Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 13:44 - Тайните на падащата кула в Пиза
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 6280 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2008 13:55


Тайните на падащата кула в Пиза

image

Падащата кула в Пиза - кула на катедралата в град Пиза (Италия), разположени на Катедралния площад, често се нарича  "Площада на чудесата".
Известната  "Падаща" кула (Torre Pe"ldente) - това е камбанария (Campanile) на катедралата в град Пиза, част от нейната рядка красота  на архитектурния ансамбъл, състоящ се от камбанарията кула на катедралата, дори и от параклис за кръщение (baptisteriya) и гробища. Ако "падащата" кула не е наклонена, а да стои строго вертикално, както всички други кули в света, славата й ще се ограничи само до тесен кръг от архитекти и историци. Благодарение на своите конструктивни недостатъци, тя е известна в целия свят.

Работата по строителството започнала през 1174. Смята се, че архитекти са били Бонанно Пизано и Гулиелмо да Инсбрук. Основите са предвидената камбанария са с дълбочина три метра на "възглавница" от камък. Работата по строежа са спрени след 10 години, когато сградата е завършена на третия от колонадните пръстени, тъй като се появили първите признаци на Наклон на сградата. Това се дължи на слягане на терена, което довело пукнатина в  основата (фундамента) на 30-40 см и отклонение вертикално на кулата от 5 см. В 1275 работата е възобновена под ръководството на архитект Джовани ди Симоне, който се опитвал да изправи сградата. Височината на кулата на камбанарията е нараснала с три етажа и достигнала 48 метра: през 1284 са завършени шест етажа с лоджи-галерии. Отклонението на кулата в този момент възлизат на повече от 90 см. В началото на 14 в. на нивото на шестия колонаден пръстен в големи отвори в тях били инсталирани камбани. Над шестия ред на кулата архитект Андреа ди Андрео Пизано издигнал галерия с камбанария (1350-1372). По това време, отклонение на кулата от вертикалата възлизало на 1,43 м.

image

Днес, когато гледаме на кулата отдолу или, още повече, сам се изкачиш на върха - нейната последна площадка по 294 стъпала, със замиране на сърцето по пътя, тъй като всеки миг кулата е на прага на да се срути настрана, оставяйки само да се чудим как и защо тя все още до момента не е паднала. Всяка година ъгъла на наклона се увеличава, тревогата и загриженост за съдбата й нараства. В началото на нашия век отклонение от вертикалната ос е 4,3 м, днес то вече е 4,6 метра.

image

След като катедралата в Павия се срутила през 1989 г., Consorzio Progetto di Torre Пиза (Консорциум Проект на кулата Пиза) поръчали на инженери да стабилизират "Падащата" кула. Поради това, че кулата се е наклонявала в различни посоки в първите години, тя леко се е изкривила като банан. Инженерите работят по фундамента на Кулата повече от самия строеж, надявайки се да върнат горната част на кулата около 20 см назад. Но това означава, че 800 - годишната кула ще си остане "Падаща".

image

Работата за запазване и съхраняване на кулата (решаване на проблема с нейния наклон) започва още по време на строителството. Първата комисия от експерти, работили по него през 1298, проверки са проведени през 1396, през 1550, повтарящи се в 18-19 век. До нашето време по нея са работили 15 комисии. През 1935 г., основата на кулата за да я направят водоустойчива, вложили течен цимент. През 1992 г. на височината на първита галерия под корниза на паметника бяха сложени 18 стоманени пръстени, покрити със специална пластмаса, които е трябвало да се предотвратят по-нататъшното слягане и наклоняване на сградата. За да се усили укрепването на фундамента временно от северната страна са сложили 600 тона олово, което през 1993 г. преместили на платформа свързана към кулата чрез обръчи.

image

Падащата кула е с цилиндрична форма и устремена във височините със своите осем реда камбанарии. Шестте централни етажа са заобиколени изящни каменни декоративни аркади, в облика на които може да са забележи влиянието на византийската и мюсюлманските архитектурни традиции. Въпросът за възможните ефекти от мюсюлманските са двойно интересни, тъй като досега не е ясно дали идеята е възникнало отделно изправен камбанарии в християнската църковна архитектура под влиянието на мюсюлманските минарета, или обратно, тези минарета, от височини на, които Мюезин свиквават вярващите за молитва, водят родословието си от християнските камбанарии. "Падащата" кула се е строила като камбанария към построена катедралата в Пиза,на която започнало изграждането сто години по-рано. Това става след победоносна морска битка на пизанците срещу сарацините при Палермо през 1063 г. В катедралата на Пиза се намират няколко гроба на различни исторически личности, сред тях - гробницата на германския император Хенри VII. Архитектурният стил на сградите стават известни като римско-пизанска. В черно-бял мрамор са външните стени отново, че е очевидно влиянието на исляма. Фасадата на партерния етаж е увенчано с аркади,  а горните части с декоративни аркади, разположени на няколко нива. Намаляват от центъра към склонове и образувайки фронтонни конструкции. Катедралата с неговите средни напрични нива и богато украсен с орнаментиран интериор е окончателно достроен по-късно.
image

Кръглата по план кула, е направена от камък и мрамор, предизвиквайке възхищение със своите огромни размери, ажурност и чувство от "ефекта на падането". Височината на осем етажната кула - 58,36 метра над фундамента, диаметър в основата - 15,54 м, отклонение на нивото на основата превишава 4 метра. Централния цилиндър на кулата е от тухли. Дебелината на външната стена намалява от основата към върха (в основата - 4,9 м, най-високата галерия - 2,48 м). В по-ниски етажи камбанарията е украсена с 15 полуколони. Ажурност и лекота на кулата придават колони, с опиращи се на тях кръгли арки, с проходи под тях: 6 етажа с арки по 30 колони на всеки. Най-отгоре е разположена камбанарията с камбаните. Вътре в цилиндъра на камбанарията се издига винтова стълба от 294 стъпала, по която може да се изкачите до най-горната обзорна площадка.

image


Кулата е декорирана с орнаменти от различни цветове мрамор (бял и светло-сив). На входа е разположен барелеф с изображение на фантастични животни, на върха - постамент със скулптура на Мадоната с младенеца от Андреа Гварди (15 в).

image

В 1564 е роден в Пиза Галилео Галилей, бъдещея знаменит учен. Съдейки по неговите собствени разкази, той използвал кулата на Пиза за своите експерименти. От последния  етаж той хвърлял различни предмети, за да докаже, че скоростта на падането не зависи от теглото на падащото тяло.

image

Майстори, внесли огромен принос за строителство и декорацията на кулата в Пиза

Първият архитект на храма бил архитект Бускето - вероятно идващ от Гърция. На това ни навежда  фамилията на майстора, както и предложения за композицията на катедрала, клоняща към идеите на византийската архитектура от V век .

image
След 1118 в строителството на катедралата продължил майстор Райналдо. Той удължил главния вид   сградите и фасадите. Именно на него принадлежи дизайна на главната фасада на катедралата във формата на няколко реда леки, изящни полукръгли арки. В Тоскана все още не е било прието да се украсяват фасадите на църквите със скулптури, и майстор Райналдо просто облицовал фасадите в бяло и черно, със сиво-син отенък на филиграна на мрамора. Под силата на яркото южно слънце Пизанската катедрала контрастирала със зелените ливади и изглеждала, че събира в себе си краски от небето. Катедралата прави удивително впечатление, благодарение на своите ювелирно завършени колони и арки, създавайки усещане за крехкост. Колко търпение и любов е било небходимо на майсторите, така че внимателно и търпеливо да съединят в едно цяло множеството мраморни детайли! В основен вид построяването на катедралата на Пиза е завършен през 1150 - те години. Такива сравнително бързо изграждана постройка се дължи на факта, че майсторите не прекарвали времето за изграждане на сложни сводове от камък: покритието на централното ниво е изпълнено от дърво. Над портали поставят цветни мозаечни пана. Интериорът на катедралата е украсен с позлатен таван и многобройните мраморни скулптура. Скулптурните работи в катедралата, са свързани с името на изтъкнатия италиански майстор Николо Пизано. Неговите скулптури наподобяват изкуството на от епохата на Римската империя  през времето на ранното християнство. Много изследователи виждат в твърчеството на Пизано първите наченки на Ренесанса ( "protorenessans"). Делото на  бащата  продължава неговия син,  Джовани Пизано, също работи много над украсата на храма.

image
Строителството на кулата-камбанария ( "кулата на Пиза") стартира през 1174 година, както се предполага - от майсторите Вилхелм (Гулиелмо) от Инсбрук и БОНАНО. Кулата е монолитна основа, заобиколен от "слепи" (без преминаване вътре) арки. Над тях се издига шест етажа галерии, като същите като на главната фасада на катедралата. Този мотив от арки обединява целия ансамбъл в едно цяло.

image
В олтара на Пизанската катедрала се издига статуя на Христос. Много красива мраморна готическа катедра (амвон) - работата на баща и син Пизано, е една от основните забележителности на  катедралата. Столът е богато украсена със скулптури и релефи на Niccolo Pizano, изпълнени в около 1260 г.. Като цяло вътрешния интериор на катедралата сериозно е повреден по време на пожар през 1596.

image
Известният катедрален ансамбъл в Пиза - е шедьовър на средновековната италианска архитектура . Създаване на ансамбъла е започнало през 1063 година, някога в покрайнините на града, на зелената ливада, сградата е била заложена като градската църква, включвайки в себе си беломраморната пет етажна катедрала, кулата-камбанария и параклис за кръщение. Така че в отдалечен от градси център на града е създадена една от великите произведения на Средновековието, имащи огромно влияние върху развитието на италианската култура.



Тагове:   кула,


Гласувай:
0



1. karanikolov - И снимките са великолепни
21.07.2008 22:17
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490983
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25963
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031