вдигаше жена, която се представяше за дъщеря й. Аладжова пък изобщо не бе открита вчера за коментар.
 Точно поради високия авторитет на двете експертки разследващите подозират, че действията им са били насърчени от голям бос в търговията с антики. Обвинителите и следователите обаче не могат да стигнат до него, защото нямат свидетелски показания срещу организатора. "Заловените баща и син от монтанското с. Спанчевци са мулетата, над тях стои крупен организатор, срещу когото нямаме доказателства", призна Влашев.
 Прокурорът назначил петорна експертиза, която актуализирала сумата до 1 144 000 лв. - почти 1000 пъти по-скъпо от мнението на двете специалистки.
 Цената на златна монета, която според Филипова и Аладжова струвала 400 евро, в интернет аукцион започвала от 3000 евро.
 Колективните находки, които експертките отказали да оценяват и не включили в общата сума, били уникални в световен мащаб. Цената им стартирала от 350 000 лв., а очакванията били на търг да струват над 1 млн. евро.
 Димитър Илиев
 Първолета Цветкова http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-12-27&article=215829


Тагове:   България,


Гласувай:
0



1. анонимен - Првата статия е по-дълга
27.12.2007 10:05
Намерих я в сайта на Стандарт, отдолу има линк продължение. То е най-интересното
цитирай
2. sensation - Благодаря,
27.12.2007 10:46
допълних пропуска.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490642
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25960
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031