Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 08:39 - Седем нови чудеса на света
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
0



Седем нови чудеса на света Седемте чудеса на света, създадени от човишка ръка, не са се променили с хилядолетия. В природата, обаче , нещата са по-динамични. Природата на родната ни планета никога не остава съвсем същата. Разбира се, нейните „чудеса” са къде по-мащабни от човешките творения и засягат всичко живо в познатия ни свят. В статията на Катрин Брейхик в „Ню сайънтист” са изброени на едно място седем нови природни явления, неизвестни в близкото минало. Някои от тях са се появили или са регистрирани в нашето съвремие и не са добре изследвани.

1. Ледени блокове на 750 000 години
Те са открити в арктическата част на Канада. Изглеждат като сиви парчета от неизвестен материал, забравен от извънземна цивилизация, но представляват много стар лед. Със сигурност са най-старият лед, намиран в Северна Америка.

2. Океанското ехо се засилва
Звуците в океана сега се разнасят по-надалеч, отколкото преди век. Причината е във въглеродните емисии, попадащи във водите, които ги правят с по-киселинен характер. Китовете ще се свързват помежду си на все по-големи разстояния. Ефектът от въглеродните емисии, обаче, не е само положителен. Високата киселинност не бива да преминава критичните безопасни граници.

3. Най-горещите води на планетата
Дори и Жул Верн не ги е предсказал. Те се намират… на дъното на Атлантическия океан. Извират на 3 000 метра дълбочина с температура 407 градуса и поради високото налягане преминават в т. нар. „суперкритично” състояние, при което представляват особена течност, по-плътна от газа и по-лека от течната вода.

4. Смаляване на големите животни
Еколозите смятат, че световното затопляне ще прекрати тенденцията към уголемяване на животните: проблемите с отдаването на излишната топлина, които предстоят за гигантите, ще ги принудят еволюционно да намалят размерите си, а някои ще изчезнат. Консервационистите алармират, че ако ще спасяваме видове, трябва да се действа още сега.

5. Коралов риф се възстанови след взрив на водородна бомба
50 години след експеримент с взрив на водородна бомба на атола Бикини еколози се гмурнаха отново там. Те с изненада откриха пращяща от здраве екосистема. Трите острова на атола са били изпарени от взрива на бомбата  „Браво”. Ударната вълна тогава е усетена на 200 километра от детонацията. Днес водолазите откриват цъфтяща екосистема в огромен кратер. Все пак трябва да се отбележи, че коралите там са с увеличени размери. Разнообразието на растителните видове е достигнало 65% от това преди водородния взрив.

6. Необяснени океански течения
Нови методи на картографиране показаха наличието на неизвестни досега слаби океански течения, които имат особено движение в източно-западно направление. Те бяха регистрирани с помощта на спътниково наблюдение.

7. Второто „бучене” на Земята
Твърди се, че при внимателно вслушване може да се долови земното бучене. То е нормално и се смята, че се дължи ва бавното и стабилно наместване на дълбоките пластове на океанското дъно. Това е известно под името „вертикално бучене”. Германски учени откриха и втори, „хоризонтален” тон, който никой още не може да обясни.



Тагове:   нови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3511812
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26099
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930