Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 14:05 - Матурите показаха. Проверяват школо за бум на отличници.
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1564 Коментари: 0 Гласове:
0



Проверяват школо за бум на отличници
Просветното министерство ще проверява пловдивско школо заради подозрително голям брой шестици на матурите. Частното училище, чието име от образователното ведомство премълчаха, няма оценка под 6 на възпитаниците си. Заради това там ще има повторна проверка, която да покаже дали действително децата там са най-добре подготвени, или учителите са се изкушили да им ударят рамо на препитванията. Резултатите от миниматурите показаха и в кои градове учителите преподават най-стабилно, и къде се справят по-зле. Като цяло най-добре са се справили учениците на територията на София-град, които са изкарали по средно 16,50 точки от 20 възможни. Най-слабо са се представили децата във Видин, които имат средна успеваемост от 13,76 точки. На опашката са и децата от Разград. Именно при тях има и най-сериозна тенденция на спад на фона на миналата година, заяви още министър Даниел Вълчев. За сметка на това при връстниците им от Варна и Ловеч се наблюдава сериозен скок в успеха. В класацията за най-силни школа влизат и такива от Ямбол, Враца и Велико Търново.

Матурите показаха: Децата помнят, но не мислят Географията най-трудна на абитуриентите, 25 точки стигат за среден
Оценките от матурата на GSM-a. Това е един от вариантите, върху който от образователното министерство умуват, за да разгласят оценките на абитуриентите утре. Резултатите обаче няма да се получават автоматично на мобилните телефони. Идеята е чрез справка на кратък номер зрелостниците да могат да получат нужната информация, поясни главният IT специалист на просветното ведомство Орлин Кузов. Така би било по-удобно за тийнейджърите, защото често се получава забавяне при сайтовете за проверка на оценките заради голямото натоварване, поясни Кузов.
От министерството са получили уверенията на мобилните оператори, че процедурата е 100% технически възможна. Колебанията обаче остават, защото зрелостниците ще трябва да се бръкнат с 20-30 стотинки за SMS-a. Oчаква се днес от просветното ведомство да вземат решение по темата. Със сигурност обаче списъците ще са достъпни след въвеждане на ЕГН и входящ номер както на сайта на МОН, така и на тези на регионалните инспекторати по образованието.
Точните данни за успеха на випуск 2009 ще бъдат обявени утре. Двойките най-вероятно ще са повече. Доста лоши резултати има по география, която е изборният предмет на близо половината дванадесетокласници, посочи министър Даниел Вълчев. Той заяви, че по всяка вероятност скалата за оценяване от миналата година ще се запази и през тази. Това означава, че всеки, изкарал между 23 и 40,5 точки от 100 възможни, е изкарал тройка.
За разлика от големите ученици, четвъртокласниците пък са показвали добри познания на своите миниматури. Математиката е най-трудният предмет за родните четвъртокласници, показаха резултатите от външното оценяване, които просветното ведомство изнесе вчера. Най-успешно хлапетата са се справили с препитването по "Човек и общество", съобщи експертът Евгения Костадинова. Като цяло обаче има лек спад в нивото на децата в сравнение с последните две години, когато се провеждат изпитите. Тенденцията обаче не е тревожна, увериха от просветното ведомство. По думите на министър Даниел Вълчев по-слабите резултати се дължали на това, че въпросите тази година са били по-трудни. Контролът също е по-затегнат, подчерта той. Оказа се обаче, че дори при това положение децата покриват средно близо 77% от държавните образователни изисквания, което е добра успеваемост.
Четвъртокласниците без проблем възпроизвеждат на листа знания, върху които са се упражнявали в училище, но се препъват на логическите въпроси. Срещат трудности на питанията, които изискват проява на наблюдателност, съобразителност и пространствено мислене, поясни още Костадинова. Това е един от традиционните недостатъци на образователната ни система, призна и образователният министър. Препъни камък за децата са се оказали разпознаването на прави ъгли в триъгълник, както и превръщането на метри в сантиметри. Четвъртокласниците се объркали масово и за това в коя част на Балканския полуостров се намира България, както и защо се сменят денят и нощта. За сметка на това малките са показали завидно ниво на правопис и за разлика от миналата година не са бъркали "щ" с "шт". Грешките на диктовката пък са най-вече с объркани букви "у" и "о", както и "а" и "ъ". Четвъртокласниците срещат трудности и при изписването на въпросителните и отрицателните частици.
Теодора Йолчева



Тагове:   образование,   матури,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3504336
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26060
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930