Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2008 17:43 - Нови научни открития: вдъхват живот на мамута; Светлинен имплант за глухи; Идентифицирали скелета на Н.Коперник
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1914 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2008 17:59


Учени вдъхват живот на мамута Разгадаха генома на косматия гигант Георги Христов image
Учени разкриха генетичния код на мамута и така вдъхнаха надежда, че някой ден този вид, изчезнал преди хиляди години, може да бъде възкресен,.
Геномът на древното същество показва, че то е по-близко до модерните слонове, отколкото се предполагаше. 80% от генетичния код е възстановен чрез данни от намерените останки на два мамута. image

Вероятно така са изглеждали мамутите - космати гиганти, забележителни както с бивните си, така и с адаптирането си към ледниковата епоха.

Това може да позволи на учените да възстановят генетичната информация, смятана за изгубена, когато животните изчезнали. Стефан Шустер от университета в Пенсилвания обяснява, че дешифрирането на генома може на теория да позволи на учените  да върнат косматия гигант към живота, като използват ДНК от съвременните слонове.
Учените обаче отбелязват, че докато мишки се клонират близо 16 години след тяхната смърт, ДНК, което е с дата от преди хиляди години, ще е сериозно увредено. Това означава, че може да се използва за възстановяване генома на животното, но не е сигурно дали ще се стигне до клонирането на самия екземпляр. „Геномът не прави жив организъм" - казва Джереми Остин от австралийския център по древна ДНК към университета в Аделаида. "В момента разполагаме с частичен геном от мамут с много голям брой грешки в генетичния код. Това е като да построиш кола с 80% от нейните части, като знаеш, че някои от тях са вече счупени."
Мамутът ( Mammuthus primigenius ) е много добре адаптирано към суровите условия на ледниковата епоха животно. Преди около 10 000 години обаче изчезва като вид и учените предполагат, че някои по-малки видове оцеляват до преди 4000 години. Някои части от генетичния материал са преоткрити през 2005 г. от екипа на професор Шустер, но новите технологии позволяват сега да бъдат постигнати по-добри резултати. Експертите използва останки на две животни, едното от които е загинало преди 20 000 години,  а другото - преди 60 000 години.

Светлинен имплант помага на глухи image Американски учени разработиха специален имплант, който работи, като изпраща инфрачервена светлина във вътрешното ухо. Екип от Северозападния университет в Илинойс е на мнение, че върху нервите на ушите може да се оказва влияние не само със звук, но и чрез светлина. Изпратените сигнали показват по-добри резултати от обикновените слухови апарати. Експерти от Великобритания обаче твърдят, че подобно устройство ще отнеме още няколко години, преди да бъде завършено. За пациентите, които страдат от пълна липса на слух, разработката на тези импланти в последните години е сериозна промяна. image

Старият слухов апарат ще бъде изместен от новото изобретение, твърдят учените.


Системата работи чрез поставянето на 20 електрода, които директно  въздействат на нервите във вътрешното ухо. Създават се, разбира се, някои ограничения, като например трудност при слушане на силна музика или комуникация в по-шумна среда. Това се дължи на факта, че в здравото ухо има над 3000 клетки, помагащи  за получаването на по-добро качество на звука, отколкото имплантът може да предостави.
Хирурзи , които използват лазери при извършването на операции в ушите, са открили как да въздействат на нервните клетки, за да предадат сигнал обратно към мозъка. Още не е изяснено как точно се получава този ефект, но д-р Клаус - Питър Рихтер подозира, че топлината , която се отделя със светлинния сигнал, може да има нещо общо. Новият метод дава възможност за много по-прецизна дейност при влиянието чрез светлина върху отделните неврони. Чрез инфрачервените лъчи към невроните се получава електрически заряд, който провокира връзка между нервните окончания  и мозъка.
Честотните „карти" , създадени с този метод, са добра индикация за качеството на информацията. Докато тези „карти" дават по-малка информация при обикновените ушни импланти, при другите - създадени след третиране с инфрачервена светлина - се наблюдава много по-голяма детайлност. Тя се доближава до тази, която би се получила при здрави уши.
Д-р Рихтер работи по създаването на устройства с оптични влакна , които могат да насочват светлината във вътрешното ухо. Говорител на благотворителна организация във Великобритания, занимаваща се с проекта, заяви , че имплантите са променили живота на много хора и новата технология може да даде още по-добри резултати. Според учените обаче времето между демонстрацията на продукта и неговото пускане на пазара е голямо и дори може да се говори за срок до 10 години. ИДЕНТИФИЦИРАХА СКЕЛЕТА НА КОПЕРНИК image

Един от малкото запазени портрети на Коперник.

Група учени може би са разгадали мистерия на повече от 400 години, като са идентифицирали скелета на Николай Коперник - създателя на модерната астрономия. Ключът към загадката били два кичура коса, намерени сред записките му, от изследователката Мари Ален от университета в Упсала, Швеция. Тя успява да изолира клетките, нужни за анализ, и доказва, че те си съвпадат с гените на зъб и бедрена кост, взети от останките на човек. Скелетът е открит в катедралата Фромборк в Северна Полша преди четири години. image

Катедралата “Фромборк”, където е погребан астрономът.


Коперник бил свещеник в катедралата. Реконструкцията на череп от ненадписан гроб има сходство с потрети на великия учен, правени през неговия живот и съвпада с времето, в което е починал. ДНК тестът доказва, че косата, зъбът и бедрената кост са от един и същи човек, което навява учените на мисълта, че останките без съмнение са на Коперник. Предишните опити да се сравни ДНК на скелета с останките на вуйчото на астронома - Лукас Ваценрод, се провалиха.
Както е известно, Коперник преобръща разбиранията на тогавашния свят, като казва, че Слънцето, Земята и планетите се движат в орбити и доказва, че Земята е кръгла. Теориите му обаче го сблъскват с властта  и Коперник умира в изгнание през 1543 г.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506976
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26067
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930