Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 19:16 - Умните пълнеят най-много!
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4354 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03.2009 19:28


image


Интелектуалците преяждат по-често от тези, които се занимават с физически труд. До този доста неприятен извод стигнали канадски изследователи от университета Лаваля. Те пресметнали, че решаването на всяка интелектуална задача ни носи по 203 излишни калории. Как изследователите са стигнали до тези шокиращи резултати? На участниците в експеримента те предлагали да похапнат в бюфета след 45-минутна работа, изискваща повишено внимание, умствена концентрация и добра памет. 

Оказало се, че “умниците” изяждали с 30 % повече калории, отколкото техните колеги, на които били възложени физически задачи.

...................................
МОЗЪКЪТ ИМА НУЖДА ОТ ХРАНА. ГЛЮКОЗАТА Е ТОПЛИВО, ЕНЕРГИЯ ЗА МОЗЪКА НИ

Колкото повече е зает мозъкът, толкова по-силно е желанието на човек да похапне. Докато работим, не ни е до ядене, но още при първата пауза ръката неволно посяга към шоколада, а краката сами ни откарват до хладилника.
Учените смятат, че този проблем е физиологичен. В хода на експеримента те взели кръвна проба от доброволци и когато работят, и след прекратяване на работата им. Нивото на инсулин и глюкоза било нестабилно. Предполага се, че тези колебания

са предизвикани от мозъчното напрежение
image
Фото: veer.com

Организмът се опитва да възстанови нормалните показатели на глюкозата, която по принцип е гориво за мозъка. Ето оттук идва неразбираемото желание на човек да си похапне. Освен това много често умниците ядат не каквото трябва и не когато трябва.

........................................

ЯДЕНЕТО ВЕЧЕР ТРУПА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ

Аз ръководя голяма фирма. Отговарям за всичко. По цял ден съм зает и не ми остава време за нищо, освен за кафе. Много рядко отскачам да си хапна риба със салата. Само вечерям. Сигурен съм, че не преяждам. А непрекъснато качвам килограми. Вероятно имам някакви проблеми с обмяната на веществата. Какво ще ме посъветвате?
Емил Чанев, София

Диетолозите смятат, че това е типична заблуда. В този случай наднорменото тегло е предизвикано от неправилните ви хранителни навици, а не поради някакви хормонални нарушения. Много хора се заблуждават, че напълняването се дължи на хормонални проблеми. Напрежението в работата не ви позволява да се храните, когато трябва. Вие се прибирате вечер, вечеряте стабилно и това ви е достатъчно. Смятате, че не е вредно и организмът си взема това, което му е необходимо. Само че вие изтощавате нервната си система, което влече след себе си друг проблем - не обръщате внимание на това какво ядете.
Не по-малка заблуда е и тази, че цял ден нищо не хапвате, а пълнеете. И се чудите откъде. Причината е в това, че нашият организъм е доста “хитър” - той не “приема” работната ви активност като физическа. Тя за него е обичайно натоварване, а това значи, че не си прави труда да изразходва стратегическите си запаси точно за такъв вид работа.

.........................................
ЖЕНИТЕ ПО-ТРУДНО КОНТРОЛИРАТ ЧУВСТВОТО СИ НА ГЛАД


Ново изследване на мозъка показало, че жените не могат да контролират чувството си на глад, за разлика от мъжете.
image
Защо дамите са по-склонни към “емоционално преяждане” и не издържат дългите диети?

“Реакцията към храната е по-силна при жените, независимо дали се опитват да преодолеят този глад или не”, казва авторът на изследването Джин-Джек Вонг.
Шефът на медицинския отдел на националната лаборатория в Брукхевен и неговите колеги използвали нови технологии, за да разберат кои части на мозъка отговарят за разликата в реакциите на двата пола.
Те изследвали реакцията на мозъка при 13 жени и 10 мъже, които

гладували по 18 часа

Учените предложили на участниците да погледат и помиришат разнообразна храна - сандвичи, банички, лазаня, сладолед...
На всичкото отгоре на всеки четири минути им поднасяли нови порции прясна храна - нямали право да я докосват, а само да я гледат и миришат половин час.
Преди втория етап участниците били попитани как избягват мисълта за ядене и как потискат глада.

Мъжете успели напълно, но мозъкът на жените реагирал остро на храната

“Ние сме убедени, че хранителните навици зависят от реакцията на нашия мозък”, казва Рексфорд Ахим, директор на центъра по затлъстяване към Института, изучаващ диабета, затлъстяването и метаболизма, в Пенсилвания. Той потвърдил, че мъжете могат съзнателно да потискат реакцията в мозъка по отношение на яденето.
Учените подозират, че

разликата е в женските полови хормони

“Женските полови хормони могат да предизвикат лакомство и повишаване на теглото - казва Ахим.
- Някои жени започват да ядат повече в зависимост от менструалния цикъл. Така както бременните жени ядат повече от обичайното. Но може да има и други гледни точки”.
Жените са създадени да износят детето си, затова са по-невъздържани към храната. Сега вече всеки може да си позволи всякакви лакомства.
Учените съветват

да не поставяте продуктите на видно място, защото техният вид стимулира апетита

Или поставяйте пред очите си само нискокалорични продукти.

..............................................
ОТСЛАБВАНЕТО ЗАПОЧВА С ПРИДОБИВАНЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ


Нашият съвет и по-точно съветът на нашите консултанти-диетолози е да придобиете здравословни навици.
А това е за известно време да обърнете внимание на начина си на хранене. Например не си лягайте вечер, докато не си приготвите пакет с ядене за целия следващ ден. Няма значение асортиментът. За хората на умствения труд са съвсем достатъчни 2100 ккалории и повярвайте, те не са никак малко.
И така: през деня си хапвайте от време на време от вашия пакет с храна. Но само от него. Това въобще не е трудно. Ако сте толкова важен бос и не ви се занимава с всичко това, тогава си съставете списък с продукти и поръчайте на секретарката си.

...........
ПРИМЕРНО МЕНЮ ЗА УМНИЦИ
image

- 200 г варено пуешко - 400 ккал.
- 2 ябълки - 92 ккал.
- По 200 г домати и краставици - 50 ккал.
- 100 г целина - 21 ккал.
- 40 г растително масло - 349 ккал.
- 100 г ръжен хляб - 214 ккал.
- 100 г 3-процентен йогурт - 104 ккал.
- 200 г какао с 2,5-процентно мляко - 416 ккал.
- 30 г орехи - 306 ккал.

Общо: 2128 ккал.

............
ВРЕДНАТА АЛТЕРНАТИВА
image

- Половин кг шоколадови бонбони - 2735 ккал.
- Половин кг пиле на грил - 1050 ккал.
- Половин кг сушени плодове - 1488 ккал.
- 200 г авокадо - 612 ккал.
- 250 г порция свинско месо - 825 ккал.
- 300 г колбаси - 873 ккал.
- 200 г сладко - 588 ккал.
- 200 г червен хайвер - 460 ккал.
- 200 г херинга - 550 ккал.

Пресметнете сами...

..........................................
НАПЪЛНЯВАМЕ БАВНО, НЕУСЕТНО ПОЧТИ...


От няколко месеца работя у дома. Такава ми е работата. И започнах бързо да напълнявам. Опитвам се през деня да ям сушени плодове, ядки, кафе. Нищо повече. Отговорете ми каква е причината за напълняването?
Яна Димитрова, Хасково

Нашите експерти смятат, че при вас е виновно точно това “похапване”. Има голяма разлика между това, което вие правите, и яденето на малки порции. Защото “похапва нето” между другото обикновено попада не където трябва. Може да се увлечете и незабелязано да изядете половин килограм шоколадови бонбони. А това е дневната норма килокалории.
Сушените плодове също са много калорични, особено ако сте си купили най-хубавите на външен вид - тях ги обработват в захарен сироп.
Друг рисков фактор са сандвичите. В идеалния случай за нормалната ни дейност са ни необходими не повече от 12 ръжени хлебчета на седмица. А що се отнася до колбасите, на седмица можете да си позволите не повече от половин килограм салам, шунка или кренвирши. Полезна е рибата - по 2-3 порции в седмицата.
Преди да седнете пред компютъра, на бюрото си или каквото ви очаква като работа през деня, си пригответе една табличка с храната за целия ден. Разбира се, и вие трябва да спазите необходимата калоричност - около 2000 ккалории. И нищо повече.

.............
ВНИМАНИЕ!
Когато придобиете навика да ядете колкото е нужно, а не колкото ви се иска, тогава яденето няма да бъде вече рисков фактор за вас. Тогава спокойно можете да се откажете от така безполезните ограничения.

04 март 2009 в-к Здраве


Тагове:   диета,   здраве,


Гласувай:
1



1. cefulesteven - Олеле, какъвто съм си вталеничък, ...
25.03.2009 19:29
Олеле, какъвто съм си вталеничък, трябва да съм много глупав:))))

Усмихна ме.
цитирай
2. sensation - cefulesteven - Стеф, при този ритъм на писане
25.03.2009 19:33
и обиколки на представяне на книги, просто не ти остава време да спреш до хладилника:-)))
Поддържай си спортния режим, другото е и застоял живот на едно място!:-))
цитирай
3. kosara2008 - :))))- нъ знаех колько съм
26.03.2009 09:10
поумняла с новичките ми 5 килца...ъмъ искам да съм глупава, де...ей, го лятото ...как ще ме прегръща тъквъзи...пухкава!?!?!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3512033
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930