Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 06:38 - Невероятно, но факт:Ноев ковчег в царството на Снежната кралица
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2240 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Невероятно, но факт

Ноев ковчег в царството на Снежната кралица

Ина Михайлова
25 Юли 2009, брой 167

Библейската история за спасението на света се преражда в шумно рекламирани и щедро финансирани проекти

 

 

image

Ноевият ковчег според Библията е голям кораб ("ковчег"), който Ной построява по поръчение на Бог, за да спаси от потопа себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни. Според Библията световният потоп продължава 40 дни и през това време загива всяко живо същество, освен тези в "ковчега" на Ной. След края на бедствието, Ной последователно пуска врана и гълъб. След като гълъбът се връща на кораба с маслинова клонка в човката, Ной разбира, че земята вече е започнала да изсъхва. Накрая ковчегът засяда при върховете на планината Арарат. Ной, семейството му и двойките животни излизат и дават новото начало на света.

Библейската легенда, катаклизмите, промените в климата и социалният опит са само част от причините, поради които днес човечеството с помощта на науката и технологиите се опитва да отговори на предизвикателствата на времето. Идеите за изграждане на ДНК банки, хранилища за семена и пр. са вдъхновили и продължават да вдъхновяват автори на шумно рекламирани и щедро финансирани проекти за съвременни, понякога дори твърде авангардни, Ноеви ковчези.
Холандците построиха Ноев ковчег, който плава по вода и в него има истински животни, но размерите му са пет пъти по-малки от тези на библейския. През 2007 г. "Грийнпийс" също изградиха Ноев ковчег на планината Арарат, Турция. Неговото предназначение бе да предупреждава за опасността от климатични промени.

4,5 млн. семена на растения

може да събере построеният на норвежкия архипелаг Шпицберген (норвежците го наричат Свалбард) преди малко повече от година "зърнен" Ноев ковчег. Зърнохранилището с емблематичното название "Денят на страшния съд" трябва да побере семена от всички значими растения на Земята в случай на евентуална катастрофа, като ядрена война, глобални изменения на климата или астероидни удари. Строителството на хранилището започна през март 2007 г. Според официални данни в момента там се съхраняват семената на около 250 хил. вида растения, но то може да побере близо 20 пъти повече - около 4,5 милиона.
Образците в Шпицберген са достатъчно, за да се възстанови един или друг вид, ако той изчезне напълно. Обектът е построен така, че да може да побере два пъти повече сортове селскостопански култури, отколкото съществуват на планетата, твърди Кери Фаулър, президент на независимия международен фонд за съхранение на растителното многообразие Global Crop Diversity Trust, организирал събирането и поддържането на колекцията.
С изграждането на хранилището се заема Норвегия. Проектът й струва 6 млн. евро - сумата се оказва три пъти повече от първоначално заплануваната. Хранилището се намира в планината Платобергет, на 130 м над морското равнище, което изключва възможността да бъде потопено при евентуалното размразяване на арктическите ледове и ледовете на Гренландия. Стените му са достатъчно здрави, за да издържат пряко попадение на ядрена бомба. Образците от семената се съхраняват в три големи хладилни камери с размери 27 на 10 м. От повърхността на архипелага до тях води дълъг коридор, защитен от земетресения със специален ръкав. Между коридора и хранилището се намира система от врати, осигуряваща херметичност. В залите се поддържа постоянна температура от минус 18 градуса по Целзий. При повреда на хладилната инсталация температурата в помещенията няма да надхвърли минус 3,5 градуса, тъй като архипелагът се намира само на 1000 км от Северния полюс и има слой вечен лед, дебел 200 м.
Много от най-уязвимите банки със семена вече предават запасите си в

"Денят на страшния съд"

но част от биологичното разнообразие е изгубено. Например хранилищата на растителен геном в Ирак и Афганистан били разрушени при войните, а банката във Филипините - пометена от тайфун. Всяка държава по света ще може да ползва хранилището и да депозира семена в него, като запазва правата си върху тях. Очаква се повечето страни наистина да направят това. За съжаление има растения (предимно тропически), които не могат да бъдат съхранени.
На архипелага живеят едва 2300 души и той е избран не само заради малобройното си население и негостоприемния си климат, а и поради факта, че е отдалечен от основните горещи точки на граждански и междуетнически конфликти.
В. "Ню Йорк Таймс" сравнява Ноевия ковчег за семена с Форт Нокс, където се пази американският федерален резерв. Сравнението не се базира само на ценността на съхраняваното, но и на мерките за сигурност. Охранителната система е на изключително ниво - изцяло автоматизирана, за да се изключи възможността за грешка, като нито един човек не притежава всички кодове за достъп.
"Започнахме да мислим за това хранилище след урагана "Катрина", разказва Кери Фаулър. "Всички питаха защо никой не бе подготвен за урагана? Нали знаехме какво може да се случи? Ние губим от биоразнообразието си всеки ден капка по капка и това е неизбежно! Трябва да сторим нещо, за да запазим растенията", допълва той.
Освен Норвегия финансиране за проекта са отпуснали държавни и частни институции от Англия, Германия, Австралия, САЩ, като общата сума надхвърля 50 млн. щ.д. Първата пратка, включваща около 7000 уникални семена, пристигна в деня на откриването през февруари м.г. Семената бяха от Нигерия, а събирането и транспортирането им до Шпицберген (където според легендата живее и Снежната кралица) бе възможно благодарение на финансова помощ от фондацията на Бил Гейтс.
Очаква се почти всички държави по целия свят да изпратят семена в Свалбард и така да гарантират оцеляването на уникалните си видове.

Уравнение за оцеляване

Кой животински вид има най-спешна нужда от своеобразен Ноев ковчег, за да бъде спасен от изчезване? Учени вече създадоха формула, която приложиха към застрашените африкански говеда, а резултатите, представени в сп. "Шпигел", са направо стъписващи. Екип, обединен от Керстин Цандлер от университета "Чарлз Дарвин" в Австралия, и от Карин Холм-Мюлер от университета в Бон, изследва какъв избор е трябвало да направи Ной, ако е трябвало да спасява африканските волове Борана. Изборът на тези животни не е случаен - те са добитъкът с най-голямо значение в Източна Африка. Резултатът: на борда е трябвало да качи не един мъжки и една женска, а 1000 женски и 100 мъжки екземпляра от воловете Борана. Има още една причина учените да изберат за експеримента волове - никой друг биологичен вид не е толкова застрашен: 16% са измрели, 16% са заплашени от изчезване, а съдбата на още 30% не е известна. Причината обаче не е потоп, а глобалното пазарно стопанство.
Учените изчислили, че Ноев ковчег трябва да се построи на първо място за етиопските волове Борана, тъй като те могат да бъдат спасени с най-малко пари. Разходите за запазване на 1100 животни се изчисляват на около 7700 евро на година. Методът "Вайцман", наречен така на икономиста от "Харвард" Мартин Вайцман, преценява финансовите разходи и очаквания успех от опита за запазване на животинския вид. Той може да бъде полезен и при други видове животни.
Днешните сметки на учените показват, че Ной едва ли е могъл да спаси живота на планетата с кораба си. Въпреки това идеята за строителството на Ноев ковчег през ХХI век е силно актуална, макар и под друга форма...

ДНК база на Луната

Повече от година се уточняват плановете за първите експерименти, които ще подготвят почвата за изграждането на Ноев ковчег на Луната. В него ще се съхраняват ДНК, ембриони и всичко необходимо за пресъздаването на живота и цивилизацията. Човечеството ще може да се възползва от тези ресурси, ако Земята бъде опустошена при сблъсък с гигантски астероид, рязка климатична промяна или ядрена катастрофа. Според Бърнард Фоинг, изпълнителен директор на Международната работна група за лунни изследвания (ILEWG), тази база данни ще помогне на оцелелите хора да възродят човечеството с помощта на набор от дистанционно управляеми инструменти.
Базовата версия на ковчега ще съдържа твърди дискове с ДНК кодове, както и инструкции за добиване на метали от руди и за засяване на селскостопански култури. Тя ще се крие в хранилище на малка дълбочина под повърхността на Луната. Ковчегът ще се обслужва от роботи. В случай на катастрофа специални предаватели ще излъчат данните на Земята по добре защитени от външни влияния приемници. Ако нито един приемник не оцелее, ковчегът ще предава информация непрестанно, докато на Земята не бъдат създадени нови.
Предвижда се хранилището да бъде разширено и да съдържа биологически материали, като микроби, животински ембриони и семена на растения, както и паметници на културата, като тези, които се пазят в музеите. В близките десет години учените от Европейската космическа агенция (ЕКА) ще започнат проверки, за да разберат ще могат ли живите организми да съществуват в лунното хранилище. Изследователите се надяват да проведат експерименти с екосистеми от бактерии и растения. Първите цветя - лалета и арабидопсис (растение, широко използвано за научни цели), ще бъдат отгледани между 2012 и 2015 г. Лалетата са идеални за целта, тъй като луковиците им могат да бъдат замразявани, превозвани на големи разстояния и засаждани почти без никакви хранителни вещества. В съчетание с водорасли, изкуствена атмосфера в херметически затворено помещение и химически обогатен лунен прах, те ще послужат за основа на екосистема.
Учените предполагат, че ще могат да разположат първата експериментална информационна база на Луната не по-късно от 2020 г. Тя ще съществува 30 години, след което ще бъде въведен пълен архив на биовидовете. Ковчегът ще бъде скрит под каменен слой, за да е защитен от резките промени в температурите, радиацията и вакуума. Един от източниците на захранващата го енергия ще са слънчеви батерии. Информацията ще се пази на арабски, китайски, английски, френски, руски и испански език. Предавателите ще свързват ковчега с 4000 земни хранилища, където ще се пазят хранителни и водни запаси за хората, оцелели от евентуалната катастрофа.

Плаващ град - цвете ни спасява от потопа

Младият белгийски архитект Венсан Калебо, който работи във Франция, предложи през м.г. решение, което да спаси света от последващото глобалното затопляне покачване на нивото на океаните. Екзотичната идея се базира на изграждането на изкуствени острови с всички удобства и дейности, характерни за един град.
Проекта си Калебо е нарекъл "плаващ екополис за климатични бежанци", въпреки че той повече прилича на модерен курорт, отколкото на убежище за имигранти. Другото име - Lilypad (лист на водна лилия), повече му приляга, защото по дизайн плаващият полис прилича на разкошна амазонска лилия. Градът цвете е предвиден за 50 000 души. Според прогнозите на ООН засегнати от прииждането на океаните ще бъдат поне 25 млн., но и Lilypad няма да е само един, въодушевено обяснява младият архитект.
Проектът е в идейна фаза, но авторът му е предвидил живота там до най-малките подробности. Вдъхновен от природата, градът лилия ще е с размер около 500 000 кв.м и с разнообразен терен като истинско населено място. Върху него са оформени изкуствени лагуни и три високи хребета, за да се чувстват бежанците от климатичните катаклизми като сред истинска природа. В зоните, обърнати към океана, ще има градини с морски растения, а в издигащите се като стени възвишения ще живеят хора и ще работят изследователи на морето.
Според проекта жителите на Lilypad ще си произвеждат сами енергия, храна, прясна вода. Това ще става чрез слънчеви батерии, вятърни турбини, биомаса за гориво и силата на приливите. Водата ще се преработва с помощта на явление, обратно на осмозата, и чрез фитопречистване.
Lilypad ще помага и за намаляване на вредните емисии от въздуха на Земята. Градът амфибия има "двойна кожа" от здрави полиефирни влакна, покрита със слой от титанов диоксид. Под влиянието на ултравиолетовите лъчи чрез фотокаталитична реакция този слой разлага веществата, замърсяващи атмосферата. Lilypad се стабилизира върху водата с помощта на баласт. Това е басейн в центъра на града, пълен с прясна вода. Той е напълно потопен в океана и в него ще се събира и преработва дъждовна вода. Калебо е предвидил в плаващия екоград да има разнообразна флора и фауна - както в Ноевия ковчег.
По склоновете архитектът е разположил висящи градини и ферми, където да се отглеждат растения и животни, необходими за прехраната. Идеята на Калебо е градът кораб да бъде малка държава, в която животът да кипи - също като на сушата, с политика, бизнес и услуги. Архитектът обмисля как и къде да разположи творението си и засега се е спрял на два варианта - да го "закотви" близо до брега, или да го остави да се носи по океанските течения в посока от екватора към северните морета.
Спорен е въпросът дали проектът на Калебо някога ще види бял свят. Самият той смята, че подобни екооазиси могат да се появят масово едва през 2058 г.

Бизнес за милиарди

Трима братя милиардери от Китай стоят зад огромен проект за построяване на първия Ноев ковчег с библейски размери. Братята Куок са наследници на най-голямата строителна фирма в Хонконг.
Ноевият ковчег представлява луксозен хотел, дълъг 137 метра. В него има 67 двойки животни, направени от фибростъкло. Очаква се строежът да бъде завършен много скоро. Главният инициатор е единият от братята - Томас Куок, християнин. Ноевият ковчег е вдъхновен от неговата вяра, но няма да бъде представен като религиозен проект. Посланието, което ще съпътства Ноевия ковчег, е, че финансовата буря скоро ще отмине и ще се установи нов живот.
Въпреки че се избягва откритото християнско послание, хотелът, чиито основи са поставени през 2004 г., е разработен с помощта на пет християнски организации. Хонконгският Ноев ковчег е направен от бетон и фибростъкло и в него освен основния Noah"s Resort хотел ще има ресторант, изложбена зала и детски музей. Комплексът е разположен на малък остров в хонконгското пристанище.




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3510829
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26089
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930