Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 08:38 - Това много ще ви изненада
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2446 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.07.2009 08:47


Само неграмотните се подписват с кръстче?

В миналото това изобщо не е било така. Тогава дори високообразовани хора са подписвали документи с кръст.

Вдясно от този "християнски подпис" свидетел изписвал името на подписалия и така удостоверявал легалността на документа. Някъде през ХVІ-ти век обаче започнало да се налага мнението, че кръстът като знак за мъките Христови не е подходящ за подпис във всекидневни, а още по-малко в търговски документи. Ето защо хората все по-често започнали да се подписват с инициалите си или с пълното си име. Така е и до днес.

Вълците ловуват в глутница...

Популярна заблуда е, че вълците обикновено ловуват в глутница. Всъщност вълците се прехранват от полски мишки, катерички и зайци. Единствено през зимата, когато храната е по-оскъдна, те са принудени - вместо липсващите мишки - да нападат по-едри животни. Тъкмо тогава вълците образуват глутници. Глутниците обаче не са правило, а изключение, при това - изобщо не са големи. Често пъти една глутница се състои само от мъжкия, женската и децата им.

Легенди около легендарния рок-концерт в Уудсток

Който всъщност изобщо не се е състоял в Уудсток. През лятото на 1969 година, в апогея на хипарството, сексуалната революция и антивоенното движение в САЩ, това огрномно рок-мероприятие с участието на най-големите тогавашни звезди като Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Дъ Ху, се провежда на цели 100 километра от градчето Уудсток в щата Ню Йорк. Тридневният фестивал на практика е в околностите на град Бетел, но името на това населено място не става за обложката на дългосвирещата плоча със записи от концерта. Ето защо продуцентите на записа решават да прекръстят концерта.

И до днес мнозина рокаджии (не само застаряващи) въздишат с носталгия по онзи концерт, който уж бил безплатен. Грешка! Концертът (или фестивалът) в Уудсток изобщо не бил планиран като празник на хипитата, на цветята, на побратимяването и свободната любов, а като чисто комерческо мероприятие. Билетите стрували по 18 долара, очаквали се около 60 хиляди посетители. Вместо това дошли... един милион, които направо помели касите и продажбата на билети била прекратена. Организаторите били принудени да влязат в огромни разходи около публиката и изпълнителите, така че на първо време фестивалът се очертал като тежък финансов провал. Едва по-късно парите от продажбата на грамофонните плочи и от едноименния филм донесли печалба.


Сигурно сте чували от баба си, че морковите са полезни за зрението. Само че това изобщо не е вярно. Да, морковите съдържат каротин, един от главните източници на витамин А. Витамин А пък, да, е важен, за да могат хората да виждат по-добре в полумрака. (При пълен мрак никой нищо не вижда - нито с витамини, нито без.)



imageНо това е единствената косвена връзка между морковите и зрението. При това изобщо няма нужда да се тъпчете допълнително с моркови, за да виждате по-добре в полумрака. Нормалната храна, която поема всеки човек, съдържа достатъчно витамин А.

Да миеш съдове на ръка е много екологично?
imageПриродозащитниците често атакуват съдомиялните машини, защото хабели много ток и вода. Учени от университета в Бон решиха наскоро да направят експеримент и поканиха хора от най-различни нации да мият съдове на ръка.

За измиването на посуда от 140 елемента (чинии, чаши и прибори) германските участници в експеримента изразходваха средно по 46 литра вода, докато на испанците и португалците им трябваха цели 170 литра. А един от участниците (учените не съобщават националността му) изхаби за измиването на съдовете невъобразимите 447 литра - тоест, колкото за напълването на четири вани! Но дори най-икономичните съдомиячи не могат да се мерят с модерните съдомиялни машини, които за същите 140 елемента изразходват само 15 литра вода.

Даже когато в сметката се добави изхарченият ток по време на миенето и всички други разходи по производството на съдомиялната машина, тя пак запазва огромна екологическа преднина пред миенето на ръка.

Едно търсене в Гугъл - цял час на светло?
imageОще една мания на природозащитниците. Всяко отделно търсене в Гугъл хабяло толкова електричество, колкото е необходимо за крушка от 60 вата, която свети цял чяс, твърдят те. А според британския Таймс, това електричество е достатъчно да се направи цяла кана с горещ чай - едно много британско сравнение, няма спор.

С други думи, всеки от нас, който от мързел или за забава пуска час по час търсачката без да си дава сметка, натоварва хиляди сървъри, гълтащи ток като лами. Фирмата Гугъл не дава данни колко енергия отива за едно търсене, но непрекъснато повтаря, че работи много екологично. Какво показва изчислението на независими експерти? Търсенето в Гугъл продължава 0,2 секунди, а в него участват до хиляда отделни компютъра. Разходът на енергия е 0,0003 киловатчаса. Прочутата 60-ватова крушка с нагряваща се жичка (която, апропо, скоро ще изчезне по волята на ЕС) може да свети с това електричество едва 18 секунди. Разбира се, това не променя изумителния факт, че повечето държави по света изразходват по-малко енергия от фирмата Гугъл.

Наистина ли сиртаки е типичен гръцки танц? Всъщност танцът е бил измислен специално за снимания през 1964 година филм "Зорба Гъркът", главната роля в който се изпълнява от Антъни Куин. В танца сиртаки се преплитат стъпки от различни гръцки народни танци и докато в традиционните танци се формира кръг, при сиртаки хората остават в един ред.

Между другото, Антъни Куин е бил толкова лош танцьор, че за снимките на танца в близък кадър е трябвало да бъде ангажиран дубльор.
Можем ли да повлияем на пола на детето ни?

Може ли храната, която приема жената, да повлияе на пола на детето й? Съществуват няколко легенди, според които полът на бебето може да бъде повлиян от различни неща. Някои баби например са убедени, че полът на детето зависи от деня, в който е заченато. Само че това е пълна глупост. А вярно ли е твърдението, че видът и количеството на храната, приемана от майката преди бремеността, може да повлияе на пола на детето?

Британски учени от университета Екситър са провели интервюта със 740 бременни жени, които все още не са знаели какъв е полът на бебето в утробата им. Оказало се, че процентът на момченцата е бил най-висок при тези майки, които са се хранили най-калорично - 56 процента от тях са родили бебе от мъжки пол. При жените, приемали по-малко калории, процентът на заченатите момченца бил 45. Другите заключения от проучването гласят, че майките на момиченца консумират дневно по 2283 калории, а тези на момченца - по 2413 калории на ден.

Означава ли това, че жените, които искат да се сдобият с момче, трябва да похапват по-калорично от тези, които си мечтаят за момиченце? Не, твърди публицистът Кристоф Дрьосер. Тук става въпрос само за съвсем малки различия в цифрите, което от своя страна прави извода недостоверен, категоричен е той.

Вярно ли е, че някои хора сънуват само черно-бяло?

Това всъщност е заблуда. Редица изследователи на съня твърдят, че почти всички хора сънуват в цветовете, които виждат - т.е. цветно. Преди да бъде открита фотокамерата, никой не си е и помислял, че сънищата могат да бъдат черно-бели. Американският изследовател Ерик Швитцгебел е анализирал множество доклади от първите десетилетия на 20 век и е установил, че за сиви сънища започва да се говори непосредствено след появата на киното.

Броят на разказите за сиви сънища е най-висок през 50-те години, когато черно-белите филми изживяват своя триумф. Цветът на съня зависи най-вече от спомена, твърди психологът Михаел Шредл. Хора, които си спомнят по-добре детайлите от съня, могат да видят и техните цветове. Психологът съветва сънуващите да се вглеждат по-внимателно в образите и тогава може би ще установят, че цветовете на обектите в съня им са същите като в реалния живот.

Вярно ли е, че интелигентният човек има по-тежък мозък? Противно на разпространения предразсъдък теглото на мозъка няма кой знае колко общо с качеството на извършваната от него дейност. Най-важното в случая е броят на сивите клетки. При мъжете, например, средното тегло на мозъка е 1375 гр. Само че при редица големи мислители теглото на загадъчния орган се различава силно.



И лекият мозък ражда велики мисли
Така например мозъкът на "железния канцлер" Ото фон Бисмарк тежи 1807 гр., този на влиятелния философ Имануел Кант - 1600 гр., а мозъкът на френския писател Анатол Франс, носител на Нобелова награда за литература, тежи едва 1160 грама.

Има ли опасност от пристрастяване към хашиша? Към хашиша, познат още като канабис и марихуана (екстрактът от цветовете на женското растение канабис сатива), човек не може да се пристрасти повече, отколкото към алкохола или никотина. Това става ясно от редица медицински и социологически изследвания, пише още през 1970 година Робърт Леонард в научен доклад за хашиша. Много хора обаче се заблуждават, тъй като никога не са опитвали леката дрога - за разлика от алкохола или никотина - и я свързват директно с твърдата дрога като хероин или кокаин.

Кой на кого е кръстен?
Ако сте убедени, че Канарските острови са кръстени на птичката канарче, ще трябва да ви разочароваме. Името на островите идва от латинската дума canis, което означава куче, научаваме от енциклопедията на Майкрософт "Енкарта". В първите писания за областта, датиращи от времето на древноримския учен Плиний, се говори за множество диви кучета, обитаващи островите. Затова те били наречени с общото понятие Canaria. А канарчетата? Те са получили името си от островите, а не обратното.

Вярно ли е, че в Нидерландия е имало данък за пердета? Ако се разхождате по улиците на Амстердам, ще ви се удаде възможност да надникнете в много всекидневни. Повечето жилища са на нивото на улицата, а холандците живеят без пердета. Кристоф Дрьосер разказва, че като причина за това често се споменава историята за някогашния данък за пердета.

Който води порядъчен живот, няма какво да крие

За да финансират навремето армиите си, в много страни са били измислени налудничави данъци, например въведения от Кайзер Вилхелм данък шампанско, който и до ден-днешен се налага в Германия.

В Англия е бил въведен данък прозорци, а от 1821 до 1896 година холандиците са плащали личен данък, например за слугите, конете и прозорците си. В малки общини един прозорец е струвал 40 цента, а в по-големите - 1 гулден и 10 цента на година.

В данъка обаче не става дума за пердета. Холандците не слагат пердета на прозорците си, може би защото калвинизмът е широко разпространен сред тях. Те са на мнение, че който води порядъчен живот - без разточителство и разюзданост, няма какво да крие и няма защо да слага пердета на прозорците си.

Аз си имам мишленце, то си гризка сиренце... Мишките си хапват много неща - краве масло, овесени ядки, шоколад, шунка, всъщност всичко, до което се докопат в кухнята. Те нямат особени предпочитания към сиренето, казват зоолозите. Навярно теорията се е родила, защото навремето хората са оставяли сиренето в кухните си непокрито и така то често ставало жертва на нахалните мишлета.

Всичко започва с една пародия...

Вярно ли е, че Марк Твен, авторът на "Том Сойер", сам е измислил псевдонима си? Да, ама не. Известният под името Марк Твен автор на "Том Сойер" и "Хъкълбери Фин" не е измислил сам псевдонима си. Преди него е имало друг Марк Твен - лоцман от Мисисипи, който по рождение се казвал Исайа Селър и публикувал под този псевдоним редица истории от своя морски живот.

Вторият Марк Твен, роден под името Самюъл Клемънс, веднъж решил да пародира първия носител на псевдонима. В резултат на това първият Марк Твен никога повече не публикувал нещо от историите си. Може би вторият Марк Твен, авторът на "Том Сойер", е искал в знак на сдобряване да дари по-дълъг живот на името на жертвата си.

информация на DW




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mmmmmmmmm - Да,
29.07.2009 12:58
имаш право - изненада съм.Информацията доста противоречи на разпространените твърдения.Интересно!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3513124
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26105
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930