Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 07:06 - Гласят Охридското езеро за чудо на света
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3848 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2009 07:16


Тук>Охридското езеро - чудо на света Ниагара и Гранд каньон в битка за слава
image
Ниагарският водопад отдавна се е превърнал в предпочитана туристическа дестинация за Америка Нови седем чудеса, но този път на природата, избира светът. Охри-дското езеро също е сред кандидатите за чудо на света, които минаха на втори кръг от гласуването. Гранд каньон, връх Еверест и езерото Лох Нес са забележителностите, които се борят за влизане в "новите седем" с други над 200 от най-зрелищните кътчета на планетата, предаде АП. Победителите в надпреварата ще бъдат определени през 2011 г. от организатора на конкурса - швейцарската неправителствена организация (НПО) "Новите седем чудеса на света". Конкурсът започна през 2007 г.  Досега са номинирани 441 от най-прочутите езера планини и природни феномени на планетата. В люта битка до четвъртфинала на състезанието стигнаха 261 обекта, сред които Ниагарският водопад, връх Матерхорн, вулканът Ясур на остров Вануату и нигерийският монолитен блок Зума. До 7 юли 2009 г. за тях може да гласува всеки, който се регистрира на сайта на швейцарската НПО на адрес: www.new7wonders.com/hp. На полуфинала на конкурса група от експерти ще избере 21 природни забележителности. Спецовете ще умуват кого да допуснат до финала под ръководството на бившия председател на ЮНЕСКО - Федерико Майор. Експертите ще се съберат през месец юли. След тяхното решение хората пак трябва да гласуват за новите седем природни чудеса на света.
Вотът ще продължи до 2011 г. по интернет, телефона или чрез SMS. Тогава ще бъдат обявени победителите в надпреварата.
Но фаворити засега са Гранд каньон, Еверест и Лох Нес. Според повечето гласували намиращият се в щата Аризона каньон е безспорно чудо №1. Река Колорадо е "издълбала" един от най-дълбоките естествени каньони в света. На места височината му е 1600 м, а дължината - 446 км. Най-високият връх в света - Еверест, също напира да влезе в челната седмица. Върхът е известен и като Джомолунгма, което на тибетски означава Богинята майка на света, а на непалски Сагарматха - Високо в небесата. Той се намира в Хималаите, на границата между Непал и Китай. Със своите 8848 м това е най-високият връх на Земята. Езерото Лох Нес (Loch Nis), където се крие най-митичното чудовище в света  се намира в Северна Шотландия. Сладководната площ е с дължина 37 kм, широчина 1,5 kм и също има претенции да се превърне в едно от световните природни чудеса.  През юли 2007 г. над 100 милиона души избраха нови седем чудеса на света, които са дело на човешката ръка. Това са Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският мавзолей Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, древният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу.
Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com

image















Уикенд в Охрид

Охрид-св.Наум-Струга-Скопие

Разположен на топлите и живописни брегове на Охридското езеро върху вдаден навътре нос и на два хълма, Охрид - четвъртата столица на България, е един от най-красивите старинни градове на Балканския полуостров. В сините и бистри води на езерото се отразяват обсипаните с възрожденски къщи и средновековни църкви хълмове. Въпреки превратностите на историческата си съдба, този град, сменял неколкократно владетелите си и попадал под робство, е съхранил множество древни паметници. В съчетание с прекрасната възрожденска архитектура и изключителните природни особености, старините създават в Охрид една неповторима атмосфера.

 
image image image image
image image image image
image
www.boiana-mg.com


Тагове:   чудо,   езеро,   Охридското,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491649
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25965
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031