Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2008 06:43 - Тракийската дама носела 36-и номер обувки. Открито писмо - slavuncho
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3073 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2008 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тракийската дама носела 36-и номер обувки

Екипът на Агре разкрива до колесницата десетки антични комплекти за баня, за писане, за медицина, в бутилките има течност, излезе надпис на производителя

image

Третия гроб - на жена, започна да разчиства вчера екипът на Даниела Агре от НАИМ-БАН, който откри изцяло запазената антична колесница в могила при с. Борисово в Елховско. Отвътре вчера следобед археолозите извадиха... кожените обувки на погребаната тракийска аристократка от II в. сл.Хр. Те са 36-и номер, установи една от жените в екипа, като ги обу. Над гроба е намерен костен гребен с врязани мотиви, отдолу излязоха огледало с бронзови орнаменти, костено вретено, бронзови лъжички и други дребни предмети.
И надписи на производителя излязоха вчера върху съдове от багажника на античната колесница. Десетки наистина уникални находки излизат буквално всеки час при разчистването. Този човек е бил погребан с натъпкана догоре кола и като че ли с всичко, с което е живял, пошегува се вчера Агре. В колата са били разкрити 4 бронзови съда, в единия е пъхната сребърна или посребрена цедка, изработена много прецизно и украсена по цялата повърхност с прекрасни меандри. Досега такъв комплект за вино не е откриван. Върху дръжката на съда е щемпелът на производителя - буквално в последния момент преди затварянето на броя на вестника, археолозите успяха да разчетат в дългия надпис буквите О и R.
С още една неочаквана новина ни смая Агре - в стъклените бутилки от багажника на античната кола... има течност. Дали е остатък от антични питиета или е нещо друго, ще разберем след химически анализ, който ще бъде направен спешно в БАН, обясни вчера Агре. Някога на бутилките е имало восъчни тапи. Следващата находка е не по-малко атрактивна - в багажника е имало истинска скара за месо, това си е пържолник, има си 4 крачета, обясни на шега Агре. Под скарата пък е открит невиждан досега съд - тиган за риба. Смаяните археолози са намерили и три стригили - предмет като сърп, с който траките по римско време са се стъргали след баня за почистване на тялото. В една от бронзовите кутийки редом е имало течност, с която са се мажели преди това. Сред находките е и бронзова кутия с капак от камък, с чекмеджета, с две тубусчета отстрани. При разчистването екипът се натъкнал и на комплект за оказване на първа медицинска помощ - с пинсета, ланцет, игла от сребро.
В гроба до колесницата също за пръв път е намерен т.нар. стилус - с плочката, върху която се е пишело. При това, на място е бил и инструментът, с която се е заглаждала восъчната повърхност. по всяка вероятност комплектът за писане е бил в кожена кесия. Намерени са и малки бронзови пластини, които са били поставени върху коленете вместо наколенници - такива също не са откривани досега. Запазили са се малки късове от тъканта, с която като със савана е бил покрит гробът, може да се различи дори рисунъка на тъканта, която вероятно е коноп.
Събрало се е вече голямо количество съдове, красиви амфори, бронзова мастилница с орнаменти, големи чаши, много лакримарии за благовония, на един от съдовете има посребрена халка с верижка. По-малкият от мечовете е с костена ръкохватка и е по-добре запазен, каза Агре.
В този обект има много наука, обобщи набързо Агре. Изцяло са възстановени ритуалът на погребването и елементите му. Много от предметите се консервират на място. Художничката Силвия Борисова е консервирала вече цялата колесница. Предстои да започнатг интердисциплинарни изследвания на находките в няколко института на БАН.

Китов пак "влезе" при одрисите

Тракийският гроб при с. Крушаре в Сливенско може да са от ранен некропол към Кабиле

image Екипът на Георги Китов празнува откриването на ценностите

Има гравирана сирена върху вертикалната дръжка на бронзовата хидрия (стомна), която експедицията ТЕМП на ст.н.с. Георги Китов от НАИМ-БАН откри в събота сред предметите от дълбок тракийски гроб в Якимова могила до с. Крушаре в Сливенско. Това съобщи вчера археоложката от екипа Диана Димитрова. Най-атрактивни от находките са два златни предмета - пръстен и нагръдник с украса от растителни елементи, който е с луновидна форма и е около 30 см, намерен е сгънат ритуално на две.
imageПръстенът е с масивна обла халка и нещо като ос, на която има подвижна плочка вероятно от полускъпоценен камък с вдлъбнато изображение на мъж, приведен над лира. Прилича на познати изображения на Орфей, обясни Димитрова. Възможно е пръстенът да е служел и за печат, понеже изображението е вдлъбнато. Археолозите са намерили сред предметите и бронзов начелник с ажурна украса, в която по думите на Димитрова се различават два стилизирани коня.
Гробната яма е в подножието на могилата, била е под каменно струпване и е с размери 3,60 на 5 м. В нея освен останките на погребания са намерени меч, копия и стрели, две сребърни фиали, две канички, бронзов леген. Предметите обаче са в лошо състояние. Единственият керамичен съд по думите на Китов е чашка с форма на столче. Има и останки от желязна юзда, но тя е в много лошо състояние, добави Диана. Вчера археолозите вдигнаха материалите от изкопа. Според тях гробът е приблизително от края на V и началото на IV в. пр.Хр. и е принадлежал на богат тракийски аристократ или на владетел. Това е очевидно, защото е погребан с даровете под могила, а такова погребение простолюдието не е могло да си позволи, обяснява Китов.

image Нагръдникът

Според проф. Валерия Фол от Института по тракология при БАН е вероятно могилата при Крушаре да принадлежи към ранния некропол на тракийския град Кабиле, който е малко на югоизток. Нагръдникът играе ролята на орфическите пластини за преминаване в Отвъд, нещо като "паспорт за отвъдното", каза траколожката. По думите й пръстенът с изображение на музикант с лира е ново прекрасно потвърждение на тезата, че във вярванията на траките векове наред е характерна представата за владетеля-конник-аристократ-музикант, който посвещава в учението за безсмъртността с музика. Фол припомни, че в музея на Кабиле има рядка плочка тъкмо от втората половина на V в. пр.Хр., на която е изобразен конник с лира.
Тракийският царски град Кабиле е разположен на плато, увенчано със скалист акропол на днешния Зайчи връх, който се извисява над равното, напомни Фол. Акрополът е бил светилище и обсерватория. По някои наблюдения там има изсечен скален релеф на богинята Кибела, основи на обществена сграда и две правоъгълни култови помещения. Скално изсеченото светилище е действало през първото хилядолетие пр.Хр. В IV в. пр.Хр. Кабиле е една от столиците на одрисите. Около 342 г. пр.Хр. градът е превзет от Филип II, но в края на IV и началото на III в. е бил столица на одриския парадинаст Спарток, споменат в известния надпис от Севтополис при Казанлък. Очертава се възможността за прекрасен бъдещ културен маршрут: Казанлък-Сливен-Кабиле-Ямбол-Елхово, каза още Валерия Фол. Според нея общините по р. Тунджа могат да се обединят и да представят богатото културно-историческо наследство на одриската държава покрай бъдещата магистрала "Тракия". За момента обаче тъжното е, че прекрасно подреденият музей на Кабиле е с пробит покрив и липсват нещастни 32 000 лв., с които да се направи ремонт и да бъдат опазени впечатляващите експонати в модерно оформени зали. Музеят отчаяно моли за помощ Министерството на културата и институтите на БАН по тракология и археология.
А интересното е кой е могъл да бъде царят или неговият парадинаст, вледеещ този район в края на V в. пр.Хр.?

image
Досега това лято ТЕМП е открила 85 керамични съда, 4 златни обици, 6 сребърни гривни и 7 пръстена

Излиза книга за тракийските царе

Научен колектив от Института по тракология при БАН - Валерия Фол, Димитър Попов и Кирил Йорданов, е написал книга "Тракийските царе", която в момента е под печат. В нея са представени всички одриски царе, а в края е направена хронологическа таблица. Авторите любезно предоставиха на ДУМА част от тази таблица, която представя известните одриски царе до Котис I. По нея можем да съдим и за възможните владетели около Кабиле в края на V и началото на IV в. пр.Хр.

image

18.08.2008

Открито писмо Открито писмо до: Народните представители на Република България Президента на Република България Министрите на Република България и всички, от които нещо зависи в същата Република България!   Уважаеми дами и господа! Известни са ви проблемите пред вашите избиратели и пред почти всички българи. Няма да ги изброявам. Сигурен съм, че те са вашите кошмари в безсънните нощи, в които мислите за решаването им. Искам да ви обърна внимание само върху един от тях. Преди няколко дни археолозите, водени от Даниела Агре, разкриха тракийско погребение с уникални находки. Те трябва да се опазят и съхранят. Ненужно е да споменавам защо! Стана известно, че министър Данаилов е отпуснал спешно 5 000 (пет) хиляди лева, а от военното ведомство – няколко палатки. Навременна и нужна подкрепа. Въпреки това, са необходими още средства за приключването на тези разкопки, както и на други археологически находки, намиращи се тук-таме из Република България. С оглед на горното и с летния период, през който се извършват ремонти на обитаваните от вас служебни сгради, и се подновява автомобилния парк, който ви обслужва, и се добавят някои необходими екстри, които улесняват вашето служене на гражданите на Република България, ви предлагам: откажете се от нещо малко, с цена под 50 000 (петдесет) хиляди лева! Малкият жест ще роди голям ефект – ще бъдат решени някои от проблемите на археологията поне до края на 2008 г.! С уважение и предварителна благодарност за вашето разумно държавническо решение, ваш Славчо Г. Иванов   П.П. Повод за това писмо е неосъщественият репортаж на bTV за ремонта в сградата на Народното събрание на Република България и постингите за археологическите находки на г-жа Агре в блога на sensation.blog.bg, като информацията е публикувана първо във вестник "Дума". Това писмо не се отнася до частни лица, тъй като техните пари са си техни и аз нямам никакво отношение към тях. Автор: slavuncho Категория: Лични дневници
Прочетен: 52 Коментари: 9
Последна промяна: 14:49 Коментари 1. krotalka - Хубаво писмо!
12:26 Стига да бъде прочетено от тези, за които е предназначено! 2. jesusbg - Братчед, копирам го
13:15 Братчед, копирам го
3. slavuncho - ОК!
13:42 Благодаря. 4. ninaantonova - Съгласна!
14:17 Дано те чуят, пък и Бог да помогне за тази кауза. Подкрепям те. :) 5. kalbotobg - Подкрепям те напълно.
14:32 Това е история. Когато тези които са на власт спрат да я уважават те не уважават паметта на предците ни . 6. avangardi - Слав, благодаря ти за инициативата,
14:39 но публикациите ми са взети от вестник Дума и те имат заслугата да ни запознават толкова обстойно с постигнатите резултати в археологията. Може би там трябва да подемем тази инициатива. Да спазваме и авторското право на редакционният екип и отразяващите ги журналисти.
Съгласна съм с всички останали части на откритото писмо.
Присъединявам се - Илка 7. slavuncho - @avangardi
14:44 Здравей! Позовах се на блога, защото много отдавна не чета вестници. Ще направя промяна в текста, но мисля, че никой няма да ни се разсърди :)
Може и да успеем... 8. krotalka - Дали не трябва
16:06 повече хора да копират това писмо в блоговете си?
9. slavuncho - :) Който иска да го направи.
16:14 Насила не става :)


Тагове:   обувки,   дама,   номер,   писмо,   открито,   носела,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - !!!
18.08.2008 08:17
Благодаря !
В друга държава всички медии щяха да го изкарат като една голяма новина.Радвам се че я има мрежата и хората дето са в нея.
цитирай
2. ponnie - Как се подкрепя наука, когато дъ...
29.08.2008 13:28
Как се подкрепя наука, когато държавата й нехае?

Правят се спешно реплики на пържолника, тигана и другите забавни находки в колесницата на Агре, и се пускат по морските курорти.
Ще съберат пари повече, отколкото им трябват.

Тази държава не заслужава науката да се обвързва с нея.
Слаба Богу, българите и техните гости имат достатъчно хумор и вкус към жиота, за да се радват на науката, приложенията й и нейните (на науката) трудови хора.
Амин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3507902
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26071
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930