Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2008 07:02 - Първата голяма археологическа сензация за тази година вече е факт - Екипa на археолога Даниела Агре от Археологическия институт на БАН
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3446 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.08.2008 07:13


Уникална тракийска колесница откриха археолозите - 06.08.2008 Собственикът бил заможен римски командир Багажникът на колесницата пълен със скъпо вино
image
Колесницата със запазените в нея керамични амфори и стъклен съд Тракийска колесница може да се окаже ударът на сезона за родните археолози. Втори ден продължава разкриването на уникалната находка край елховското село Борисово. Екипът на Даниела Агре от Археологическия институт на БАН е във възторг от откритието. "Става въпрос за напълно запазена колесница на тракийски аристократ от първи век. Находката е без прецедент, защото е единствената луксозна четириколка, намирана по нашите земи във вида, в който е положена и с напълно запазен инвентар", обясняват археолозите.
Конете, които теглят колесницата, са били умъртвени на място. Те са с изключително богато украсена сбруя, като на навръшника (ярема) има бронзова фигура на пантера, която е емблемата на каляската. Този ярем е сред най-красивите, откривани досега.
За първи път се открива и изцяло запазен багажник, пълен с трапезна керамика и италийски вносни стъклени съдове, в които е имало вино. Който е можел да си ги позволи, е бил изключително заможен, смятат учените.
"В центъра на багажника има уникален объл стъклен съд. Направихме справка в Британския музей и в Триест. И на тях не им е известно досега в света да е бил откриван негов аналог", заяви д-р Агре.
Каляската е част от богатите дарове, с които е бил погребан местен тракийски аристократ. Освен принесените в жертва коне до задното дясно колело е положено и кучето на господаря.
За първи път археолозите стигнаха до категоричен отговор на въпроса как действително изглежда тракийската колесница, подчертава  Агре.
Според нея собственикът е богат тракийски владетел, живял в района в края на първи, началото на втори век след Хр. по времето на император Траян. Тогава Тракия е под римска власт, но местната аристокрация е запазила богатствата и привилегиите си. Вероятно погребаният е бил военен командир в някоя от помощните войски.
Наблизо археолозите са открили и останките на резиденцията на владетеля, която е била изключително разкошна. Тя е изградена с основи от прецизно обработен камък и с мраморни колони.
Агре обяснява това с факта, че по поречието на Тунджа е минавал път, свързващ Мизия и Дунав на север с Бяло и Мраморно море на юг и заради това районът около днешното село Борисово е бил толкова богат.
Специалистите напомнят, че през април миналата година археологът Веселин Игнатов изпревари буквално с часове иманярите и разкопа също напълно запазена тракийска двуколка до град Нова Загора от края на I-III век сл. Хр. Тя включва костите на 3 коня - 2 впрегатни и 1 ездитен, самата колесница с меко окачване, яреми от бронз с форма на орлови глави и сгъваемо желязно столче.
Откритата от Агре богата колесница отново доказва, че районът е бил средище на силно тракийско племе. Преди по-малко от два месеца нейният екип откри край странджанското село Бродилово ранна тракийска гробница от IV век пр. Хр., а миналото лято пък се натъкна край село Голям Дервен, Елховско, на лабиринт, подобен на двореца в Кносос на остров Крит, смятан за центъра на критско-микенската цивилизация.
Междувременно стана ясно, че културното министерство отпуска 5000 лв., а БАН - 10 000 лева, за начална реставрация и консервация на колесницата и другите тракийски находки, открити край Борисово."Възхитена съм от светкавичната реакция на министерството и на БАН - това се случва за първи път у нас", коментира Агре.
Константин Събчев
Иманярите ни оставят само желязото
Проф. Божидар Димитров
- Проф. Димитров, откога е известна колесницата в историята?
- Ако говорим за писмени сведения, то това е епохата на Троянската война (ХIV век пр. Хр.) обезсмъртена от Омир. Но археологическите данни и запазените стенописи свидетелстват, че тя е известна от много по-древни времена. Ползвали са я като бойно средство още египтяните, асирийците и персите. Обикновено е била теглена от три или четири коня.
- Защо откритата от Даниела Агре колесница е толкова ценна?
- По две причини. Първата е, че колесници с четири колела са се правили рядко. Траките, както впрочем и другите древни народи, за които говорих, са ползвали предимно двуколки. Така че в случая действително става дума за "лимузина" на много богат и знатен тракийски аристократ.
А втората е, че колесниците и конете на починалия аристократ са се заравяли пред входа на самата гробница, тъй като вътре няма място, а мъртвецът трябва да бъде придружен в задгробния живот от всичкото си имущество. Понякога дори са заравяли не една, а две. Така че иманярите просто няма как да пропуснат колесницата и да приберат всичко ценно - сребърни и бронзови апликации от конската амуниция и от самата колесница. Такива случаи са десетки. А за археолозите "милостиво" оставят железните части - обръчите, осите, спици. Толкова много запазени предмети във и около колесница досега наистина не са откривани.
- Кои са най-запазените тракийски колесници у нас?
- В НИМ е реставрирана и изложена двуколката, открита край село Виноградец, Старозагорско. Тя е с оригиналните си апликации, просто защото иманярите бяха заловени. Подобен е случаят при гробницата край село Свирачи, Ивайловградско. Там колесниците бяха две, а иманярите бяха успели да изнесат ценностите само от едната. 

Стефан Данаилов отпусна пари за реставрация на тракийската колесница  
Министърът на културата проф. Стефан Данаилов осигури спешно финансова помощ в размер на 5 хиляди лева на Археологическата експедиция „Странджа”, ръководена от Даниела Агре, съобщиха от пресцентъра на МК.

Припомняме, че вчера екипът на Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН откри при проучване на надгробна могила от римската епоха край с. Борисово, община Елхово, изцяло запазена парадна колесница на тракийски войн - аристократ, живял през първата половина на II-и век след Хр. Подобна запазена колесница се открива за първи път по нашите земи.

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов реагира светкавично на молбата ни за съдействие и финансова помощ за началото на реставрацията и консервацията на уникалната находка и аз съм му изключително благодарна за това, заяви днес Даниела Агре.
Продължава на адрес: http://www.news24.bg/novini-8753.html.


Тагове:   даниела,   бан,   институт,   сензация,


Гласувай:
2



1. анонимен - bogati sme no glupawi
10.08.2008 22:31
takawa krasota njama nikade po ewropa.
цитирай
2. sensation - Излизат богатства от гробове до колесницата
11.08.2008 05:24

Екипът на Даниела Агре откри комплект бронзови съдове и сребърна диадема с позлата и медальони

Велиана Христова

Истински антични богатства вади екипът на археоложката Даниела Агре от събота, когато започна да разкрива един от гробовете в могилата до откритата миналата седмица колесница на тракийски аристократ при с. Борисово в Елховско. В стъпало от двете страни над самия гроб са намерени седем големи бронзови съда, сред които една изящна амфора с масивни дръжки, както и сребърна диадема с позлата и отпечатани на нея кръгли медальони с глави може би на императори. Подобно бижу досега не е откривано в света.
Това е един от най-богатите гробове от римско време, разкривани досега, съобщи вчера за ДУМА Даниела Агре. При това той е най-малкият от гробовете в могилата, като изключим бебешкото погребение, намерено миналата седмица. Находките са открити на първото стъпало в двустъпална яма, в която е гробът. Очевидно той принадлежи на представител, може би жена, на фамилията на аристократа, комуто принадлежи и колесницата. Сред бронзовите съдове има ойнохое (гърне с гърло), котел, голяма амфора и две патери (тенджери с дръжка, служили за възлияния). Подобна патера археоложката от НАИМ-БАН окри и миналата година сред предметите от антично погребение, разкрито при съседното село Стройно. Реставратори от НАИМ-БАН са започнали веднага на място реставрирането на диадемата, работата по нея ще продължи от днес в самия институт в София. Керамични лакримарии (съдчета за благовонни масла) и съдове бяха намерени вчера в гробната яма. Самият гроб е дълбоко в двустъпалната яма, археолозите още не бяха стигнали до него.
Нови изненади поднася и колесницата. Разкрихме дървената част на колата, което се случва за пръв път изобщо, обясни Даниела Агре. На място са се оказали всички части, които свързват колесницата с конския впряг, дори сглобките върху ока. Напълно ясно е точното им разположение, което ни дава пълна представа как е била конструирана античната колесница, каза археоложката. Съдовете от багажника ще бъдат извадени, чак след като той бъде консервиран. Обектът ще бъде осветен, за да се работи по-лесно.
Когато министър Стефан Данаилов посети обекта в събота, са се стекли като на празник млади и стари от три села - Стройно, Бояново и Борисово. По думите на Агре министър Данаилов е обещал пълно съдействие за оформянето на колесницата като музей на открито. Подобно експониране на антична каляска на открито е направено преди време в Гърция.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3505724
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26062
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930