Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2008 05:49 - На този ден - 29 февруари - Един изгрев повече
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2602 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.02.2008 07:06


Стигат ли 24 часа бонус за довършване на несвършеното

Колко пъти ви се е случвало да кажете: "Ако имах само още един ден!?"
Е, днес го имате. Иначе казано, 24 часа, или 1440 минути. Всичките събрани от излишните секунди на четирите години преди това. Варианти какво да направите с този един изгрев в повече определено не липсват.

29 февруари е 60-ият ден в годината според григорианския календар, появявайки се на всеки четири години, с изключение на годините, които са кратни на 100, но не са кратни на 400. Това означава, че 2000-ната година беше високосна, както ще бъде и 2400-ната, но не и годините 1900, 2100, 2200 и 2300. До края на годината остават 306 дни.

Хората, родени на този ден, обикновено празнуват рождения си ден на 28-ми февруари, когато годината не е високосна.

1. Събития

46 г. пр. Хр. - Към 28-те дни на февруари римските жреци добавят и 29-и, за да бъде коригирано разминаването между календара и астрономическите дати, и създават правило този ден да добавя към всяка четвърта година. При преминаване към Григорианския календар от правилото се изключват годините, с които започва нов век и не се делят на 400.
1288 - В Шотландия се узаконява: на този ден жена може да предложи брак на мъж. Ако й откаже, глобяват го.
1504 - Колумб използва познанията си по астрономия, за да сплаши враждебните индианци, предсказвайки лунно затъмнение.
1880 - Завършва строителството на Сенготардския тунел в Алпите.
1940 - На церемонията за връчване на “Оскар”-ите филмът “Отнесени от вихъра” отнася 8 награди.
1956 — Пакистан се обявява за ислямска държава
1968 - В Лос Анжелис "Бийтълс" получават наградата на Националната звукозаписна академия “Грами” за най-добър албум на годината - “Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band“ взема призове и в други 3 категории.
1984 — В Канада Пиер Трюдо подава оставка и Джон Търнър става министър — председател. 

И така, колко души, родени на 29 февруари, познавате? Според статистиката техният брой в света е не по-малко от 4 милиона, сочи справка с всезнаещия Google. Много хора обаче се отнасят с лек страх към високосните години - особено когато денят в повече се падне в петък. Някои нации, като шотландците и руснаците стигат дори дотам, че считат 29 февруари за най-нещастния ден в годината. В Русия на 29 февруари празнуват деня на Свети Касиян завистник, а руснаците масово смятат, че през високосни години не им върви. Смята се още, че през високосна година е по-добре да не се сключва брак, а неомъжените жени най-добре изобщо да не излизат от къщи на 29 февруари, за да не ги урочасат. Подобно отношение е валидно и за петък, 13, който също е пълен със суеверия като double trouble day.

2. Родени
1692 г. —  Роден е поетът Джон Байръм, автор на химни, стенографска система и... идиом в английския език, означаващ двойници.
1792 - Роден е композиторът Джоакино Росини, чието творчество е свързано с разцвета на италианската опера (“Севилският бръснар”).
1840 - Роден е Джон Филип Холанд, ирландски инженер, построил първите подводници на английския и американския флот.
1860 - Роден е Херман Холерит, американски изобретател от немски произход, който създава – и то на 29.02, електрическа табулаторна система, използвана при преоброяване на населението. В негова чест наричат Холеритова константата в езика фортран.
1904 г. — Роден е живописецът Васил Стоилов (“Мома от с. Герман”, “Българска мадона”, “Гостенка”...).
1920 - Роден е руският писател Фьодор Абрамов, знакови за чието творческо наследство са “Дом”, “Братя и сестри”.
1920 г. — Родена е известната френска актриса Мишел Морган (“Кеят на мъглите”, “Големите маневри” и други ленти).
1924 г. — Владимир Крючков, руски офицер и политик
1940 г. — Вартоломей I, вселенски патриарх  - Роден е Негово светейшество архиепископът на Константинопол, новия Рим и Вселенски патриарх Вартоломей I.
1952 - Родена е прочутата руска състезателка по ски-бягане Раиса Сметанина.


Какво е най-добре да не правим през високосната 2008-ма 

  • През високосната година е по-добре да не започвате строеж на баня.
  • По възможност не следва да се сменя работата и жилището.
  • Не бива да се продава добитък.
  • Хората, които са се развели през високосната година, следва да купят кърпа и да я занесат в църква, да я дадат на жените, които там чистят и мият, казвайки на ум: „Давам на високосната дан, а ти, ангеле на семейството, застани до мен. Амин. Амин. Амин”.

 В юлианския календар, въведен от Юлий Цезар, годината се състои от 365 дни, а всяка четвърта – от 366. Така е устроена орбитата на Земята, че нашата планета прави годишната си обиколка около Слънцето не за цяло число дни. С тази „опашчица”, равна на 5 часа, 48 минути и 46 секунди, са свързани извечните проблеми на календара. В народа тези високосни (от лат. Bis sextus – „втори шести”) удължени години от времето на римляните и древните гърци се ползват с лоша слава. Но толкова ли е черен дявола, колкото го рисуват? Да се опитаме да призовем звездите на помощ и да се ориентираме в този въпрос в навечерието на предстоящата 2008 година.

ЗЛИЯТ КАСИАН

Обикновено образът на Касиан свързвали с ада и присвоявали демонични черти на неговия образ и поведение. В една от легендите се разказва, че Касиан бил светъл ангел, но предал Бога, разказвайки на дявола за намерението на Господ да изгони от небето цялата сатанинска сила. Извършил предателството, Касиан се разкаял, Бог пожалил грешника и му дал сравнително леко наказание. Той му назначил един ангел, който удрял Касиан по челото с чук три години подред, а на четвъртата година му давал почивка. Друга легенда разказва, че Касиан стоял на стража пред вратите на ада и само веднъж в годината имал право да ги изостави и да се яви на земята. Според народните представи Свети Касиан е недоброжелателен, користен, скъперник, завистлив, злопаметен и носи на хората само нещастия. Външният облик на Касиан е неприятен, особено поразяват неговите кривогледи очи с несъразмерно големи клепачи и вцепеняващ поглед. Хората вярвали, че „Касиан на каквото погледне, всичко повяхва”, „Касиан всичко коси с коса”, Касиан поглежда към народа – на народа му е тежко”, „Касиан поглежда към тревата– тревата съхне, Касиан поглежда към добитъка – добитъка мре”.

Някои легенди обяснявали зловредността на Касиан с това, че той в детството си бил похитен от благочестивите си родители от бесовете, които го възпитали в своя дом. Освен това, в тях се разказвало, че Свети Василий Велики, когато се срещнал с Касиан, наложил на челото му кръстното знамение, след което Касиан започнал да притежава способността на изгаря приближаващите се до него демони. Всичко това обаче не можело да направи светията по-добър, и за всички той продължавал да си остава Касиан Немилостивия, Касиан Завистника, Касиан Грозния, Касиан Скъперника. Денят на Свети Касиан отбелязвали веднъж на четири години. Свети Касиан разпространява своята зловредност върху цялата година: „Дойде Касиан, започна да куца и всичко по своему да разваля”.

СВАТБЕНА ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ

Много влюбени двойки са убедени, че да се вдига сватба във високосна година означава да обрекат своя брак на провал. Но какво да правят, ако им е мерак да се оженят, а нямат сили да дочакат 2009 година?

Ако се обърнем към историята, може да видим презабавна картина. Действително, веднъж да четири години младите мъже не били тревожени от сватовниците, и в домовете на родителите на невестите не възниквала празнична суматоха. Но това съвсем не означава, че влюбените не можели да се венчават. Което е най-забележително, да се сватосват отивали девойките. Оказва се, че високосната година била годината на невестите, които можели сами да си избират годеник! Първоначално обичаят на женското сватосване имал едно условие: „всяка дама, която отива да се сватосва, трябвало да облече долна женска риза от пурпурен бархет така, че ръбът и добре да се вижда, иначе ще се наложи мъжът да заплати за нея глоба”. Да откажат на невестата сватосване можели само в най-редки случаи, но никъде не се споменава за подобни случаи.

Ако високосната година беше някаква неугодна за църквата от гледна точка на извършването на Тайнството на венчавката, то сигурно това би било отразено в църковните канони. Но подобно правило не съществува. Значи, това суеверие няма нищо общо с истинското положение на нещата. Но ако пък тази поличба има за вас значение, но вие все едно се каните да се жените, то помолете отчето да каже при венчавката: “Венчавам с венец, а не с високосно зло”.

ИМЕН ДЕН НА СМЪРТТА

Съществува още едно суеверие, свързано с високосната година. То гласи, че през високосната година умират повече хора, отколкото през другите години („смъртта ги коси!”) Счита се, че през високосната година умират много „заседели се” старци и болни хора. Защо през високосната година „все някой вземе та и умре”? Има такава заплетена легенда. Един от християнските светци бие дяволите с вериги без почивка 4 години. През новата година той вдига очи и земята го утешава. Утешен, той започва с особено настървение да шиба дяволите които, съответно, му вредят чрез това, което го е утешило: тревата (и пожари унищожават посевите), зверовете ( и започва мор) или хората. Друго предание принадлежи на древния римски празник, носещ названието Февралии и възникнал на 21 февруари – в този ден за душите на почиimageналите правели трапеза и принасяли в дар керемида с повяхнал венец, хляб, натопен във вино, малко теменужки, няколко зърна жито, щипка сол. На душите не им трябват обилни храни, за тях е по-важна паметта на живите. Затова най-главното е да се помолим за тях от цяло сърце и да не ги забравяме.

Веднъж по време на война забравили да проведат Февралии. В Рим започнал мор, а нощем душите на тълпи излизали от гробовете и със силен плач огласяли улиците. Щом им принесли жертви, те се върнали в земята и морът престанал. Легендата за февруарските смърти стигнала и до наши дни, претърпявайки промени в съдържанието. Има и друга версия – през древността февруари бил последният месец в годината. В древния Рим, например, през февруари се стараели да се очистят от всичко лошо, което се е натрупало през годината. Оттук и неговото название - по названието на обряда за очистване от греховете, покаянието в Древния Рим – februarius ( от лат. „очистительный). И се считало, че след февруари умирали „излишните хора”.

Ако се обърнем към съвременните статистически данни, то през високосните години умират приблизително толкова хора, колкото и през другите, а показателят за смъртността зависи от съвършенно други фактори. Но, уви, в народната психология всички неуредици така или иначе се пренасят върху високосните години! Ако във вашия дом има болни хора, и вие все пак се страхуватте от това, че предстои високосна година – идете на църква, запалете свещичка и се помолете за вече починалите...

10 минути преди настъпването на високосната година произнесете специална молитва: „Пътува конник, пътува пеший, а за мен година успешна. Ще надяна святи дрехи, със свят кръст ще се прекръстя, старата ще я изпратя, високосна да посрещна, в святи дрехи се обличам. Ключ, резе, език. Амин. Амин. Амин”. А в последната нощ на годината използвайте такава молитва: „Ангели на годината, ангели святи, със словото си не давайте, с делото си не пускайте от високосната, която си отива, в новата, която идва. Не пускайте при рабите свои (имената на членовете на семеството) нито черни дни, нито злобни хора, нито горчива сълза, нито боляща болка. 12 ангели, застанете на защита на (имената на членовете на семейството). Силна дума, здрава година. Амин. Амин. Амин.” И всичко ще е наред!

ДЕЦАТА НА МРАЗОВИТИЯ ФЕВРУАРИ

На бременната жена категорично се забранявало през високосната година да се подстригва до раждането със заплахата, че дедето и ще е умствено изостанало. Детето, родено през високосна година, задължително трябвало да бъде кръстено. Кръстници можели да са му само най-близки, кръвни роднини. Някои вярват във всичко това, някои – не. Някои не че вярват, но предпочитат все пак да се презастраховат. Счита се, че няма нищо по-лошо от рожден ден 29 февруари. Хората вярват, че човека, роден на този ден, го чака печална съдба: той ще бъде цял живот нещастен, чака го ранна смърт, тежка болест или телесен недъг. За утешение на тези, които празнуват истински рожден ден веднъж на четири години, остава само, че „би могъл и изобщо да не се родиш!” Биват случаи, когато родилите мами молят служителите от общината да не записват детето на 29 февруари.

Децата, родени на 29 февруари, са около 4 милиона в света – това е само 0,0686 % от населението на Земята. Шансът да се родиш във високосна година е приблизително 1 към 1500. Едно норвежко семейство се изхитрило даже да попадне в книгата на Гинес: три от децата им са се появили на бял свят именно на 29 февруари, при това в различни високосни години. Остава само да гадаем, какви усилия е струвало това съвпадение на родителите им. Тези, които са се родили през излишния ден на февруари, обикновено празнуват своето раждане всяка година, но веднъж на четири години го празнува „по-основателно”. Немският професор Хайнрих Хемме разработил своя система за високосните рожденни дни. Всичко зависи от това, в колко часа през високосната година вие сте се родили:

От 0,00 до 6,00 часа – през невисокосната година отбелязвайте на 28,02.

От 6,00 до 12,00 часа – две години след високосната отбелязвайте на 28,02, а на третата – на 1,03

От 12,00 до 18,00 часа – през първата година след високосната празнувайте на 28,02, през втората и третата – на 1,03.

От 18,00 до 24,00 часа – отбелязвайте на 1,03.

Не забравяйте, че има и друга поличба: в този ден се появяват на свят избраните и щастливците. Според някои древни източници този ден бил сакрален: ден - мистерия, ден – тайна ..., денят, когато се отваря прозорецът към „паралелния свят”. Не напразно до сега този ден го наричат „изплуващ”, „изплъзващ се” , като че ли появяващ се от никъде и отиващ никъде... Считало се, че през този ден се раждат избраните. Някакви посланици от паралелния свят.

През древността тези хора се считали за родени Магове, надарени с пророчески дар. Щателно пазени и охранявани, принудени да живеят като затворници, „избраните” действително притежавали чудодеен дар, били способни не само да предсказват, но и да лекуват, да „очистват” от всякаква лошотия. Ако вие сте се родили на 29 февруари, през високосната година, попадайки с това в знака на Риби, вие ще имате по-малко трудности и повече късмет в ранните си години. Децата, родени през 2008 година, ще бъдат богати и ще осигурят за родителите си достойна старост. А какво може да означава за „простосмъртния”, ако в живота му изведнъж се появят хора, родени на 29 февруари? Трябва да се има предвид ,че това са хора-посланници, които се появяват в съдбата на човека съвсем не случайно, а с определена мисия: за предадат информация. Това може да е урок, а може да са някакви знания. Информацията, дошла до вас чрез човек, роден на 29 февруари, има таен, езотеричен смисъл, и аз не бих ви посъветвала да я игнорирате ...

АСТРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 29 ФЕВРУАРИ 2008 година

Астрологично 29 февруари 2008 година няма да е обикновен ден. Марс ще противостои на Плутон. Марс и Плутон са планети, свързани с действията и промените, а противостоянието им един на друг ще поражда деструктивна агресивност. Затова този ден обещава съприкосновение с побоища, самоубийства, престъпления, насилие, караници и неприязън. Опозицията на Сатурн и Слънцето ще понижи жизнените сили, ще увеличи болезнеността, потиснатостта, недружелюбието. Квадратурата между Луната и Слънцето ще привнесе душевни вълнения, вътрешно напрежене, стрес.

Но секстилът между Слънцето и Юпитер трябва да ни огради от всички нещастия, този аспект дава особено мощна защита. Сериозни нещастия при такъв аспект се случват рядко, нещо винаги омекотява удара. Ситуацията също така ще бъде поразведрена от секстила между Луната и Нептун, който ще ни позволи по-добре да почувстваме другите хора иimage да заздрави връзките със своето семейство. Секстилът между Уран и Юпитер ще поободри и може би така ще се случи, че в този ден щастието само „ще падне от небето” за някои от нас.

Луната на 29 февруари ще се придвижва по знака на Стрелеца – в този ден е полезно да се отиде на църква, да се помисли върху смисъла на своето съществуване. Мислете за бъдещето, общувайте с мъдри хора, срещайте се с приятели. Любовните отношения в този ден могат да са много приятни – добре е да се разходите под звездите, да прекарате времето си романтично ...

И накрая :

ПОЛИЧБИТЕ НА ВИСОКОСНАТА ГОДИНА

  • През високосната година е по-добре да не започвате строеж на баня.
  • По възможност не следва да се сменя работата и жилището.
  • Не бива да се продава добитък.
  • Третата гъска от всички заклани да се дава даром.
  • Старите хора да не купуват „смъртно” за запас. Поличбата: няма дълго да живеят след това.
  • Хората, които са се развели през високосната година, следва да купят кърпа и да я занесат в църква, да я дадат на жените, които там чистят и мият, казвайки на ум: „Давам на високосната дан, а ти, ангеле на семейството, застани до мен. Амин. Амин. Амин”.
  • През високосната година, напускайки дома си по каквато и да било причина или по работа, казват, преди да престъпят прага на своя дом: „Отивам и пътувам по високосната следа, на високосния да се поклоня. От прага тръгвам, тук и ще се върна. Амин.”
  • През пролетта на високосната година при садене в градината казват: „През високосната садя, ще почакам да умра”.
  • При първия гръм през високосната година слагат пръст върху пръст на кръст и шепнат: „Цялото семейство около мен (изчисляват имената на членовете на семейтвото). Амин.”
  • Като чуят вой на куче през високосната година, казват: „Върви и вий, но не в мойта къща. Амин”.
  • През родителската събота, отивайки на гробището през високосната година, не поминават до тогава, докато не дадат на трима души помен.
  • Обикновено на Иван Купала (в българския православен календар съответства на Еньовден, но е езически празник) хората събират билки. А през високосната година, отивайки в гората, преди да откъснат и една тревичка, застават с лице на запад и казват: „Високосни Отче, остави за себе си лошото, а на мен ми дай скъпото. Амин.”
  • Знаещите хора не събират гъби през високосната година, не ги ядат и не ги продават, за да не вдигнат злото от земята. Спомнете си, че когато се сънуват гъби, това е на ковчег.
  • През високосната година не бива да се давят котета.
  • Ако вие се намирате в църква, където опяват, по-добре е да не сте наоколо.
  • През високосната година не коледуват.
  • Има в народа обичай да канят „на зъбче”. През високосната година това не правят – лоши зъби ще има детето.
  • Майките на дъщерите на които през високосната година е започнал мензисът, е по-добре да не казват на никого за това – нито на приятелка, нито на сестра си, нито на баба си, за да не развалят женската съдба на дъщеря си.
  • Ако се е случило, че през високосната година човек се е провинил пред закона (както казват: от затвор и от просия не се заричайте), то някой от роднините на затворника трябва да отиде на църква, да запали свещ пред трима светци и, излизайки от църквата, да каже: „Високосната ще си отиде, а рабът (името) ще си дойде в къщи. Амин”.
  • Затворник, изпращайки високосната година, трябва да се прекръсти и да каже: „На волния - воля, а за мен - не неволя”. По-малко ще са бедите и болестите в затвора. Но това го правят така, че никой да не види.

Нека мъката и тъгата да заобиколят вашите домове, и нека високосната година бъде за вас сполучлива!

Подготви Поли Стаменова

http://www.afera.bg/


Тагове:   ден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506696
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26065
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930