Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 06:44 - Италия ни върна 2200 римски сребърни и бронзови монети, накити и статуетки за 70 бона
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4087 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Шефът на следствието на крака в Рим да получи ценната пратка Връщат ни по пощата антики за 70 бона Пръст по уникатите издала, че са изкопани в района на Кнежа
Италия ни върна 2200 римски сребърни и бронзови монети, накити и статуетки. Те са изкопани от иманяри край Кнежа и нелегално са изнесени в Италия през 2005 г. Вчера в 9 ч сутринта генерал Джовани Нистри, командир на звеното карабинери за опазване на културното наследство, предаде колекцията на официална церемония в българското посолство в Рим. На крака да ги приберат отидоха шефът на Националното следствие Бойко Найденов, директора на НИМ Божидар Димитров и следователя по делото Румен Василев. На церемонията са присъствали дипломатическият съветник към министъра на културата на Италия Патрицио Фонди и посланикът ни в Рим Атанас Младенов.
Връщане на експонати, които представляват културно наследство, се случва на България за първи път от 17 години насам, твърди шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. За последно Германия ни и е върнала антики - шлем, ваза.
Според експерти задържаните във Верона български ценности струват не по-малко от 35 хиляди евро. Заловените антики са били транспортирани от Верона в Рим при изключителни мерки за сигурност. Вчера те са изпратени с дипломатическа поща за София.
Италианските карабинери правят удара си на изложението "Веронафил" в едноименния италиански град на 27 май 2005 г. Българските семейства Илиян и Павлина Иванови и Георги и Мариана Нанови от Кнежа са изложили на сергия уникалните старинни предмети. Когато италианските полицаи поискали от продавачите документи за произход на антиките, се оказало, че сертификати няма. Българите са задържани и откарани в полицията. Стоката им е иззета. Карабинерите намират у единия от мъжете над 3000 евро кеш. Затова допускат, че част от изложените антични предмети са били продадени преди проверката им. Случаят е изпратен на Трибунала във Верона, а антиките - на съхранение в музея в Падуа. На 28 юли 2005 г. звеното за опазване на културното наследство към италианското министерство на културата изпраща снимки на експонатите до Интерпол. Съдия-следователи разпитват нашенците и пращат съдебна поръчка в България. Искат експертиза, която да докаже дали предметите са изкопани на българска земя. "По антиките е била запазена много пръст и така е установено, че иззетите сребърни и бронзови монети и статуетки са изкопани в земите около Дунав - те тогава са били римски провинции. Пръстта съвпада с тази на района около Кнежа. Монетите датират от II до IV век след Христа", уточни за "Стандарт" културното ни аташе в Рим Весела Стоева.
Италианците прекратяват делото при тях и изпращат материалите в София, където да продължи разследването. Откриват и процедура по връщането на антиките у нас като доказателство. У нас е образувано дело в Окръжната прокуратура в Ловеч, а оттам разследването се възлага на Румен Василев от Националната следствена служба. От международния отдел на ВКП пък изпращат три съдебни поръчки в Рим. Италианците стриктно изпълняват международните си задължения. "Това им прави чест, не бива да забравяме, че Италия е една от държавите, които най-много страдат от незаконна търговия на антики", коментира пред "Стандарт" следовател Василев.
Четиримата българи засега са привлечени само като свидетели. Ако се докаже, че са работили в една и съща група, вероятно те ще бъдат обвинени за задържаните експонати, както "Стандарт" вече писа. Досега никой от четиримата не е признал, че е работел за някой от маститите български търговци на антики в чужбина. Гранична справка показва обаче, че Георги Нанов и друг път е бил залавян с антики, но на ГКПП Калотина. Често са пътували в чужбина и останалите трима.
Според разследващите монетите може би са изнесени от същата група, извършила обира във Великотърновския исторически музей през февруари 2006 г. Един от задържаните във Верона бил брат на заподозрян за обира в музея. През февруари 2006 г. оттам изчезнаха 11 911 монети и накити.
Разследващите проверяват и за връзка на "антикаджиите" с трима жители на Кнежа, които са уличени в иманярство и незаконен трафик на антики. Няколко месеца след задържането на колекцията в Италия наши ченгета откриха в дома на единия от тях 200 антични монети, 20 пръстена и 50 фибули с висока културно-историческа стойност от различни епохи. В жилищата на останалите двама бяха намерени над 4000 римски и ранновизантийски сребърни и бронзови монети. Срещу тримата от Кнежа се води отделно разследване.
Антония Кюмюрджиева
Божидар Димитров 

Топим гърците в Хага заради девет чинии
Докато италианците сами сезираха България за засечените през 2005 г. във Верона монети, Гърция упорито отказва да ни върне колекцията от 9 антични чинии от XII век, изкопани от иманяри край Пазарджик през 2000 г.
През 2003 г. съдовете по странен начин се оказаха в 3 гръцки музея, които откриха дарителска кампания за откупуването им от "законния им собственик". Междувременно наши разследващи категорично доказаха българския произход на антиките.
От лятото на 2007 г. елините не допускат нито наши, нито международни експерти до съдовете. В Гърция е образувано дело по случая, но не наказателно, а по изпълнение на възложената от България съдебна поръчка. Никой в Атина и Солун не разследва дали има престъпление и кой го е извършил. Гърците очевидно са гузни и се чудят какво да правят, тъй като за откупуването на колекцията от скандалния търговец Сармас са били събрани от дарители 1,1 млн. долара, коментират разследващи. Останалите 1,1 млн. долара за откупуването на колекцията трябваше да бъдат платени от гръцката държава. Сред дарителите се оказаха най-видните гръцки политици и бизнесмени.
За повече от година гърците са изпълнили едва една десета от онова, което поиска българската прокуратура. "Това е причината да сезираме Евроджъст - органът на Европейския съюз в Хага, който се занимава с подобни международни спорове", каза пред "Стандарт" шефът на Международния отдел във ВКП Камен Михов. Евроекспертите са образували дело и очакват обяснение от Атина защо не се изпълнява съдебната поръчка на София. Представител на България в Евроджъст е прокурор Мариана Лилова. Отговор от Атина така и няма.


Тагове:   Италия,   монети,   накити,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3513309
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26106
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930