Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 18:13 - Музиката издава характера
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2008 07:09


 

Музиката издава характера

Изследване, обхванало 36 000 души от цял свят, разчупва утвърдени стереотипи

image

Музикалните предпочитания са тясно свързани с вида на характера, съобщи Би Би Си. Резултатите на проучване, направено от учените в университета "Хериот Уот", показват, че почитателите на класическата музика са стеснителни, а на хеви метъла - внимателни и непринудени. Приликите между тях са една от най-големите изненади на изследването. Феновете и на двата вида музика, колкото и различна да изглежда тя, са творчески настроени и естествени, но не и екстровертни.
"В обществото има утвърден стереотип, че феновете на хеви метъла са самоубийствено депресивни и опасни както за самите себе си, така и за околните. Те обаче са доста деликатни", каза ръководителят на екипа проф. Ейдриън Норт.
В изследването психолозите са анкетирали 36 000 души от цял свят. Доброволците са оценили 104 музикални стила и са попълнили въпросници за характера си. По този начин са определили основните черти на почитателите на различните стилове музика.
Тези, които харесват блус, например, имат висока самооценка, това са творчески личности, които са екстровертни, внимателни и уравновесени. Феновете на джаза също са творчески личности, с висока самооценка, екстровертни и уравновесени. Почитателите на класическа музика пък са интровертни, но уравновесени творчески личности с висока самооценка. Тези, които слушат рап, са екстроверти с висока самооценка. Творчески личности, внимателни, имащи висока самооценка, са ценителите на операта. Феновете на кънтри и уестърн са трудолюбиви и екстровертни. Не работят много, екстровертни, внимателни и уравновесени, творчески личности с висока самооценка са реге маниаците. Обичащите денс музиката също са творчески личности, екстровертни, но не са внимателни. Почитателите на стила инди имат ниска самооценка, но иначе са творчески личности, на които за съжаление липсва трудолюбие, а и също не са внимателни. Рок и хеви метъл слушат внимателни и уравновесени творчески личности с ниска самооценка, но не са трудолюбиви и не са екстровертни. Почитателите на поп музиката са с висока самооценка, но без творчески качества, трудолюбиви, екстровертни, внимателни, неспокойни. Соул предпочитат творчески личности с висока самооценка, екстровертни, внимателни уравновесени.
Екипът търси допълнителни участници, за да продължи изследването.





Тагове:   музиката,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3501566
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26055
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930