Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2009 07:05 - Археолози крият гърне с злато 3 месеца
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2941 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Археолози крият гърне с злато 3 месеца

 image
Цели три месеца карнобатските археолози Димчо Момчилов и Росица Христова са пазели в тайна намерено гърне, пълно с жълтици. Те решили да скрият находката, за да предотвратят евентуални набези от иманяри в района на разкопките. Археолозите попаднали на съкровището в края на август при рутинни разкопки в древновизантийската крепост Маркели край Карнобат. Докато разчиствали една от стените, Момчилов и Христова случайно се натъкнали на малко помещение с размери на стая. Решили да го проучат и само след няколко копки попаднали на глинено гърне. В него били скрити 37 изключително редки златни монети и шест златни пръстена. Според Момчилов това най-вероятно е било семейното съкровище на богат български велможа. Гърнето и монетите лежат под земята от ХI век, категорични са археолозите. По това време населената с българи крепост Маркели е под византийско владичество. Селището е подложено на непрекъснатите набези на печенеги и маджари. Според археолозите имането е било скрито най-вероятно при едно от многобройните нападения и останало до днес под земята. Откритите златни монети са с ликовете на византийските императори Никифор III Вотаниат, Алексий I Комнин и Йоан Комнин. Най-многобройни – общо 31 на брой, са монетите, сечени от Никифор Вотаниат, а най-ценни и най-редки са тези с лика на Алексий Комнин. Всички монети без изключение са изработени от 20-каратово злато и са запазени изключително добре. Според директорката на Бургаския археологически музей Соня Дражева съкровището има изключително висока стойност, тъй като откритите монети са много редки не само за нашите земи, но и в световен мащаб. Специалисти от БАН вече са обработили монетите и са им определили пазарна оценка на около 100 хиляди лева.
Досега историците смятаха, че в крепостта Маркели е функционирала само стоковоразменната система. Откритата находка обаче показва, че жителите на крепостта са боравели много добре и с монети. Преди броени дни в същия район са били открити още ценни съдове от керамика и стъкло, както и печати, които все още се проучват.
В непосредствена близост до Маркели край с. Везенково през 30-те години на миналия век е открито най-богатото и най-ценно златно съкровище. То обаче е разграбено и от него днес в Археологическия музей в София са останали едва няколко монети. Находките показват категорично, че крепостта Маркели и районът край днешен Карнобат е било процъфтяващо културно и икономическо средище. Въпреки че е основано през V век като ранновизантийски град, четири века по-късно крепостта е превзета от войските на хан Крум и превърната в централен южен лагер на прабългарите, от който са се ръководели всички военни действия. Откритите женски накити категорично доказват, че районът е бил населен дълго време след това с българи./ Стандарт


Тагове:   открития,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3507206
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930