Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2008 07:03 - Държавата пълна с двойници. Атака на клонинги заплашва и Холивуд
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 29247 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.07.2008 07:35


Заради грешки и измами с ЕГН: Десетки фалшиви чужденци и мними столетници се надлъгват със закона


Само през последните осем месеца държавата беше разтърсена от два скандала за лица с двойна самоличност.
Първо стана известно, че на изгонения от България като наркотрафикант Будимир Куйович са били издадени редовни български документи за самоличност под чуждо име, с което той е заобиколил забраната за пребиваване в страната. После се оказа, че зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев се подвизава под друго име в някои фирми. В резултат зам.-министърът и главният секретар на МВР си подадоха оставките.
Не е необходимо да си наркотрафикант или висш дипломат, за да имаш повече от една самоличност. Оказва се, че над сто български граждани се представят ту с едни, ту с други документи пред различни държавни органи. "Стандарт" разполага с три списъка, които доказват това.
Първият включва 51 души, които имат по повече от един ЕГН. Това са български граждани с три еднакви имена, родени на една и съща дата, които са регистрирали фирми с различни ЕГН. Като се има предвид, че повечето от тези фирми са на един и същ адрес, в един и същи град, става ясно, че едва ли съвпадението на имената е случайно.
Вторият списък е на български граждани, част от които са натурализирани чужденци. В него има 53 души. Те имат ЕГН, но са регистрирали едни от фирмите си с този номер, а други - като чужди граждани, като при това са използвали най-различни документи - веднъж ЛНЧ (личен номер на чужденец, който се дава на постоянно пребиваващите от МВР), втори път с чуждестранен паспорт. Има и рекордьори с повече от три самоличности.
Третият списък е на 32 столетници, притежаващи фирми или дялове в тях. В това не би имало нищо чудно, ако някои от тези хора според фирмените регистри не бяха на по 120, 150 и дори 170 години! А според МРРБ вече няма нито един жив българин, роден през ХIХ век. Най-възрастният човек у нас е русенката Фатме Хасан, която неотдавна навърши 108 години.
Данните получихме от фирмения регистър на "Дакси България", но за всеки случай сравнихме най-интересните от тях с регистъра на друга известна фирма - "Апис". Оказа се, че те съвпадат.
Някои от имената, които проверихме в главна дирекция ГРАО на МРРБ, се оказаха на хора, които действително са си сменили датата на раждане със съдебно решение. Това логично води до смяната на ЕГН, защото първите шест цифри на номера съдържат датата на раждане. В такива случаи трябва да се докаже, че при вписването на датата е станала грешка. След това обаче всеки е длъжен да използва само новия си ЕГН и да съобщи за промяната във всички държавни институции, където има някаква регистрация.
Дали обаче във всички случаи става дума само за пропуск, или смяната е направена умишлено? Известно е, че някои съдилища са рекордьори по брой на делата за смяна на имена или на дати на раждане. Има и хора, чиито имена са сменяни по повече от веднъж. Тези трансформации се зародиха по времето, когато България още не беше член на ЕС и влизането в Шенгенската зона ставаше със специална виза. На някои заветният печат не се даваше заради минали прегрешения. Чрез смяната на личните данни се целеше заобикаляне на забраната.
Грешат тези, които мислят, че на тези игри е сложен край.
Крум Благов

Теглят кредити, без да връщат
Двойната самоличност дава редица предимства. С нея например може да се заобиколи забрана за напускане на страната, да се изтегли кредит и без да се връща, да се вземе друг. Защото и кредитният регистър на БНБ се базира на личните данни - и на българи, и на чужденци. За най-интересните от тези случаи с криминален оттенък ще ви разкажем в следващите броеве. В "Неделен "Стандарт" ще научите повече за фалшивите столетници, които въртят частен бизнес, а в понеделник - за българите с по два ЕГН.

Куйович е имал поне три имена
Скандално известният Будимир Куйович е имал поне три самоличности. Като постоянно пребиваващ чужденец с истинското си име той би трябвало да има ЛНЧ. След това е изгонен от страната като наркотрафикант, но се снабдява със сръбски паспорт с данните на друг свой сънародник и така се връща в България.
В разградската РДВР му дават разрешение за пребиваване с подписа на тогавашния главен секретар на МВР ген. Илия Илиев. Следователно Куйович би трябвало да е получил втори ЛНЧ. В други съобщения обаче се твърдеше, че на Куйович в Разград е бил издаден паспорт, т. е. български документ за самоличност. Заради аферата по-късно ген. Илиев беше принуден да си подаде оставката.
Но Куйович е имал поне още един комплект български документи на името Светослав Захариев, които е ползвал като жител на казанлъшкото село Копринка.
Документите са с невярно съдържание, но са истински, т. е. издадени са от съответната служба на МВР. Заради това сега е даден под съд един полицейски служител. В съобщението за задържането му на Куйович в Пловдив на 30 декември миналата година се казваше, че в него е имало няколко комплекта документи, но не се уточняваше какви. С въпроса се занимава и парламентарна комисия.

Жорж Ганчев изгоря заради US паспорт
Подобни случаи в нашата родина не са от вчера. През 1995 г. лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев изгуби мястото си в 37-ия парламент заради двойно гражданство. Изнервен от опашката на българо-гръцката граница на Кулата, политикът решил да спести време, като се легитимира с американския си паспорт. Случаят се разчу и заради това Конституционният съд почти единодушно - с 11 гласа "за" от 12, прекрати пълномощията му на народен представител предсрочно.
Според основния ни закон хора с двойно гражданство не могат да бъдат избирани в парламента.

Чиновници виновни за заблудата Феим-Петър
image
Бившият зам.-министър Феим Чаушев изгърмя заради двойно име
ФОТО "СТАНДАРТ"
Нашумелият случай с бившия заместник-министър на външните работи Феим Чаушев не е типичен представител на хората с двойна самоличност.
Той всъщност не е имал двоен ЕГН и по лична карта си е Петър. Името Феим е било нещо като негов псевдоним.
Всеки знае, че Елин Пелин и Радой Ралин не са се казвали така. Заблудата при Чаушев се дължи на факта, че никой не му е поискал личната карта за проверка, когато го е назначавал в министерството.

paper.standartnews.com

Атака на клонинги заплашва Холивуд

Казват, че всеки човек си има двойник и се убеждаваме в това твърдение, когато някой се припознае в нас... Но както може да се очаква и звездите имат свои клонинги. И то сред самите тях! Светът е малък image!

Вижте звездните "близнаци", които са били разделени при раждането им (кликнете на снимките за пълен размер)...


image
Американските актриси
Анджелина Джоли и Меган Фокс


image
Меган Фокс и мексиканската
актриса Барбара Мори


image
Актрисата Америка Ферера и победителката
в конкурса American Idol Джордин Спаркс


image
Датския супермодел Хелена Кристенсен
и актрисата Камерън Диаз


image
Певиците Бейонсе и Шакира

image
Барабанистът на Red Ноt Chill Peppers Чад Смит
и популярния американски актьор Уил Ферел


image
Изгряващите звезди на киното
Илайджа Ууд и Даниел Радклиф


image
Актрисите Кийра Найтли и Натали Портман

image
Актрисата Джесика Алба и
поп-звездата Алисия Кийс


image
Джесика Алба и актрисата Ванеса Минило

image
Джесика Алба и
латиноамериканската актриса Марлен Фавела


image
Британския актьор и режисьор от мексикански
произход Гайл Гарсия Бернал и американската
актриса и музикант от уелски произход Джулиет Люис


image
Актрисата с пуерторикански произход
Розалин Санчес и известната венецуелска
киноактриса и модел Патрисия Веласкес


image
Розалин Санчес и солистката на
Pussy Сat Dolls Никол Шлезингер


image
Актрисите Шарлиз Терон и Натали Мейнс

image
Актрисата Ева Мендес и
супермодела Синди Кроуфорд


image
Американската актриса Пенелопе Круз
и испанската актриса Пез Вега


image
Актрисите Ева Лонгория и Марша Томасон

image
Актрисите Хелън Хънт и Лили Собиески

image
Актьорът Джош Харнет
и тенисиста Рафаел Надал


image
Актьорите Том Брейди и Мат Деймън

image
Тенисистката Мартина Хингис и
актрисата Натали Портман


image
Най-дълбоководния гмурец в света Нуно Гомес
и актрисата Салма Хайек


image
Бразилския футболист Роберто Карлош
и американския актьор, сценарист,
режисьор и продуцент Вин Дизел





--------------------
Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят.
www.mysticolors.com


Тагове:   атака,   холивуд,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506249
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26062
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930