Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2008 09:39 - Интернет като махленско правосъдие - А дали е само махленско?!
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 3247 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 13.05.2008 10:55


 Интернет като махленско правосъдие Форумите и блоговете са новите съдилища - има заподозрени, обвиняеми и защитници, представящи безброй доказателства менте ДЕНИЦА ТОДОРОВА, ПЕТЯ БАХАРОВА image Снимка: ИНТЕРНЕТ Всеки интернет потребител случайно или не е попадал във форум. Пускал е мнение по дадена тема или просто е чел нечие. Някои обаче приемат виртуалното пространство като съдилище, където собствената справедливост е обречена да възтържествува. Лесно е да изкажеш възмущението си срещу някого, да го атакуваш и опетниш, скрит под псевдоним. Уж изразяваш своя аргументирана позиция, но често тя води до манипулация и настървяване на групи хора. Всичко това се прави, за да може някоя иначе семпла натура да получи похвала или просто да потърси евтина слава.
Блогърите са сред най-честите потърпевши. Те осезаемо усещат негативното или положителното влияние на потребителите, попаднали на техен постинг. Обикновено критиките и одобренията са горе-долу в еднакво съотношение, зависи кой анонимен седи насреща. Оказва се, че съществуват хора
решени на всичко  да унищожат
виртуално, набелязаната цел... и не само нея.
Така например попаднахме на спор между съседи, пренесъл се от реалния живот във виртуалното пространство. На семейство Х, което неведнъж е правило забележки за шума на наемателите от съседния апартамент, му омръзнало да звъни по вратите, да вика полиция, да стига до грозни сцени и да не получи удовлетворителен резултат. Проблемът се появява във форум и получава подкрепа и гласност, за да стане ясно, че с подобна участ се сблъскват голям брой от хора.
Обратният случай също е налице. Потребители, спорещи по обществен казус във форум, решават да продължат конфликта си на живо. Според Стоян Момчилов, създател на сайта pisnami.net, подобни случки обаче са рядкост - "Интернет дава изключителна свобода на всеки да изказва мнението си анонимно, но някак си, когато изключим компютъра, ние попадаме в реалния свят, където проблемите са други. Все още виртуалната и реалната среда са два отделни свята за повечето потребители. Това, което се случва в интернет, най-често си остава там. Разбира се, понякога даден спор може да бъде пренесен от единия в другия свят. Имал съм подобни случаи, които съм наблюдавал сред потребителите или пък някой ги е споделил лично с мен, но като цяло това са дребни конфликти. Човек се чувства силен в мрежата, защото е анонимен. В реалния живот обаче хората предпочитат да остават незабелязани и да не предизвикват отворени конфликти".
Алармирайки обаче виртуалния съд, обикновеният човек, станал жертва на шумните си съседи, може единствено да получи подкрепа от други потърпевши. Докато обиждайки обществени проблеми и събития, свързани с публични личности, потребителите нерядко засягат нечии интереси и обиждат хора, които трябва да преглъщат унижението, когато изпишат името си в някоя търсачка. И срещу тях се изсипват куп вулгарни определения. В подобни казуси във виртуалния съд съществува, колкото и малък да е,
вариант за корупция
"Обвиняемият" да се противопостави срещу "нападателя", атакувайки директно "съдията" или в случая администратора на сайта, поддържащ форума. Стоян Момчилов споделя, че "по повод миналите кметски избори една от партиите беше подготвила игра, в която целта беше с различни предмети (домати, яйца и т. н.) да се "цапардосат" колкото се може повече кандидати от други партии. Към играта имаше голям интерес и затова не остана незабелязана от някои от "потърпевшите". Бяхме помолени да свалим играта от сайта". Но относно заличаването на мнение във форум, изглежда, нещата не са така прости. "Всичко зависи от политиката на сайта. Ако в основата си той е без цензура, може изобщо да не следи какво се случва. Като цяло обаче в българските сайтове има контрол и правила, от които дори едно да бъде нарушено, мнението бива изтрито. Сайтовете, които държат на потребителите си, правят всичко възможно контролът върху тях да бъде максимално незабележим, за да не се създава изнервена среда."
"Най-често решението дадено мнение да бъде изтрито се взема от модератор, сметнал, че то е неподходящо за този форум. Ако той не е забелязал мнението, потребителите могат да го осведомят и да изискат то да бъде свалено. Но и тогава това ще бъде направено само ако модераторът реши, че е правилно", допълват от pisnami.net.
Най-честите спорове в интернет пространството не се различават коренно от тези, които се водят в реалния свят.
"Ако написаното в интернет преминава в клевета, то вече попада под ударите на Наказателния кодекс, казва специалистката по медийно право доц. Нели Огнянова. -  В другите държави има някои законодателни положения, които разглеждат и третират такива случаи. Ако дадено изявление противоречи на политиката на блога или сайта, засегнатият може да изиска от собственика му да го изтрие, но не може да съди този, който го е написал", каза още тя.
Юристът Радомир Чолаков: Могат ли да се ограничат клеветите в интернет? image Проблемът е нерешим, а вече е станал много голям. За да бъде предотвратено извършването на престъпления от потребители на мрежата, интернет доставчикът трябва да бъде дефиниран по законов път като издател. Тоест да бъде приравнен на издател на печатно издание. Тогава доставчикът би носил отговорност за съдържанията, които се разпространяват през неговата платформа и ще бъде заинтересован да елиминира съдържания, които имат наказуем характер.
Казвам, че проблемът е нерешим, защото при евентуална клевета и опозоряващи твърдения по нечий адрес в мрежата трябва да можеш да намериш източника на информация, а той най-често е анонимен. В случай на обида и клевета засегнатото лице трябва да заведе частна тъжба срещу неизвестен извършител, да открие оператора на сървъра, през който е изпратено съобщението, да привлече трети лица - помагач в процеса, след което съдът да застави интернет доставчика да разкрие самоличността на лицето, което е изпратило съобщението. Сами разбирате колко неизвестни има в тази задача.
Лично аз съм имал подобни случаи и единственото, което успях да направя, е да се обадя във вестника, на чийто сайт беше излязла злепоставящата ме информация, и те я свалиха.
В световен мащаб вече се води дискусия интернет провайдърите да бъдат дефинирани като издатели. Както разбирате, обаче лобитата им ще се съпротивляват до дупка. Има нещо парадоксално в това, че интернет е единственото истинско пространство на свободното слово. Чрез него бутилката беше отпушена и духът на свободното слово излетя, но в цялата си свобода и чудовищност. Как се вкарва духът в бутилката, един Господ знае. Защото в момента всеки опит за обуздаване на интернет, за въвеждане на принципа за солидарна отговорност се интерпретира като ограничаване. В случая е налице класически конфликт между свободата да изразяваш мнението си и задължението да не накърняваш чужди права, упражнявайки свободата си.
Явно на държавно или международно ниво едва ли ще бъдат постигнати някакви решения. Пътят е по инициатива на гражданите, които биха поели риска да загубят години от живота си, да водят индивидуални съдебни дела. Рано или късно някой съд ще постанови правилно решение. 



Тагове:   дали,   махленско,


Гласувай:
0



1. krotalka - Темата наистина е сериозна.
13.05.2008 09:56
тепърва ще се сблъскваме все повече с нея!
Въпросът за анонимноста е сериозен, до сега не му се отделя достатъчно внимание!!! Много хора се възползват от нея(анонимноста) за да разчистват лични сметки и за да задоволят собствените си амбиции или просто да обидят някого!

Поздрави за постинга!
цитирай
2. bagera - -
13.05.2008 12:00
Интернет доставчикът да бъде приравнен като издател на печатно издание.

По голяма глупост не бях чувал.

Предлагам, преди да приемат някакъв закон, „умните глави” да прочетат поне тази тема.
http://www.kaldata.com/forums/lofiversion/index.php/t80390.html
цитирай
3. sensation - bagera, не говорим за
13.05.2008 13:59
Форуми > Хоби, Развлечение и Свободно време > Празни приказки и забава, където ме препращаш.
За теб може да е, но не е само забава, а нещо много по-сложно и отговорно.
цитирай
4. sensation - Re:krotalka - Темата наистина е сериозна.
13.05.2008 14:01
Абсолютно си права!
Аз Ви предлагам тема за размишление, нека го наречем казус на интернета:
http://feldmarschall.blog.bg/
БЛОГЪТ НА ФЕЛДМАРШАЛ ВЕЛИКИ :) Строго забранена зона за чифути, турци, сърби, черкези, славяно-цигани и останалата антибългарска пасмина !!! Вечен живот за АРИЙСКА БЪЛГАРИЯ !

http://ibox.bg/users/FELDMARSCHALL/
Този потребител е деактивиран заради неспазване на условията за ползване на сайта.

http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?action=profile;u=102
http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?action=profile;u=102;sa=showPosts
Антон Рачев - РУСЕНСКИЯТ ФЮРЕР е добре! Чака да удари
неговия час, когато ще стане новия ФЮРЕР на България!

http://www.vsekiden.com/?p=20638
FELDMARSCHALL 15 януари 2008
Всички подчовеци сърби в хърватския лагер Ясеновац/като в 1941-1945г./! Вечна слава на Анте Павелич- хърватския поглавник/фюрер/, които изкла тая пасмина за да не бъдат сега сръбските подчовеци към 20млн. Вечна слава на Усташите и ВМРО!
Хайл Хитлер, Хайл Павелич, Хайл Михайлов!
България-Хърватска-Германия-Унгария = Вечно братство и дружба!
Новата ос е София-Берлин-Загреб-Будапеща!


И ако се поровите в нета може още да се показва. Това е най-меко показано!
цитирай
5. bagera - -
13.05.2008 19:12
Разбира се че темата е сериозна, ама начина по който се гледа на интернет ми е забавен.
Интернет не е нито телевизия, нито вестник, нито радио.
Интернет е много повече.
Трябва това да се разбере веднъж за винаги и когато се предлагат някакви правила и решения, да се знае за какво става въпрос.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3516191
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26111
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930