Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2007 06:55 - А, Господи, какво да правят тези, които нямат ръце и крака?!...
Автор: sensation Категория: Изкуство   
Прочетен: 3833 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2007 16:16


Събота е.
  След едноседмично ходене по мъките - почти парализирана от поредната дискова херния и не можейки да движа ръцете и краката си, ме доведоха до любимия ми офис и компютър след мануалната терапия - и имах изненада...
  Получих в пощенската си кутия писмо от подател - организация неизвестна за мен.     
  Пликът беше дебел. Адресът - ситно написан.
Но погледа ми се прикова в малък екслибрис на плика - Палитра на художник.
   Какво имаше вътре - ще разкажа след като се транспортирам до офиса изпивайки всички лекарства, без инжекциите - те са през ден.

Просто, нямам търпение да споделя с Вас!

А, докато успея да го направя, ето темата за размисъл с продължение от мен!!!

"Господ ти е дал крака - движи се. 
Господ ти е дал ръце - работи. 
Господ ти е дал сърце - обичай. 
Господ ти е дал мозък - мисли. 
Господ ти е дал уста - изказвай мислите си!"


А, Господи, какво да правят тези, които нямат ръце и крака?!...

50 години от създаването на асоциацията на художниците-инвалиди image Международната асоциация на художниците – инвалиди, които рисуват с уста или крак отбелязва своята 50-годишнина. Създадена през 1997-ма година във Вадуц, Лихтенщайн, асоциацията обединява хора, възпрепятствани по една или друга причина да рисуват с ръце. Членоветет на организацията са от 74 страни и вярват, че болестта не може да бъде пречка за развитието на таланта. При учредяването 18 художници се обединяват около идеята, а днес членовете на асоциацията са повече от 700 от всички краища на света. Честванията започват с изложба във Виена, която после ще обиколи всичките 74 страни-членки.
image 

28.5.2007 г.
http://www.zdrave.tv/NewsView.aspx?id=9ded7fae-5d1c-4979-b054-e712defb0b10
http://news.utv.bg/news/news_879.html

 „Издателство на художниците 
рисуващи с уста и с крака” ЕООД

гр. София
ж.к.Бъкстон,  ул.”Казбек” 1, вх.А, ет.5
Телефон за контакти:  955-58-80
e-mail: office@ihruk-bg.com

получих следното писмо

 

 

ИЗДАТЕЛСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ, 
РИСУВАЩИ С УСТА И С КРАКА

София, район "Витоша""п.к. 1618

ул. "Казбек" 1, вх. А, ет. 5

tel: (02) 9 55 58 80 - fax: (02) 9 55 76 42

 

Скъпи почитатели на изкуството!

Ние сме художници, които рисуват с уста и крака. Вследствие на болест, злополука или вроден недъг не сме в състояние да използваме своите горни или долни крайници. И тъкмо поради това трябваше да се научим да рисуваме с уста и крака.

Рисуването ни дава възможност да се реализираме, да водим нормален живот. Рисуването ни изпълва с радост от творческата работа. То стана смисъл на живота ни.

Щастливи сме, че с картините си можем да доставим радост не само на нашето семейство, близки, но и на Вас, скъпи приятели. По случай наближаващите коледни и новогодишни празници с изключително старание и любов подготвихме коледното си предложение за Вас.

Надяваме се, че коледният ни комплект ще Ви хареса, може би и Вие ще решите да зарадвате с него своите близки. Предлагаме Ви нашата колекция на цена от 19,50 лв.

От името на художниците, рисуващи с уста и крака, Ви пожелаваме весели коледни празници и щастлива Нова 2008 година!

От Вашето издателство

Коледна серия: 19,50 лева

6 бр. картички с пликове 
6 бр. малки картички 
1 календар с картини за 2008г 
1 джобно календарче

Хареса ли Ви нашето предложение? 
Поръчайте   си.   
Поръчките   си   можете   да   ни
изпратите по пощата, на e-мейл, по факса или да се свържете с нас по телефона.

КОЛЕКЦИЯТА Е НЕВЕРОЯТНА - ДЪРЖА Я В РЪЦЕТЕ СИ 
И НЕ МОГА ДА ОТКЪСНА ОЧИ ОТ НЕЯ!
АКО МОЖЕТЕ - НАПРАВЕТЕ СИ НАЙ-НЕВЕРОЯТНИЯ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК - НА ВАС, ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО И ПРИЯТЕЛИ!


---------------------------------------------------------------------------

image 13 научно-популярни и документални филма бяха прожектирани в рамките на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна 21"

Долна баня, 7 май /БТА/
В рамките на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна 21" в Долна баня днес бяха прожектирани 13 научно-популярни и документални филма.

.......................................
Документалният филм от Чехия "Танцът на сините ангели" е създаден по действителен случай. Вероника /13 г./ пада от дърво и остава осакатена завинаги. Тя се научава да рисува с уста и рисува природата, до която не може да достигне. 

..............................................
IN MEMORIAM
През 2005 година умира Мариела Въндева.

Орис
Мариела Въндева рисува с уста
[ 2003-04-12 ] Жени Живкова кани художничката на работа в бутика си
image image Виолета ЦВЕТКОВА
Повече от 20 години една лъчезарна жена е прикована към леглото и инвалидната количка. От Враца е, сега живее в София. Казва се Мариела Въндева, но на мнозина, изкушени от четката и боите, тя е известна като художничката, която рисува с уста.

Всичко започва от злощастния 7 ноември 1981 г. Мариела учи право в Москва. Идва си през ваканциите и този път решава да си вземе болничен, за да не ходи на бригада. Трябва да лети със самолет чак на 27 ноември, затова тръгва с приятели да се поразходят с коли. Момчетата са буйни и на една права отсечка по пътя започват да се състезават. Няма катастрофа, но след едно рязко дърпане на ръчната спирачка момичето се удря жестоко и гръбначният й мозък частично е прекъснат.
След такава травма краят обикновено е неизбежен.

Лекарите не дават надежда

за Мариела. И само всевишният навярно знае какво е щяло да се случи, ако на третия ден тя не чува разговор между две санитарки: "Жалко за хубавото момиче - ще умре!"
Това действа като стимулираща инжекция на Мариела. "Аз съм човек на крайностите - признава тя. - Духът ми нямаше да е толкова силен, ако не бях чула тези думи. От онзи миг нямах време да преосмислям какво ме чака. Година и половина бях все с температура.

Молех се да оживея

и си казвах, че после ще му мисля. Ако не бях чула точно тези думи, сигурно щях да се боря за нещо повече. Тогава не мислех, че ще бъда прикована в количка."
И оцелява. У нас тя е единствена, в САЩ има още една жена - Джони Ериксън. Именно американката, без да знае, дава най-голям кураж на българското момиче. Мариела прочита историята й в книгата "Джони", подарена й от д-р Антон Иванов.
С него се запознават чрез в. "Кураж" - издание за хора с физически увреждания. Самият той, вече 75-годишен,

движи само дясната си ръка

от лакътя надолу. Въпреки това превежда книги от английски на български. Д-р Иванов откликва на обявата на Мариела, която тогава е в една от "черните си дупки" и пише, че не иска да живее.
Пие по 12 реланиума, за да може да заспи. Налага се дори да се лекува в клиниката в "Овча купел" - само за седмица успява да се вземе в ръце. А

за три дни се научава да пише

с уста по примера на героинята от "Джони". После се замисля - а защо да не се научи и да рисува?
Днес тя има зад гърба си 14 изложби. Първата дължи на Димитър Шонев - летец, един от най-добрите баритони у нас и надарен художник самоук. Той я насърчава и тя му вярва. Вярва и на

Светлин Русев, нарекъл я "необработен диамант"

Всъщност Мариела рисува още от дете - учи я нейна братовчедка, завършила Художествената академия. Ала голямата й страст са стиховете, които тя продължава да пише. Дори има издадена стихосбирка "Това съм аз, Господи". Член е на Съюза на свободните писатели, където я приемат след анонимен конкурс с псевдонима Бисерна.
Дълго време Мариела не може изобщо да движи ръцете си, но сега неподвижни са само пръстите й. С невероятни усилия на волята се учи да пише на компютър - помага си със специална клечка. "Обичам да съм самостоятелна" - категорична е тя. Ненапразно волята и усилията й будят интереса на български и на американски екипи, които заснемат три филма за нея

Получава диплом от Кембридж

"За заслуги към човечеството". Включена е във врачанската енциклопедия "ХХ век - личности и съвременници".
"Така е в живота - след нещо много лошо идва друго, много хубаво", казва художничката. Питам я истина ли е, че само в такива ситуации човек усеща вкуса на живота. А тя се усмихва: "Тогава просто ставаме по-големи философи. Малко по-назидателни сме, като видим някой здрав и прав да ходи, сякаш са му потънали гемиите. Аз вярвам в позитивната енегрия. Знаете ли колко е лесно да се засмееш на слънцето сутрин? Е, ако е мрачен денят, кажи си, че утре ще е хубав", казва Мариела.
Може да не ви се вярва, но тя винаги е с прическа, с бижута, държи на облеклото си.

Има 20 шапки от Ирина Сардарева

И много приятели - именно те ремонтират ателието, което наема благодарние на Стефан Софиянски.
Навремето често се събирали с покойния вече Павлето. "Такъв слънчев човек, към всяка случка намираше виц. Но бяха много цинични", смее се Мариела. Преди смъртта си художникът, който също бе с физически надъг, й завещава... касетофона си, служил му вярно цели 20 години.
Мариела обожава книгите -

изчела е цялата класика

Сега обаче се занимава с първата част на поредицата за Хари Потър.
Когато я питам какво я натъжава, тя се смее: "Като че ли всичко - и радостта понякога е тъжна, а друг път в тъгата има радост. Нали знаете, че сълзите имат и положителна страна - изхвърляш токсини. Затова жените живеят по-дълго от мъжете, защото повече плачат."
Мариела не спира да рисува, но повечето картини са за Швейцария, откъдето има специална стипендия. А най-приятната новина сега е, че Жени Живкова лично я кани в бутика си. Кой знае, може би скоро там ще има облекла по проекти на Мариела, която още помни, че преди нещастието е работила като манекенка - не за друго, а за да си купи златни пръстени.

Снимки Ани ПЕТРОВА и личен архив




Тагове:   Какво,   ръце,


Гласувай:
0



1. doka - Наистина.....
19.11.2007 11:27
... всеки от града ни,знае за Мариела Въндева...,
... за инцидента преди години... и за дарбата и да
рисува с уста...! А теб,мила Илка... ще споменавам в
молитвите си...по-бързо да оздравееш...! Поздрав! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491358
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031