Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 06:59 - Сензация - Откриха митичната кула на Бургас
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2957 Коментари: 2 Гласове:
1



Откриха митичната кула на Бургас Вграждат антиките в модерен комплекс
Съществуването на античната римска кула е документирано в древни карти и хроники. Тя е известна и с това, че точно на това място се е водила историческата битка на цар Теодор-Светослав. Крепостта е била стратегическа и е съществувала до XIII век.
image
Директорът на историческия музей в Бургас Цоня Дражева, кметът Димитър Николов и адвокат Тодор Батков обявиха вчера археологическите разкрития от полуостров Форос Бургас. Археолози откриха митичната древна кула от герба на Бургас. Находката доказа, че морският град има поне 20-вековна история. Сензацията обявиха вчера директорът на историческия музей в Бургас Цоня Дражева и собственикът на "Стандарт" и "Левски" Тодор Батков, в чийто имот е била открита кулата.
Според археолозите тя е от III век и е била част от стратегическата римска крепост Бургос-Порос. Освен кулата археолозите намериха останки от пристанище и старинна крепостна стена, построена в началото на V век с още две аналогични кули. По време на двумесечните разкопки археолозите са извадили каменен блок с древен надпис, вграден в крепостната стена. Върху него се разчита посвещение от местния автократор към император Гордеян III. Според Дражева надписът най-вероятно е документирал изграждането на статуя на императора или храм в негова чест. В близост до крепостната стена са останките на дълго търсения манастир "Свети Георги". Всички находки са на полуостров Форос в терена на фирма "Форос дивелтмънт" ЕАД, чийто едноличен собственик е Тодор Батков. Върху парцела фирмата планира да изгради супермодерен комплекс.
Батков нарече античните находки сензационни. Ще спонсорираме щедро възстановяването на кулата, обеща той. Според него богатото археологическо наследство ще отличава бъдещото селище от всички останали. Проектантите вече имат идеи как ще вплетат античните находки в модерните сгради. Според архитекти комбинацията ще даде уникален облик на бъдещия комплекс.
Елена Димитрова



Гласувай:
1



1. sensation - България с два претендента за 7-те чудеса на природата
09.01.2009 07:12
Белоградчик се мери с Везувий
Наш емигрант в Канада лобира за скалния масив


"Тези скали сякаш са докоснати от Бога." Така българският емигрант в Канада Георги Ушавков рекламира Белоградчик в надпреварата на най-големите чудеса на природата. Уникалната местност край Видин е сред номинациите за призовата седмица. 261 кътчета от 6 континента ще се борят за място в класацията до 7 юли. Те са избрани сред 441 номинации от цял свят. Белоградчишките скали се състезават с Еверест, Гранд каньон, Мон Блан, Везувий, Лох Нес, Балатон, Титикака, Ниагарския водопад, Бора-Бора и Големият бариерен риф.


Скалите са като докоснати от Бога
Фото "СТАНДАРТ"Всяка страна може да излъчи само по един претендент за световно чудо на природата. България обаче се промъква с два - благодарение на номинацията на Дунав, която пресича 10 държави в Европа. Въпреки двойния ни шанс да се прочуем като родина на едно от световните природни чудеса засега нашенците не могат да дадат подкрепата си за Белоградчишките скали и Дунав. Причината - местен инициативен комитет трябва официално да застане зад кандидатурата ни в състезанието. "Вече работим по въпроса", обясняват шефове в туризма.
Гласуването на адрес www.7wonders.com приключва на 7 юли. Първите 77 забележителности, събрали най-голям вот, продължават напред в състезанието. Авторитетно жури, председателствано от бившия председател на ЮНЕСКО проф. Федерико Майор, ще отсее най-уникалните местенца сред тях на 21 юли. Така 21 забележителности ще отидат на големия финал. Милиони хора от цял свят ще имат шанса да гласуват за седемте най-красиви кътчета на планетата чак до 2011 г. По време на финалната надпревара организаторите на състезанието - фондацията The New7Wonders на Бернар Вебер, ще посетят и представят "големите 21". Седемте чудеса на природата пък ще станат известни през 2011 г. На 07.07.07, пак по инициатива на фондацията на Бернар Вебер, над 100 милиона души от цял свят избраха новите чудеса на света. Тогава след оспорвана битка в голямата седмица влязоха дворецът Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим, Мачу Пикчу в Перу, статуята на Христос в Рио де Жанейро, град Петра в Южна Йордания, пирамидата на маите в Чичен Ица в Мексико и Великата китайска стена.
Лора СИМЕОНОВА

Гласуваме по веднъж

Само по един глас за Белоградчишките скали и река Дунав може да пусне всеки българин според регламента на състезанието. Трябва да дадете вота си на адрес: www.new7wonders.com. За да гласувате, първо е нужно да се регистрирате. Процедурата е кратка - искат се две имена и активен имейл адрес. Можете да гласувате само веднъж, като трябва да дадете вот за 7 чудеса на природата.

цитирай
2. kasnaprolet9999 - Аз вече гласувах
09.01.2009 11:07
Иска се само активен имейл-адрес, който се потвърждава, не разбрах за какви две имена говорите.
Гласувах за белоградчишките скали. Снимката, която е показана там не е най-доброто, което може да се покаже. Виждала съм къде по-добри панорамни снимки от там. Тази не дава възможност да се проследи целия ансамбъл, което ме кара да си мисля, че едва ли ще ни изберат в списъка на 21.
Все пак браво на Георги Ушавков, добре се е сетил.
Прегледах всички предложения от първата страница, не мога да кажа, че някое ме е впечатлило особено.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491676
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25965
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031