Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 06:43 - Загадките на древността. Баалбекската веранда
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3582 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2008 06:47


Загадките на древността. Баалбекската веранда
image Най-старите останки в древния ливански град са от непозната култура, съществувала хилядолетия преди Ханааните [28-10-2008] от Атанас Мецов image

Общ изглед към град Баалбек. Снимки интернет

image

Римското наследство - Храмът на Юпитер.

image

Най-голямата загадка на Баалбек - единият от камъните, тежащи над 1500 тона.

image

В Баалбек могат да се видят останки както от Римската империя, така и от ханаанците.

 

След като в предишните части от поредицата ви запознахме с някои от най-странните артефакти на планетата ни, днес ще ви разкажем за останките в ливанския град Баалбек – една от най-големите туристически атракции на съвремието. Освен привлекателен център за посещения древните сгради в ливанския град Баалбек представляват и не по-малък интерес за любителите на мистерии.



Данни за градчето


Баалбек е един от най-старите градове в света. Първите жители по тези места са се заселили 5000 г. пр. Хр. Той е разположен на изток от река Литани в долината Бекаа. Баалбек се намира на 85 км на север от столицата Бейрут и също на 85 км от столицата на Сирия Дамаск. Населението му е около 72 000 жители.



Древните руини


Баалбек е бил един от най-големите религиозни центрове на Римската империя и е бил известен под името Хелиополис или Градът на Слънцето. Страхотната римска архитектура обаче далеч не е най-интересното нещо в долината Бекаа. Това се дължи на факта, че имперските строители са използвали за направата на своите чудесни проекти основите на сгради, останали от по-старата цивилизация – Ханаанската (кръстена на района, който обитавали – земите на Ханаан – Палестина, Сирия, Ливан), каквато е била традицията на древните римски архитекти.

 

Когато учените установили със сигурност, че около Баалбек има и по-стари сгради от тези от началото на новата ера, стотици изследователи дошли на мястото, но нито един от тях не успял да си отговори на най-основния въпрос – кой и по какъв начин е успял да построи първите колосални сгради в долината Бекаа.



Колко са стари останките


По-голямата част от руините са от римско време. Според последните изследвания цивилизацията, която е строила в региона, е била поне два века по-стара от наследниците на Ромул и Рем. Според историците тези сгради, останали от Ханаанската цивилизация, са поне 2000 години по-стари от римските. Но учудването на археолозите било още по-голямо, когато те открили, че и самите ханаани са строили върху свещени сгради на още по-стар народ, за който няма никакви сведения в летописите.

 

Най-старите руини в района – а именно Баалбекската веранда, са послужили на ханаанските и римските архитекти като основи за строеж на по-модерните сгради. Но тези блокове, върху които в продължение на години се надстроявало, били с такива размери, че просто е било невъзможно с оглед техническите познания на древните жители на района да успеят да ги отделят от скалите, камо ли да ги закарат в центъра на долината и да ги използват за строителство.



Баалбекската веранда


Подпорната стена на Баалбекската веранда – както е наречен комплексът, съграден от неизвестната цивилизация, е съставена от три исполински камъка по над 1500 тона всеки (за сравнение блоковете на най-голямата от египетските пирамиди – Хеопсовата, тежат само по 20 тона). Плочите най-вероятно били докарвани по хълма от планините на Антиливан от каменоломна, където все още лежи „готовата", но още неотделена от скалистия масив четвърта плоча на Баалбекската веранда.

 

Явно нещо е попречило на древните мегастроители да завършват своя първоначален архитектурен план. Въпреки че учените разполагат с тези сведения, те все още не могат да си представят как тези масивни три мегалолита е било възможно да се преместят на голямо разстояние, да се изкачат на хълма и да се наместят по точно определен начин, и то по времето, когато човечеството все още дори не е било изобретило колелото.

Египетската стратегия

Учените веднага се разделили на няколко лагера за това как тези огромни мегалолити са били придвижени от неизвестната древна цивилизация. По-голямата част от тях се насочила към познатите методи за строителство от древността.

Ако обаче за тегленето на каменните блокове за египетските пирамиди са били необходими хиляда и петстотин роби, то за придвижването на товар, двеста пъти по-голям, ще бъдат необходими над 30 000 човека, нещо, което е напълно невъзможно. След като се оказало, че дори с египетския модел за строене не може да се обясни как са били пренасяни камъните в Баалбек, много хора веднага се обърнали за обяснение не назад към времето, а нагоре – към Космоса.


Строителите астронавти


Според редица изследователи единственото логично обяснение за пренасянето на тези три мегалолита, всеки от тях тежащ по 1500 тона, е била използвана технология, непозната за древните жители на Земята, а естествено нейният произход е бил извънземен.

 Според любителите на мистерии трите подпорни камъка на стената можело да са част от невиждан по размерите си паметник, но неизвестно на кого. Според по-смелите защитници на извънземния произход на строителите това можело дори да бъде площадка за излитане на ракети, а мястото за приземяването на космическите кораби е било платото Наска, за което ви разказахме в предишната част на поредицата ни.

За съжаление, земни или не, строителите на Баалбекската веранда не успели да завършат грандиозното си дело и по този начин да отговорят на най-простия въпрос – кой и защо си е направил труда да нареди тези камъни точно по този начин.



Тагове:   веранда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Колко интересен постинг!
30.10.2008 07:12
Браво!
цитирай
2. sensation - Благодаря ти, Ейен!
30.10.2008 16:17
При теб е много по-интересно!!!
Приятна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3511481
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26097
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930