Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2008 09:07 - 24 Май - Честит да е на всички Просветители, Учители и Радетели на Българската Култура и Духовно Наследство.
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 26031 Коментари: 47 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

24 Май - Празник на славянската писменост, на българската просвета и култура!
image 
Честит Празник, Българи!
Честит да е на всички Просветители, Учители и Радетели на Българската Култура и Духовно Наследство.

        24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език.

... че и ний сме дали нещо на светът
и на вси славоне книги да четат.
Иван Вазов

 Това видео е качено от SUN
Това видео е дело на amenhotep


        Спомнете си на този ден, скъпи приятели, за всички онези, които безкористно с всички сили и средства отдадаваха себе си за един по-извисен Български Народ.
        Спомнете си за Българските Учители, които обикаляха градове села и паланки, за да посеят светлина.
        Нека си спомним и за онези издатели, които разпродаваха имуществото си, за да държат изданията си Живи и просветляващи Българската Нация.

        Мили Българи, Спомнете си България в най-светлите й дни, когато нашата Светлина осветляваше пътя на Европа.
        Нека си спомним за онова, което давахме на света, без да бъдем молени за него, защото благородството на една нация е в нейната не натраплива Култура и самобитност.
        Обърнете се към света, мили приятели, и му кажете: 
        Ние  Сме Българи!    Елате при Нас!


Тагове:   май,   наследство,


Гласувай:
5




1. skribezium - Честит празник! Честит празник на ...
24.05.2008 09:21
Честит празник! Честит празник на нашата национална идентичност!
цитирай
2. thomas - :-)
24.05.2008 09:50
Не държа да се правя на скептик, ама нищо светло не виждам да се задава пред нас по отношение на писменост и култура, пък дори и на една проста грамотност, ако щете. Тъй че този патос ми се струва тотално неадекватен на действителността.

Още по-неадекватно ми се струва патетичното използване на главни букви за неща, които не се пишат нормално с такива, и така до пълното им девалвиране.

И последно, коя легенда визираш, когато говориш за "България в най-светлите й дни, когато нашата светлина осветляваше пътя на Европа"?!

Няма да питам за какво да дойде светът при нас, че вече не на скептицизъм, ами и на заяждане ще ме избие...
цитирай
3. sensation - thomas - Като дъщеря на учител,
24.05.2008 10:30
заявявам, че по-зле образованието в България никога не е било.

Не съм казала, че получават нормални или големи заплати. Само че си има време за протест и време за празнуване. Нека се покажем като уважаващи себе си хора с ценности и достойнство.

Ето какво пише за учителите в учебник по Човекът и обществото.

Учителите. Те били най-образованите хора в селището. Всички се отнасяли с почит и уважение към тях, защото били носители на знанието. Освен че учели всеотдайно учениците, те помагали и съветвали за много неща възрастните. Изпращали дописки във вестниците и искания до властите. Отваряли училища, организирали читалища. Подготвяли театрални представления. Много от тях пишели учебници. Така просвещавали и млади, и стари.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички духовната област.

Безспорен факт е, че Константин-Кирил Философ създава азбуката и първите преводи на богослужебните книги на славянски език. Един обаче от най-интересните и нееднозначно решени въпроси е създаването в относително кратък период на две славянски азбуки - глаголицата и кирилицата. Не съществува и абсолютно единна позиция по въпроса, коя от тях е създадена от Константин-Кирил.
Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много не славянски народи от бившия Съветски съюз, а също и монголците - общо приблизително около 200 милиона души.
24 Май е празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история - 157 години.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.
Черноризец Храбър (IX-X в.)
Из `За буквите`

И така, изпърво славяните нямаха книги, но с черти и резки четяха и гадаеха, бидейки още езичници.....

Подир това човеколючивият Бог: Смили се над славянския род, та му изпрати Св. Константин Философ, наречен Кирил, мъж праведен и истинолюбив, който им сътвори тридесет и осем букви...

А славянските книги сам Константин, наречен Кирил, и буквите сътвори, и книгите преведе за малко години, а онези мнозина, седем души, за много години техните букви наредиха, а седемдесет души направиха превода. За това славянските букви са много по-свети и повече за почит, защото свет мъж ги е сътворил, а гръцките - елини езичници.
Проф. Георги Бакалов
Из `Старобългарската писменост и европейската култура`

Създаването на първообразната глаголическа азбука и възникналата поради нея писменост е не само пробив в трипластовата броня на европейската рутинна традиция. Сътворената от светите Братя азбука е езиков феномен с премислена структура и ясна филологическа концепция. Тя е най-значимият факт в културната събитийност на деветия век, защото формира един литературен език на народна основа. 38-те буквени знака изразяват силабиката на славяноезичната реч до най-малките й нюанси. С това се конституира наличието на едно фонетично езиково богатство, което без типичните си изразни средства би загубило специфичното си звучение.
България чества днес празника на Светите братя Кирил и Методий, смели проповедници на Христовото Евангелие и основатели на езика и културата на славянските народи. Светите Кирил и Методий, които през 1980 година провъзгласени за Покровители на Европа.








цитирай
4. thomas - Значи познах, че говориш за легенди...
24.05.2008 11:28
1. Легендата, че Кирил и Методий са българи - всъщност те са византийци и спокойно можем да ги разглеждаме като чуждестранни дизайнери, наети от местния владетел да изработят нов шрифт. Не казвам, че не са си свършили добре работата - напротив - създаденото от тях явно е добро, щом е просъществувало толкова векове. Но тук опираме до втората легенда.

2. Легендата, че азбуката, която са създали Кирил и Методий за нас, ни е донесла добро. "Пробивът", за който говориш, всъщност е поставил началото на нашата многовековна изолация от останалата част на Европа, която продължава и днес.

Въпреки това кирилицата отдавна е част от нас, върши идеална работа за писменото представяне на нашия език (компютърната шльокавица е ярко доказателство за това колко е неадекватна латиницата за нашия съвременен език, който се е градил толкова векове върху кирилицата) и изобщо не подкрепям хората, които занемаряват използването й, заедно с грамотността си изобщо.

Но все пак считам, че е абсурдно във време, в което културата меко казано е отишла по дяволите, да се правим, че празнуваме нещо, с което мнозинството от хората всъщност нямат нищо общо.
цитирай
5. mkalpakchiew - thomas - ти си безпросветен рекламист и книгоиздател:
24.05.2008 11:44
Аз съм преподавател и по история.
Нямам време да ти пиша моите съждениял Изпращам ти от последния брой:

Корени - http://www.duma.bg/2008/0508/240508/index.html

Св. св. Кирил и Методий - родом българи

Произходът на двамата първоучители се потвърждава не само от старославянските книги и ръкописи, но и от летописите на волжките българи

Иво Андровски

Сведения за това намираме в редица средновековни летописи.Теофилакт Охридски пише в житие на "Климент Охридски": "...да открият азбука, съответстваща на трудността на българския език и да могат да преведат на езика на народа Свещените писания...", и още: "...И като сполучили да измолят това благо, те открили словенската азбука, превели Боговдъхновените писания от елински на български...", а на друго място летописецът уточнява "...словенския народ , всъщност българския..."(ГИБИ т.IХ; стр.12 и 13).В "Градишкия летопис" (Чехия ХII в.) e записано: "Преди него Арнулф... отстъпил на... Светополк върховната власт над чехи и моравци. В същото време Кирил и Методий, които били намерили българската азбука, проповядвали Словото Божие на моравците" (ЛИБИ т.III, стр.136). Подобно е известието в "Хроника на сръбските царе (ХV-ХVI в.) "В година 6360[=852] написа нашите словеса Кирил - Философ,
УЧИТЕЛ ОТ БЪЛГАРСКИЯ РОД
при цар Михаил и майка му Теодора, които утвърдиха иконопочитанието (Гюзелев В.-"Извори за средновековната история на България VII-ХV в. в австрийските ръкописни сбирки и архиви. (1994 г., стр.36)
Обширни сведения за двамата братя има в летописите на волжките българи "Гази Барадж тарихы"- написан от секретаря на цар Гази Барадж (1230;1236-1242 г.), Гази Баба и "Хон китабъ"-създаден от Кул Гали (1172-1242 г.). Описвайки генеалогията на владетелите на Дунавска България, те използват други, по-стари книги, донесени във Волжка България от земите на нейната посестрима на Дунава. Споменати са имената на приносителите. Маркар Каратун (внук на сестра на цар Самуил), и Арслан Тертер, пратеник на Иван Асен II. Двамата автори пишат, че произходът на Кирил и Методий е от рода на Билиг (букв."мъдрия"), син на Органа. Билиг загива в битка, спасявайки живота на Кубрат, поради което последният осиновява децата на своя първи братовчед - Къзъл Кубер и Лачин Алцек (Ахмеров,Г."Булгар тарихъ", Казан - 1909 г., изд."Огледало" (2002 г., стр.55). Ето как е дадено
РОДОСЛОВИЕТО НА РОДА БИЛИГ
в "Гази барадж тарихы":
- Къзъл Кубер-син на Билиг. Получил от Аспарух като удел областта Турун (днешна Македония);
- Именяр Билиг-син на Къзъл Кубер;
- Шада Идик-син на Именяр Билиг;
- Келбир-син на Шада Идик;
- Саин(кан Сабин,след 766 г.бяга във Византия)-син на Келбир;
- Бир Егет-син на Саин. Имал е две жени, хазарско-българска княгиня и византийка;
- Таркан-син на Бир Егет и жена му - византийката. Таркан имаше двама синове -Банджа (Методий) и Куштан (Константин)-Баксан. Банджа и Баксан вместо унищожения от гърците кашански алфавит създадоха нов алфавит. (Джагфар тарихы т.III, стр.98)
От историческите летописи е известно, че двамата братя създават новата азбука (глаголица) и правят преводите на Светите писания в манастира Полихрон - Мала Азия. Разпространението на новата писменост започва през 863 г., както е записано в "Повест временных лет": "...В България, по времето на гръцкия цар Михаил, и при българските князе Святополк, Ростислав и Коцел от Методий и Кирил".(Татищев,В.Н.-"История российская",т.IV, стр.52) Разпространението на новата писменост става в северозападните части на България, които са най-отдалечени от столицата на Византия, Константинопол. Причината е, че
ПЪРВОНАЧАЛНО ТЯ Е БИЛА ПРЕСЛЕДВАНА:
"...нов алфавит. Отначало византийците се опитваха да го унищожат и него, изгаряйки книгите, написани на този алфавит, и преследвайки братята. От гръцка разправа спаси братята Римския Папа, и след като царя на Улаг Булгар (Дунавска България) се отказа да ползва техния (на гърците- бел. ред.) алфавит. Но другия цар Шамгун (Симеон) разби византийците и утвърди алфавита на братята в Дунавска България (Джагфар тарихы т.III, стр.98). В подкрепа на това твърдение говори и фактът, че на двамата братя се налага да се явят пред църковния събор във Венеция (по това време Византийско владение), на който са обвинени, че са нарушили свещената триезична догма. Точно там Константин-Кирил произнася прословутата фраза: "Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Ние знаем много народи, които имат книги и въздават слава на Бога, всеки на своя език. Известно е, че такива са арменците, персите, иверите, сугдитите, готите, аварите, тирсите, хазарите, арабите, египтяните, сирийците и много други" (Павлов. Пл., "Кой кой е в средновековна България"- стр.215).
УТВЪРЖДАВАНЕТО НА НОВАТА ПИСМЕНОСТ
и книги става в края на 868-а и началото на 869 г. в Рим. Двамата братя и техните ученици са посрещнати изключително радушно от папа Адриан II: "Взел преведените книги и ги занесъл на Божествения жертвеник. Принесъл ги като свещен дар на Бога, показвайки, че такива жертви, плод на словото, са угодни Богу..."(ГИБИ т.IX, стр.13). По този начин новата българска писменост е била осветена от светия отец, и освен това"...Той провъзгласил в църквата мъжете за равноапостоли..." (ГИБИ т.IХ, стр.14). Ръкополага и някои от учениците в свещенически санове. В катедралния храм "Св.Петър" е отслужена литургия на български език. По-късно такива литургии са отслужени и в други църкви на града.
След утвърждаването на новата писменост в Дунавска България по времето на цар Симеон започва нейното разпространение в съседните близки по език и кръв държави. В Киевска Рус това става в края на IХ и началото на Х в. "Но другият цар Шамгун разби византийците и утвърди алфавита на братята в Улаг Булгар. След като това се случи, служещият на Алмуш Джафар, Челбик или Салахби (Вещий Олег), утвърди писмеността на братята и в Русия, оправдавайки своята постъпка в писмо до кан Алмуш така: "Тука в Бащу-Киев,след Вашето заминаване (във Волжка България), не остана нито един правовед, и въобще такъв, който да разбира арабското писмо, а виж такива, които умеят да пишат по берсулски (Берсула са наричали във Волжка България областта на днешна Добруджа, където се намирали столиците Плиска и Велики Преслав), има много, а и Симеон е наш приятел..." (Джагфар тарихы т.III, стр.97) По същото време е създадена и друга писменост- "Кирилица". Това, че
ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ СТАВА
основен книжовен център за народите от Югоизточна и Източна Европа, я превръща в едно от големите европейски цивилизационни огнища през Средновековието, което има съществен принос в изграждането на европейската християнска цивилизация. Старобългарският език се превръща в църковен език за народите от посочения регион. Върху неговата основа възникват съвременните руски, украински, белоруски и сръбски език. Българската православна църква е църква "майка" на руската, украинската, беларуската, сръбската и румънската православна църква. Първият митрополит на Киевска Рус, Михаил, е българин по произход. В началото на Х век, когато на престола във Велики Преслав е цар Симеон, князете на сръбските княжества получават своето образование в българската столица. През 1346 г., по времето на цар Иван Александър, търновският патриарх Симеон и Охридският архиепископ Николай дават на сръбския църковен глава титлата "патриарх", а след това провъзгласяват и крал Стефан Душан за цар на Сърбия.
В европейската културна история няма друг случай, когато само за няколко десетилетия са създадени две различни писмености за един и същ език. Това е доказателство за високия дух и култура, които е притежавал българският народ, за неговите вековни писмени традиции. Кирилицата се използва вече единадесет века и половина на територията на Евразия. Като фонетична писмена система от гласно-съгласен тип, тя е по-съвършена от латиницата.
За значимостта на делото на двамата братя говори и признанието, което им се отдава от Средновековието до наши дни. През 1980 г. те бяха обявени от папа Йоан-Павел II за покровители на Европа, а след приемането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. българската писменост стана третата официална писменост в тази организация.
-------------------------------------------------
Може би си от тези рекламисти:
--------------------------------------------------
Аз, буки, веди

Kade sme i koi sme?




Човек да се чуди и мае как става така, че пишем ЕВРО, а навсякъде по чейндж-бюрата четем EURO. Гледаме по Би Ти Ви "Музикален идол", а слушаме "Мюзик Айдъл". Пием водка, а се оказва, че било "Flirt".
Страшно се гордеем, че пишем на кирилица, че сме дали "на вси словене книга да четат". Хвалим се, че сме натрили носа на Ото Кронщайнер, който искаше да ни смени азбуката с латиница...
А тя вече ни залива отвсякъде. Рекламата по билбордовете (!?) кажи-речи изцяло е превзета от нея. Вестниците ни гъмжат от чуждици. Водещите журналисти в радиото и телевизията се надпреварват да се правят на англоезични. Няма сграда, чиито стени да не са наплескани с латинографити. Ако се вгледаме пък в названията на различните фирми и техните надписи по търговските ни улици като: Vasko-auto, Ivancho Treiding, Ivana Golden, Mariana Dixi, Meto Grav... И какви ли не още английско-български и шопско-каспичански простотии и приумици, можем направо да изтъпеем. Попадне ли човек в някой български град, може без време да си помисли, че се е озовал я в Тексас, я кой знае къде. Едва ли не навсякъде из Българско вече се е настанил този своеобразен езиков снобизъм. Латиноезичните надписи ни омайват от плакатите за концерти и шоупрограми; бомбардират ни от телевизионните клипове; натрапват ни се от рекламните проспекти в пощенските кутии.
Да не говорим за писмеността на разните форуми, уебсайтове и блогове, която си е изцяло на... българска латиница.
Някой да е направил нещо по-конкретно за възпиране на тази стихия? Преди време един министър се зае да ни обясни как да... транслитерираме (!!) българските собствени имена на латиница, за да ни... разбират всички. А вече години наред тъй нареченият Закон за езика се подмята в парламента. Прелива се от пусто в празно, докато латинизацията не спира да настъпва и да превзема публичното пространство.
Къде сме наистина- у дома - в България или - в някой кьорсокак на Европа?...





цитирай
6. thomas - Както казах, легенди...
24.05.2008 11:59
Легенди, създадени за надъхване на масите, за да имат с какво все пак да се гордеят, понеже в реалния им живот такова липсва и това може да обърне недоволството им към онези, които ги управляват.

Истината е, че за останалия свят нашата култура не съществува (включително и за онези, които можем да считаме за свои "братя" по писменост) и ние нямаме никакви постижения, за които някой нормален човек някъде по света да знае (ако не броим Стоичков и Бербатов за културен феномен). Доста неприятен факт, но това е самата реалност. Останалото са илюзии... и чалга.
цитирай
7. thomas - За българския произход...
24.05.2008 12:24
Ето какво пише в Wikipedia за Кирил и Методий...

Saints Cyril and Methodius were two Byzantine Greek brothers born in Thessaloniki in the 9th century, who became missionaries of Christianity among the Slavs of Great Moravia and Pannonia.

Впрочем нищо по-различно за произхода им не учехме даже и по времената, в които можеха да ни кажат каквото си поискат, а ние да им вярваме. Само дето тогава завършваха с извода, че били българи, ама нямахме право да се замисляме...
цитирай
8. sensation - thomas, не пишеш каква ти е професията по образование,
24.05.2008 12:37
а само какво работиш.
Wikipedia се списва от доброволци като нас.
Много хора спорят за произхода на българските братя просветители, защото на всеки му се иска да вземе за себе си тези светци.
Дори снощи гледах по руската телевизия, как искат да открият техен си паметник на руските братя Кирил и Методий.
Вярвам на г-н Калпакчиев, защото една от неговите завършени по образование специалност е история. Преподавател е бил в академични среди.
Тук се представя с другия си талант - като художник и дизайнер.
Но малко са ерудираните личности, които говорят седем езика и са прочели документите в оригинал, като него.
Единият от езиците му е и латински.
Тогава, когато цяла Европа е говорела на латински, ние сме имали собствена писменост.
цитирай
9. thomas - :-)
24.05.2008 12:42
Уикипедия не се СПИСВА, а се ПРЕПИСВА от доброволци - официалните източници, от които е взета тази информация, до един твърдят същото. Същото твърдяха дори и нашите учебници. Руснаците ги зарежи - те наистина си присвояват всичко, което успеят - дори и Пинокио и доктор Дулитъл. Въпросът е защо и ние искаме да сме като тях. Не съм ти посочил византийски или гръцки източник, за да кажеш, че е пристрастен, нали?
цитирай
10. sensation - Много българи са чели книгата за митовете в
24.05.2008 13:19
българската история на Божидар Димитров.
В уикипедия, където е споменато, че:
Цитат
Роден в Солун като едно от седемте деца на висшия византийски военачалник /друнгарий/ Лъв и жена му Мария. Това многолюдно семейство, според житиеписеца на Методий, е "от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област". Братята са поданици на Византийската империя и владеят гръцки и славянски език. Какъв е народностният произход на семейството пространните жития не съобщават категорично. Има различни сведения, които предлагат данни, респективно - указания, за славянобългарската народност на двамата братя.
Дългогодишният съратник на Константин-Кирил - Климент Охридски, пише в съставеното от него Кратко житие, че Константин Философ-Кирил е българин /славяните в България тогава понякога са наричани българи/. В същото житие е отразено, че в двореца на хазарския каган Константин-Кирил заявява, че не произхожда от византийско семейство; че дядо му принадлежи към приближените на чуждестранен "цар"; че този дядо е избягал в чужбина, където и Константин-Кирил е роден. Тъй като по това време няма друга гръцка държава извън Византия и от всички славяни само българите имат цар, следва да се заключи, че братята са потомци от второ поколение на изгнаническо, невизантийско, високопоставено семейство, което някога е принадлежало към двора на български цар.

------------------------------
Божидар Димитров е на мнение, че Солунските братя са българи. Те не могат да научат езика на българските славяни от пазара, около който са играели като деца.
цитирай
11. optimum2 - За 24 Май
24.05.2008 13:49
"Всичко Бъгарско и родно
тача, любя и милея".
Честит да е на всички !
Чудесно направин постинг, с добър коментар и оставаща мисъл- Не е ли време да спрем да сме или да се правим, че сме комплексари и да дръпнем напред за доброто на всички ни?
Празнувайте за себе си, дори че четете тези редове, защото сме грамотни БЪЛГАРИ с уважение към двамата братя. Поклон.
цитирай
12. sensation - optimum2, Честит празник и на теб!
24.05.2008 13:57
Целта на постинга е да отбележим делото на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и на духовните ни просветители през вековете.
Желая повече достойнство и самоуважение на всички българи, защото двамата братя ни вкараха в Европа преди векове.
Да пребъде святото им дело! Поклон и пред духовенството, учителите, преподавателите, книгоиздателите, журнaлистите и на всички творци!
цитирай
13. optimum2 - Да уважаваш езика си означава да си горд със себе си
24.05.2008 14:53
Когато си вътре в страната липсата на правилна реч те дразни и възмущава, а когато си вън те отвращава.
Празнувайте грамотни българи, защото милиони други ще го правят заради нас.
Лек ден и благодаря за редовете(12).
цитирай
14. cornflower - Честит празник!
24.05.2008 15:56
Да съхраним своята култура и духовност,
да спасим България!
цитирай
15. optimum2 - Амин...
24.05.2008 16:14
Да спасим България от пошлоста!
цитирай
16. sensation - cornflower, честит
24.05.2008 16:26
светъл празник на теб и твоето семейство!
цитирай
17. анонимен - :)))
24.05.2008 16:34
Духовните не останаха,
партиотите измряха,
добрите оглупяха.....
Българите да резил станаха!

Да ни е честит празника!
цитирай
18. анонимен - chestit praznik
24.05.2008 19:58
the cirilica is not dead

Спокойно, само провокирам:)

Честит празник, българи!
Писмеността е това, което ни е дало шанс да се съхраним като нация!
Поклон, скъпи братя Кирил и Методий!
Поклон, даскали, възрожденци, радетели за България!
И нека винаги да има Патос!
цитирай
19. анонимен - thomas
24.05.2008 20:12
Нека в желанието си да бъдем супер интелектуално-модерни не ставаме отрицатели на собственото си и най-ценно притежание - това, да бъдем част от българския народ, от България и нейното духовно и културно наследство, а не част от тези, за които то нищо не означава - най-малкото, не звучи логично, за да не използвам по-силно определение.
цитирай
20. feq - Благодаря ти, мила,
25.05.2008 07:14
за интересните материали, с които ни изненадваш.
Имаш голяма творческа енергия.
Продължавай, бъди!
цитирай
21. sensation - feq, благодаря ти!
25.05.2008 07:23
Това, че ме подкрепяте в този момент, ме крепи,
защото разбирам - духовността ни не е загубена, тя още живее в сърцата на много българи!
Честит празник!
цитирай
22. thomas - @teona
25.05.2008 09:17
Като не искаш да се занимавам с отрицание на митовете, я вземи и ми изброй бързо три образеца на нашето духовно и културно наследство, които са познати по света. И моля те, не искам сред тях да намеря кисело мляко, розово масло или Христо Стоичков - те не могат да минат за символ на духовност и култура...

Нека поанализираме малко нашия принос към световната култура...

Световно известни художници практически нямаме. Според специалисти, на които съм показвал творби на нашите най-добри класици, или става дума за имитация на стил, който те познават, или просто казват "вашите художници са много мрачни". И да не са, във всеки случай са много неизвестни.

Композитори? Май по-добре да не говорим - положението е много по-трагично, отколкото при художниците. От нашата класическа музика нормалният човек може да се сети за максимум 2-3 запомнящи се и хармонични мотива от по не повече от 20 секунди, и то само ако са му набивани в главата едно време в училище. Всичко останало е не просто мрачно, то е мракобесно и какофонично.

Може би тогава поне имаме писатели? Доколкото се сещам, в цялата ни история единствено Пенчо Славейков се е доближил на някакво разстояние до Нобелова награда (която и без това е нещо прекалено елитарно, за да намери отражение под формата на широка популярност), но дори и това по никакъв начин не е направило нито едно наше име световно известно.

Историческо наследство да опитаме... какво, освен малко руини от неугледни, ръбати и необработени камъни имаме, и то ужасно много векове след като египтяни, гърци и римляни са оставили на света своите чудеса. О, да, сетих се - имаме и златни съкровища. Ама не, не става - те не са наши, а на траките, ние само сме ги намерили.

Да опитаме с наука. Веднага някой ще извика "Джон Атанасов е създал компютъра". ОК. Само дето той не е българин, колкото и да си го дърпаме насам. Нито е роден тука, нито е живял някога тука, а и за разлика от Константин Кирил - Философ даже не е и говорел български. А за днешната българска наука, както се казва - или добро, или нищо. Точно както и за образованието.

Не се сещам за никаква неконспиративна причина, ако сме направили нещо, което е направило живота на останалия свят по-лесен или по-красив или ако просто е докоснало сърцата на хората, това да ни бъде признато.

Но има нещо ужасно фалшиво (мога да го нарека направо чалгаджийско) в тупането по гърдите с нашето величие, за което обаче си знаем само ние. Всъщност тази особеност на нашата народопсихология е отдавна известна с твърдението "От Витоша по-високо нема и от Искъро по-длибоко нема". С подобни твърдения можем да предизвикваме само снизходителни усмивки. Даже и бедните пенсионирани английски инвеститори в недвижимости ги привличаме не с това, а с по-ниската влажност на въздуха и климата, за който нямаме никаква (поне положителна) заслуга.

Има нещо много тъжно в призивите за повече култура и духовност. Тази работа с призиви никога няма да стане. Всеки от вас е бил дете и знае как нищо не е можело да го накара да се заинтересува от нещо, което не му е интересно и което неговите съученици и приятели не считат за модерно. Не е възможно, докато всички съвременни корпоративно-пропагандни машини наливат по всички възможни канали възхвала на консуматорството и докато успехите се постигат главно "по втория начин", хората да започнат да се интересуват от нещо, което изисква интелектуални усилия, след като имат толкова по-неуморителни начини да живеят "щастливо" (според същата пропаганда).
цитирай
23. sensation - thomas, прочети следващия ми постинг
25.05.2008 09:37
07:05 - България е родена от знанието. НЕВЕЖЕСТВО, ПРЕСТЪПНО СЪГЛАШАТЕЛСТВО И ПРОДАЖНОСТ ПОДПОМАГАТ ПРОТИВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ
-----------------------------------
Явяваш се от невежите и бездуховните.
Смени си професията, която в момента упражняваш. Не отговаря на познанията ти.
А в изобразителното изкуство сме талантлив народ.


Цитирам те:
"Има нещо много тъжно в призивите за повече култура и духовност. Тази работа с призиви никога няма да стане. "
Ами вместо да пишеш подобни коментари, вземи та свърши нещо духовно и спри да пишеш меко казано глупости. Направи нещо духовно и ела отново в блога ми!
Дадох ти достатъчно време и място.
В момента си правиш сам антиреклама.
Бог, да ти даде просветлението от което имаш нужда, а ти почети повече!
цитирай
24. thomas - @sensation
25.05.2008 10:28
Че кой ти е казал, че не сме талантлив народ?! Талантливи сме точно колкото всеки друг народ - нито повече, нито по-малко. Но просто нямаме реализации. Защото нямаме навика да изпипваме нещата, или ако случайно успеем да ги направим хубави, после ги съсипваме.

Я вземи, преди да се занимаваш с мен и професията ми толкова усърдно (като че ли тя има някакво значение в случая), спомени какво духовно си направила сама. Имам предвид, освен да лееш фалшив възторг отчаяни неизпълними призиви!

P.S. Бог не съществува. И разбери, че собственото ти просветление може да се окаже в осъзнаването, че около теб е тъмно.
цитирай
25. sensation - thomas, колежка съм ти по професия в настоящия момент.
25.05.2008 11:04
Срамувам се, че в гилдията има такива като теб.
И Бог съществува, но знаците се дават на невярващите като теб.
Няма да се учудя, ако един ден станеш ревностен последовател.
Това, което съм създала като духовно просветление не се измерва в твоите ограничени материални разбирания.
Достатъчно е да правя добро, без да търся славата.
Достатъчно е да посея семето на светлината и духовността, чрез пример с поведение и действие.
Желая ти успех в живота, но това ще стане само по пътя на познанието на историята и езика на нашия народ и родина.
С това спирам разговора с теб до тук.
цитирай
26. thomas - Хм... колежка.
25.05.2008 11:12
Като гледам, ти се срамуваш от професията си, защото не виждам да си я споменала. Така че дори не знам за коя "гилдия" говориш - съмнявам се, че за правилната.

Ако това, което си създала като духовно просветление, прилича на написаното тук, няма да се учудя, ако никой не е разбрал за него - пък и гледам, че и сама не искаш да го споменеш. Що се отнася до примера - той е един от най-баналните и гарантирано най-неуспешните.

Ако изобщо имаш сили за това, един съвет - виж света. Тогава ще разбереш какво нищо възхваляваш.
цитирай
27. sensation - Аз нямам от какво да се срамувам, горда съм да се наричам българка и просветителка!
25.05.2008 11:55
05.07.2007 15:17 - Vizitka
http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=87324
http://miraculousreligion.blog.bg/
http://postcardsavangard.blog.bg/
http://www.sibir.bg/blog/Avangardi/?
http://www.playcast.ru/card.php?show_user=75712
и т.н.
това съм аз!



цитирай
28. thomas - Е?
25.05.2008 12:02
Къде в това е РАЗЛИЧНОТО от това, което казах, че не върши и няма да свърши никаква работа? Една или няколко неистини, повторени сто пъти, стават ли истина?

"...и на вси народи книга да четат"... Горките народи, какво щяха да правят без нас! И как са се оправяли преди да слезем от конете и да почнем да крадем от византийците!?
цитирай
29. sensation - thomas,
25.05.2008 12:16
това не са постинги, а блоговете, които водя.
Дори и това не сте в състояние да разберете. Жал ми е за вас.
Не ме карайте заради вас, да спра коментарите в блога си.
Пишете си писанията във вашия блог, тук сте ми гост, а гостите се държат прилично, освен зле възпитаните.
цитирай
30. thomas - Не видях...
25.05.2008 12:22
Не видях да съм казал дали това са блогове или постинги...

Един познат французин беше започнал своя блог така:

"Едно време, когато човек си говореше сам, се казваше, че е луд. Днес се казва, че си води блог".

Чудя се какво ли пък означава, когато си води повече от един...
цитирай
31. анонимен - thomas
25.05.2008 12:29
Благодаря ти за разясненията относно киселото мляко, Стоичков и розовото масло - нямаше да се сетя никога към коя категория спадат:)))
Колкото до страстта, с която се самоосмиваш, наистина би било по-добре да я вложиш в нещо по-градивно, като например това, да намериш зрънце положително отношение- наивитетът в случая само би помогнал.
Няма да ти показвам поне три примера, защото фактите, котио бих привела като аргументи, биха били с тежестта на твоите, изровени от Мрежата, писания, най-малкото,защото не съм специалист.И не е необходимо да съм, за да знам, че за да съществува просперитет и да има постижения, е необходимо да са налице съответните условия - такива, каквито е имало при Златния век на българската култура.Оттогава и от по-ранен период са останалите книжовни паметници, както и образци на музикалното творчество - за съжаление, твърде далече от съвременното ни масово възприятие на изкуството.Причината за това е съвсем известна - дори без да споменаваме чуждо "присъствие", стотина години са нищожно малко, за да претендираме, че можем да сме на нивото на други нации.А колкото до компютъра и Джон Атанасов - освен в това забележително и съдбовно изобретение за човечеството, има българско участие в редица други такива изобретения от планетарно значение!Имаме участие във всяка една област от науката - архитектура, медицина, физика,математика - много са - вземи и прочети нещо, за да се почувстваш по-добре и по-значим в своята принадлежност към този малък, жилав и оцеляващ народ!:)
цитирай
32. thomas - @teona
25.05.2008 12:41
Не можем да претендираме, права си! Ама лошото е, че ПРЕТЕНДИРАМЕ. Байганьовското тупане в гърдите ни е толкова, толкова любимо - даже повече от танцуването на масата.

Откритието на Джон Атанасов ще го броя за българско, ако той беше живял в България и беше получил образованието си тук - тогава можеше да се каже, че имаме нещо общо като държава с откриването на компютъра. А той дори не е РОДЕН тук, а е потомък на човек, ИЗБЯГАЛ от България. Голяма гордост, няма що.

Имаме участие в много области, така е! Изобщо не го оспорвам. Само че в нито една от тях нямаме участие като ДЪРЖАВА или дори като НАРОД. Участие имат отделни индивиди, успели да се измъкнат от българския казан в ада и така да развият духа и потенциала си. Тези хора са направили своите велики неща не защото са българи, а въпреки това.
цитирай
33. анонимен - thomas
25.05.2008 12:55
Ще успееш да ме ядосаш, като че ли :)))Не, шегувам се, не можеш.

Това с байганювщината вече е толкова изтъркано, колкото и самата тя:)))

Като казваш, че бащата на Джон Атанасов е избягал, кажи ЗАЩО???
Родното му село Бояджик, Ямболско, е известно с участието си в Априлското въстание!!!
Освен това лично аз никъде не квалифицирам откритието като чисто българско!

Тези хора, направили тези велики неща, НИКОГА НЕ СА СЕ ОТРИЧАЛИ ОТ СВОЯ НАРОД!!!
За държава също не говоря!
цитирай
34. thomas - Твое мнение...
25.05.2008 13:05
Говориш за родно село на Джон Атанасов?! Хамилтън, Ню Йорк... интересно, не знаех, че Априлското въстание е стигнало толкова далече... Не разбираш ли - единственото българско, което има този човек, са някакви ГЕНИ! Не в виждал България, не е стъпвал в нея, не е говорил дори малко български! Това определено не го прави българин!

Що се отнася до тези велики хора, които никога не са се отричали от своя народ (сигурно имаш предвид своя ПРОИЗХОД), първо, стоейки надалеч, е доста по-лесно да обичаш България, отколкото когато дойдеш в нея, и второ, не бъркай умереното им и възпитано поведение пред българските журналисти с това, което наистина изпитват, при това често под въздействие на носталгията.
цитирай
35. анонимен - thomas
25.05.2008 13:16
Не четеш внимателно:)))
Говоря за родното село на бащата на Джон.
Интересно определение - "някакви" гени :)))
Очевидно не си запознат - Джон Атанасов е "стъпвал" в България:)))
Колкото до емоционалните състояния, те не могат да бъдат определящите за това, кой откъде е произлязъл:)))
цитирай
36. thomas - :-)
25.05.2008 13:29
За първото - съгласих се. Мислех, че наричаш селото на баща му "родното село" на Джон Атанасов. За второто... трябва ли да уточнявам, че има значение дали е стъпвал тук ПРЕДИ да направи откритието си, за да можем да кажем, че с нещо сме допринесли, а не малко преди смъртта си. Джон Атанасов е изцяло продукт на американската система - образователна и научна. А и неговото откритие е само една първа стъпка към това, което правим днес с компютрите. И нищо чудно ако случайно беше направена у нас, компютри и да нямаше.

Що се отнася до някаквите си гени, ами да - да не искаш да кажеш, че в българските има нещо по-специално!? Досега само нацистите са си позволявали подобна волност и тя никак не се приема днес...
цитирай
37. анонимен - thomas
25.05.2008 13:58
Ще направя вече уточнението, че никога не споря заради самия спор, затова и не интерпретирам думите на символичния опонент в него, което виждам в последния ти постинг.Така че ще се огранича единствено в това, да разясня, че не съм говорила за продукт на българската научно-образователна система, която е част от цялото общо икономическо-политическо устройство - това вече е друга тема, да не повтарям отново за наличието на подходящи условия.

"Всяко дълго пътуване от хиляда мили започва с една-едиствена крачка" - без нея то не би било възможно, обаче.

Не съм споменавала също така някаква специалност на българските гени - което прави волност твоето изказване по този повод :)))

Поздрави и лек ден!
цитирай
38. sensation - thomas,
25.05.2008 14:06
в Библията пише:
Не съди, за да не бъдеш съден.

От тук нататък, всичко което напишеш в този пост с присъщия си негативизъм, ще бъде изтрито.
цитирай
39. feq - Точно така, sensation, отдавна ...
25.05.2008 14:21
Точно така, sensation, отдавна трябваше да го спреш.
Някои хора, понеже никой не ги чете влизат в коментарите на материал в Избрани и започват да коментират, за да обърнат вниманието към себе си...
Това са си ефтини трикове...
цитирай
40. sensation - feq и teona,
25.05.2008 14:31
започна често да се наблюдава като явление ширенето в блог.бг на различни пронацистки пропаганди и материали на деградиращи духовно хора.
По закон, администраторите на блога трябва да прекратят регистрацията на тези първите.

На другите - ако можем да помогнем с отношението към тях и просветителство - добре.
Но, казано е:
Не от всяко дърво става свирка!
цитирай
41. ninaantonova - Добре, че не съм се включила по-рано!
25.05.2008 22:12
Този Томас е от хората, които все нещо не им е угодно. До обяд се сърди на хората около него, след обед на себе си, а вечер на жена си. Това е най-негативно настроения човек в блог.бг. Винаги и във всичко е компетентен, и се опитва да докаже, че неговото мнение не подлежи на коментар, винаги е опозиция.
Защо изобщо си позволила такова "същество" да ти коментира в блога. Винаги бягам от такива недоволници. Те са като енергийните вампири. Пият и все не им стига.
В различни блогове съм влизала и чела постинги, коментари и съм попадала на негови. По същия начин постъпва с всички опитали се да изкажат мнение различно от неговото. Просто задливо човече.
Много време наистина си му отделила, време за човек който винаги казва на бялото черно, и на своето - бяло.
Ами, Честит празник! Българина умее да празнува, макар ида му е труден живота днес, тук и сега, за него всеки ден е празник, стига да има духовната нагласа за самия ден.
Лека и спокойна нощ! :)
цитирай
42. kostadin - Корена ни достига във времето много ...
30.05.2008 20:55
Корена ни достига във времето много преди да се обособи Иран!
Това ,че чесвуваме ден на славянската писменост ,не значи ,че славяните са по -добри или по -лоши.Аспаруховите българи са се родеели с тях много от по- рано.
Ние сме коренът на бялата раса.
Виж съгласен съм ,че не произлизаме от маймуните ,но човеците имат общ корен.Ако говориш за времето когато бълтарите са излезли от Индия ,то трябва да помниш ,че и преди тях са тръгвали към равното в Евроазия сродни племена.Прабългарите винаги са били в корена на човешките популации .Населявали са огромни територии и винаги са били организирани, било в държави, било в империи.
А историята ни е записана найстина в източните държави. В Европа и Америка са останали само имена на градове и местности -някога обитавани от българи.
цитирай
43. анонимен - 24-МАЙ---НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
24.05.2010 10:25
ТОВА Е БЪЛГАРСКИЯТ ,НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!
Това е празника, който ни обединява и прави силни!
Това е празника ,който народа,сам е установил ,повече от 150-години!
Това е празника,който прави проблемите, около партийните идейните и верските различия,просташки тъпи и смешни!!!
цитирай
44. injir - Честит празник на Светите Кирил и ...
24.05.2010 11:45
Честит празник на Светите Кирил и Методий! /Те са създали азбука на майчиния си език. Следователно не са византийци.- Oтносно някои съмнения на thomas./
цитирай
45. semtomovi - честит ви славянски празник
24.05.2010 12:53
От отдавна правя предложение - и днес няма да пропусна
Този празник трябва да се превърне в празник на ВСИЧКИТЕ СЛАВЯНИ и да се разшири
до там, до където е преназначено мястото му!
С поздрави и честит ви славянски празник!
Томова-К.
цитирай
46. lubov13 - Честит 24 май! ;)
24.05.2010 14:16
Въпреки, че образованието е на много лошо ниво за жалост и няма на къде по-зле да става...
цитирай
47. yuliya2006 - ЕЙ, СЛЪНЦЕ ОТ ПАЗАРДЖИК Е СНИМКАТА ...
24.05.2010 16:21
ЕЙ, СЛЪНЦЕ ОТ ПАЗАРДЖИК Е СНИМКАТА НА ПАМЕТНИКА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ! ВСЕКИ ДЕН МУ СЕ РАДВАМ, ТОЛКОВА Е ХУБАВ И ВЕЛИЧЕСТВЕН!


«Славянобългарска история Св. Паисий Хилендарски (1722 - ок. 1773)»






Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl





С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490917
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25963
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031