Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 07:09 - Бактерия превръща СО2 в течно гориво
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2416 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.12.2009 07:10


Бактерия превръща СО2 в течно гориво Новата технология изключва необходимостта от разграждане на биомаса image Цианобактериите, известни и като синьо-зелени водорасли, обитават Земята още преди милиарди години и са едни от първите създатели на кислородната атмосфера.

Глобалните климатични промени подтикнаха учените да търсят начини за драстично намаляване на емисиите въглероден диоксид – парниковият газ, произвеждан от изгарянето на изкопаемите горива. Изследователите от Факултета по инженерни и приложни науки на Калифорнийския университет са успели да модифицират генетично цианобактерия, която да консумира въглероден диоксид и да произвежда течното гориво изобутанол, съобщи „Сайънс дейли“. Реакцията се осъществява с помощта на слънчевата енергия чрез процеса на фотосинтеза.
Този нов метод има две предимства в дългосрочен план за целите на зелената икономика в глобален план, смятат учените. Първо, по този начин се рециклира въглеродният диоксид, с което се намаляват емисиите на парниковия газ от изгарянето на изкопаемите горива. Освен това той използва слънчевата енергия за превръщането на СО2 в течно гориво, което може да се използва от съществуващата енергийна инфраструкутра, включително и от повечето автомобили.
Повечето алтернативи на бензина включват извличане на биогорива от растения или водорасли, което изисква преминаване през няколко междинни стъпки преди получаване на използваеми горива. „Този нов подход изключва необходимостта от разграждане на биомаса, което е сериозна икономическа бариера пред производството на биогорива“, посочват учените. Това според тях прави тази технология много по-ефикасна и по-евтина от досегашните подходи.
Изследователите от Калифорнийския университет използвали цианобактерията Synechoccus elongatus, при която по генетичен път увеличили количеството на въглерод-фиксиращия ензим RuBisCO. След това те използвали гени от други микроорганизми, за да получат щам, който поглъща въглеродния диоксид и слънчевата светлина, за да произвежда газа изобутиралдехид. Този газ притежава ниска температура на кипене и високо парно налягане, което позволява лесното му извличане от системата.
Бактерията може да произвежда изобутанол директно, но според изследователите за момента е по-лесно да се използва съществуващият и сравнително евтин процес на химическа катализа за превръщането на изобутиралдехид в изобутанол. Подходящо място за разполагане на тази система би било край съществуващи електроцентрали, които отделят въглероден диоксид, смятат учените. Според тях така парниковият газ ще може да се улавя и директно да се рециклира в течно гориво. Изследването е частично финансирано от американското министерство на енергетиката.
 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3513800
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930