Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2009 11:55 - Залцбург (Salzburg) - Градът на Моцарт, монументална архитектура и лиричен провинциален разкош.
Автор: sensation Категория: Туризъм   
Прочетен: 4006 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Залцбург (Salzburg) - прекрасно усещане

Фотограф: Тодор Христов 12.05.2009


imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage 




75% по-евтини хотели в Залцбург и цял свят Максимален избор.15000 дестинации. 60000 хотела


Градът на Моцарт пленява с монументална архитектура и с лиричен провинциален разкош.

Боян Захариев- архив "Сега"

"Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света", е казал световноизвестният пътешественик Александър фон Хумболт. И не е сгрешил. Градът на двата бряга на Залца и сега е прекрасно място, странна смесица от традиции и модерна визия, в която се преплитат много култури.
--
Да се разгледат всички интересни места в града е почти невъзможно. Но ако човек иска да научи повече, са му необходими единствено ентусиазъм и карта. Дори немският език не е задължително условие, тъй като в малките магазинчета и около най-популярните туристически обекти почти винаги разпознават акцента на чужденците и им говорят на английски.
Задължително е разходката да започне от Капителплац, най-големия площад в старата част на града. Там е известният Нептунбрунен, построен някога, за да се поят конете. Според разпространеното вярване, ако си пожелаете нещо и хвърлите монета във фонтана, желанието ви ще се сбъдне.
От площада се открива прекрасна гледка към крепостта Хоензалцбург. Тя е отворена за посетители и до нея може да се стигне пеша или със специално влакче. Вторият вариант е препоръчителен, защото десетминутното изкачване пеша никак не е леко. Строежът на символа на града започнал през 1077 г., а в края на века крепостта била напълно завършена. Сега тя е

най-голямото крепостно съоръжение в Европа

Входната такса днес е 9,80 EUR, за деца - 5,60 EUR. Разходката из крепостните улички и разглеждането на оръжията по крепостните стени не са толкова интересни, колкото гледката, която се разкрива към града и околностите. Тя е смайваща.
След трудната раздяла с прекрасните извивки на реката и улиците на града не е зле да се слезе пеша от крепостта, защото по пътя надолу се намира женският манастир "Нонберг", най-старият на север от Алпите, основан около 700 г.
След завръщането на Капителплац разходката продължава с посещение на катедралата. На входните врати са изписани три години - 774, 1628 и 1959. И трите символизират построяването на катедралата - първото и възстановяването й след пожар и след Втората световна война. Помещението побира над 10 000 души, а вътрешното му изпълнение го нарежда след най-значимите постройки на Стария континент.
На север се намира Резиденцплац. От едната страна на площада е новата сграда на резиденцията, използвана от управителите на града за дом. Известна е с осемъгълната си камбанария, чиито 35 камбани огласят града всеки ден в 7, 11 и 18 ч. Точно насреща е резиденцията. Първите два етажа представят залите и стаите на някогашната квартира на градоначалниците, а на третия се помещава галерия с внушителна експозиция от XVI-XIX в. на

картини от Рембранд, Рубенс и Тициан

Още по на север е Моцартплац, малък площад, на който е разположен паметникът на Моцарт, "най-известния син на Залцбург". Не е за изпускане възможността да седнете в небезизвестното кафе "Глокеншпил" точно срещу паметника.
След кратка почивка е подходящо гмуркане в суматохата на Гетрайдгасе, тясната търговска улица на стария град. Няма как човек да не забележи множеството изящни, частично позлатени табели над магазинчетата, които предлагат изключително изобилие от сувенири и подаръци.
В къщата на номер 9 на 27 януари 1756 е роден Волфганг Амадеус Моцарт. В жилището на третия етаж е изложена експозиция с картини и документи на семейството и инструменти на гениалния композитор. Там са пианото и детската му гайда. Билетът е 6 EUR, за деца - 2 EUR.
За да се измъкне човек от суматохата на търговската улица на стария град, може да тръгне на север към моста Макарт и да се полюбува на спокойната река, дала още преди хилядолетия препитание на местността чрез залежите си от каменна сол.
Още малко движение в същата посока и пред погледа се появява

Градината на Мирабел

Паркът представлява шарена компилация от цветя, скулптури и водоскоци. Началото му е поставено през 1606-а, а сегашния си вид е придобил след 1960 г. Разхождайки се из множеството алеи, човек достига до големия фонтан в средата. Около него са разположени четири статуи на италианския скулптор Отавио Мосто, символизиращи елементите вода, земя, въздух и огън - Парис отвлича Елена по вода, Плутон праща Персефона под земята, Херкулес вдига гиганта във въздуха и Еней спасява баща си от горящата Троя.
Разходката би могла да приключи и дотук, но при добро желание и още няколко дни на разположение човек би могъл да обиколи множеството църкви в града, да се разходи из големите градски паркове или просто да опознае по-добре централната част на града. Но едно е важното - всеки да запомни своя Залцбург. Защото независимо дали с крепостта, търговската улица, катедралата, реката или някоя друга забележителност, градът на Моцарт остава завинаги във въображението на туриста.
---

ИСТОРИЯ
Добивът на сол в района на днешен Залцбург датира от древни времена. Преживява разцвета си около 800 - 400 г. пр. Хр. Първите сведения за населено място датират около 14 г. пр. Хр. През 170 - 180 г. градът бил разрушен, а през 210 г. започнало възстановяването му. През 775 г. името Залцбург се появява за първи път в Житието на св. Бонифаций. През 1167 г. градът е опожарен от Барбароса, а през 1181 г. започва изграждането му наново.
През 1200 г. е построен първият мост над реката. През 1587 - 1612 г. градът преживява разцвет. Тогава се появяват много от символите на града. През 1623 г. отваря врати първият университет в града.
Едва през 1816 г. градът става австрийски, а две години по-късно пожар изпепелява голяма част от новия град.
Между 1860 и 1866 г. старите стени на града били съборени, той бил разширен и придобил съвременен вид. През 1920 г. било поставено началото на културните фестивали в града. Шест години след това е отворено и летището на Залцбург.
По време на Втората световна война много от културните паметници са сериозно увредени или разрушени. След войната започва третото възраждане на града.

ТРАНСПОРТ
Градският транспорт в града е предимно тролейбусен. Цената на билета е 3 евро. Таксита трудно се намират, а и не са евтини. Местните използват много велосипеди, но ако искате да се насладите най-добре на града, ходете пеша. Двайсетина минути са достатъчни да стигнете от по-отдалечените квартали до стария град. За да се ориентирате по-добре, си купете пътеводител - струва около 5 евро.

КОМУНИКАЦИИ
Естествено, може да се възползвате от услугите на българските мобилни оператори, но в центъра на града се намират доста интернет кафета, където достъпът до мрежата се заплаща по неособено високи цени (1 - 1,5 евро/час). По улиците има и много монетни телефони, но при тях трябва да се внимава, защото приемат само монети с австрийски знаци на гърба си. Затова е препоръчително да се снабдите от най-близката поща с фонокарта (най-евтината е 3,60 евро), с която може да се говори доста дълго с България. При това разговорите към родните мобилни оператори се таксуват по-евтино, отколкото към българските стационарни телефони.

   




Тагове:   Залцбург,   Моцарт,


Гласувай:
1



1. tera - Много е хубаво там!
19.05.2009 12:50
Едно такова уютно и приказно, чудесно местенце :)))
цитирай
2. krassko - Благодаря:) Прекрасна разходка.
19.05.2009 14:37
цитирай
3. kasnaprolet9999 - При теб всичко е на 6
21.05.2009 17:21
Винаги ми е било приятно да влизам в този блог, зщото има храна за всичките ми сетива и винаги нещо нова, което да науча. Поздрави, много те обичам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3511510
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26097
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930