Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 20:32 - Посребрена колесница откриха край Караново= Тракийска колесница като нова, 1:0 срещу иманярите
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3801 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2008 20:36


Тракийска колесница като нова, 1:0 срещу иманярите (прочети целия текст) 

image Арехологът и тракийската колесница

сн. Bulphoto 


Посребрена колесница откриха край Караново

image
Напълно запазената тракийска колесница

image 
image

Първи свидетели на археологическата находка - тракийска колесница
Нова сензация от Меката на археолозите ПЕТЪР МАРЧЕВ image Снимка: БГНЕС

След консервация и реставрация посребрената квадрига остава засега в историческия музей в Стара Загора. Уникална древна колесница с 4 големи колела и скелетите на два коня откри екипът, ръководен от археолога Веселин Игнатов от новозагорския исторически музей. Находката излезе на бял свят, след като кметът на новозагорското село Караново подал сигнал на 27 октомври, че иманяри са направили 4-метров изкоп в могила, намираща се източно от селото. Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница. Бойната квадрига е направена от дърво, кожа и бронз. Колесницата е богато украсена с посребрени фигури на еросчета, яздещи митични същества с тела на пантери. Веселин Игнатов не се наема да направи оценка на новата сензационна находка, но според него квадригата ще даде богат материал на изследователите за конструкцията на тези бойни съоръжения.
Датировката на колесницата е от І-ІІІ век от новата ера. Въпреки че по това време нашите земи са били под римско владичество, археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход. Находката, която засега остава в историческия музей на Нова Загора, се нуждае от спешна консервация и реставрация. Директорът на музея Красимир Велков е особено доволен от спешната реакция на Министерството на културата, което вече е отпуснало 19 хиляди лева за тази цел.
Село Караново е наричано "Мека за археолозите", тъй като тук се намира и световноизвестната Карановска селищна могила, открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Селищната могила става епонимен обект не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр. 

Археолози откриха посребрена тракийска колесница
  image В местността около Нова Загора има над 500 погребални могили, които са постоянен извор за тракийската култура.

Bulgarian Post
21.11.2008 г.

Екип от археолози откри посребрена бронзова колесница в могила край село Караново, близо до Нова Загора. Находката е с четири колела, богато украсена и се датира от периода между ІІІ и І в.пр.Хр.

 

Колесницата е много голяма, като само диаметърът на колелата й е 1,20м. Корпусът й е богато украсен с образи на митични същества, предава уредникът на Историческия музей в Нова Загора Веселин Игнатов.

Първоначалните слухове, че в могилата са открити две колесници, са опровергани – всъщност тя е една, но с четири колела, а не както е имало предположения на наблюдатели, че са двойка от двуколесни находки.

До нея в могилата са открити и останките на два коня.

Веселин Игнатов казва още, че благодарение на средствата, които Министерство на културата е отпуснало, находката е изцяло запазена и не е увредена от археолозите.

Информационният сайт Netinfo.bg припомня, че през август край село Борисово бе открита друга подобна находка – колесница на тракийски аристократ, в чийто багажник бяха намерени трапезна керамика и италийски вносни стъклени съдове, в които се е пренасяло вино.

Това откритие помогна на историците категорично да се убедят как са изглеждали тракийските колесници. Това е подкрепено и от последните разкопки край село Караново.

Миналата година също бе открита запазена тракийска колесница.



Тагове:   нова,   край,   откриха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490578
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25960
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031