Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 06:48 - Тракийски град, по-голям от Перперикон, крият Глухите камъни
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4101 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2008 06:49


Тракийски град, по-голям от Перперикон, 
крият Глухите камъни

8.05.2006 18:28 - Глухите камъни -http://ivoso.blog.bg/viewpost.php?id=3923

image

 МАЛКО ГРАДИЩЕ
 Иван КОЛЕВ

Цяло тракийско селище е скрито под местността Глухите камъни до любимешкото село Малко Градище. Такива са твърденията на известни родни археолози, които в различни периоди от време са провеждали проучвателни дейности край историческата забележителност в Източните Родопи. Последните опитващи се да намерят доказателство на тази теза са д-р Георги Нехризов и екипът му от специалисти, които до края на месеца имат задачата детайлно да разучат от кой период датират Глухите камъни и за какво са били използвани те.
Те смятат, че ако успеят научно да обосноват своите твърдения, ще се започне поетапното разкриване и търсене на древното селище. За него пък се смята, че е в пъти по-голямо от Перперикон.
Според историческите летописи, някъде в този регион през първото хилядолетие преди Христа наистина е съществувал древен град. Той бил един от най-добре развитите в тази част на империята.
Все пак специалисти преценяват, че скалният комплекс около Малко Градище е бил предпочетен и по друга причина. Той се намира на най-високия връх, от който се виждат и Арда, и Марица, а древните вярвания са, че именно на такива места боговете са по-близо и общуването с тях става възможно. Именно заради това археолози все пак смятат, че Глухите камъни е върховата част от мистериозното скално селище, съществувало в тази местност преди повече от 22 века.
Още по-интересно е, че там има византийска църква, която обаче е срутена до основи и все още трудно може да се прецени от кой период е.
Работата там тепърва започва. Множество родни историци и траколози предричат, че се крие нещо много голямо. Откритието ще взриви културната общественост не само у нас, а и в целия свят.
Ако това се случи, освен историческата му стойност откритието ще има и икономическа. То би довело до съживяване на целия регион Източни Родопи.
Кметицата на най-близкото до Глухите камъни село Малко Градище, Мария Петкова, споделя, че на практика там може да се приютят част от евентуалния поток посетители. Въпреки че в селото няма
 къщи за селски туризъм, при евентуално отприщване на интереса мнозина от предприемчивите жители биха инвестирали в това, смята кметицата.

В Малко градище от поколения се предава древна легенда. Според нея някъде в местността Глухите камъни имало гробница, в която бил положен именит тракийски владетел. Според тогавашните вярвания той бил погребан с цялата си посуда и “9 вола злато”. Именно тази легенда се опитват да разшифроват през годините иманяри. Пак според местните митове и легенди, въпросният владетел бил погребан навръх Никулден. Затова вярванията са, че всяка година на тази дата златото заблестявало с пълната си красота, въпреки че е скрито в дълбините на пещера, намираща около Глухите камъни.
В селото се носят слуховете, че в култовата местност иманяри постоянно намират златни находки. Все още се говори как навремето именно с намереното злато някои вдигнали къщи и големи сватби.

 Д-р Георги НЕХРИЗОВ, археолог
Интервю на Иван КОЛЕВ

¦  Д-р Нехризов, каква е целта на тазгодишната ви експедиция на Глухите камъни?
¦ Основната ни цел е да изясним хронологията и стратиграфия на комплекса. Тоест през какви епохи е функционирал и с какъв интензитет. От наблюденията ни досега установяваме много силен тракийски период от цялото първо хилядолетие. Това са ранножелязната и късножелязната епоха. Все още обаче работим. Нека да запазим подробностите. След като приключим разкопките, ще направим пресконференция, на която ще изнесем всички събрани от нас данни.
¦  Разкажете малко повече за тракийския петроглиф, който открихте?
¦ Тракийският петроглиф е уникален. Това е и емблемата на целия комплекс Глухите камъни. Ще ви разкажа, че петроглифът е художествена рисунка, изсечена върху скала. Нашият екип доста се порови, за да може да разшифрова какво символизира този знак и стигнахме до хипотезата, че става дума за един соларен символ, показващ кораба, който пренася слънцето. Това вярване е било характерно за всички религии през този период.
¦  Какво представлява тази местност?
¦ Това е най-големият комплекс от скални ниши в Източни Родопи. Те са стотици, може би са над 200.
При наши проучвания на Глухите камъни ясно се опровергават предварителните твърдения, че те са свързани със соларния култ, защото са обърнати във всички посоки.
¦  За какво е служил тогава скалният комплекс?
¦ Хипотезите са стотици. Най-разпространената от тях е тази, че Глухите камъни са свързани с култово-погребалните вярвания на траките. Някои мои колеги продължават да твърдят, че те датират от по-ранна епоха. Аз обаче не съм на това мнение. Най-малкото защото за скалните гробници е доказано, че са от този период. А самите скални ниши имат много сходен начин на изсичане. Доказателство за това е трапецовидната им форма, която се повтаря и в гробниците, и при скалните ниши. На глухите камъни е създадена приемственост през годините, дошлите хора тук да стигат до боговете, слънцето и да реализират вярванията си.

http://www.kurierbg.com/


Тагове:   камъни,   град,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3509146
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26083
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930