Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2009 14:39 - Hова рубрика в Дойче веле - "Популярни заблуди - това много ще ви изненада".
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3184 Коментари: 2 Гласове:
0



Това много ще ви изненада     image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кое е вярно и кое - не? От днес започваме нова рубрика - "Популярни заблуди - това много ще ви изненада". В нея ще ви разказваме за стотици популярни уж-факти, които обаче се оказват най-обикновена заблуда.  

 

Вярно ли е, че от обилна вечеря особено се пълнее? Не е вярно, според учени от университета в Бъркли, Калифорния (САЩ). Пълнеенето изобщо не се влияе от това в кой час на деня поемате храна. Няма доказателства, че прекаляването с калории вечер е по-вредно от прекаляването сутрин, пишат учените. Наистина, през нощта (по време на сън) организмът не използва поетите току-що калории, но те влизат в работа по-късно - когато потрябват.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Клеопатра е завладявала повече с интелекта си

Клеопатра е била голяма красавица?

Античните историци, които прехвалват красотата на египетската царица, никога не са я виждали. Всъщност, ако вземем за мярка днешните критерии, които се прилагат, примерно, към манекенките, прочутата египтянка изобщо не е била красива. Според очевидци Клеопатра е имала прекалено дълъг нос и е изглеждала по-скоро царствено, отколкото красиво. Огромният й успех сред мъжете - та нали сред завоеванията й са самият Гай Юлий Цезар и император Марк Антоний - се е дължал главно на богатата й душевност, на интелекта и очарованието. И още една заблуда, свързана с Клеопатра. Тази последна царица от династията на Птолемеите в Египет всъщност произхожда от Македония.

Крокодилски сълзи от жалост?

Когато поглъщат големи късове месо, крокодитилите сякаш плачат. Те наистина се просълзяват, но не от жалост към своите жертви, а от лакомия. Късчета месо често попадат в дихателните им пътища и крокодилите се давят от липса на въздух, което пък изкарва сълзи в очите им. Навярно римският историк Плиний първи употребява израза "крокодилски сълзи", който от тогава до ден-днешен се използва като синоним за фалшива жалост и разкаяние.

Земята е идеално кълбо?

Земята всъщност е посплескан елипсоид. Откъм полюсите това уж кълбо е доста сплескано, а екваторът "стърчи" като дебел колан. Морското равнище на екватора е с цели 21 километра по-далеч от центъра на Земята, в сравнение с равнището на Северния полюс.

 

 

Кремер/Тренклер/АА/МИ



Тагове:   Дойче веле,


Гласувай:
0



1. viovioi - Клеопатра македонка??
26.05.2009 14:46
Това ме изненада наистина:)))
цитирай
2. tili - Разбира се!
30.05.2009 19:43
Първият Птолемей е генерал на Александър Македонски. На кого мислиш е наречена Александрия, където е бил дворецът на Клеопатра.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3511563
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26098
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930