Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2007 14:23 - Планината Немрут - Загадъчните скулптури на остров Аполон
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4073 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2007 12:41


/ Фоторепортажи / Путешествия

image
image
все фото: meganame.ru
image

image

image

image

image

image

image

Кападокия - спираща дъха    
2005-10-02 |
» В очите на Запада Турция е екзотична страна. Има куп факти, които говорят за това - нейните джамии, екзотичните и претъпкани пазари, древните руини и средновековните палати и укрепления. ...

image


image В очите на Запада Турция е екзотична страна. Има куп факти, които говорят за това - нейните джамии, екзотичните и претъпкани пазари, древните руини и средновековните палати и укрепления. Всичко това изгражда образа на тази страна, но тези, които познават Турция, могат да изброят още десетки места, които човек си струва да види. Независимо дали е туристически или за ценители, какъвто и списък със задължителни спирки в Турция да се направи, Кападокия несъмнено ще присъства.


Сега там още е лято. Небето е синьо, причудливите скали изглеждат топли, а издълбаните като мравуняци от хората планински възвишения непрекъснато привличат туристи, сякаш лятото изобщо не е свършило. Когато човек тръгне на обиколка по тези земи, е по-добре да предпочете есенния хлад, отколкото горещините.


Наричат Кападокия земя на светци. Тази област обаче е известна преди всичко със


скалните ниши


издълбани от монаси, и църквите и параклисите, до които се достига по въжени стълби или катерене по мекия пясъчник. Всичко това заедно с уникалните избледнели стенописи превръща областта Кападокия в първостепенен световен туристически център. Нищо, че тези определения звучат като извадени от учебника по география - в случая гръмките думи отговарят на истината.


И понеже не са малко хората, които избягват обиколките из музеи и разглеждането на исторически паметници, трябва да се знае, че


Кападокия е нещо като музей на открито


Човек може да пипне скалните ниши, да влиза в тях, да види хора, които и в момента живеят наблизо, и дори да отседне в скален хотел. Става въпрос за истински хотел, който е издълбан в пясъчника, има поне десетина стаи пещери, обзаведени по-пестеливо или не, където нощувката струва от 10 до 150 долара.


Малко факти


Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, югоизточно от столицата на Турция Анкара, и обхваща обширна територия с високи плата, хълмове и вулканични върхове между двете големи планински вериги - Понтийските на север и Тавър на юг. На запад тя стига до Соленото езеро, а на изток - до река Ефрат.


Според библейските текстове Кападокия е най-голямата стара област на Мала Азия. Тя се напоявала от река Халис и била забележителна с богатите си пасища и превъзходните си породи коне, магарета и овце. Пак в Библията се споменава, че християнството е било въведено рано между жителите й, които били пословични с ленивост, неверие и още много други пороци.


Подземни градове


Не може да се каже със сигурност кога хората започват да изсичат в района пещерни и подземни жилища. Приема се, че тази традиция е усвоена от монашеството и от IV век насетне тук в скалите изникват десетки манастири, огромен брой църкви и отделни монашески килии. Днес е ясно, че е създадена сложна система от тунели и помещения, разположени на 18 до 20 етажа под земята и също толкова над повърхността. Според учените тези уникални градове са осигурявали убежище на 20 000 души през различни периоди.


Създаването на скалните градове започва още от времето на хетите и е описано от Ксенофон в неговата книга “Анабазис”. Пещерите давали подслон на фригийци, перси, ранни християни, араби, селджуки и османски турци. Християните наследяват и доразвиват подземните градове в мекия пясъчник, като изграждат храмове, манастири, училища.


Кападокия е била убежище за ранните християни, след тях са останали много църкви и манастири. По тези земи са живели последователи на св. Павел, а също аскети и отшелници, които с години са обитавали голите скални ниши, живели са хора, които останалите са обявявали за луди, защото не са ги разбирали.


Съхранените до днес


стотици скални църкви


и манастирски комплекси свидетелстват за небивал разцвет на монашеството. Сухият климат, труднодостъпните пещери и постоянната температура са съхранили безброй стенописани храмове, които превръщат Кападокия в едно от най-големите хранилища на средновековното православно изкуство. Така например в най-големия от разкритите досега подземни градове (наречен от турците Деринкую, “Дълбокият кладенец”) може да се влезе в подземен храм, издълбан във формата на кръст на десетки метри под земята.


Кападокия е наистина странно място и на пръв поглед наподобява лунен пейзаж. За милиони години вулканична дейност тук природата е изваяла фантастични скални образувания, към които дори сега хората не могат да останат безразлични.


Типичните пейзажи


Тук вулканична туфа е била прорязана от водата в тесни лабиринти и долини и е ерозирала във фантастични форми. Образували са се хиляди каньони и сухи дерета, сухи пустинни области, които биха възхитили всеки любител на фотографията и красивите пейзажи.


Днес между скалните възвишения с издълбани ниши са построени къщи, модерният град и историческите забележителности просто са прелели един в друг и живеят заедно. Днешните селища са с нови къщи, но помещенията в скалите все още се използват от хората. Част от тях са превърнати в гълъбарници заради ценния тор, който се използва за торене на лозята в този район. Между другото - местното вино е високо ценено и популярно в цяла Турция. Някои от винарните също се помещават в подземните помещения.


Тук човек може да отиде на пазар и да се върне с куп екзотични покупки - килим, изкусно изработен накит, рядко срещан камък.


Християнството


Най-старите скални църкви и манастири в района са от V-VI век. Срещат се немалко храмове с украса от времето на иконоборството (VIII-IХ в.), но най-много са от следващия период до завладяването на Кападокия от селджукските турци - процес, който продължава от ХI до ХIII в. През това време християнското присъствие започва да запада и този упадък продължава през османския период.


Най-прославеният светец тук е великомъченик Георгий Кападокийски (Победоносец), загинал за вярата по време на император Диоклециан. По предание за родно място на св. Георгий се сочи районът Потамия (Дерекьой) при днешното село Гюзелкьой, където има древен храм, посветен на великомъченика. Негови изображения на бял кон се срещат в почти всички стенописани кападокийски храмове.


Днес тук има малко останали християни. Разбира се, преобладаващото население е мюсюлманско.


Нещо друго


Върхът Немрут (2150 м) е в Национален парк "Немрут" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство - в случая запазено от I в. пр.н.е. Върхът е един от най-забележителните паметници от елинистичния период с очарователната красота на монументалните статуи от мавзолея на Антиох Първи. Те са разположени на източната и западната тераса и е добре да се гледат на изгрев и залез слънце, когато са облени в светлина. image

Източник:
http://www.dnevnik.bg/

-----------------------------------------------------------------------------------------
Гора «Немрут»

Гора Немрут находится в области Адыяман, в районе Кахта на востоке Турции, в горах Торос. Высота горы — 2150 м. Впервые гора привлекла внимание западных иследователей еще в 19 веке, но первые раскопки были проведены в 1953 году Американским Институтом Восточных Исследований, профессором Терезой Коель. В 1987 году гора Немрут была включенна в список всемирного наследия Юнеско. Различные культовые сооружения и статуи, находящиеся на вершине горы, являются местом погребения царя Коммагены (Коммагенское царство, 80 г до н.э. – 78 г н.э., столица город Самосата, совр. Самсат) Антиоха Эпифана I (69-36 гг до н.э.). Руины на Горе Немрут являеются важнейшими памятниками позднего эллинистического периода.

Гора Немрут

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
 

Город, история которого насчитывает 9000 лет. Так называют Шанлыурфа, представляющий собой город-музей. Шанлыурфа является самым священным городом Турции, в котором родился пророк Авраам, считающийся праотцом мусульманства, иудаизма и христианства, жил пророк Эйюб, которого благословил Иисус.-гося историческим городом, сохранились следы разных цивилизаций, созданных в Месопотамии. Самым любопыт-ным строением Харрана, являвшегося важным культурным центром, где находился первый исламский университет, считается 40-метровая астрономическая обсерватория исламской эпохи.

 

Район озера святых рыб - один из важнейших истори-ческих и туристический мест в Шанлыурфе. По преда-ниям, царь Немрут велел бросить Авраама в огонь, одна-ко он был спасен благодаря воде, возникшей из пла-мени. Вода превратилась в нынешнее озеро, а горящие поленья стали рыбами этого озера. В окрестностях озе-ра, в которым обитают сотни карпов, расположены мече-ти Ратман и Ризвание, а также различные места отдыха. Восточнее озера во дворе мечети Мевлид Халиль находится пещера, где родился Святой Авраам. К югу от этого святого места взору предстает крепость Шанлы-урфа, которая простирается на запад и восток.

 

Согласно священным преданиям, Святой Авраам после того, как покинул Шанлыурфу, направился на юг и остановился в Харране.

 


Там скончался его отец Терах. Кроме того, согласно одной вере, роды пророков Моисей, Иисус и Мухаммед берут начало в Харране. В районе Харрана, являюще

 

image Город у подножья горы Немрут. Провинция Адыяман, являющаяся колыбелью древнейших цивилиза-ций истории, один из важнейших туристических центров Турции. Наибольшее внимание туристов привлекают монументальные могилы, святилища и каменные фигуры правителей на горе Немрут, расположенной в районе Кахта.

 

Царь Антиох Первый, правивший существовавшим на землях Адыямана царством коммагенов в первом столетии до н. э. и известный своим пристрастием к искусству, повелел похоронить себя на величественной вершине горы Немрут.

 

Мавзолей царя Антиоха, расположенный на вершине горы, окружен тремя священными площадками в виде террас, выполненных из тяжелых горных пород, и обращенных на восток, запад и север. На восточной террасе расположены фигуры бога искусства Аполлона, богини плодородия Тиче /Фортуны/, бога небес Зевса, бога силы Геркулеса, царя Антиоха, головы орла и льва. Гора Немрут, особенно во время заката солнца, обретает на западной террасе не имеющую аналогов пастораль-ную красоту, чем оставляет у ее посетителей неизглад-имые впечатления на всю жизнь. Лучшее время для подъема на гору 15 мая - 15 октября.

http://www.byegm.gov.tr/

 

 



Тагове:   остров,   Аполон,   Немрут,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jones - Тези...
26.09.2007 10:09
...скулптури са от Немруд Даг в Турция - от гробницата на владетеля на областта.
Предполагам, че "Аполо" е всъщност Аполон, на когото също е посветена статуя на този връх.
цитирай
2. sensation - Да, Немрут-Даг
26.09.2007 11:03
— гора на северо-востоке Турции в области Адыяман (древняя Анатолия). Высота 2150 м над уровнем моря.



На вершине горы распложена гробница правителя Антиоха I Теоса из Коммагены, построенная в 62 до н. э. Гробница украшена огромными каменными статуями 8—9 м высотой. В 1987 археологические памятники на вершине горы включены в список Всемирного наследия ЮНЕСКО.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491610
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25965
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031