Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 14:43 - Ник Вуячич - оптимистът без ръце и крака + видео
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4254 Коментари: 0 Гласове:
9



Ник Вуячич - оптимистът без ръце и крака + видео  

е-vestnik  

image Ник Вуячич на трибуната. Снимка: личен сайт

Ник Вуячич се ражда без крайници – без ръце и без крака – с изключително рядкото заболяване синдром Tetra Amelia. Той има само един малък израстък с два пръста, излизащ от лявата му тазова кост. Вуячич се родил в добро здравословно състояние в Брисбейн, Австралия. Родителите му били съсипани, когато го видели. Баща му, който е пастор, не можел да повярва какво се е случило.

Ник не може да посещава като първокласник обикновено училище заради своето физическо увреждане, защото австралийските закони забраняват такива деца да ходят заедно с другите деца на училище. Законодателството се променя и Вуячич става едно от първите деца с увреждания в обикновено училище. Научава се да пише с двата пръста на левия си “крак”, използвайки специално устройство, което може да се закрепи между двата му пръста. Ник използва компютър, хвърля топки за тенис, отговаря на телефонни обаждания, бръсне се сам и държи чаша вода. Въпреки рядкото си заболяване младежът се придвижва в къщата си чрез електронна количка или подскачане, където количката не може да стигне. Той може да плува и да лови риба.

Вуячич имал много проблеми в училище, защото другите деца му се подигравали постоянно. Това го карало да се чувства тъжен и потиснат. На осем години той се опитва да се самоубие, но не успява. Детето се молило стотици пъти на Господ да стане нормален и да му пораснат ръце и крака. Това обаче не се случило. Повратен момент в живота на Ник става денят, когато майката на детето му показва статия във вестника за човек с увреждания, който се бори със своите проблеми. Това му помага да осъзнае, че не само той среща големи трудности и се мъчи да живее нормален живот.

Постепенно Ник започва да си говори повече с другите деца и да намира приятели. Те виждат, че отвътре – в душата си – той не е по-различен от всеки нормален човек. Ник започва да вярва, че Господ му е отредил специална роля и че е имал определена цел като го е създал такъв какъвто е. Още 15-годишен младежът се включва в евангелистката църква и две години по-късно започва да изнася проповеди. Той основава неправителствената организация в САЩ – “Живот без крайници” (Life without limbs). Заедно с още хора, които му помагат в организацията, момчето започва да пътува в много държави и да представя проповеди за живота, да мотивира хората да живеят пълноценно.

“Ние си създаваме стереотипи за хората в този свят. Ако светът смята, че не си достатъчно добър, това е лъжа - трябва да го знаеш. Потърси второ мнение”, казва Ник пред американската телевизия “ABC” миналата година. “Вярвам в Господ, който е способен да извърши всякакви неща. Ако той реши, че няма да ми даде ръце и крака, знам, че това е за добро. Може да не го разбирам напълно, но ми е достатъчно да знам, че Той ще бъде с мен през целия ми път, че същестува причина за това”, допълва младежът.

На една от речите му малко момченце го попитало как си връзва връзките на обувките, други деца го питат къде крие ръцете си. Той винаги се забавлява на тяхната искреност и любопитни въпроси. Вуячич никога няма да забрави реакцията на едно момиченце с руса коса и сини очи. Той си седял съвсем спокойно в един парк, а детето минавало покрай него и докато го гледало, се усмихвало. То минало зад него, а Ник се зачудил дали тя още се усмихва. Когато се обърнал, видял, че не е сгрешил в предположението си. Тогава момичето му казало с тънък детски глас – “Ти само ни баламосваш!” Ник се засмял и не казал нищо, но бил много развеселен от думите й.

Вуячич се дипломира на 21 години с две висши специалности – счетоводство и финансово планиране. След като приключва с ученето, той се отдава на пътуване и изнасяне на речи основно пред тинейджъри. Младежът говори и пред представители на големи компании, но неговата основна цел е да бъде оратор, който вдъхновява хората по света. Той е изнасял речи на 4 континента – в Австралия, САЩ, Азия и Африка, в над 10 държави, пред поне два млн. души.

Финансовата независимост е сред основните цели на Ник, която той почти е осъществил на 26-годишна възраст. Ще издаде първата си книга – “Без крака, без ръце, без притеснения” (No Arms, No Legs, No Worries!) до края на 2009 година. Неговият диск  “Великата цел на живота” е мотивиращ филм, който може да се закупи от сайта на Вуячич. Младежът събира и дарения, които могат да бъдат не само чрез парични преводи, но и закупуване на диск или тениска.

В момента Ник Вуячич прави обиколка с публични речи в САЩ, която ще продължи до август 2009 година. На неговия сайт има много информация за живота, мисията и целите му, както и коментари и от негови фенове и хора, които са срещали на живо с него. Вуячич има късмета, че семейството му винаги го е подкрепяло, а и че там, където се е родил, хората са готови да приемат сред себе си различни от тях индивиди. Ако се беше родил в страна като България, животът на Ник вероятно би се развил по доста по-различен начин.


 


Тагове:   здраве,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506937
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26067
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930