Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2008 09:50 - Последните думи на ...
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3192 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2008 15:12


Последни думи на известни личности

Римски легионер заплашително размахва къс меч над главата на седящият на земята старец. Архимед, един от великите учени на древна Гърция, даже не се потрудил да вдигне очи. Войникът заповядал на стареца да стане и да го последва. "Не!" - казал Архимед - "Не и докато не реша тази задача". След миг мечът в ръцете на безименния войник отнема живота на един от най-великите мислители за всички времена.

image

Хенри Уорд Бичер, неистов и противоречив проповедник от средата на XIX век, през живота си четял проповеди на милиони хора. Той наставлявал да бъдат готови за среща с костеливата с косата и рисувал картини от задгробният живот. Когато самият Бичер бил готов да изпусне последното си дихание, той повикал лекаря и хрипливо прошепнал: "Докторе, сега аз се потапям в тайната".

image

Ана Болейн, любовница на краля, трябвало да заплати с живота си връзката с Негово Величество. Била спокойна до края. Обърнала се към своята приятелка по нещастие, която треперела като есенен лист и и казала: "Дръж се. Палачът е специалист с дългогодишен опит… а пък аз имам много тънка шия".

image

Зад вратите на спалнята на кралица Елисавета тълпа придворни на колене се молели за нейното спасение. Кралицата лекувал най-добрият лекар на времето си и тя се борела за живота си до последно. Но когато Бледият конник започнал да се приближава до нея все по-близо и близо, тя разбрала, че краят е неизбежен. Размахала в безсилие трескави юмруци, кралицата възкликнала: "Давам цялото си състояние за миг живот!"

image

Кардинал Уолси, подобно на много други се стремял към величие, става жертва на политически интриги и заплаща за това с живота си. Изправен пред палача заявява: "Ако бях служил на Господ с половината усърдие, с което служих на моя крал, тогава Той не би ме изоставил в моята старост!"

image

Уилям Портър, известен на милиони читатели под името О.Хенри, дълго време бил тежко болен. Когато краят бил близо, той стиснал ръката на близкия приятел, седящ до главата му и дълго време дишал тежко без да произнесе звук. Накрая известният писател произнесъл: "Чарли, страха ме е да се прибера в къщи по тъмно!"

image

Сър Томас Мор бил изведен на ешафода със завързани очи. Той помолил да свалят превръзката и направил забележка на палача си: "Ти само ме заведи цял и невредим до дръвника, а в дългото пътешествие ще се отправя без чужда помощ".

image

Джон Баримор вече няколко часа се намирал в смъртно състояние, но неочакванно дошъл в съзнание. С последно усилие на волята изкарал лукава усмивка и обръщайки се към своя приятел Джин Фаулър, прошепнал: "Кажи, Джин, ти действително ли си извънбрачен син на Бъфало Бил?"

image

Доктор Самуел Харт, известен лекар от епохата на Възраждането, събрал състояние, оказвайки услуги на членовете на кралската фамилия. Пред кончината той се обърнал с молба към събратята си по професия, стълпили се около главата му: "Моля ви, господа - казал той - дръпнете се настрани и ми дайте да умра от собствената си смърт".

А. Гобс, съветник, казал преди смъртта: "Отправям се в последното си пътешествие… скок в неизвестността".

image

Графиня Руанска се славела с безупречни маниери. И ето, когато животът и доближил до края си, в стаята на пръсти влезнал слуга и съобщил, че графинята желае да види посетител. Вежливата дама заповядала на слугата да напише бележка с това съдържание: "Графиня Руанска изпраща най-добри пожелания и се извинява. Тя се готви за смъртта".

Джеймс Смитсон, основател на световноизвестният Смитсонов университет във Вашингтон, в много отношения бил необикновен човек, а черният му хумор останал с него докрая. Лекарите не успяли да поставят диагноза на смъртоносната му болест. Почувствал, че му остава малко време, той повикал лекаря и казал: "Искам след смъртта ми да ме разрежете и да изясните все пак от какво съм умрял. Умирам, за да определите болестта ми".

image

Последната реплика на Томас Едисон оставя в недоумение неговото семейство. Великият изобретател съвсем не бил атеист, както някои твърдят. Но той никога не обсъждал вярванията си, каквито и да са били те, в кръга на близките си. Когато Едисон бавно и тежко умирал, жена му седяла до главата му и го държала за ръката. Сторило и се, че той заспал. В стаята царяла тишина и се чувало само поривистото дишане на умиращия. Неочакванно Едисон седнал в леглото без чужда помощ. Отворил очи и няколко секунди гледал право пред себе си. След това се обърнал към мисис Едисон и казал: "Удивително! Колко е красиво там!"

image

Източник: ФишкиНет
http://www.mysticolors.com/forum/index.php?showtopic=904



  • „Mehr Licht.“ — Гьоте
    • Превод: „Повече светлина!“
  • „Thank God I have done my duty.“ — Адмирал Нелсън
    • Превод: „Слава богу, изпълних дълга си.“
  • „Това не трябва да свърши по този начин. Кажете им, че съм казал нещо!“ — Панчо Виля
  • „Et tu, Brute?“ — Юлий Цезар
    • Превод: „И ти ли, Бруте?“
    • Пояснение: Тази фраза му се приписва от Шекспир в едноименната пиеса. Не се знае със сигурност какви са последните думи на Цезар, но е вероятно да са били тези, или: „Tu quoque, Brutus mea filium?“ („И ти ли Бруте, сине мой?“). Според слуховете, Брут, един от убийците на Юлий Цезар, е бил негов незаконен син.
  • „Сега не е време да си създавам нови врагове.“ — Волтер, попитан на смъртния си одър дали вярва в дявола
  • "Ja, maar niet te veel." — Герит Ахтенберг, холандски поет.
    • Превод: "Да, но не много."
      • Бележка: Ахтенберг току-що бил паркирал колата си, когато съпругата му го попитала: "Да изпържа ли картофи.". След като отговорил на въпроса, Ахтенберг получил сърдечен удар с фатален изход

http://bg.wikiquote.org/


 

Когато знаменитият немски физик Алберт Айнщайн умрял, неговите последни думи си отишли с него. Медицинската сестра, която била до него в предсмътния му час не знаела немски език. 



Издадоха книга с предсмъртни слова на видни личности. Заглавието на книгата е "Изпълних мисията си тук".

Германският лекар Ханс Халтер издаде любопитна книга с избрани фрази, които са изрекли в последните си мигове повече от 150 видни личности.  като например бившия британски премиер Уинстън Чърчил, чиито предсмъртни думи били: „Всичко е толкова досадно."

Халтер, който в качеството си на лекар е присъствал на последните издихания на много пациенти, твърди, че много хора са способни да съберат в една прощална фраза цялото си съществуване на този свят.

Такъв е случаят с писателя Оскар Уайлд, който бил известен като прахосник, живял в лукс, бохем и хомосексуалист. На смъртния си одър в парижки хотел, където живеел с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство, той пиел шампанско заобиколен от най-верните си приятели, и последните му думи били: "Умирам така, както живях - над възможностите си."

А Марлене Дитрих казала на свой приятел, преди да предаде Богу дух: "Искахме всичко и го постигнахме, нали?"

Бившият британски премиер Уинстън Чърчил, чиито предсмъртни думи били: "Всичко е толкова досадно.", също е включен в книгата.

Заглавието на книгата е "Изпълних мисията си тук" - каквито според автора били последните думи на гениалния учен  Алберт Айнщайн.

А Джон Ленън спокойно изрекъл: "Улучиха ме" след фаталните 5 изстрела на убиеца Марк Чапман.









Гласувай:
0



1. tera - Много интересно
07.02.2008 11:59
Но това за Цезар, че го е казал - да, но дали са били последните му думи? Явно съм повлияна от един филм, който гледах скоро - там Цезар преди смъртта си заръча на гладиатора да се грижи за Октавиан, защото му е наследник. Може да е било хрумване на сценариста.

А за Ан Болейн - доколкото знам е втората жена на Хенри VIII, заради нея се развежда с Катерина Арагонска и от брака им се ражда Елизабет I. Екзекутирана е по обвинение в изневяра.

Да не се засегнеш - само допълвам. Иначе постът много ми хареса.
Поздрави :)))
цитирай
2. sensation - tera,
07.02.2008 15:33
Радвам се на присъствието ти и допълненията.
Всеки, който може и иска да допълни списъка е добре дошъл.
Благодаря ти!
цитирай
3. ninaantonova - Може би в последния миг на човек
07.02.2008 17:32
съзнанието му се избистря, и може би и единствено тогава е способен да каже най-умната фраза, най-великата, за която никога не би се сетил преживе.
Хареса ми поста Иле, научих много неща. Благодаря ти.
Лека и приятна вечер. :)))))
цитирай
4. sensation - Нинче,
08.02.2008 07:11
наистина в последния момент живота на човек преминава на бърз кадър, като ретроспекция на целия му живот.
Някои имат възможност да произнесат думи преди смъртта, други не.
Но в тези моменти идват неподозирани сили в човека и да вижда невидимото за очите.
Баща ми на смъртния си одър видя своите родители и роднини да го посрещат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3517241
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26111
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930