Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 13:11 - Сензационно-жена с дете в „Тайната вечеря” на да Винчи
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4502 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 14.12.2009 13:17


Сензационно-жена с дете в „Тайната вечеря” на да Винчи
 

 


image

Новината провокира бурен интерес в Интернет. Само няколко часа след изявлението на Пеши уебсайтовете, свързани с Леонардо да Винчи - , , and - отбелязаха повече от 15 млн. посещения и блокираха заради невиждания трафик.www.leonardo2007.,comwww.cenacolo.biz,www.codicedavinci.tv,www.leonardodavinci.tv



Компютърен спец доказа, че в прочутия стенопис „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, който се намира в манастира Санта Мария деле Грацие в Милано, е скрит образ на жена, която държи дете. Фигурата се появявала, когато стенописът от 15 век се наложи върху огледалния му образ. Според италианския компютърен специалист Славиза Пеши на получената комбинирана картина се вижда жена, която като че ли стиска малко дете.

 

Много скептични наблюдатели твърдят, че двойното изображение е твърде размазано и избеляло, за да се правят каквито и да било заключения. Г-н Пеши, който разкри находката си през миналата седмица, не иска да прави догадки чие е детето, но любителите на конспиративните теории в Интернет веднага направиха връзка със съзаклятието от бестселъра „Шифърът на Леонардо”, в който Исус се жени за Мария Магдалена.




http://www.youtube.com/v/eXzyfBnb9WI




Г-н Пеши твърди също, че наложените едно върху друго изображения показват бокал пред Исус Христос, който символизира благословията му за хляба и виното. Освен това двама от седящите в двата края масата изглеждат като рицари тамплиери. Юда, който трябва да предаде Христос, в огледалното изображение се появява изолиран.





„Попаднах на откритието случайно. Реших да сканирам изображението, принтирах го на прозрачна хартия, обърнах го огледално и га наложих върху оригинала. Получи се нова картина с нови фигури.



image Италианският компютърен спец Славиза Пеши открива с метода си и по един рицар тамплиер в края на масата на Тайната вечеря. Снимка: Славиза Пеши





От някои от детайлите може да се направи заключението, че не става дума за съвпадение, а за точно направени изчисления,” каза Пеши на пресконференция. Ученият отказа да коментира значението на новите фигури, но подчерта, че находката отразява добре известния интерес на Леонардо да Винчи към математиката.





Алесандро Вецози, прочут изследовател на творчеството на Леонардо и директор на музея в родния град на твореца Винчи, е скептичен за откритието. Той подчерта, че стенописът е толкова избелял от времето, че е трудно да се правят каквито и да е нови изводи. Той припомни, че чрез компютри са били състарявани други произведения на Леонардо, като при едно от тях се твърдеше, че прочутата „Мона Лиза” е негов автопортрет.

 

image Така изглежда “Тайната вечеря” от монтираните едно върху друго оригинално и огледално изображение на стенописа на Леонардо от 15 век. Снимка: Славиза Пеши





„Не искам да се отнасям негативно, защото приветствам откритията, направени по научен път,” каза Вецози. „И дори и това компютърно изображение да не е истинско историческо откритие, надявам се, че е създало нещо великолепно за изкуството”.
След „Шифърът на Леонардо” интерпретациите на стенописа стават все повече и повече. Почитатели на Дан Браун твърдят, че един от апостолите вдясно от Исус Христос е Мария Магдалена, от която той има дете.





„Тайната вечеря” е един от най-прочутите и ценни стенописи в света. Тя изобразява вечерята на Христос малко преди смъртта му, както е описана в Библията, когато той съобщава на своите последователи, че един от тях ще го предаде.


http://e-vestnik.bg





Тагове:   дете,   Тайната вечеря,


Гласувай:
7



1. jones - Интересно...
16.12.2009 20:47
... но този г-н Пеши може и просто да си въобразява! :)
цитирай
2. tili - Известно е, че
17.12.2009 14:47
Леонардо е работил този стенопис много дълго време и е експериментирал технологично. Масло върху мазилката, вместо класическо фреско. Правил го е с цел да има време да преработва по-спокойно някои места. Възможно е с времето да се появяват долни пластове, където се разкриват търсенията на Маестрото. Интересен материал, благодаря! Ти си и 10 000 ми глас - радвам се за това. Няма случайни неща, нали ;-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3503934
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26059
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930