Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2009 07:01 - Археологически находки край сливенското село Крушаре
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 8419 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 18.08.2009 07:22


 Откриха помади на древните тракийки край Крушаре

Колби на 19 века изровени от гроба на знатни жени край Крушаре
  image
Диана Димитрова 17.08.2009 / 12:01 Археологически находки край сливенското село Крушаре

Нов римски гроб откриха тази сутрин археолозите от експедиция “ТЕМП” в сливенското село Крушаре. Както снощи първи Ви съобщихме, екипът на Диана Димитрова най-напред  се натъкна на уникален златен венец и на още ценни предмети в гроб от римската епоха в съседство с новоткрития.

Диана Димитрова, археолог в НАИМ при БАН: "Искам да кажа, че в Китова могила това  е гроб номер 6, не е  втори гроб. Имаме пет вторични гроба от повърхността без материали и вероятно това е централният гроб от началото на ІІІ век след Христа, гроб на знатна тракийка от Римската епоха. - Ценен златен венец открихте вчера, разкажете ни малко повече за него. - Това е един ритуален венец. Листенцата са ромбоидни и са пръснати между долните крайници - между таза и глезените. По-ценни са една златна огърлица с висулка, която много точно датира гроба в началото на ІІІ век, имаме две златни гривни от усукана масивна тел, две златни обици различни по тип, две златни пластини, едната от които е била около левия глезен с две женски изображения, две женски глави. Това са златните предмети засега. Надяваме се да има още."
image
 

image
Гробът е пълен със златни накити, венец и други скъпи вещи
Фото БГНЕС
Колко струва най-скъпата козметика днес? Със сигурност много. Но не толкова колкото, ако имате козметика за знатни жени отпреди 19 века. Точно такива помади откри наследницата на големия археолог Георги Китов край сливенското село Крушаре. Диана Димитрова, която вече трети месец разкопава могилите в региона, удари десетката. В неделя следобед ръководената от археоложката експедиция ТЕМП стигна до тракийски гроб от римската епоха, който най-вероятно е на знатна жена. В гроба археолозите откриха помади от близо 19 века. Най-интересното е, че те са запазени, заяви вчера самата Диана Димитрова. Козметиката е под формата на безцветна течност. Тя е в два стъклени съда, приличащи на колби, но във всеки от тях е попаднала пръст.
Така се е превърнала в естествена тапа
и е съхранила помадите през вековете. "Страхувам се, че в България няма място, където течността може да бъде изследвана. Ще трябват средства това да стане в чужбина", каза вчера Диана Димитрова. Според нея отговорът на въпроса с какво са се разкрасявали знатните тракийки е важен. Самият факт, че погребението е на жена от края на II и началото на III век след Христа показва, че тракийците в римско време са имали и икономическа автономност. Подобно пищно погребение не може да стане без икономическа автономия и независимост макар и в рамките на империята, обясни археоложката. Според директора на сливенския регионален исторически музей Георги Кюпчуков погребаната жена е представител на тракийската аристокрация. Това е най-богатото женско погребение на траки, категоричен е шефът на историческия музей в Сливен.
Вчера Диана Димитрова не можеше да скрие своята радост от откритието. На всеки 30 секунди мобилният й телефон звънеше за интервюта, които даваше на драго сърце. Ръководителката на експедиция ТЕМП прие бутилка вино дар от вестник "Стандарт". Както традицията повелява, при откритие, свързано с досег до боговете, Димитрова поръси от виното в гроба и отпи от него. Така направиха и нейните подчинени - археологът Мирослав, който е от Монтана, Николай Сираков от сливенския исторически музей и известният реставратор от СУ - Георги Мавров.
Освен женски помади в тракийския гроб бяха открити и златни накити. Най-голям по размер е златният венец, който вероятно е правен за самото погребение. Неговите листенца са под формата на ромбчета. Те са разпилени между таза и долната част на краката. Златните листи в момента се разчистват, обясниха археолозите. Около глезена на скелета е увита изящна златна пластина. Археолозите намериха и още две златни гривни, две обеци различни по вид и огърлица с висулка. Златната пластина около глезена удивително наподобява на друга, открита на 2,5 метра по-нагоре в могилата. Втората е релефна, а не оброчна, обясниха археолозите. И на двете обаче има изобразени женски глави с удивително сходство в прическите. Всички тези находки, както и липсата на каквото и да е оръжие карат специалистите да приемат, че гробът е на тракийка. Окончателно това ще стане ясно след изследването при проф. Йордан Йорданов в Института по морфология към БАН, каза вчера Диана Димитрова. Тя и колегите й откриха бронзов канделабър. Това е
много рядка вещ, която наподобява троен свещник
Открит е и стъклен ритон, който е единствен по рода си в България. Още в неделя вечерта на мястото на откритието пристигна кметът на Сливен и съпругата му Светлана. Всъщност именно Йордан Лечков е основният двигател на експедиция ТЕМП, която вече трета година се финансира от общината по предложение на кмета. Вчера Диана Димитрова беше категорична: Могилата край село Крушаре ще носи името на големия Георги Китов. По обяд на разкопките пристигна и кметът на Крушаре Пеньо Дичев, който не криеше вълнението си. Нашето село ще го има на календара на експедицията, ставаме туристическа атракция, каза кметът, който лично донесе и няколко бутилки бира за разхлада на работниците. Една от най-щастливите вчера беше и малката Ирина, дъщерята на Диана Димитрова и Георги Китов. Само след по-малко от месец тя ще бъде в 4-и клас. Момичето е почти неразделно от майка си. "Очаквам да видя моите съученички, за да им разкажа за емоциите, които преживявам през лятото", каза вчера Ирина.
Шефът на сливенския исторически музей Георги Кюпчуков обяви, че всички находки ще останат в Сливен. Той припомни, че общината е отделила 800 хиляди лева за специални блиндирани стъкла и витрини на регионалния исторически музей. Така златната маска, златният пръстен, сребърните ритони и днешните уникални находки ще останат за сливенското гражданство и никъде другаде, бе категоричен шефът на музея.

  image
  17.08.2009 / 19:50 Нов римски гроб откриха на "Китова могила"

Едно погребение от преди 18 века разкри неочаквани досега представи за траките и по-скоро за тракийките. Археологическият екип на покойния Георги Китов откри в една от могилите около сливенското село Крушаре гроб на жена, която за времето си е успяла да заслужи изключително признание на победител. Гробът е от трети век и освен тази неочаквана легенда и блясъка на злато, изненадва и с още невиждани досега неща.

Тя е била много висока и грациозна, изключително красива. Ако се съди по изображенията на златната пластина, която е носела на левия си глезен. Златото всъщност блести отвсякъде - златен е герданът, усукан с кехлибарен наниз, златни са и гривните на китките и над лакътя, изключителна изработка са и обеците й. Едно обаче никога не е било част от дамските атрибути - златният венец, положен върху тялото й.

- Венецът не е ли атрибут на мъжете?
Диана Димитрова - ръководител археологическа експедиция ТЕМП: "Ами да, странно е, обаче вероятно общественото положение на тази жена е било доста високо и тя е имала някаква по-специална функция в тракийското общество от римската епоха от трети век."

- Това не е ли за царе, за владетели?
Георги Мавров - реставратор: "Не само за царе и владетели, а за победители, а една жена може да бъде победител, така че може да носи и венец."

Диана Димитрова: "Може да е съчетавала повече от една функции и затова да е погребана с тези почести. Значи жените все пак са реабилитирани през римската епоха от траките."

С какво тази изключителна жена е спечелила възхищението на съвременниците си - възможно е и да не разберем. Но винаги ще дразни въображението ни. Но поне със сигурност може да се каже едно - и през римската епоха местното население е било достатъчно силно икономически, за да си позволи подобно погребение.

А на мен най-интересно ми е, че ще можем скоро да помиришем цяла една епоха. Или най-малкото да разберем на какво са ухаели тракийките. Защото в краката на тракийката стоят 2 шишенца с благоуханни масла. При това абсолютно смайващо - те са пълни. Изключителен шанс да усетим миналата епоха с още едно от сетивата ни. А това мъничко шишенце пък крие вероятно сълзите на знатната дама. Лакримите - събирали сълзите, за да докажат пред останалите колко много някой жали за нещо или някого. До шишенцето със сълзи, отново невиждано досега, стои стъклен ритон. Не златен, не сребърен - а стъклен.

- Какво би казал Китов?
Диана: "Е, би се зарадвал и би пил от този ритон, като го измие, което ще направим и ние."

Тази могила, една от десетките в равнините около Сливен, била без име. Затова още в началото я кръстили Китовата - в памет на покойния археолог. И който и да питаш, ще ти отговори, че Китов отново се е намесил и им дарил тази загадка.

Археологически находки в България 1992-2008




Гласувай:
7



1. mmmmmmmmm - Моето селооооо!:)
19.08.2009 11:31
Какви жени сме имали - преди толкова векове са се грижили за красотата си!:))
цитирай
2. анонимен - zlato
17.03.2011 09:58
mnogo e xubavo tova koeto ste nameri li no ako iskate da namerite o6te takiva ne6ta koito struvat mn pari elate v vidin -dunavci
i kopai te
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491352
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031