Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2009 15:22 - Молим ЕС да ни върне чиниите от Гърция. За да си приберем колекцията, трябва да платим обезщетение - антики
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2133 Коментари: 0 Гласове:
0



За да си приберем колекцията, трябва да платим обезщетение Молим ЕС да ни върне чиниите от Гърция Трите елински музея изтеглили експонатите, чакат решение на правителството 17 Март, 2009
НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА image СНИМКА МОНИТОР

Една от античните чинии, която аукционна къща "Кристис" бе пуснала на търг.



България ще потърси помощ от ЕС по случая с девет сребърни съда, които в момента са част от експозициите на три музея в Гърция. Това научи "Монитор" от източници в Съдебната палата. Преди седмица Пазарджишкият окръжен съд наложи запор на колекцията с мотива, че чиниите представляват веществени доказателства по дело, образувано от окръжната прокуратура през 2006 г. срещу неизвестен извършител за незаконни археологически разкопки в района на пазарджишкото село Величково. За предметите се предполага, че са част от колекция от 13 сребърни съда, открити през 1999 г. в местност край селото.

Гърция обаче засега отказва да вземе становище по случая и все още не е изпратила официален отговор до българската страна. Според запознати южната ни съседка най-вероятно ще откаже да предаде колекцията с мотива, че страната е платила над 2 млн. евро за откупуването й от гръцки колекционер. В кампанията тогава голямо участие е взел и сегашният премиер на Гърция Костас Караманлис. България обаче няма възможност да заплати такава сума за връщането на колекцията и затова ще търси помощ от ЕС с цел чиниите да ни бъдат върнати, без да се плащат компенсации.

След пристигането на заповедта за запор в южната ни съседка трите музея в Атина, Солун и Бенаки, където са изложени чиниите, изтеглиха експонатите от витрините до решаването на проблема. Музеите очакват да получат и официално становище от гръцките министерства на културата и външните работи.

В същото време гръцкият колекционер Теодорос Сармас, който е продал колекцията на южната ни съседка, обяви, че има документ, който доказвал, че чиниите са семейна ценност. В завещание, подписано от неговия баща, е записано, че оставя на Сармас 17 чинии. Според колекционера този документ ще бъде предаден на съда, за да се реши спорът в полза на Гърция.

По данни на българската прокуратура деветте чинии обаче са били изкопани в България. Държавното ни обвинение разполага и с обясненията на Найден Благнев, който твърди, че чиниите са намерени от самия него по време на иманярски разкопки край Пазарджик. Според Благнев колекцията се състояла от 13 съда, които той описал много подробно. Благодарение на тези показания преди две години бе осуетена продажбата на една от чиниите, за която също се твърди, че е част от съкровището.

. Иманяри разкопаха светилище от V в. пр. н. е. в Кюстендилско image

 



Четирима иманяри са заловени в момент на разкопаване на светилище от V век пр. н. е. край село Долна Козница, община Невестино. Мъжете са били снабдени с 5 металотърсача и са хванати в момент на извършване на археологически разкопки. До установяването и задържането на  "екипа" служителите стигнали след наблюдение на някои от тях. Иманярите в тази си акция не са успели да открият антични предмети, иззета е техниката им - единият от металотърсачите - най-мощният, е бил самоделно изработен. Двама от мъжете са известни на полицията и с други иманярски действия.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3507973
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26072
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930