Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2008 20:59 - Две картини са откраднати от изложба в НДК. Полицията търси съдействие за откриването на откраднатите картини от НДК
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2151 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2008 18:06


image  

 image

Фотограф: Пресцентър МВР

Две картини са били откраднати от юбилейната художествена изложба "130 години Освобождение", която беше закрита в неделя в Националния дворец на културата, съобщи Дарик радио. Кражбата е извършена в неделя следобед.

Експозицията беше открита на 2 март и включваше шедьоври от галерии от цялата страна, както и от фондовете на Националния военноисторически музей.

Пред Дарик директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов обясни, че едната картина от картините е на Николай Павлович и е собственост на галерията. Втората картина е на Верешчагин, "На Шипка всичко е спокойно". Това по всяка вероятност е един от етюдите на Верешчагин, свързани с по-голямата му работа, която е частно притежание, коментира Данаилов.

Установяването на кражбата е станало около 17,40 ч в неделя.

"Този път, слава Богу, всички предварителни операции са направени. Имаме договор, застраховки. За съжаление, аз не бях човекът, който адмирираше тази изложба. Едното от нещата беше, че става дума за много рисково място, каквото е НДК." поясни пред Дарик радио Борис Данаилов.

В НДК има около 40 камери. Те вероятно са успели да регистрират кражбата на двете картини от изложбата "На теб, Българийо свещена…". Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на НДК Христо Друмев

Друмев изрази надежда, че органите на полицията и следствието ще си свършат бързо работата.

"Това са картини, които представляват български исторически документ. Цената им е за българите и за България. В чужбина ще се получи минимална цена за тях", категоричен бе Друмев. "Или някакъв нещастник е видял две сравнително маломерни картини и е могъл да ги мушне под някакъв кашон, за да си ги окачи в коридора някъде, или пък е някакъв може би наркоман, който някой частен колекционер му е възложил да ги открадне", предположи директорът на НДК.

На въпрос коя е фирмата-охранител на обекта, Друмев заяви: "Това е фирмата, която от 15 години охранява НДК. Тя се състои бивши пенсионирани служители на НДК, но те си получават възнаграждение за охраната. Аз съм от 20 години в НДК – за първи път се случва такова нещо".

По думите му - изложбата "На теб, Българийо свещена…" няма търговска цел. "Това е една инициатива на в-к "Стандарт", подкрепена изцяло от Министерството на културата, които – за съжаление, не са успели да намерят галерия или музей, където да се експонира тази изложба. Затова – ние за девет дни я експонирахме на третия етаж във фоайето, заедно с една друга изложба – гравюри от руско-турската освободителна война.", допълни директорът на НДК.

Той допълни, че от двореца на културата безплатно са предоставили пространството, където е експонирана изложбата и структурите, върху които са окачени картините, както и осветлението на изложбата. http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=468755


Полицията търси съдействие за откриването на откраднатите картини от НДК

Полицията търси съдействие за откриването на откраднатите картини, съобщава МВР. Вчера в 4 РПУ е получен сигнал за изчезнали картини от експозицията, посветена на 130-годишнината от освобождението на България, изложена във фоайето на третия етаж в НДК.
       
Едната изчезнала картина - "На Шипка всичко е спокойно" е с размер 21 на 29 см., масло, платно върху фазер е творба на художника Василий Верешчагин. Втората - "Пробуждането на България", 51 на 39 см., масло, платно на художника Николай Павлович. Кражбата е извършена около 16-17 часа на 9 март.
       
Хората, които могат да дадат информация за картините, описание на евентуалните извършители на кражбата или други подробности и обстоятелства, могат да позвънят на тел. 166, 9822052 или да посетят най-близкото полицейско управление при гарантирана анонимност.

Популярните картини "На Шипка всичко е спокойно" на руския художник Василий Верешчагин и "Пробуждането на България" на българския художник Николай Павлович са откраднати от изложбата в НДК "На теб, Българийо свещена . . . ", посветена на 130-годишнината от Освобождението на България. За това е информирано днес Министерството на културата.
   
Инспекторатът по опазване на движимите паметници на културата на МК веднага изпрати свой представител за оглед и установяване на количеството експонирани предмети в изложбата и сега е в постоянно взаимодействие със специализираните органи на МВР, прокуратурата и Държавната агенция "Митници", се посочва в съобщението.
   
Отбелязва се, че инспекторатът ще информира всички специализирани институции в страните членки на Европейския съюз с молба издирването на откраднатите картини да се прехвърли на територията на съюза. МК ще се свърже и с Федералната агенция по култура и кинематография на Русия, която се занимава с движими паметници на културата, тъй като обект на посегателство е руски автор.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=469015


16:54 - Намериха откраднати от НДК картини!? - А, дали са били откраднати?... И през тези дни защо си мълчи собственика на заложната къща?
Това, поредния виц ли е?



Гласувай:
0



1. viovioi - намерени са.
11.03.2008 16:09
пише в dnes.bg!!!!
цитирай
2. sensation - viovioi - Благодаря,
11.03.2008 18:02
днес цял ден имам проблем с влизането в блог.бг.
Като, че ли никой друг не споменава за проблема!?
Какво става?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3487251
Постинги: 707
Коментари: 1446
Гласове: 25919
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031