Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 14:17 - Tеория на масите: слабите могат да водят силните
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3155 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2009 14:35


 

Tеория на масите: слабите могат да водят силните

юни 2009

 

„Независимите кандидати” може да не печелят много президентски избори, но често са лидери на ята птици, стада и глутници, твърди ново проучване в областта.

image  

Нов компютърен модел подсказва, че ни и нужно животните да се силни или бързи, за да водят групата си, нужно е само да са достатъчно смели – или отчаяни - че да се отделят от съседите си и да тръгнат по свой път.

„Водачите не са задължително най-слабите и най-податливите, но могат да бъдат” казва членът на проучващия екип Лариса Конрад (Larissa Conradt) от Университета в Съсекс, Великобритания.

Моделът показва, че малко на брой гладни птици в едно като цяло сито ято могат да изменят пътеката на полета на цялата група като само се отклонят да търсят храна.

Създания, които летят, плуват или тичат на групи винаги остават заедно, обяснява Конрад.

Стадният живот осигурява защита срещу хищници и достатъчна наличност на потенциални партньори, така че членовете на групата рядко се откъсват от нея.

"Ако някой от групата отчаяно иска да достигне дадена дестинация, а другите не са толкова заинтересовани дали ще стигнат на определено място, водят отчаяните.” казва Конрад, чието изследване ще бъде публикувано подробно в American Naturalist.

Биoлогът Дейвид Съмптър (David Sumpter) изучава груповото държание на животните в университета Упсала в Швеция, но не е участвал в изследването.

Изследването е интересно, казва Съмптър, защото показва как „малък брой от силно мотивирани лидери могат да манипулират групата за лични цели без да унищожават груповото движение.” 

 



Тънки политически равносметки: Шестима и един наум 06.07.2009 12:46   Кой какво каза и обеща в нощта на избора, говорят лидерите
 
  image
  България на Бойко   image


Как ще изглежда новата управляваща коалиция?

Очевидно ГЕРБ не успя да мине 50% те процента, за да управлява като единствена политическа сила, но въпроса е - кои ще са коалиционните партньори?
ГЕРБ достигна 39.60% , което означава, че следващите партньори трябва общо да притежават 10,4% . Когато погледнем резултатите на следващите партии и изключим БСП и ДПС, възможностите не са много. Бойко Борисов има избор между коалиция с Атака, Синята коалиция или РЗС. Атака има 9,37%, което означава, че малко не им достига за двойна коалиция. Синята коалиция и РЗС заедно достигат така желания процент. Други възможни коалиции са ГЕРБ, Атака и РЗС или ГЕРБ, Атака и Синята коалиция. Единствената лоша новина за мен лично ще бъде ако Бойко Борисов реши да прави коалиция с Костов. Този престъпник донесе невиждани вреди на България и неговото място според мен не е в тази коалиция.

Катквото и да бъде решението на победителите в тазгодишните избори, искрено се надявам икономическия екип на правителството да работи в защите интересите на България и българските граждани.


Г-н Борисов, а България? Публикувана от fallen_angel     image

Г-н Борисов, а България?

ГЕРБ размаза БСП и ДПС на изборите. Политическото чучело НДСВ никой не го брои - НДСВ умря в момента, в който влезе в Тройната коалиция. Бойко Борисов проведе първата си пресконференция, където в прав текст каза, че той е бъдещия премиер на България.

Тревожното в случая е, че бъдещия премиер коментираше само... София. София това, София онова, за София специален закон, данъчни облекчения, метро, ДОО...

Е, господин премиер, задавам ви първия си въпрос - господин Бойко Борисов, София България ли е или България ли е София? София ли ви избра?

Защо в НДК, с отявлен шопски диалект, коментирахте и говорехте само за столицата? Защо мислите, че някой извън София ви "познава", както вие казахте, като кмет на София?

Народната ви реч може да звучи интересно и да предизвиква усмивки по лицата на хората, но, господине Борисов, не забравяйте, че най-опасното нещо в България последните години е хиперконцентрацията на всичко и всички в София. Това нещо унищожава и убива цялата държава, както и град София.

Внимавайте, господин Борисов, защото в един друг български град, втория по големината и най-старият в тази република, вие спечелихте и после се озовахте в опозиция, като след това един ваш кмет изостави целия се район, за да се "лепне" на вашите избираеми листи.

Не носите обеци, господин Борисов, но почнете да носите - поне една!

Александър Божков: Полицаят все още преобладава в столичния кмет       image ГЕРБ не е нищо, освен лицето на Бойко Борисов. Той лично реагира на ежедневните ситуации, но до момента не съм чул да е представил някаква цялостна политика, казва Александър Божков.

Интервю на Даниела Георгиева 

- Г-н Божков, да започнем  с един актуален в последните дни въпрос. Въпреки че икономиката ни е пазарна, не мислите ли, че сме свидетели  на действия, които нямат пазарен характер, като например картелното споразумение, което си направиха производителите на олио и вдигнаха спекулативно цените. Как ще коментирате действия от този род?

- Аз предупредих неколкократно в статии и интервюта, когато скочи инфлацията в средата на миналата година, че има такива картелни споразумения, че има и политически чадър над тях. Основно бяха при зърнопроизводителите и търговците на зърно. Това са процеси, без които няма да минем. Винаги ще има такива, които ще пробват да заобиколят конкуренцията и ще се опитват да се договарят помежду си. Затова трябва да има силна държава и власт, както и силна Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която да може да следи тези процеси, да реагира бързо и да взима безпогрешни решения. Много се радвам, че в случая се е намесила КЗК. Важното е, че вече има прецедент и се надявам това да даде повече самочувствие на хората, които контролират тези процеси, за да може да се справят с тях.

Това явление е ново за България, непознато до сега. Винаги гледайте нещата от човешка гледна точка, тези институции се състоят от хора и на тях за първи път им се случва да се изправят срещу такива проблеми. Ето защо не знаят как да действат и все още се учат. Важното е, че са хванати и е установена причината защо се вдигна цената на олиото. Всякакви други приказки се говореха, обаче се оказа, че това си е едно просто картелно споразумение между едни хора, които се опитват да си увеличат печалбата. Борбата срещу монополите или картелите е вечната борба на пазарното общество.

- Защо според вас нещата в България се случват толкова трудно и мъчително бавно?

- Причината е, че ние се движим със 7 години назад след другите централно и източноевропейски страни. Кризата от 1996-97 г. ни върна в изходна позиция, по-лоша от 89-а година - и това трябва да бъде най-после осъзнато като вина от тези, които провалиха държавата и ни върнаха толкова назад. До тогава реформите бяха слаби и колебливи, но все пак имаше движение напред. От 1996 г. започна едно много рязко рухване. Всичко, което е вървяло малко нагоре, тръгва надолу. Първите 7 години реално са изтрити от праехода в България - и в политически, и в икономически, и в социален план, и за това ние се движим след другите. Това, че наваксахме и влязохме в ЕС е голям успех, но още има много да желаем.

- Все още ли смятате, че няма да има предсрочни парламентарни избори?

- Да, защото простата аритметика е толкова очевидна, че всеки, който ми говори за предсрочни паламентарни избори трябва да се научи първо да смята и трябва да ми каже имената на тези 121 депутати,  който ще позволят това да се случи. 

Сега, при условие, че има 150 депутати мнозинство, това означава около 30 души да бъдат разколебани. Според мен управляващите толкова добре са си разделили баницата в момента, че на никой не му се пропуска възможността да продължава още една година.

- Повечето анализатори пророкуват, че България ще се управлява от коалиции оттук нататък, такава била и европейската тенденция. Това ли е най-подходящото управление за нас или е по-добре да имаме еднопартийно управление, при което е ясно коя партия точно носи отговорността?

- Кой може да каже? В момента нещата са някъде в начална фаза. Каква манджа ще излезе от цялата работа, никой не може да знае. Рано е още да се говори. Плюс това има определен натиск, някакво всеобщо съгласие, макар и от някои политически сили все още мълчаливо, че е необходима промяна на избирателната система, на начина на представителство в парламента и на начина на избиране на правителство. Тоест по тази част от конституцията има тепърва да се пипат текстове и тук отново дяволът ще е в детайлите. Ние видяхме, че шумно беше прогласена реформа в съдебната система, създаден беше нов Висш съдебен съвет и инспекторат към него, но никой не забеляза да има някаква сериозна промяна в дейността на съдебната система.

Не е важно какви заявки ще се дадат, а какви текстове ще се напишат от законотворците и как ще се прилагат те след това. Според мен, ако има наистина воля и разбирателство между останалите политически сили, би могло за изборите през 2009 г. да имаме малко по-различна избирателна система, което може да доведе и до по-нормални неща в България, а именно най-голямата партия да си управлява, а не да продава министерства на някои по-малки партии. Това е ключов момент и има нужда от такова изчистване на позициите.

Не можеш да привличаш на своя страна партията, с която до вчера си бил във война. Например Симеон Сакскобургготски твърдо беше опозиция на БСП и всички гласуваха за него по тази причина, а след това направи коалиция със социалистите. Така не се прави. И тук проблемът не е Сакскобургготски, а е в избирателната система, която предполага такива пазарлъци, за да може да има правителство.

А иначе по света такива коалиции с много партии са рядкост. Това са страните от Бенелюкс, където има много малки партии. В Германия, Франция, Великобритания, както и в Италия, най-често упралява една партия, като може да си вземе и някоя малка партия за коалиционен партньор.

- Отиват ли си партиите на прехода и какво идва на тяхно място?

- Партиите на прехода, като такива, си отиват. Колко от тях ще оцелеят като партии на следпреходното общество - това е въпросът. Те не могат да останат като партии на прехода. Никой не може да отрече, че всичко хубаво, което се е случило в България за последните 18-19 години е дело на СДС, но въпреки това има нужда от промяна. Аз затова уважавам усилията на Пламен Юруков да превърне СДС от партия на прехода в модерна дясна партия, защото всички осъзнахме, че СДС днес не може да обособи ясни задачи за след години, също така и не може да ги формулира. Това не могат да го направят и ДСБ, НДСВ, ДПС, АТАКА и ГЕРБ. Всички са се уплели като патета в калчища във вече отминалото - членството ни в ЕС и НАТО. Вижте само какви са приоритетите на управляващата коалиция - да усвоим повече средства от ЕС. Да вземем нещо, а какво ще дадем? Накъде водим държавата? Към събиране на повече европейски пари - това не е цел. Парите от Европа са около 10 пъти по-малко, отколкото нашия собствен държавен бюджет. За какво го харчим нашия бюджет? Къде е реформата в публичните финанси? Къде е реформата в здравеопазването, в образованието? Това са следващите неща, които трябва да се изприказват и да се очертаят целите за следващите 10-15 години, и тогава партиите няма да бъдат партии на прехода, а ще бъдат партии на европейска България.

image- Има ли шанс "синята идея" да се възроди или нейният носител ще трябва да се трансформира в някакъв друг тип партия?

- Това е такъв сложен въпрос. Всъщност, трябва да формулираме какво значи "синята идея". "Синята идея", такава, каквато я знаем, беше идеята за създаване на свободна демокрация и на пазарно общество. На пръв поглед това е постигнато. И ако към днешна дата кажем каква е «синята идея», ще знаем дали СДС има бъдеще като партия. Затова казвам, че уважавам и усилията на Пламен Юруков да преформулира "синята идея" за една партия, стъпила върху правилните корени на СДС, но вече насочена към бъдещето. Към една ясна визия за това как изглеждат промените - с повече свобода на хората, с по-малко държавна намеса в живота им, с подкрепа на иновациите и т.н. Това е нова идея, която трябва да се формулира.

- Модерна партия ли е ГЕРБ според вас?

- ГЕРБ още не е никаква партия. Една партия може да се разбере дали е партия, когато прекара известно време в парламента. До момента ГЕРБ е една осъществена идея, ето вече има няколко стотин кметове в страната и в столицата, така че до 2009 г. ще разберем каква партия е ГЕРБ. В момента това е една сбирщина от хора, които искат нещо, но тепърва ще трябва всеки от тях да покаже как си го представя това нещо и ако се окаже, че кметът на Бургас, на Видин и на София си представят управлението по свъвсем различен начин, значи нещо не е наред в тази партия. Истинският тест за ГЕРБ ще бъде в парламента. Те минаха теста на местните избори, но имат да минават теста на парламента.

- Политолозите определят ГЕРБ като лидерски тип партия. Всъщност, такива формации не са ли вече отживелица за Европа?

- Тя въобще не е лидерски тип, тя не е нищо, освен лицето на Бойко Борисов. Лидерска партия означава лидерът на тази партия да е безспорен авторитет в политиката на страната. Аз не съм чул Борисов да е формулирал политиката на ГЕРБ. Той лично реагира на ежедневните ситуации, но до момента не съм чул да е представил цялостна политика, примерно както Иван Костов в ДСБ или  Стефан Софиянски, или Анастасия Мозер, или други, които олицетворяват някаква партия, но те са в политиката. Борисов говори хубавите ежедневни неща, които хората искат да чуят. Какво ще прави с държавата - не знае и със София не знае какво ще прави. Хубаво е, че е кмет на София, защото може това да му бъде изпитателният период. Ние, софиянци, ще му бъдем като морски свинчета, върху които той ще експериментира своите идеи. И ако ние харесаме как той се е справил през мандадата си, значи ще става и за премиер. Нека да видим как ще се представи като кмет. Засега в него още преобладава полицаят.

- Защо десните партии, въпреки че се явиха с единна кандидатура на местния вот в София, не можаха да мобилизират симпатизантите си и претендентът им Мартин Заимов не стигна дори до балотаж?

- Отговорът е очевиден, въпреки че много хора или не го виждат, или не искат да го видят.

За нещо толкова ясно като кметуването не можеш да вземеш човек в последния момент, който до тогава не се е занимавал с този въпрос, да се образова с проблемите на София по време на кампанията. Сега евентуално може да има пак местни избори в София, ако Бойко Борисов влезе в парламента и той би трябвало да посочи двама, трима потенциални кандидати, които да се концентрират върху проблемите на София. Да започнат да говорят, да предлагат своите алтернативи, за да може софиянци да кажат: «вижте тук има един човек, който разбира от нещаата, знае за какво става дума и ще влезе управлението».

За управлението на София трябва да си наясно с нещата, вижте Стефан Софиянски колко пъти беше преизбиран, защото вярваха и знаеха, че той разбира проблемите на София. Бойко Борисов, при всичките му добри качества, започна да разбира за какво става въпрос към средата на предишния си мандат и е добре, че софиянци го харесаха въпреки това.

Станишев призна загубата и поздрави ГЕРБ 06.07.2009 00:27 Председателят на БСП предупреди, че с новото управление страната може да бъде подложена на "тотална разпродажба", ако ГЕРБ възприеме управленската програма на "Синята коалиция"   image Председателят на БСП Сергей Станишев призна загубата и поздрави ГЕРБ, партията победител, която може да получи и абсолютно мнозинство в 41-то Народно събрание.

Той поздрави ГЕРБ с победата на изборите и посочи, че тя показва много високи очаквания. Станишев пожела на ГЕРБ в рамките на тяхното управление да постигнат поне същите резултати, които управляващата досега коалиция е постигнала в последните четири години. Той заяви, че високото доверие носи и висока отговорност за действията и за резултатите.

При резултат с над половин милион гласа по-нисък в сравнение с изборите преди четири години, той заяви, че е горд, тъй като гласовете се били увеличили с близо 300 хил. в сравнение със състоялите се месец избори за депутати в Европейския парламент.

Днешният резултат, каза Станишев, е сериозна загуба и тежко изпитание за нас. Хората казаха тежката си дума и поискаха сериозна промяна - въпреки управленските успехи на доминираната от социалистическата партия тройна коалиция, за които той говори.

Министър-председателят предупреди българските граждани, че с новото управление страната може да бъде подложена на „тотална разпродажба", ако ГЕРБ възприеме управленската програма на „Синята коалиция" и предупреди, че социалистите ще бъдат безкомпромисни към всяко посегателство върху социалните придобивки от последните четири години.

Станишев посъветва следващите управляващи да търсят постоянен диалог с БСП. „Ние, подчерта той, ще бъдем конструктивни по отношение на финансовата стабилност, на всичко онова, което гарантира валутния фонд, доходите на хората и социалните придобивки."

Като друга причина за съкрушителната загуба на БСП председателят на партията посочи страха на хората от предсрочните избори.

Той поиска да опровергае твърденията и опасенията, че тройната коалиция оставят много лошо наследство за новите управляващи. „Ние взехме допълнителни мерки за ограничаване на разходите, лъжа е, че сме похарчили бюджета предизборно", заяви Станишев.

Станишев анализира причините за това как в рамките на един месец разликата между ГЕРБ и КБ е нараснала толкова видимо.

Според него има няколко фактора, които радикално са променили обществените нагласи. Ако е имало умора от управлението, тежести от резултатите от управлението и от коалицията, те се проявиха още на изборите за Европейски парламент, каза Станишев.

"За този един месец се случиха други неща, които засилиха вота в подкрепа на ГЕРБ - един от факторите за това е световната икономическата криза", каза лидерът на БСП.

Той допълни, че хората изпитват несигурност и страх за своето бъдеще. Станишев посочи, че кризата се отразява по-слабо засега в България, благодарение на разумна и премерена финансова, икономическа и социална политика.

"Очевидно очакванията на хората са за много по-високи резултати в доходите и социалните постижения, и тези надежди за подобряване на тяхното положение са свързани с победителя на изборите", коментира той.

През последните седмици за първи път от много години в България се разигра много силно и етническата карта, каза Сергей Станишев. Той посочи, че се е създала много силна нагласа срещу ДПС и не малко хора са били мотивирани за гласуване и от тази нагласа, което е помогнало на ГЕРБ.

Трябва ДПС да отговори на въпроса, защо се е създала такава нагласа сред толкова много българи и да отговори, защо тази тежест се прехвърля по един или друг начин върху партията, каза Станишев.

Той допълни, че за него като социалист е неприемливо да се разиграва етническата карта. Всяка партия трябва да бъде готова да бъде в опозиция, в т.ч и ДПС, но не бива нагласата срещу ДПС, която може да е политическа, да се прехвърля към мюсюлманите и към етническите турци в България, а моето усещане е, че това се случва в последните седмици, посочи Станишев.

Затова по думите му тези партии, които създават такава нагласа, които получиха не малко гласове на тази основа, трябва да поемат отговорността тази тенденция да не се разшири и развие в България.

"Що се отнася до политическата отговорност, аз естествено, както и всеки един от тук присъстващите, както и всеки един в БСП, съм разсъждавал и разсъждавам на тази тема. Не бих искал обаче поемането на политическата отговорност да се възприема като "бягство от кораба" в труден момент. Този, който иска моята оставка, може да я поиска на Национален съвет", заяви Станишев.
 




Гласувай:
0



1. krotalka - Нека погледнем истината в очите.
06.07.2009 14:34
ДПС е партия създадена от БСП, това е ясно на всеки мислещ човек. Управляваха(крадоха) заедно, време е да плащат лихвите за това.
Етонесто интересно за изборния ден в пловдивския регион:
http://www.plovdivmedia.com/12886.html
цитирай
2. sensation - Разбира се Таня, знам историята!
06.07.2009 15:29
krotalka написа:
ДПС е партия създадена от БСП, това е ясно на всеки мислещ човек. Управляваха(крадоха) заедно, време е да плащат лихвите за това.
Етонесто интересно за изборния ден в пловдивския регион:
http://www.plovdivmedia.com/12886.html


Димитър Попов, бивш министър-председател: Луканов регистрира ДПС под натиск от Великобритания


Димитър Попов е роден на 25 юни 1927 г. в Кула, област Монтана. Завършил е специалност право в СУ . Работил е като юрисконсулт, член-съдия в Софийски градски съд, зам.-председател на СГС. Секретар на централната избирателна комисия, 1990 г. Министър-председател на първия коалиционен кабинет от 20 декември 1990 до 7 ноември 1991 г. Адвокат и директор на собствена консултантска къща.

- Г-н Попов, как бе писана първата историческа страница на ДПС? Като министър-председател на първото след 90-а г. коалиционно правителство, известна ли ви беше справката, постъпила в МС с дата 19 март 1991 г., в която се вижда, че ДПС е получавало солидна подкрепа от страна на Турция?
- Тази справка ми бе поднесена, доста време след, като бе изготвена от тогавашния министър на вътрешните работи покойният Христо Данов. Получих я година, година и половина преди внасянето й в МС и запознах министрите с нея.
- Значи, правителството е обсъждало тази справка?
- Нещо повече, тази справка бе поднесена от мен и в т.нар. Комисия по националната сигурност на държавата, чийто председател бе президентът д-р Жельо Желев.
- По всички белези, които носи, може да се направи изводът, че тя е изготвена от тогавашната служба за контраразузнаване...
- Това е вън от всякакво съмнение.
- А имахте ли такива справки, изготвени за БСП, за СДС, за БЗНС?
- Не сме имали, не се е налагало.
- А какво е наложило да се изготвя за ДПС?
- В някои райони все още имаше поводи за напрежение, например в Родопите. Имаше случаи, при които починали граждани не бяха погребани, защото преди смъртта си не са върнали турските си имена. Това е ставало под влияние на ръководители на ДПС. Имахме заснети кадри.
- Как реагираха при обсъждането на този документ представителите на БСП, СДС и БЗНС?
- С голям интерес. За първи път в МС се внасяше документ с такова съдържание и в такъв обем.
- Бяха ли изказани някакви препоръки, набелязани ли бяха някакви политически действия? Например, да не се допусне ДПС до участие в изборите за 36-ото Обикновено народно събрание?
- Това не е въпрос в компетентността на МС.
- Преди да станете министър-председател вие бяхте секретар на ЦИК за изборите на ВНС и през вас преминаваха регистрациите на партиите за тези избори. Как се регистрира ДПС?
- ДПС се регистрира като Движение за права и свободи, не като политическа партия. Регистрирано е по нареждане на покойния министър-председател Андрей Луканов. По това време аз бях не само секретар на ЦИК, но и председател на Софийски градски съд, в чието фирмено отделение е направена тази регистрация. Знаех, че няколко дни преди срока за заявяване на участие в избори за ВНС това движение не бе регистрирано и обърнах внимание на тогавашния ръководител на фирменото отделение Илия Кокинов - да направи проверка - има ли то някаква етническа особеност, тъй като Конституцията забранява регистрирането на партии на религиозна и етническа основа... Един ден, когато се върнах от заседание на комисията, се оказа, че той е издал решение и че регистрацията е направена по нареждане "отгоре", от кабинета на Луканов. Луканов пред мен отрече да е издавал такова нареждане. Дословно думите му бяха: "Г-н Попов, как се е получило регистрирането на това движение?", викам: "По ваше нареждане", а той: "Как?"
- Имаше ли международен натиск за регистрацията на ДПС?
- Имаше, той се осъществи една година по-късно, 1991 г., през лятото. От ВНС ме информираха, че едно писмо, адресирано до мен, в превод, се раздава на всички народни представители. Твърдеше се, че от тогавашния министър-председател на Република Турция Месут Йълмаз и имаше странно съдържание: "Г-н премиер, ако искате да бъдат решени в кратко време и изгодно за Вас всички висящи въпроси, обявете, че ще приемете моята покана, ще дойдете в Турция и ще се разберем. Трябва да бъде регистрирано ДПС като политическа партия". После разбрахме, че това писмо е било съставено с помощта на тогавашния посланик на Турция в България г-н Ялчън Орал, един ловък дипломат... Във връзка с тази история, няколко дни по-късно посланикът на Кралство Великобритания помоли да го приема и ми предаде устно, че правителството на Нейно Величество кралицата на Англия ще бъде доволно, "ако г-н Димитър Попов, като номинален председател на Софийския съд използва своето влияние, за да се получи регистриране на това движение като политическа партия". Аз му казах, че това е невъзможно...
- Кое направи участието на ДПС в изборите възможно?
- Участието на ДПС в изборите за Народно събрание стана благодарение на факта, че то е взело участие в изборите за Велико народно събрание. Тоест, една инерция, която бе приета.

Интервюто е излъчено по НТВ,
"Коритаров LIVE",

----------------

Инерцията повлече и Костов, като яхна ДПС в първите години, за да влезе във властта!
----
Черната кутия ДПС
Милена Николова



В разгара на кандидатпрезидентската кампания Доган обмисля да покаже жълт картон на царските хора. Традиционната позиция на балансьор винаги му е помагала да спаси движението. Сокола управлява партията си така, както Симеон винаги е искал да управлява държавата - като монарх-бизнесмен





Стоянов беше лошият избор за Доган



ДПС няма съществена роля в актуалната кандидатпрезидентска надпревара, или поне така изглежда на пръв поглед. Формално погледнато, партията на Доган подкрепя кандидатурата на Ренета Инджова. Последните социологически проучвания преди вота обаче показваха много по-ниска вероятна подкрепа за нея, отколкото е твърдият и винаги сплотен електорат на ДПС.

Така и за първолаците стана ясно, че хората на Доган играят по-сложна игра на тези избори. Опитват се да ги изтъргуват по най-добрия начин. "Купувачи" за 8-9 процента дисциплинирани гласове винаги се намират.

В момента ДПС е нещо като черна кутия, чието истинско съдържание никой не знае. Със сигурност вътре е пълно с разнопосочни интереси, с упорито стаявани конфликти и комплекси, които рядко излизат наяве.



Ако не друго, президентските избори поне са поредният добър шанс за Доган да се вживее отново в любимата си роля - на балансьор и ухажван отвсякъде политик.

Сокола е от онази категория лидери, чиито лица веднага се свързват с партията, която оглавяват. Открай време той ръководи ДПС така, както Симеон мечтае да ръководи държавата ни - хем като монархия, хем като частна фирма.

Това със сигурност би му донесло доста проблеми и врагове, ако Доган не беше автор на онзи прословут наш безкръвен етнически модел. Именно той му дава правото цял живот да "лежи" върху тази слава.



Доган изобщо не крие, че чувства политиката като "алъш-вериш". Преди много години в едно студентско предаване с шега дефинира като любима думата "кеф". Публична тайна от личните му навици е, че обича да си поспива до обед. И затова рядко ходи в парламента. Когато се събуди рано и влезе в пленарната зала, обикновено се приема за знак, че иска да говори.

Произходът му е като на почти всички българи - от село. Но пък е лежал в затвора заради свободолюбиви мисли, с което не всеки може да се похвали.



Независимо от дисидентското му минало преди време комисията по досиетата го обяви едва ли не "доносник". После се оказа, че е работил за българската кауза, като е подпомагал с информация военното контраразузнаване. Философ по образование, той не може да се похвали с висок ръст, но пък го наричат Сокола, каквото означава фамилията му на турски.

Години наред България си блъскаше главата в размисли дали създадената от него партия е на етническа основа. В крайна сметка обаче ДПС си остана рядък пример как на Балканите мюсюлмани и християни могат да съжителстват без бой.

Кухненските скандали в партията обикновено завършват тихо, а пикантериите сякаш потъват в тъмна дупка.



Днес обаче за пръв път пред човека ДПС възниква дилемата дали да остане управляващ, или да се свие пак в печелившата позиция на балансьор в опозиция.

Доган обича да пие кафе с приятели. И на тях, и на неприятелите дава знаци. На един подарява ваза и роза. Друг черпи с баклава. А трети надменно подминава. Сега за пореден път Доган е на ход.



Последният знак се нарича Ренета Инджова

За Ахмед Доган тя притежава две положителни качества. Първото е, че е близка на сърцето на бившия президент и персонален член на Либералния интернационал д-р Желю Желев. Второто е, че е също толкова харесвана и от новия управляващ Симеон Сакскобургготски. По този начин Ренета Инджова стана своеобразно олицетворение на царско-либералните сили. За нея се предполагаше, че ще бъде избраницата за кандидат-президент на НДСВ. Но в последния момент Сакскобургготски наложи компромиса Петър Стоянов. Точно по тази причина Доган набеляза именно нея, за да сигнализира на царското движение, че нещо не е наред. Според осведомени Ахмед Доган предварително знаел, че шансовете на Инджова за президент са нищожни. В действителност с избора й той искал да намекне, че е напълно реален вариант, при който ДПС и БСП са основни опозиционни сили на "Новото време"

Това не им се случва за първи път. Именно ДПС наложи БСП като партньор в изпълнителната власт. Причината за днешното отдръпване на Доган е и фактът, че опитът му ДПС, БСП и НДСВ да подкрепят една обща кандидатура завърши с неуспех. Говореше се за тандема Първанов - Емел Етем, който най-вероятно с помощта на НДСВ щеше да спечели изборите от раз. Тази печеливша формула бе провалена от царя, който започна флирт с известни лица от СДС, в това число и с Петър Стоянов. Единомислието на ДПС и БСП се видя на централно равнище още по време на последните местни избори. Оттам тръгна и затоплянето на отношенията им. Раздвижването в политическия живот тепърва предстои и развоят ще бъде следствие от президентските избори. Едно от важните събития е регистрирането на НДСВ като партия идната година. От крайния резултат ще се разбере коя от групите в НДСВ ще надделее в крайна сметка. Новото, което се случи, е и регистрацията на партията на Стефан Софиянски, и участието на новата формация в управлението на държавата. Такова развитие ще бъде неприемливо за Доган. Затова отсега той подготвя своето излизане отново в опозиция. Но само с помощта на БСП той би могъл да измести СДС от това пространство. Навлизането на хората на Софиянски във властта предопределя решението на ДПС. А засега движението все още е на власт



През последните три месеца ДПС за първи път е реално управляващо. Но на Доган му се случиха серия от разочарования. Той се оказа по средата между интересите на собствената си партия и съобразяването с коалиционните партньори. Първият сигнал беше пълното неразбиране на Симеон за близостта на Сокола с шефа на "Мултигруп" Илия Павлов. Последният дори бе поканен на откриването на парламентарната сесия, но така и не почувства добро отношение. ДПС получи от НДСВ, и по-точно от царя, много по-малко от онова, което се полагаше на една истински управляваща сила. Доган бе въвлечен в конфуз с неспазеното от царя обещание той да стане негов вицепремиер. Най-големият гаф бе, че първи новината съобщиха медии от южната ни съседка.



Въпреки това ДПС се оказа пряко участващо със свои хора в управлението. Този път не бяха лансирани формални фигури с български имена. С благословията на Доган бяха назначени не само принадлежащите към ДПС министри Дикме и Моллов, но и така наречените успешни кметове на БСП Костадин Паскалев и Димитър Калчев. Последните двама се ползваха с авторитет пред местните ДПС-ръководства. И двамата бяха подкрепени от представителите на движението като основни ръководни фигури в сдружението на общините. Но въпреки тези постове Симеон не даде усещането на Доган, че има решаваща роля в това управление. И така, претърпял неуспех по отношение на реалното ръководство на държавата, Доган се зае да оправи собствената си партия.



С месеци закъснение гръмна скандалът с парите, дарени от "Евророма" за общата кампания на последните парламентарни избори. Заради подозренията в крупни злоупотреби Доган за първи път шумно се раздели с бивш съратник в лицето на Осман Октай. Пак за първи път движението за права и свободи не разреши проблема си тихо. Показното отлъчване на Октай демонстрира, че Сокола е все още №1 в движението. Октай е може би и първият лидер, изключен от ДПС. На другите Доган остави вратички за отстъпление. На Гюнер Тахир, на Мехмед Ходжа или на Юджел Атилла даде шанса да го напуснат. Някои от тях дори успяха да създадат свои структури, но после тихомълком връщаха привържениците си в лоното на движението майка. На фона на тази превърнала се в запазена марка за ДПС практика, където изненадите не са желателни, Симеон беше поредният политик, който предизвика лидера на ДПС, като реши да подкрепи Петър Стоянов за президент. А това беше невъзможният избор за Сокола.



Навремето той застана срещу неговата кандидатура на първичните избори в Обединените демократични сили. Тогава ДПС подкрепи за президент либерала Желю Желев. Пак тогава след вътрешнокоалиционния провал Доган бе принуден да накара своите съпартийци да работят за Стоянов. Компромисът беше в името на идеята за Обединените демократични сили, която той така и не прие. Това бе последното му съприкосновение със СДС преди големия разрив между него и Иван Костов. Първата непоносимост бе между Доган и Филип Димитров. На основата на тази негативна практика според осведомени днес той категорично отказва да работи със сините или с части от тях. Ухажването на Симеон в посока СДС провокира независимия избор на ДПС по отношение на Ренета Инджова.



На третия месец от съвместното си управление с НДСВ лидерът на движението вече се дистанцира от решенията на партньорите си. По този начин той подсказа, че е възможно да се повтори сценарият със свалянето на Филип Димитров от власт. Според запознати с делата на движението такова бламиране е напълно възможно, ако Симеон Сакскобургготски продължи да настоява за общи действия с личности, обвързани със СДС.

Подобен развой на събитията ще върне лидера на ДПС в позицията на балансьора, с чиято подкрепа се случват събитията в България. Независимо от декларациите, че се бил отказал от тази си роля, именно тя е неговото призвание. Точно това политическо поведение направи от Доган единствения неизменен лидер на партия вече 12 години. И ако Сокола може да приеме компромиса на недотам доброто си представяне в изпълнителната власт, то никога не би допуснал близост с онези, които се опитаха да му разсипят партията. Само той знае какви усилия му бяха необходими на последните парламентарни избори, за да мобилизира целия си електорат да отиде до урните. Тогава движението му удари рекордните почти 8 процента.



Според създалата се традиция управляващите рано или късно стават врагове на Доган. Сегашното положение на ДПС като част от властта е нетипично за него и затова доста анализатори са на мнение, че той скоро ще се върне в естествената си среда на балансьор - каквито и тактически жертви да му коства тази стратегия.

Затова в момента се обмисля онзи вариант за отстъпление от управленските позиции, който съхрани движението. ДПС вече има и своите днешни опоненти сред управляващите. Срещу него били лакомите за власт юристи от групичката на Панайотов, икономическите интереси на царско-президентските кръгове, подценяващите го лондонски момчета от "Новото време". Това са достатъчно противници, за да се планира отстъпление, преди "корабът" да потъне заедно с печелившата до момента формула ДПС на борда. Досега разминаванията са достатъчни, за да може да се даде знак на едни президентски избори. Доган 12 години е държал печелившата формула за успеха си като скрита карта в ревера. С нея в ръка няма значение кой управлява. Важен е основният принцип за оцеляване. А той е да си против управляващите, когато започне да става по-изгодно. Президентските избори най-добре ще покажат какво държи Доган в черната кутия ДПС...





ИНТЕРВЮ



Зам. - председателката и говорителка на ДПС Емел Етем:
Не само Бонев, а и Петър Стоянов много иска ДПС да го подкрепя

Едва ли ще се откажем от решението си, че на България й е необходим нов президент, казва заместничката на Ахмед Доган

Петя Бахарова







Г-жо Етем, каква е вашата оценка за развитието на ДПС като партия?

- Малко нескромно, но на фона на всички политически събития, които се развиха през последните години, смятам, че ДПС има много сериозно място в политическия живот. Не защото ни се иска да е така, а защото такова място ни отреди обществото. Най-важното е, че за тези години гражданското общество успя да разбере, че ДПС не е етническа партия, която защитава само интересите на малцинствата. Тя е национална партия, с цялата отговорност, която поема по важните за страната въпроси.



Ако има партия с ясна идеология, принципи и ясен електорат, то това е ДСП. И вляво, и вдясно винаги се получават трусове и разцепления, дублажи на формациите. На този етап, а надявам се и в бъдеще, да няма партия, която да заеме мястото на ДПС.

Как възприеха вашите съмишленици в страната изключването на Осман Октай?

- Това не е трус. Може би е част от израстването на ДПС като партийна структура и морал. Ние казахме, че ще се борим с корупцията в национален мащаб, участвайки в управлението на страната. Но в същото време показваме, че сме безпощадни към корупцията, която е в партията.

Бих казала, че изключването на Октай от партията има мобилизиращ ефект, защото хората се убедиха, че който си позволи да наруши морала, принципите, честността, да злоупотреби с доверието на нашите членове и избиратели, трябва да получи своето наказание.



Как ще коментирате твърденията, че ДПС се готви за оттегляне от властта, тъй като партията е недоволна от управлението на Симеон Сакскобургготски и от участието си в него?

- Може би на някого му се иска ДПС да се оттегли от властта. Предполагам, че се правят и редица такива опити, защото има политически сили, на които не се хареса коалицията ни с НДСВ,

Ние изместихме възможностите някои други да заемат тези празни ниши. Не бих казала, че много лесно върви управлението на страната, законодателните процеси, с които трябва да подпомогнем това наше коалиционно правителство. Това в никакъв случай не значи, че ние ще се оттеглим или откажем от властта. Няма да се откажем по средата на пътя.



ДПС официално подкрепи Ренета Инджова за президентските избори. Вашият електорат е 8%, а рейтингът на Инждава е около 4%. Коментарът ви?

- Позволете ми да не се съглася много с тези социологически проучвания. В България през последните години се убедихме, че те не са реалистични. Различните агенции обслужват различни интереси. Според това кой плаща музиката, си поръчва и процентите. Ако си спомняте, няколко месеца преди парламентарните избори на ДПС даваха около 2-3 процента и всички се вайкаха, че партията няма да влезе в парламента. По същата логика смятам, че и сега тези проценти, които всекидневно се внушават на обществото, не са реалистични. Подкрепихме Ренета Инджова, защото смятаме, че на България й е нужен нов президент. Петър Стоянов е избран с наша подкрепа през 1996 г., но той не можа да реализира очакванията на българските граждани и най-вече очакванията на нашите избиратели. Той не можа да излезе от своята партийна черупка.

За съжаление не можа да се реализира идеята ни за фигура, която да е обединяваща, когато започнахме преговорите за издигане на кандидати за президенти.

На фона на кандидатите, които се регистрираха, ДПС даде подкрепата си за Ренета Инджова, защото тя представлява най-близко идеите и ценностите, които ние проповядваме като либерална формация. Инджова представлява и центристкото пространство, тъй като има опасност махалото отново да се залюлее ляво-дясно.

Не маловажен е и фактът, че тя е жена, а жените сме градивни. Винаги търсим диалога и разбирателството. Това ни е заложено в природата.



Кого ще подкрепи ДПС, ако се стигне до балотаж, каквито са прогнозите?

- Хубаво е да не предричаме предварително кои са двойките, които ще отидат на балотаж. По-важно е, че ще има втори тур.

Рейтингът на настоящия президент е доста нисък, въпреки всички прогнози, внушения и манипулации, които се опитаха да направят. Не желая да коментирам поотделно кандидатурите. След като минат изборите и видим каква конфигурация се очертава, по всяка вероятност нашият партиен форум ще се събере и на него ще вземе решение как да процедираме за втори тур. Надали ще се откажем от решението си, че на България й е необходим нов президент.



Богомил Бонев се извини на ДПС. Пресата писа, че някои лидери на ДПС по места го подкрепят...

- Това са крокодилски сълзи, които се леят, когато си на зор и очакваш подкрепа. Дори не съм убедена, че тези слова на Бонев са искрени. Още са живи спомените във всички наши членове и симпатизанти, които бяха потърпевши от действията на бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев. Не само на Бонев, а и на Петър Стоянов много му се иска ДПС да го подкрепя. Ние традиционно сме насочвали електората си на президентски избори да подкрепя кандидата на СДС. И с д-р Желев беше така, и с Петър Стоянов на предишните. Те разчитат на този момент, но ще бъдат много разочаровани, защото ако има електорат, който да е много политизиран, може би това е нашият. Казвам го с болка, защото през всичките тези 11 години утвърждаването на ДПС бе много трудно и тежко. Нашият електорат беше съпричастен с нас. Може би от тази гледна точка хората ни са с твърде изострени сетива към всички политически партии, организации и субекти. Много внимателно следят отношението и поведението им. В никакъв случай не биха се заблудили, когато трябва да вземат вярното решение.

Нашият електорат няма да се повлияе нито от социологическите проучвания, нито от рейтингите на Стоянов и Бонев, нито от уверенията на кандидатите, че зад гърба им стоят част от избирателите на ДПС. Хората ни ще направят верния избор за себе си.



Вашата прогноза за изборите?

- Не обичам да изпадам в ролята на врачка. Много ми се иска от тези избори българският народ да излезе победител, а не политиците.



Кой ще бъде бъдещият президент на България?

- Ние сме направили вече нашия избор.


---------------------------------------
Индипендънт”: В България ще има реформи, но не и промяна
Понеделник, 06 Юли 2009 12:06
Дойче Веле

Британските издания съобщават, че България ще бъде управлявана от бивш бодигард с имиджа на безкомпромисен човек. Някои от тях обаче изразяват съмнение дали Бойко Борисов наистина има желание да се пребори с корупцията, предава кореспондентът на Дойче Веле в Лондон Андрей Владов.


Читателите на „Гардиън” научават, че дясната опозиционна партия ГЕРБ е спечелила парламентарните избори в България с голяма преднина пред „опетнената с корупция” социалистическа коалиция. „Неуспех за българските социалисти”, съобщава на сайта си и БиБиСи. Според европейския кореспондент на медията обаче ГЕРБ няма да може сама да управлява страната. БиБиСи добавя, че „предпочитаният от Бойко Борисов партньор”, Синята коалиция, ще бъде пета сила в парламента.



Ще бъде ли победителят и спасител?


„Българите имат навика да сменят правителствата си на всеки четири години”, отбелязва кореспондентът на БиБиСи Ник Торп, като припомня, че през последните 19 години нито една партия или коалиция не е запазвала властта си.


„Дясната опозиция, водена от човек с черен колан по карате, излезе начело в българските избори след кампания, съсредоточена върху икономическите проблеми и неуспешната борба срещу корупцията в страната”, пише вестник „Таймс”.


„Запознайте се със силния мъж с черен колан по карате, който иска да ръководи България”, е заглавие на „Индипендънт”. Авторът на статията, Анна Мудева, отбелязва, че от свалянето на комунизма преди 20 години българите са чакали спасител, който да прочисти страната от нейните злини: корупция, шуробаджанащина и безнаказаност за силните на деня.



„Въпросът, който всеки сега си задава, е дали г-н Борисов, който е бил бодигард на Тодор Живков и на бившия цар Симеон, има достатъчно сили и желание да се противопостави на корупцията и подземния свят”, се казва в статията.


„България ще заприлича на Италия”


„Индипендънт” посочва, че лидерът на ГЕРБ се е доказал като безкомпромисен човек на действието, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София. „Но за да върне доверието на Брюксел, той ще трябва да покаже, че и криминалните босове могат да бъдат подведени под отговорност”, изтъква „Индипендънт”.


„Някои европейски дипломати са скептично настроени към решимостта на Борисов да извърши подобни дълбоки промени заради предполагаемите му връзки с българския подземен свят”, добавя изданието. „Ще видим осъществяването на някои дълго отлагани реформи, но не и радикална промяна. До 5-10 години България ще заприлича на Италия – корупцията ще бъде навсякъде, а икономиката ще се влачи”, е заявил западен дипломат пред „Индипендънт”.

цитирай
3. batstefan - Грешни сметки
06.07.2009 20:55
Забрави да прибавиш и мажуритарно избраните депутати от квотата на ГЕР. Така ще може да се коалира само с една парламентарна група била тя и най малката, за да достигне мнозинство с повече от 120 депутата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491096
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25963
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031