Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2007 06:22 - На Димитровден небето се отваря и Господ изпълнява желанията на праведните
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 7761 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 27.10.2007 07:20



image
Свети Димитър Солунски Чудотворец – икона от църквата “Св. Георги” в град Добрич, 1857 г.
Снимка: Елка Йончева

В традиционната българска култура Димитровден – 26 октомври - е много повече от църковен празник в чест на Св. Димитър. Какви обичаи и вярвания се свързват с този празник ?
Според народно вярване в полунощ срещу Димитровден “небето се отваря”. Който е буден по това време, може да изрече своя молба към Бога. Ако човекът е праведен, Господ ще изпълни желанието му. Като продължение на тази надежда на самия Димитровден някога селяните извършвали различни гадания. Те са свързани най-често със смяната на стопанските сезони. Свети Димитър “зима носи”, казвали някога. Светецът се смята за властелин на зимните студове и снегове. Дори има народна представа, че той пуска снега като разтръска своята дълга бяла брада. Затова на Димитровден селяните се вглеждат в поведението на домашните животни и по него предричат студена ли ще е зимата, кои месеци ще са най-студени, кои ще са снежни или кишави. В този момент от годината вече окончателно е приключил земеделският сезон, цялата реколта е прибрана и са приготвени всички запаси от храна за хората и добитъка за зимата. Но това “имане” в хамбарите и зимниците не успокоява селяните. Затова на Димитровден имат свои гадания колко имотни ще бъдат през идните месеци и дори година. Който има повече кошери, вече се опитва да предвиди колко мед ще събере през следващото лято.

Димитровден бил най-благодатният ден за бедните селяни, които нямат своя земя. Те работят като “аргати” – помощници в стопанството на някой по-заможен съселянин. Обичайно те били наемани за периода на най-усилена земеделска работа – от Гергьовден до Димитровден. През този период те нямали право да напускат работата и да се местят. Ако са случили на добър и щедър господар – добре, ако не – трябва да търпят и работят безропотно. Една иронична песен разказва как аргатите на свидлив господар работят на нивата и получават за обяд само ечемичен хляб и недовряла леща. Но с чувство за хумор те пеят, че са толкова преяли, та не могат да станат и да продължат работата си, както другите аргати по съседните ниви. Но “Сяка мъка - до време”, както утешава една поговорка. На Димитровден чорбаджиите освобождавали своите аргати. И тогава им плащали наведнаж цялата изработена “заплата”. Затова има поговорка “Лете измикяр (слуга), зиме - господар”. Една приказка обаче разкрива, че скъперничеството на богатия може да остави бедняка и с празни ръце, когато приключи аргатуването. В приказката богатият взема младо момче-сираче да работи при него цели три години. Но обещава да му плати не с пари, а да му даде накрая само три мъдри съвета. Но както казва друга народна мъдрост “Сиромах челяк с работа надвива”. А и младежът бил заинтригуван какви ще са тези толкова скъпоценни съвети. Приел условието. Когато изтекли трите години, аргатинът отива при чорбаджията да получи обещаната отплата за работата си. Трите съвета, които му дал богатият били: “Мътна вода не минувай, на комшията си не вярувай, жената си на сватба сама не пущай”. Като ги чул, младежът се ядосал, че съветите не си стрували три години да работи за тях. Ала по пътя обратно към своето село имал случай да провери колко са верни получените съвети. Вместо да прекосява мътна поройна река, младежът зачакал на брега водата да се оттече. В това време богат конник опитал да прегази реката и се удавил. А младежът успял да прибере неговия кон и в седлото открил торбичка с жълтици. После случаят му показал, че и другите два съвета са верни. Накрая си рекъл: “Три години съм служил за три слова, ама си струвало”. Но дори извън този приказен сюжет, има народна мъдрост, че “работата на ум учи”.

От Димитровден за селските жени настъпвало време да предат и тъкат, да шият и кроят - от дрехите за цялото семейство до всички постелки за дома. Хумористична песен разказва как Гюргя мома шие своята дълга сая (горна дреха от дебел вълнен плат) от Димитровден до Гергьовден. И за тези седем месеца момата така и не успяла да ушие своята премяна. А когато дошло време всички моми да покажат своите нови саи на голямото хоро, мома Гюргя излязла със старите си дрехи. “Както ръчица пипала, тъй гърбица носила” – казва една народна поговорка. Затова и песента подиграва несръчната и мързелива мома. От Димитровден до Гергьовден навремето се правели още годежи и женитби. А после отново започвала усилна земеделска работа.

Румяна Панайотова
Публикувано на 26 Октомври 2006 в 08:00 BG

------------------------------------------------------------------------------------

26 Октомври - Димитровден – празник на Сливен - ПРОГРАМА

image

  26 ОКТОМВРИ
  ДИМИТРОВДЕН – ПРАЗНИК НА СЛИВЕН

  ПРОГРАМА
image

------------------------------------------------------------------------------------------

Областният управител поздравява жителите на Видин по случай духовния празник на града image
26 октомври 2007
  Днес, по повод духовния празник на Видин – Димитровден, областният управител инж. Кръстьо Спасов поднася искрените си пожелания за здраве и благополучие към жителите на старопрестолния град. “Надявам се духовният празник да докосне най-светлите ни чувства – така, че с труда и таланта на всеки от нас Видин да пребъде!”, се казва в поздравителния адрес, изпратен до медиите. 
  Инж. Кръстьо Спасов отправя специални поздравления и към строителите на Видин, които днес честват професионалния си празник. Областният управител пожелава на видинските инженери, проектанти, архитекти и строителни работници да имат успех в съзидателната си  дейност и да бъдат  все така активни участници в общия градеж на икономическото, социално и духовно развитие на обществото. 
---------------------------------------------------------------------

image

 


Професионалният празник на строителитеДимитровден - тази година ще бъде отбелязан в петък – 26 октомври.

 

 

Строителите ще се веселят на Димитровден

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Честит Имен Ден на всички именници! Искрено ви желая здраве, живот изпълнен с приятни емоции и много красота около вас! Бъдете здрави щастливи! Обичайте и бъдете обичани!
image




Гласувай:
0



1. анонимен - (
26.10.2007 06:46
Vesel den!
цитирай
2. mmmmmmmmm - Прекрасен пост!:))
26.10.2007 10:57
Честит празник и на теб!:)
Да са живи и здрави именниците!:))
цитирай
3. sensation - Благодаря Ви, sulu и mmmmmmmmm,
26.10.2007 12:16
и на Вас усмихнат ден и честит този голям православен български празник!
цитирай
4. sensation - Днес наистина стават чудеса,
26.10.2007 14:02
за които четох в другите блогове, но не вярвах че е истината точно такава. Но... уви!!!
Правя два нови поста след този и те изчезват, без да съм кликвала изтрий или редактирай. Дори имаше посещения и коментари. Просто при повторно влизане в блога тях ги нямаше.
Не бих искала да е намеса на администраторите.
Ако има несъвършенства в софтуера, моля да си го оправят! Неприятна изненада.
цитирай
5. sensation - Вол на шиш за Димитровден
27.10.2007 07:16
ВИДИН. 600-килограмов вол, опечен на шиш, изядоха видинчани вчера. Пиршеството бе по случай празника на града - Димитровден. Опашките за мръвки се извиваха от рано сутринта на централния площад "Бдинци", където опитни готвачи въртяха на шиш животното цяла нощ.
На площада във Видин запушиха и рибени казани. Седем екипа местни готвачи и техни колеги от сръбския Зайчар и румънския Калафат бъркаха супа от риба. Компетентно жури обяви за най-вкусна чорбата на видинлията Добрин Мирчев. Празникът на Видин завърши с първия акустичен концерт на Д-2.
Първолета Цветкова
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3511798
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26099
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930