Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 11:13 - 28.08.2008 - Откриха уникален прабългарски каменен часовник от ранното Средновековие на Първото българско царство
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2773 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.08.2008 11:16


 
image
"Каменен часовник" или "каменен календар" ще проучват специалисти и археолози, съобщи за Фокус Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

По време на редовни археологически разкопки в Национален историко-археологически резерват (НИАР) Плиска на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей (НИМ) са донесени два каменни блока открити случайно от граждани край старобългарска крепост при с. Могила, община Каспичан. Тази крепост е част от системата, изградена за защита на столицата Плиска. По своята планировка тя прилича на крепостта Мадара, но е значително по-малка от нея. При огледа в крепостта се виждат огромни иманярски разрушения, достигащи до 4 м. дълбочина. До този момент на тази крепост не са извършвани редовни археологически проучвания, а само теренно обхождане от покойния проф. Рашо Рашев.

Върху единия от камъните са изобразени типични за прабългарите графити, показващи конници с тяхното въоръжение. В конкретния случай рисунъкът е доста елементарен, но ясно се забелязват няколко коня и една централна фигура на конник, носещ дълга пика.

По-интересен е другият каменен блок изобразяващ "каменен часовник" или "каменен календар". Този паметник представлява полукръг, разделен на 10 равни части плюс още две по-малки части, бележещи началото и краят му. Върху по-запазената част се виждат гръцките букви "Алфа", "Бета", "Гама", "Делта", "Ета", които определят всяка една от равните части. В центъра е врязан средновековен кръст маркиращ централната ос на "часовника".

Подобен тип паметници са изключителна рядкост за ранното Средновековие. Още по-интересен е фактът, че тези графити са намерени на територията на старобългарска крепост и доказват високото ниво на познание в сферата на астрономията на българите от Първото царство и потвърждават изворите, говорещи за прабългарския дванадесетциклов лунен календар. В конкретния случай се вижда ясно влиянието на Източната Римска империя за усъвършенстване на тези знания, защото е възможно българите да са го наследили от тях и допълвали спрямо своите виждания. Трябва да се отбележи, че тепърва предстоят обстойни анализи, за да се конкретизира произходът и датировката на паметника, защото на този етап може да се каже, че имаме поне три периода на допълване и конкретизиране на "часовника".
 
Източник: focus-news.net

Граждани са открили случайно два каменни блока край старобългарска крепост при с. Могила, община Каспичан, съобщава news.bg.

Крепостта е част от системата, изградена за защита на столицата Плиска. По своята планировка тя прилича на крепостта Мадара, но е значително по-малка от нея.

При огледа в нея се виждат огромни иманярски разрушения, достигащи до 4 м дълбочина.

До този момент на тази крепост не са извършвани редовни археологически проучвания, а само теренно обхождане от покойния проф. Рашо Рашев.

Върху единия от камъните са изобразени типични за прабългарите графити, показващи конници с тяхното въоръжение.

Ясно се забелязват няколко коня и една централна фигура на конник, носещ дълга пика.

Другият каменен блок изобразява "каменен часовник" или "каменен календар".
Този паметник представлява полукръг, разделен на 10 равни части, плюс още две по-малки, бележещи началото и края му.image

Върху по-запазената част се виждат гръцките букви "алфа", "бета", "гама", "делта", "ета", които определят всяка една от равните части.

В центъра е врязан средновековен кръст, маркиращ централната ос на "часовника".

Подобен тип паметници са изключителна рядкост за ранното Средновековие, коментират експертите от НИМ.

Още по-интересен е фактът, че тези графити са намерени на територията на старобългарска крепост и доказват високото ниво на познание в сферата на астрономията на българите от Първото царство и потвърждават изворите, говорещи за прабългарския 12-цикличен лунен календар.

Тепърва предстоят обстойни анализи, за да се конкретизират произходът и датировката на паметника, защото на този етап може да се каже, че има поне три периода на допълване и конкретизиратне на "часовника". 

money.ibox.bg




Гласувай:
1



1. skribezium - Нашата земя крие още много-много ...
30.08.2008 12:26
Нашата земя крие още много-много тайни за миналото.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3507151
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930