Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 06:49 - Германски картограф разказва откъде идват имената на градове и държави
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 5828 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 15:24


Юкатан е "не ви разбираме" на езика на маите Букурещ означава “радостна” Германски картограф разказва откъде идват имената на градове и държави
Откъде произхождат имената на стотици географски места? Мнозина се питат какво означава София или Букурещ, а Техеран? Със задачата да отговори на този изключително любопитен въпрос се е заел германският картограф и издател Щефан Хормес. Той е подготвил "Атлас на истинските имена", в който се опитва да проследи произхода на стотици географски понятия - държави, градове, реки и други.

Всички знаем, че името на българската столица София означава "мъдрост" на гръцки.
imageimage

 Малцина обаче дори подозират какво оптимистично име носи първият град на северната ни съседка. Румънците би трябвало да са едни от най-радостните хора в света, тъй като Букурещ означава именно "радостна". 

image
Минск пък идва от руската дума за размяна - там са се разменяли стоки. 

image
Париж на келтски е бил "градът на лодкарите", 
image

докато името Алабама на местния индиански диалект означава простичко "Оставаме тук". 
image

Египетската столица Кайро, на арабски Ал-Кахира, означава "Носещата победа". imageimage
Както пояснява авторът Щефан Хормес, много географски имена възникват във връзка с особеностите на терена. Иранските столичани живеят в нисък град. Именно такава е етимологията на Техеран. Те съвсем спокойно могат да се чувстват сродени с холандците, които също живеят в ниска земя - Нидерландия.
Тайван е "Залив на терасите"
Други географски наименования пък отразяват характера на важни водни артерии - името Амазонка значи "Разрушителка на кораби". А ако сте се чудили какво означава Дунав, любопитството ви ще бъде напълно задоволено. Река Дунав е просто "Течащата".
Името на кенийската столица също е свързано с безценната течност. На местното масайско наречие Найроби означава "хладни води".
Не се размина и без остри критики и нападки. Няколко специалисти в Германия възразиха срещу понякога доста свободните интерпретации на картографа и издател Щефан Хормес, който е измислил "Атлас на истинските имена". Независимо от възраженията обаче неговият атлас е изключително интересно четиво, над което можеш да прекараш часове. И да научиш, че Галапагоските острови всъщност са "Островите на костенурките", а Канарските - на кучетата. Че Полинезия значи просто "много острови", а Малдивите са "хиляда острова". Името на Коморските острови пък произлиза от арабската дума ал-камар, т. е. Островите на Луната.
На различни езици хората са наричали страните си, препращайки към националния характер или важни исторически събития - така Тайланд означава "Страна на свободните". Същото име носи и африканската Либерия.
В Буркина Фасо пък всички са честни или поне това означава на езиците море и диула - "Земя на честните хора". А ако искате да си определите среща на "мястото за срещи", ще се окажете в австралийската столица Канбера. Кот д"Ивоар пък означава Бряг на слоновата кост и се превежда на всички езици. През ХV в. по крайбрежието на западноафриканската държава се настаняват португалски търговци на слонова кост. Бахрейн ще рече две морета, смесица в едно на сладка и солена вода. Сладка от многобройните, бликащи навред гейзери, и солена - от приливите на Арабско море. Кувейт пък на арабски означава "малка житница", а Катар - просто "страна". Египет е "крепост", а Мароко - "запад". В превод Картаген означава "нов град".
Тринидад и Тобаго означава "Троица и тютюн". Но как е възникнало името на Юкатан в Мексико - тази история е смешна и уникална. На езика на маите "Юк ак катан" означава "Не ви разбираме" - тъкмо така отговорили маите на въпроса на испанските колонизатори за името на полуострова. Ако останем в региона: името на Никарагуа пък идва от изречението "Тук има хора". А няколко хиляди километра на запад столицата на Филипините Манила е била наречена така пак в памет на една констатация: "Тук растат мангови дървета".
Петя Бояджиева


Тагове:   география,


Гласувай:
0



1. iliada - sensaction
06.02.2009 07:40
Беше ми много интересно!Не знаех ,че цели изречения са наименования на географски местности--Юк ак катан!Това ми стана любимо!:)))))))))
цитирай
2. mmmmmmmmm - Мноооого интересно!
10.02.2009 09:33
Не съм се замисляла върху това.
Поздрави!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491039
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25963
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031