Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 14:04 - 10 мистерии у човека чакат разгадаване
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2875 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 11.08.2009 14:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10 мистерии у човека чакат разгадаване автор: Труд, image Виж галерия 1 2 3 »

Учените успяха да разгадаят тайните на атома, изпратиха човек на Луната. Науката изглежда всемогъща, но май не съвсем.

Оказва се, че очилатите професори понякога нямат отговор за “най-елементарни” прояви на човешкия организъм.

Защо се целуваме или пък защо се изчервяваме? Това са все въпроси, на които няма единодушен отговор, а много различни теории, които дори понякога си противоречат.

Списание “Ню сайънтист” направи списък на 10 съвсем обичайни неща в поведението и организма на хората, които чакат да бъдат разгадани от учените.

1. ИЗЧЕРВЯВАНЕТО

Дори Чарлз Дарвин си блъскал главата защо хората се издават по толкова очевиден начин, когато са прегрешили или ги е срам. И защо издайническата червенина спохожда представители на всички раси, а животните, дори приматите - никога? Дарвин не намерил отговора, който търсят и днес. Едно от обясненията е, че зачервяването почнало като израз на подчинение - начин да покажем на другите, че се намираме под тяхна власт. Но по-късно, когато взаимоотношенията между хората станали по-сложни, то се асоциира с чувства като вина, срам, объркване. Зачервяването дори може да изглежда привлекателно, защото хората трудно биха се доверили на човек, който от нищо не се смущава.

2. СМЕХЪТ

Защо този непредвидим немирник се появява дори при плоски шеги?

Учените са посветили десетки години в изследване на смеха. И какво се оказало - че се появява най-често при банални коментари и шеги. Това го прави дори още по-мистериозен в очите на маститите професори. Смята се, че смехът тръгнал като реакция на организма на нашите предци при гъделичкане. Когато гъделичкат маймуните, те издават звуци подобни на нашето “ха-ха”. С времето обаче смехът придобил социална функция - да свързва хората. Защото при него се увеличава отделянето на ендорфини - вещества, които се свързват със социални функции - щастие, любов и др. Трябва обаче да се прави разлика между искрения, непринуден смях и нервния и подигравателен смях, който се появил по-късно.

3. ПУБЕРТЕТЪТ

Дори нашите най-близки роднини от животинския свят - маймуните, не преминават през обърканата юношеска фаза, а съвсем кротко стават от деца възрастни. През този период се задават и най-много фундаментални въпроси за смисъла на човешкото съществуване, които в повечето случаи така и не намират отговор.

Няколкогодишното съзряване при хората се появило преди 300-800 хил. години. Поне за това свидетелстват останки от кости и зъби, изследвани от учените. Това е и периодът, в който размерът на мозъка се увеличава, за да достигне днешната си големина.

4. ЦЕЛУВКАТА

Явно не ни е генетично заложено да се целуваме, след като не във всички култури го правят. Тогава защо имаме такава необходимост да допираме устни до тези на представители на другия пол, да напъхваме език в устата му/й и да обменяме слюнки?

Една от теориите е, че нашето първо усещане за удобство, сигурност и любов идва от устата, която суче от майчината гръд. Други пък мислят, че предците ни са хранили децата си уста в уста, за да могат да сдъвчат предварително храната.

Установено е обаче, че целувката е полезна, намалява нивата на хормона на стреса кортизол.

5.БЪРКАНЕТО В НОСА

Този доста нелицеприятен, но разпространен у много хора навик, така и не намира своето научно обяснение.

Учените обаче си блъскат главата повече над въпроса защо някои хора после ядат това, което успеят да извадят. Сополите не са хранителни, доказват изследвания. Поне не толкова, че организмът да има специална нужда да ги приема?

6. СЪНИЩАТА

Теорията на Зигмунд Фройд, че сънищата са израз на нашите подсъзнателни желания, се отхвърля от повечето днешни учени. Всички са единодушни обаче, че те не са безсмислени, нито пък безполезни за нашия организъм.

Една от теориите е, че сънищата позволяват да съживим отново силни спомени, без да се повишава нивото на хормоните на стреса, които съпътстват истинското преживяване. Оказва се обаче, че съдържанието на сънищата може да се повлияе от външни фактори - като аромати или дори от магнитното поле на Земята.

7. АЛТРУИЗМЪТ

Това е самоотвержената грижа за благото на другите и то без да очакваме отплата.

И би било пагубно за нас, ако живеем според закона на джунглата. Точно това притеснява учените, търсещи причината за появата на феномена. За алтруизъм обаче не се брои помощта, която даваме на близки и приятели, където обикновено важи подсъзнателният принцип: “Аз на теб, но и ти на мен.”

Една от теориите за това “противоестествено” явление е, че хората са еволюирали не само биологически, но и морално. Идеята “как да печеля само аз” отстъпила място на грижата за благосъстоянието на другите. Поне на теория.

8. ИЗКУСТВОТО

Макар и загрижени за своето оцеляване сред дивата природа, дори пещерните хора са рисували по каменните си стени. Но откъде произлиза този стремеж към изкуството и красотата?

Някои учени смятат, че то е естетически израз на стремежа ни да разберем нещата от света около нас, на които разумът не може да ни даде отговор. Други мислят, че изкуството е интелектуална игра, позволяваща ни да разширим хоризонтите си. Трети пък го определят като социална адаптация. Нашите предци “обличали” дадена природна стихия или обект в образ или звук и така сплотявали хората.

9. СУЕВЕРИЕТО

Повечето хора вярват, че като намерят четирилистна детелина, ги чака щастие. Или се страхуват черна котка да не им мине път. Все суеверия, които нямат разумно обяснение.

Според учените повечето хора са скрити детерминисти и смятат, че всичко, което се случва в живота им, е следствие от определено събитие в тяхното минало. Това е доста благодатна почва за подклаждане на суеверия.

10. ОКОСМЯВАНЕТО ПО ГЕНИТАЛИИТЕ

Въпреки че приматите са доста по-космати от хората, има места по човешкото тяло, където многократно ги превъзхождаме. Учените и досега не са на едно мнение защо хората имат толкова много косми около половите си органи, докато маймуните са най-слабо окосмени точно там.

Едно от обясненията е, че на хората им растат най-много косми на местата, където тялото има много “ароматизирани” потни жлези и в този случай космите там служат за тяхното задържане и разпространение, с цел намиране на сексуален партньор.

Пък и гъстите косми предпазват гениталиите по време на секс и ги пазят топли при студено време.

Подготви Цветелина ГЕНОВСКА



Тагове:   мистерии,


Гласувай:
13



1. анонимен - Изчервяването
11.08.2009 19:36
действително се срежа само при хората!
Впрочем, единствено на тях им се налага :)
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3506587
Постинги: 709
Коментари: 1447
Гласове: 26063
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930