Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2008 09:12 - Великите комбинатори
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2008 09:13


Великите комбинатори   от Мила Попова, milap@dnevnik.bg 
10 ноември, 20:05
image



Автор: Илюстрация Shutterstock

var GALCNT = 1; StoryGalInit(); Италианските бизнесмени и политици са безспорният велик комбинатор на ЕС. Това сочи класацията за 100 най-ефектни измами с еврофондове и примери за безсмислено пилеене на пари от европейския бюджет, която беше оповестена в понеделник от неправителствената организация "Оупън Юръп". Макар измамници да точат европейски средства от почти всяка страна членка, включително и България, италианските машинатори оглавяват класацията както по броя на аферите, така и по обема на източените за лични нужди европейски милиони. Сред мошениците има и представители на европейските институции, държавни компании и кметове. Представяме ви част от пикантните афери в класацията:

Алчният зъболекар:
С проект за слънчева електроцентрала на стойност 80 млн. евро в Козенца, Италия, който така и не видял бял свят, италиански зъболекар си закупил жълто "Ферари Тестароса" и още 56 луксозни коли. Хората от организацията му, източвала четири години евросредства, си закупили и яхти.

Несъществуващите копринени буби:
Социалдемократическият сенатор Филипо Бубико успял да източи над 300 хил. евро, като спечелил проект за отглеждане на копринени буби, но пропуснал да спомене пред ЕК факта, че същевременно притежава компания за коприна и платове. В крайна сметка нямало нито една отгледана буба, нито метър произведена коприна.

Органични масла на сметище
: Италиански фермери източвали с години средства от селскостопанските субсидии на ЕС, за да отглеждат биозехтин и други органични масла. И маслините, и плодовите дръвчета били засадени на сметище в Пулия.

12 млн. евро за вечери и ловни хайки:
В недекларирана сметка общинският съвет на белгийския град Шарлероа заделял над 12 млн. евро от европейските фондове, за да спонсорира гурме вечери. Управляващата съвета социалистическа партия пък си организирала ловна хайка в Беларус, на която присъствал и председателят на парламента във Валония.

Фалшифицирана езда за деца инвалиди: Съпругата на политика от Северната лига Джанкарло Джорджети - Лаура, фалшифицирала подписите на десетки деца с двигателни проблеми, за да получи субсидия за провеждане на курсове по езда за тях. Реално присвоила парите, вместо да организира курсове.

820 хил. евро за неходене на работа:
Евродепутатите са ощетили бюджета на ЕС с 820 хил. евро, като са получили командировъчни за петъчните дни в Страсбург, въпреки че парламентът никога не заседава в този ден от седмицата.

50 млн. за фермери фантоми: ЕС е платил за периода 2001-2004 г. около 50 млн. евро за фермери в Южна Италия, които да изкупуват и продават излишъка от цитрусови плодове. В действителност нито купувачите, нито продавачите, нито дори плодовете съществували.

Евробордей
: Кметът на испанския град Чиривел Рамон Ромера успял да вземе средства от ЕС, за да построи конна база, но всъщност построил крайпътен хотел със съмнителна репутация.

Всички сме за Ню Йорк:
Областните служители от Кампания получили 300 хил. евро за развитие на бизнеса в чужбина. По програмата 73 чиновници си направили екскурзия до Ню Йорк с жените и децата си.

Български лиценз
: Близките до президента Марио Николов и Людмил Стойков източили 9.6 млн. от САПАРД за закупуването на втора ръка машини. Подобна схема приложили и три италиански компании, които уж за закупуване на нови селскостопански машини ощетили европейския бюджет с 8 млн. евро.

Ски без наклон:
Датски бизнесмен успял да получи 100 хил. евро за строежа на ски писта. Тя била планирана на остров без хълмове и с много редки снеговалежи.

Интернационализация на финландското танго:
Хелзинкска трупа успяла да получи 100 хил. евро от Комисията за интернационализация на типично финландския танц... аржентинско танго.

Пътят към никъде
: Десетки милиони евро били похарчени за строежа на междуградски път в Полша, който започнал паралелно от двата града, които трябвало да свързва. В крайна сметка поради лоши изчисления двата пътя не се срещнали, а се разминали с над десет километра.

Адриатика е на всички:
Английският град Бристол и вътрешноконтиненталният австрийски регион Нийдеростерайх получили по няколко милиона евро за проекти за устойчиво развитие по собственото си... адриатическо крайбрежие.

И ски визитата на Фратини в България влезе в класацията
Освен аферата "Стойков - Николов" класацията описва и замразяването на над 500 млн. евро еврофондове за България заради страховете от ширеща се корупция и връзки на управлението с орагнизираната престъпност. Разказва се за оповестените връзки на бившия вътрешен министър Румен Петков с лица от подземния свят, както и за организираната от властта ски екскурзия за бившия еврокомисар Франко Фратини, след която той упорито е хвалил напредъка на България.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506381
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26062
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930