Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2009 17:51 - Твърде хубаво, за да е истина.... Кризата като развъдник на банкови и всякакви измами...
Автор: sensation Категория: Бизнес   
Прочетен: 3328 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2009 18:04


Кризата като развъдник на банкови измами
17.06.2009
image

Кризата ражда идеи. Едва ли могат да бъдат намерени достатъчно сериозни аргументи срещу това твърдение. Типично по български обаче някои предприемачи предпочитат да използват пазарните затруднения не за оптимизиране на разходите и за повишаване на ефективността си, а да изобретят все по-оригинални способи за неправомерно облагодетелстване за сметка на някой друг. Ще рече - кризата е катализатор не само на креативността, но и на измамите. Не че няма мошеници и когато пазарният цикъл е възходящ. Но те определено се множат много по-бързо, когато съществуването и икономическият просперитет станат по-трудни.

Точно такава отрицателна тенденция констатират в последните месеци банковите експерти. За нея пръв преди десетина дни алармира председателят на управителния съвет на Първа инвестиционна банка Матьо Матеев. Според него, зачестилите опити за измами и кражби са

по-сериозен проблем за кредитните институции

дори от ръста на просрочените им вземания. И това е съвсем естествено, защото подобни действия могат да нанесат щети директно върху финансовата стабилност на банките. А щом надушат подобна опасност, банкерите неминуемо вземат необходимите мерки за ограничаването им. Което, казано на прост език, означава още по-сериозно затягане на изискванията към кредитополучателите.

Естествено, запитани официално, повечето от колегите на Матю Матеев отрекоха неговите твърдения и заявиха, че според тях увеличението на мошеническите прояви изобщо не е драстично. Други коментираха, че не може да се очаква друго, защото признавайки се за жертва на измама, банката започва да изглежда уязвима в очите на своите клиенти и дори може да загуби тяхното доверие. Но експерти, които пожелаха да останат анонимни, все пак потвърдиха, че от началото на годината - макар и не чак толкова чувствително,

опитите за измами действително са зачестили

Нещо повече, техните прогнози са, че машинациите ще се увеличат. За това ще допринесе и влошената среда в по-развитите икономики, заради която част от криминалния контигент, който в момент "си изкарва хляба" в чужбина, ще се завърне в родината.

Разбира се, докато това се случи, банките няма просто да стоят със скръстени ръце, регистрирайки поредния опит за измама, а вече предприемат необходимото, за да ограничат негативните последици. БНБ също редовно предупреждава всичките си поднадзорни институции за неправомерните действия, разкрити от една или друга контролна структура. Банкерите на свой ред използват тази информация и разработват подробни инструкции как да бъдат избегнати клопките на измамниците, които пращат до шефовете на клоновете.

От информацията, която банкови експерти споделиха любезно, се вижда, че напоследък освен изпечени мошеници

в противозаконна дейност се хвърлят дори и обикновени граждани

и фирми. Тази тенденция, естествено, се дължи преди всичко на влошената икономическа среда, която създава сериозни затруднения при обслужването на получените заеми. Прави впечатление, че от началото на годината се възражда и модата на "стандартната" кражба на документи за самоличност, данните от които се използват за теглене на кредити. Експерти разказват, че за да се сдобият с лична карта, която да преправят и да представят пред банката, крадци дори пребили болен човек, който все още е в кома. При друг куриозен случай, регистриран от кредитните институции, мошеници пробвали да вземат заем чрез присвоена самоличност и в наглостта си стигнали дотам, че предложили за обезпечение по него имот, собственост на титуляра на откраднатите и подправени документи.

Не са малко и опитите в името на по-лесен достъп до банков заем да се злоупотребява с доверието на близки, колеги или клиенти. Точно такава е например ситуацията, при която един от управителите на търговско дружество пробвал без знанието на съдружниците си да изтегли кредит от името на общата фирма и да използва средствата за лични нужди. Дори използвал като обезпечение по задължението имущество на компанията. Жена, която била в процес на развод със съпруга си, пък направила няколко опита да вземе пари от банка, като заложи семейно имуществено и имоти на фамилната фирма. Доста по-фрапиращ е случаят, в който адвокат подвел свой клиент, като го накарал да подпише празен лист. След това използвал подписа, за да тегли банков заем от негово име. Банкери споделят, че вече не е рядкост при кандидатстване за банково финансиране да се посочват

поръчители, които никога не са давали съгласието си

за това.

Съвсем не са безобидни и машинациите с електронни платежни инструменти. Специалистите обикновено подчертават, че у нас случаите на източване на кредитни и дебитни карти са много малко в сравнение с общия оборот на транзакциите, който надхвърля няколко десетки милиарда лева годишно. Но все пак те трябва да се съгласят, че за "малцината" ограбени картодържатели тези измами са изключително неприятни, защото бъркат директно в джоба им. Банкери разказват, че напоследък

мошениците захитряват все повече

и за да заобиколят ограниченията за дневния лимит при теглене от банкомат (който обикновено е 400 лв.), употребяват откраднати от тях кредитни карти предимно за да пазаруват на едро - например в магазини за техника. Причината е, че обикновено не се поставя таван за плащане чрез ПОС терминал. По този начин преди собственикът примерно на кредитна карта да се усети, че тя липсва, загубите му могат да стигнат и доста внушителни суми. Донякъде добрата новина за потребителите е, че по закон те понасят вреди от неправомерното използване на картата им до 300 лева. Но за някои хора и това е сериозна сума.

Експертите от отдела за ИТ сигурност в "УниКредит Булбанк" обясниха, че нарастват и проблемите, свързани със сигурността на личните данни и поверителната информация от личен характер, използвана в ИНТЕРНЕТ пространството. Най-често проявите на злонамерените лица се улесняват от факта, че много хора съхраняват данни за банковите си сметки в персоналните си компютри или пък в електронните си пощенски кутии.

"Наблюдава се задържане, дори намаляване на някои видове измами във виртуалното пространство. Това се дължи на доброто взаимодействие между компаниите, предлагащи защитни средства, и бизнеса, който развива своите продукти в сферата на информацията и финансите. Нещата не стоят по този начин за крайните потребители в мрежата. Там се наблюдава нарастване на злоупотребите", коментираха експерти от "УниКредит Булбанк".

По думите на ИТ специалистите на кредитната институция финансовата криза стимулира изобретателността и измамниците все по-често разчитат на директния контакт и на неразбирането на хората, на прекомерната им доверчивост, на спонтанно взети решения. Те обясняват например, че нерядко българските потребители

лековерно се "закачат" от т. нар. "онлайн фишинг"

и доброволно предоставят лична или финансова информация, която после се ползва за кражба на самоличността ми. Това най-често става, като се отговори на съобщение, което изглежда "официално", изпратено от "надежден източник" (например банка, фирма за кредитни карти, организация, оперираща с конфиденциални данни). Обикновено то насочва потребителите към някой измамнически уеб сайт, където ги приканват да предоставят поверителни данни, например номер на сметка или парола. Много често на хората се предлага комисиона или процент от сума за това, че ще съдействат при финансови трансфери, които се извършват от псевдофинансови институции. Друга опасност за крайните потребители крие използването на шпионски софтуер и заразяването на компютрите с вирус от типа "Троянски кон". Експертите на "УниКредит Булбанк" предупреждават, че много често в основата на финансови измами стоят и безобидните телефонни обаждания, мимолетни запознанства, дори кражба на компютърна техника.

Изводът е, че парите на един човек никога не могат да бъдат защитени на 100 процента. И макар банкерите да отричат, че има сериозен ръст на измамите, техните клиенти трябва да имат едно на ум във всеки момент, за да не останат неприятно изненадани.
 

в. "БАНКЕРЪ"



Какво е това съобщение, което задръства пощата ми от различни точки на света, различни агенти!?
Как получавам награда, като никъде не съм участвувала!?
->
Спечелване НОТИФИКАЦИЯ (ВРЪЗКА С ВАШЕТО ВЗЕМАНИЯ АГЕНТ)

COOL STREET
PAULGREENVULLE Ax......,
Австралия.
Ref: 4...................
Партида: 7.....................
Спечелване No: GB8................................./.............. 

                     ЧЕСТИТО!
Уважаеми Luck победител,

   Ние сме щастливи да Ви информирам, на вашето съобщение награда за ден, от
Австралийски Тото включена програма. ТB Eва е бонус за насърчаване на Тото в Австралия, коD1то е изцяло на базата на електронен подбо на победителите с техните адреси за електронна поща формата някои сайт.

Вашият имейл адрес е прикрепен към билета номер; 4........................ сериен номер 7.................... тази партида привлича късмета Y номера, както следва 5-х-х-х-х бонус number хх, който впоследствие спечели Тото във вто0ата категория.

Вие тук, като са били одобрени еднокра тно заплащане от Ј 500,000.00 (петстотин хиляди Големите британскD0 лири) в брой кредитна файл код: ILP /хххххх/09 от общата парична награда общо осем часа сред щастливи победители в тази категория. Всички участник бяха избрани чрез компютърна система balloting изготвен формуляр деветстотин хиляди Е-мейл адреси от Канада, Австралия, САЩ, Азия, Европа, Близкия Изток, Африка и Океания като част от на8 8ата международна програма за промоциите, които се прове дат ежегодно.

Това бе много да насърчават и спонсориран от конгломерата на някои мултинационални компании като част от тяхната социална отговорност на гражданите в общността, където те имат оперативна база.

Допълнителна повече=2 0подробности за вас (е-мейл адрес) попада в рамките на нашите европейскD0 представител офис в Амстердам, Холандия, както е посочеDо в играе купон и наградата от Ј 50 0,0 00,00 ще бъдат пуснати за вас от този регионален клон във Великобритания съответно. Надяваме се, че с част от вашата награда, вие ще участвате в нашия край на годината високите ставки за Ј 1,3 млрд. международни състави.

0D КАК да получат своята награда: Просто се обърнете към наши те доверен агент, Mr.J.............. Д.... Е-мейл адрес (j.........@live.com) към файла за вашия и ск. Контакт му от понеделник до петък. Телефон: +447ххххххххх като попълните формата по-долу и го изпратете до него във файл за ашия иск.

LOTTERY WINNERS ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ НА ПЛАЩАНЕ.

Пълно име ..................... .................... .........
ДАТА НА РАЖДАНЕ .........................................
АДРЕA 1 ................................................. ..
SEX ................................................. .........
ВЪЗРАСТ ................................................. .......
НАЦИОНАЛНОСТ ...........................................
СУМА WON ............................................
Професия ............................................
ТЕЛЕ4ОН .............................................
EMAIL ................................................. .. ..
ДАТА ................................................. .....
WINNER РЕФ / ПАD0ТИДЕН NO .. .......................... Одобрени за плащане.

Моля ви цитирам референтни, партида и печеливши номера, които могат да бъдат намерени за да п ляв ъгъл на то=D 0а уведомление, както и пълното си име, адрес и телефонен номер, за да намерите вашия файл лесно. От съображения за сигурност, ние съвети всички победители да =2 0водят тази поверителна информация от обществения до вашия и к е обработено и вашата награда пуснати за вас.

Това е част от нашата сигурност протокол за избягване на двойното претендира и неоправдано като =D 1е възползва от тази програма от страна на участник или неофициални персонал. Имайте предвид, всички печалби, трябва да се заяви преди 21 дни, в противен случай в сички средства ще бъдат върнати като Непотърсени и евен=D 1уално дарени за благотворителни организации.
Честито още веднъж на Вашите печалби!

С най-добри пожелания
Кхххххх Схххххххх (съ координD0тор)

МОЛЯ НЕ ОТГОВОР НА ТОЗИ EMAIL.CONTACT ВАШИЯТ АГЕНТ НА ВЗЕМАНИЯТА (jхххххх@live.com) Всяко нарушение на ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЧАСТ НА победителите ще доведе до дисквалифициране.
С уважение,
Кххххххх Схххххххх

Онлайн координаторът за австралийския Тото програмиран, лотария международна програма ..
 
 
Copyright 2000-2009 Австралийски Лотария Международната Инк.
------------------------------------------------------------------------------
Какво е това съобщение, което задръства пощата ми от различни точки на света, различни агенти!?
Как получавам награда, като никъде не съм участвувала!?


Твърде хубаво, за да е истина

 

Какви са различните финансови измами и как да се предпазим от тях

 

автор: Георги Емилов,
в. "КАПИТАЛ"

Може и спечеленото с честен труд да е най-сладко, но малцина се отказват от лесните пари. При обещанието за космически суми, без да трябва да си помръднеш пръста, здравата логика на повечето хора напълно изключва и те се хвърлят стремглаво. Именно на това разчитат много измамници, които не по-малко обичат лесните пари. Те проявяват завидна изобретателност при създаването на всевъзможни схеми, които гарантират светкавично забогатяване, безлихвен кредит... или нещо друго невъзможно. Най-известните, но и едни от най-работещите са познатите в България финансови пирамиди. В тях обикновено ви се предлага "гарантирана" двуцифрена лихва или нисколихвен заем срещу първоначална вноска. Други са свързани с всевъзможни начини за установяване на достъп до личната ви информация - банкови сметки, кредитни карти и всичко, свързано с вас. Това е т.нар. Phishing (технология за онлайн измама, при която потребителят въвежда конфиденциална информация на интернет страница имитация). С малко повече внимание и трезва преценка не е трудно да се предпазите от подобни схеми, които могат да струват доста на личния ви бюджет.

Да започнем с най-популярната и позната от близкото минало измама.

Пирамиди, фараони и балъци

...за милиони. Този рефрен от известна българска песен описва много ясно какво са пирамидите и кой печели от тях. И това определено не сте вие! Въпреки че може да се залъжете, че всичко с фирмата, към която сте се присъединили, е наред, то бъдете сигурни, че ситуацията е до време. При тези схеми плащанията към старите членове се извършват с парите, внесени от по-новите. Така първите, дали парите си, наистина за известно време получават обещаната висока лихва и дори привличат приятели и познати. Проблемът настава, когато притокът на капитали рязко спре, както стана сега заради кризата, повечето от тези схеми изгарят.

За щастие в последните години тези схеми са значително по-малко, отколкото през 90-те, но все още не са изчезнали напълно. Последният нашумял случай е с международна структура "Дубай инвестмънт", която през есента на миналата година обяви, че отпуска потребителски кредити с лихва от едва 6.9% (при банкова над 12-15%) за всеки... само срещу такса от 120 лв. След като беше проверена от надзорните органи, изведнъж компанията смени името си на "Хаус билдинг кепитал" и се рекламира като "мощна финансово обезпечена корпорация с капиталов резерв от 1 млрд. евро и оборот на имотния пазар от 3 млрд. евро".

Най-лесно можете да избегнете такива схеми, като прегледате кой друг на пазара предлага подобни услуги и на каква цена. Когато става въпрос за заеми, база за сравнение трябва да са ви банковите лихви. Много е трудно на една институция да работи ефективно и продължително при по-ниски лихви от техните.

Друг болезнен спомен

Освен пирамидите някои борсови играчи още помнят съмнителните публични дружества отпреди 2-3 години. Тогава рязко бяха надути цените на акциите на различни дружества с мъглява дейност. Конкретен случай например е с акциите на "Интерлоджик-имоти" и "Интерлоджик-лизинг". Двете дружества направиха гръмко първично публично предлагане, след което акциите им започнаха буквално да хвърчат нагоре. При това под влиянието на много активна търговия. Всичко това по странен начин напомняше на класическите схеми Pump and Dump. При тях чрез изкуствено създаване на големи обеми и растящи цени се привличат жадни за бързи печалби инвеститори и организаторът на схемата успява да продаде своите акции на огромна печалба. Когато обаче излезе финансовият отчет за 2005 г., се оказа, че "Интерлоджик-имоти" - компания, която трябва да инвестира в имоти, не притежава никакви дълготрайни активи и дори регистрира загуба. Така за инвеститорите се оказа, че притежават немалко акции от... нищо и цената на акциите им се сви драстично.

Дори и да не търгувате на борсата, това не означава, че сте предпазени от измами. След масовото навлизане на електронното банкиране и безналичните пари (чрез кредитни и дебитни карти) все повече хора се опитват да получат достъп до цялата тази информация. И тъй като не могат да ви почукат на вратата и да ви помолят за тези данни, най-често това става по имейл или чрез т.нар. SPAM. Там вие по незнайни причини ставате 999 999-ят посетител на някой сайт и, познайте - ПЕЧЕЛИТЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА! НО! Винаги има едно НО, в което вие трябва да попълните няколко формуляра и да заплатите първо една, а след това втора и трета административни, правни и т.н. таксички, които няма да спрат, докато вие не се откажете от "наградата".

В каквато и подобна ситуация да изпаднете, винаги помнете едно - всичко, което изглежда твърде хубаво, за да е истина, обикновено се оказва, че то не е. Важното е да проверявате, доколкото можете, всякаква информация. Със съдебна система като тази в България вероятността да осъдите мошеника и да си върнете парите по-скоро клони към нула.

Мошеници на дребно

Освен големите измами, където може да бъдете завлечени с много пари или да накупувате скъпоструващи активи, които всъщност нямат никаква стойност, съществуват и дребни мошеници. Те са щастливи и когато успеят да ви преметнат дори само с 50 лв. Най-често това става чрез събиране на съмнителни дарения или нашумелите напоследък телефонни измами. Там "позабравен от вас роднина" ви се обажда с молба за помощ, обикновено спешна нужда от пари, като ви казва да ги предадете на човек, който сега ще дойде до вас да ги вземе. Често по-възрастните хора стават обект именно на такива схеми. Има случаи и на по-дръзки обаждания, в които ви се казва, че синът ви например е ударил човек, в момента е в полицията и веднага му трябват няколко хиляди лева, които някой отново ще дойде да вземе - за да не ви разкарват просто. Важното е никога да не реагирате първосигнално и да проверявате докрай поднесената ви информация.

 






Тагове:   банкa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490983
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25963
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031