Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 07:06 - Разбулват тайната на петото измерение
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 10819 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2009 07:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разбулват тайната на петото измерение Щом учените го открият, ще можем да пътуваме във времето
За съществуването на паралелни светове отдавна се говори, но доказателства няма. Още италианският мислител Джордано Бруно говори за други обитаеми реалности освен нашата, заради което се превръща в жертва на инквизицията - дотолкова неговите разсъждения проитворечат на тогавашната картина на света. Днес не е Средновековието и учените не ги изгарят на клада. Но и сега разсъжденията, че нашата реалност може би далеч не е единствената, често предизвикват ако не подигравки, то поне солидна доза недоверие. image Става дума не за съществуването на другопланетни форми на живот, а за хипотетичното наличие на алтернативна реалност тук, в нашия живот. Ако наистина съществуват паралелни светове, какви са те? Това е основният въпрос, над който се потят учените. Съществува гледна точка, че загадката на алтернативното битие се заключава в т.нар. пето измерение. Което допълва познатите ни три пространствени измерения, и четвъртото - времето. Когато го открият, хората ще могат да пътешестват из различните паралелни светове, постулира тази теория. Има обаче и учени, които смятат, че съществуват много
повече от известните четири измерения.
Един от тях е докторът на философските науки Владимир Аршинов. Той е убеден, че в многоизмерното пространство са възможни неща, които сега ни се струват невероятни. "Тези светове не могат да се виждат, те са сгънати по особен начин. Вариантите са много. Например един от тези светове може да е нещо като реалността "отвъд огледалото", като в приказката за Алиса. Т.е. това, което за нас е истина, там ще е лъжа и обратното. Но това все пак е най-простият вариант."
Хората се интересуват най-вече как може да стигнем до това паралелно измерение. "Ако приемем съществуването на някаква реалност с други измерения, попадайки в нея, може да се преместваме във времето и пространството без особени усилия", разсъждава професорът. "Когато се върнем в нашия свят, ще имаме ефекта на машина на времето."
За да се разбере по-добре този ефект, може като аналогия да се вземе пускането на балистични ракети. Те не могат да преодоляват оромни разстояния в атмосферата, няма да им стигне горивото. Затова ракетата просто се изстрелва в орбита, като по инерция стига до определена точка и след това "пада" на другия край на Земята. "Същото може да се осъществи с всеки предмет, стига само да го преместим в предполагаемия паралелен свят."
Страницата подготви
Радослава Григорова


Входът се крие в черните дупки
Въпросът е как да се осъществи този преход. Именно той вълнува тези, които търсят усърдно паралелните светове. Съществуващите закони на физиката не отричат смелото предположение, че паралелните светове може да са свързани с квантовите тунелни преходи. Това означава, че на теория е възможно да се премине от един свят в друг, без да се нарушава законът за запазване на енергията. Но за подобен преход ще трябват колосални количества енергия, които не могат да се открият в цялата галактика. Съществува и друг вариант. "Сред учените съществува теория, че входовете към паралелни светове се "крият" в черни дупки, те са нещо като фунии, които засмукват материята", обяснява Аршинов. "В природата е възможно да съществуват свързващи два паралелни свята пространствено-времеви структури от типа "дупки", предполага и старши научният сътрудник на Държавния институт по астрономия Владимир Сурдин. "По принцип математиката допуска тяхното съществуване." Подобна възможност не отрича и докторът по физико-математически науки професор Дмитрий Галцов. "Все пак подобни дупки, свързващи един свят с друг, все още никой не е намерил", застрахова се той.

 

image Новите звезди - материя от друго измерение?

Потвърждение на хипотезата за дупките като вход към паралелен свят може да стане разкриването на тайната на възникването на нови звезди. Астрономите отдавна си блъскат главите над произхода на някои небесни тела. Отстрани то изглежда като възникване на нещо от нищо. "Подобни явления могат да бъдат следствие от "изхвърлянето" на материя във Вселената от паралелни светове", предлага смело Аршинов. По същия принцип е възможно и преместването на всяко тяло от един в друг паралелен свят. Така или иначе теорията за паралелните светове все още е само модел. Засега науката няма ресурсите, за да провери теорията в практиката. Но ако се предположи, че паралелните светове съществуват и са обитаеми точно като нашия, то тогава доста неща, оставащи до днес необясними, като различните паранормални явления може и да получат своето обяснение. Но за конкретните доказателства може би ще трябва да дочакаме раждането на новия Джордано Бруно.
Петото измерение съществува
image




































Написано от Маг Селена
  
Неделя, 08 Юли 2007 00:00
Някои теории на струните предсказват, че около нас може да има голям брой други измерения. В области на свръхгравитация може да се наблюдава пето измерение

Унгарски учени изказаха хипотеза, обясняваща наличието на загадъчни частици, пристигащи от системата Cygnus X-3.

Гергели Барнафьолди (Gergely Barnafоldi) и колегите му от Изследователския институт по елементарни частици и ядрена физика (Research Institute for Particle and Nuclear Physics) в Будапеща смятат, че други измерения от стандартните четири (три пространствени и времето) могат да бъдат наблюдавани в области с повишени гравитационни сили около големите звезди, съобщи New Scientist. Ако хипотезата им се потвърди, то тя ще може да обясни откъде се появяват загадъчни частици изходящи от системата Cygnus X-3.

Някои теории на струните предсказват, че около нас може да има голям брой други измерения. Групата на Барнафьолди е анализирала данните получени по време на наблюдението на двойната звездна система Cygnus X-3. В нея обкновена звезда се върти около космическо тяло, за което се предполага, че е неутронна звезда. Обектите в системата са подложени на огромна гравитация, която е и необходима за наблюдаване на взаимодействие с други измерения на материята, смятат изследователите.

Звездната система Cygnus X-3 е източник на частици със свръхвисока енергия, които долитат до Земята. Съществуването им дълго време изумява учените, тъй като нито една от известните ни частици не може да измине път с дължина около 37 000 светлинни години.

Някои астрофизици предполагат, че тези частици могат да произлизат от кваркова звезда, в каквато се превръща колапсиращата неутронна звезда. Ако в състава на такава звезда има някакви “необикновени” кварки, то именно те могат да излъчват подобни елементарни частици с дълъг живот. Това преположение обаче има един недостатък ако в състава на подобна звезда има такова количество “необикновени” кварки, то тя би станала черна дупка.

Според хипотезата на Барнафьолди стабилността на подобни обекти е породена от пето измерение, разпространено в пространството подобно на неголям “пръстен”. По принцип във Вселената това измерение не влияе на материята, но при такава голяма гравитация, както в Cygnus X-3, то кара обикновените кварки да стават “необикновени”. Такива кварки трябва да се движат по нашите измерения по-бавно от очакваното, тъй като преминават през “пръстена” на петото измерение, отбелязват изследователите.


Тагове:   мистерии,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sisithebest - хм,
22.04.2009 12:22
интересно :)
цитирай
2. vmir - В блога май се утвърди идеята, че времето е естественото четвърто измерение на осезаемото пространство.
22.04.2009 19:24
Проблемът е, че се обединяват разнотипни характеристики в една система, без да се обяснят идеята, смисъла и възможността за това обединение, а се налепват към него разни хипотези без доказателства, че те произтичат от новата теоретична постройка.
Но времето по определение не може да бъде четвърто измерение в познатата ни 3D система, защото тя е пространствена, а трите й координати й задават напълно определено местоположението на всяка точка в пространството. Следователно, за всеки конкретен случай на движение на точка в пространството имаме и пълно съответствие между времето и тримерните координати на точката, което значи, че не можем да разглеждаме времето като независима координата или измерение, поне, дакато не обясним подобен магьоснически фокус. О тук да вървим към пето измерение изглежда също толкова необосновано.

Ето едно обяснение на четвъртото измерение от небезизвестния астроном К. Сейгън:

http://www.youtube.com/watch?v=Y9KT4M7kiSw&feature=fvst
цитирай
3. burda - двудименсионно време
23.04.2009 01:11
"Когато го открият, хората ще могат да пътешестват из различните паралелни светове, постулира тази теория. Има обаче и учени, които смятат, че съществуват много
повече от известните четири измерения."
Още преди 10 години с инж.Е.Миланов докладвахме за способ на кодиране, наричан хиперкод, благодарение на който се използува второ (перпендикулярно) време за изпращане на сигнали.Посочихме, че скоростта на сигнала може да бъде по-голяма от скоростта на физическия му носител, т.е. информацията може да пътува през времето. На основата на хиперкода са конструирани удивителни дори за съвременника ни устройства, като в публикацията е посочено първото, което е патентовано (1997).
Бъдещето е сега!
За повече инфо, заповядайте на http://burda.blog.bg/viewpost.php?id=48587

Burda
цитирай
4. beyondthevoid - И аз имах подобна теория!
23.04.2009 19:31
Ние живеем в триизмерно пространство. Това означава, че всичко около нас има някаква ширина, дължина и височина. Няма предмет с 2 измерения. Дори съпер тънък лист хартия има дебелина.
Черните дупки доказват наличието на връзка между пространство и време (с това че начина на изкривяване на пространството от силната гравитация изкривява и времето). Това показва, че можем да считаме времето за вид измерение.
Ефекта? Вземето едно двуизмерно тяло с определена ширина и дължина, но с височина/дебелина нула. Такова тяло не съществува в нашето измерение, защото няма да има обем, т.е. няма да има тяло. Ако тяло от двуизмерен свят съвпада по координати (координатите само измерват реалното пространство) с нашия, ние няма да можем да видим и да го докоснем, ефекта ще е нулев, няма да има маса и т.н. И все пак това тяло трябва да има някакво местоположение и по третата ос на координатната система, независимо че там е с големина нула. Как би изглеждало като местоположение това трето измерение в този двуизмерен свят - ами като време.
Какво ще стане, ако преминем в четириизмерен свят? Най-вероятно ще бъдеш несъществуващо триизмерно тяло в този свят, тъй като по четвъртото измерение ще си с големина нула. Но тъй като имаш местоположение там, ти можеш да го промениш по четвъртото измерение и да измениш времето, в което ще се върнеш. Обаче тъй като си на друго местоположение света в който ще се върнеш няма да е "точно" същият и така ще се избегнат парадокси (един вид какво ще стане с мен, ако се върна с 1 минута назад във времето и предотвратя пътуването във времето).
Какво ще видиш в четвъртото измерение? Най-вероятно нищо, защото там не съществуваш, за теб, само ще се смени картината на момента на тръгването с момента на пристигането.
И така нашия триизмерен свят съдържа n на брой двуизмерни светове, които съдържат n на брой едноизмерни и т.н. Всъщност всеки от тези n е вариация на моментната стойност на времето в този свят. Или един вид всяка една изтекла секунда време, не света ни се е предвижил по съдържащия го четириизмерен, а просто ние сме се придвижили в друг свят на следващата секунда.
Разбира се това е само теория от мен де. Има много да се доказва и отхвърля по нея, но има сходство с това на първия учен.
P.S. имам развито въображение ;)
цитирай
5. burda - Отговор на beyondthevoid - И аз имах подобна теория!
25.04.2009 00:45
"Какво ще видиш в четвъртото измерение? Най-вероятно нищо, защото там не съществуваш, за теб, само ще се смени картината на момента на тръгването с момента на пристигането."
Аз се сетих, че съм виждал в четвъртото измерение! Не съм пушил :-) Не се шегувам. Просто гледам NG. А до там стигат доказано научни (поне с текуща значимост) факти, апарати, теории. Видях как работи уред за наблюдение на ембрион/фетус в матка и аналогични вътрешни органи. Казват, било 4D. Какво се вижда? Например Вътрешността на матката, плода-няколко също, ако има, отчасти през него, движението му... Разбира се, всичко това е върху двумерния екран на телевизора, но картината е потресаващо ясна, несравнима с джаджите, с които си служат гинеколозите и интернистите у нас!

цитирай
6. burda - до vmir и другите:
25.04.2009 00:52
Да се пошегуваме малко с темата:

http://www.youtube.com/watch?v=P5_Msrdg3Hk

:-))
цитирай
7. beyondthevoid - Относно 5
30.04.2009 13:43
Ми бебето обикновено е 3D (не ми се вярва да човек да има 4D форма все още). Върху двумерния екран всичко е 2D, но чрез анимация и светлосянка, окото може да го възприема като 3D, явно това е било някакъв нов метод, по-добър метод (погрешно наречен 4D). Бях чел в някакво списание за изобразяване на двумерния екран на 6D фигури (естествено това е въпрос на реклама, колкото повече D толкова по-яко). Математиката предлага модел за преобразуване от nD в (n-1)D, при който обаче се губи информация и проектирания обект може да загуби изцяло едното си измерение, за да го възприеме окото, трябва да се направи анимация, която окото възприема като невъзможно (несъществуващо) 3D или 3D с грешки. Тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Tesseract има няколко картинки и готина анимация на 4D еквивалент на куб :) Анимацията представлява завъртане на фигурата около четвъртата ос (първите 3 са X, Y, Z) и колкото и да се мъча да си го представя, никак не ми изглеждане на завъртане, а на деформация. Разгънатия вариант изглежда като разгънат куб от кубове. Не гледай дълго, че ще те заболят очите :D
BTW готино клипче, аз щях да зема 2-3 пачки само :D
цитирай
8. misbis - открито е, отдавна, но не се казва на масата
14.03.2010 08:34
Американските ЦРУ прожекти като МК Ултра,Синя светлина, Монтоук...
от години са работили върху това.
http://misbis.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/17/goliamata-lyja-ili-vreme-za-istinata.473966
http://misbis.blog.bg/drugi/2010/01/17/goliamata-lyja-ili-vreme-za-istinata.473973
http://misbis.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/23/goliamata-lyja-ili-vreme-za-istinata.478131
цитирай
9. burda - 4D
17.03.2010 23:40
"Ми бебето обикновено е 3D (не ми се вярва да човек да има 4D форма все още). "
"4D" го наричат, защото обемно изглеждащия образ се движи...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3513265
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26106
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930