Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 07:26 - Мадарският конник е символ № 1 на България. Слагат го върху евромонети. Разходка до Мадарския конник с худ. Нина Антонова
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 7676 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2008 07:45



Мадарският конник е символ № 1 на България Слагат го върху евромонети   image   неделя, 29 юни 2008

София


Мадарският конник стана символ № 1 на България. Той бе избран измежду пет други с 25,44 % от гласовете на българите у нас и в чужбина.
Резултатът от националната кампания "Българските символи" бе оповестен в Националния исторически музей в неделя в присъствието на президента Георги Първанов. Редом с него беше и визепремиерът Меглена Плугчиева.
Кирилицата остана на второ място с 21,96 % от гласовете, трети е хълмът Царевец с 15,3 %.
Въпреки голямото лоби розата и розовото масло са на четвърто място. Едва 10,6 на сто са гласували за тях.
На последно място е Рилския манастир с 8,95 на сто от гласовете.
Трябва да гледаме на тези символи като ансамбъл. Няма или-или, а и-и, каза държавният глава минути преди да бъде обявен крайния резултат.
Първанов изтъкна, че кампанията помага за утвърждаването на самочувствието и идентичността на българите и има образователен ефект.
Искам да видя всяко българско семейство да има своето знаме, което да е знак за солидарност и в беди, и в успехи, изтъкна президентът, припомняйки, че страната има национални символи като знаме, герб и химн.
Кампанията свърши, предстои ни утвърждаването на българските символи по света, каза в заключение държавният глава.
Близо 1 млн. души гласуваха за избора на бг-символ № 1 до днес по интернет, по телефона и чрез талони. Кампанията стартира през миналата година с общо 33 символа, сред които баницата, киселото мляко, кебапчето и ракията.
Българите от Русия избраха за бг-символ Рилския манастир, нашенците в Брюксел посочиха кирилицата.
В пряко включване по БНТ от Народната библиотека, от хълма Царевец, от подножието на Мадарския конник, от Рилския манастир и Казанлък именити нашенци лобираха за местните символи. Церемонията водиха Вяра Анкова и Димитър Цонев.
Българската народна банка ще има последната дума дали Мадарският конник ще бъде поставен върху евромонетите.
Върху еврото в Германия е националният герб, в Холандия-кралица Беатрикс, в Испания-Сервантес, във Франция девиза "Свобода, равенство, братство".
Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Изображението е датирано към началото на 8-ми век. Релефът е изсечен върху отвесна скала на 23 м. височина. намира се близо до с. Мадара на 20 км. от Шумен.
Изображението представя триумфиращ владетел-символ на мощта на българската държава от периода на великите й ханове. Релефът е включен в списъка на световното културно и природно наследство. 

Даниела Маркова
image image
Мадарският конник върху родното евро

На всяка къща трябва да се вее трикольорът, отсече Георги Първанов


СОФИЯ. Мадарският конник ще краси българските евромонети. Скалният прабългарски релеф спечели надпреварата в люта битка с кирилицата, хълма Царевец, розата и Рилския манастир.
Над 1 милион българи гласуваха половин година и избираха кой е най-типичният и разпознаваем български символ. "Тази кампания утвърди националното самочувствие на българина. Крайно време е да помислим обаче и за националните символи - химна, знамето и герба. Искам всяко българско семейство да има знаме като знак за солидарност и при радост, и при беда", обяви по време на церемонията в НИМ президентът Георги Първанов.
Финалната права на надпреварата бе излъчвана директно от БНТ. Данните на телевизията сочат, че най-активни във вота са били врачани и бургазлии. Силно участие са отбелязали и нашенците в чужбина, които масово са се застъпвали за азбуката и Рилския манастир.
Честта на петте родни светини в национален ефир бранеха писателят Алек Попов, магът Астор, дякон Иван Иванов и японистката Цветелина Радева. На церемонията присъстваха вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, министърът на държавната администрация Николай Василев, шефът на НИМ проф. Божидар Димитров и археологът Николай Овчаров.
Мощни агитки от поддръжници на петте претендента за национални символи спретнаха невероятна врява по време на живото предаване на БНТ. Вероятно и заради това предаващите пряко от горещите точки на страната репортери успяха да сътворят няколко гафа. Предаващата пряко от Казанлък журналистка - застъпничка на розата, прати символа "на гърба на българското езеро". Колежката й от Велико Търново пък заяви, че независимостта е подписана от княз Батенберг вместо от Фердинанд.
РЕЗУЛТАТИТЕ
Мадарски конник    25,44%
Кирилица    21,96%
Хълмът Царевец    18,53%
Българската роза    10,16%
Рилски манастир    8,95%

- Разходка до Мадарския конник -http://ninaantonova.blog.bg/viewpost.php?id=198934

Село Мадара е разположено на около 15 км от областния град Шумен в подножието на осеяно със зеленина плато, опасано с отвесни скали. image

Тук се намира една от най-големите забележителности на България, Мадарски конник.... 




ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

открития

 

Астрологическата символика на Мадарския конник

В опита си да разгадаят древните археологически паметници учените по света стигат до извода, че те са в пълна хармония и съответствие със съзвездията и с планетите. Мегалитните съоръжения в Стоунхендж представляват прецизни астрономически обсерватории, eгипетските пирамиди са построени така, че да отговарят на звездите от съзвездието Орион, т.е ключът към загадките на Земята се намира на небето.

За съжаление, в официалната българска наука никой не поглежда към небето, към звездите, а уникални по своя характер паметници са обявявани за ловни сцени. Такъв е случаят с релефа на Мадарския конник. Официалните версии са две:

  1. Изображението представлява ловна сцена, в която българският владетел убива с копието си лъв и е следван от вярното си куче.

  2. Във втората версия е потърсена някаква символика и конникът е свързан с хан Тервел, който побеждава византийците, изобразени символично от лъва, а кучето е просто куче.

Неоснователността и на двете версии е видна от факта, че лъвът е с вдигната опашка, следователно не е убит от „копието”, копието е в кавички, защото, първо, е много късо и, второ – завършва с полумесец, което е изключително нехарактерно за едно копие.

image

Какво всъщност изобразява релефът край Мадара?

Моментът на създаването на първата българска държава в Европа от кан Авитохол през месец април 165 г. Тази точна дата е дадена в Именника на българските канове, съставен през 765 г. по повод 600-годишнината от основаването на България. (вж. Петър Добрев – Царственик на българското достолепие, 1998 г.) В Именника тази дата е посочена като ДИЛОМ ТВИРЕМ, т.е. годината на Змията, месец четвърти.

Календарът на древните българи е базиран на 12-годишния цикъл на планетата Юпитер. Имената на съзвездията в древнобългарския календар са както следва: Мишка (Водолей), Вол (Риби), Барс (Овен), Заек (Телец), Дракон (Близнаци), Змия (Рак), Кон (Лъв), Овца (Дева), Маймуна (Везни), Петел (Скорпион), Куче (Стрелец), Свиня (Козирог). Календарът започва с Мишка (Водолей), защото е възникнал 2-3000 години преди Христа, когато най-късият ден, избран за начало на новата година - 22 декември, е бил в съзвездието Водолей. Поради прецесията на земната ос на всеки 2160 г. има отместване на началото на годината с по един зодиакален знак и през 165 г. първият месец от новата година е започвал в съзвездието Свиня (Козирог ). В този случай четвъртия месец носи името Барс (Овен) .

Нека да обърнем поглед отново към релефа на Мадарския конник, представляващ двойно кодирано хороскопно изображение на момента на основаването на българската държава.

imageфиг.1

 

Първи план на тълкуване на символиката на релефа

В един хороскоп главната фигура е Слънцето. Върху релефа тя е изобразена от конника, който не е въоръжен с копие и стрели, както се предполага, а държи в лявата си ръка пастирска гега, положена върху рамото му. Фигурата олицетворява Слънцето, небесния пастир. А „копието” всъщност е жезъл, който символизира положението на Слънцето в съзвездието Барс (Овен) - фиг.1. При по-внимателно вглеждане в животното под конника ще видим, че то ни най-малко не прилича на лъв, както се твърди. Лъвът има характерна грива и е значително по-едър. Изобразеното животно е тигър или барс - името, с което древните българи са наричали това животно.

В предните си лапи Барсът държи змия, чието изображение е силно ерозирало, но все пак различимо. Тя е символ на годината на Змията – 165 г., когато е основана българската държава.

Кучето, което следва конника, е планетата Венера, която в този момент е могла да бъде наблюдавана много ясно след залеза на Слънцето като Вечерница. (фиг.1).

 

Втори план на тълкуване на символиката на релефа

На 08.04.165 г. на небето се наблюдава още едно събитие, астрологически много по-значимо от позицията на Слънцето в съзвездието Барс (Овен) – това е съвпадът на могъщия Юпитер с войнствения Марс (фиг. 1). Докато Слънцето е небесният пастир през деня, то Юпитер е небесният пастир през нощта. Той е и планетата, която е била на особена почит у древните българи, самият календар е съобразен с неговия 12-годишен цикъл. В астрологията Юпитер се нарича Големият добротворец, носител е на слава, щастие и успех. На релефа той е изобразен като ездача на коня. Самият кон е съзвездието Кон (Лъв), в което Юпитер се намира.

Барсът в краката на коня е планетата Марс, която е управител на съзвездието Барс (Овен), и затова е изобразена със същия символ. Кучето в този план на тълкуване много точно изобразява позицията на Луната, която в този момент се намира на същото разстояние от съвпада на Марс и Юпитер, на което се намира Венера от Слънцето (фиг.1). Змията отново символизира годината на събитието – 165г. сл.Хр.

 

Заключение

Първата българска държава е била създадена в подножието на Кавказ от кан Авитохол след преселението на българите от районите на Памир и Хиндокуш през 165 г. Подобно скално изображение на конник съществува в Кавказ. Идвайки на територията на днешна България, нашите прадеди увековечават това събитие чрез релефната композиция край Мадара, за да подчертаят древността и приемствеността на българската държавност, а също и да покажат благословението, дадено от звездите в лицето на могъщия съвпад на Юпитер и Марс в знака на Коня (Лъва), подкрепен от лъчите на Регул (звездата на царете), която в този момент е само на 5 градуса отстояние по еклиптиката от двете планети. Подобно разположение на звездите и планетите може да се повтори едва след 26 000 години! Колко малко знаем за звездната мъдрост и богатата духовна и астрологична култура на древните българи! Мадарският конник е единственият по рода си мащабен скален релеф в Европа, а уникалната звездна кодировка към момента на основаването на българската държава го прави уникален в света.

Кирил Стойчев

 

Предвид недостатъчните исторически факти, които да потвърдят или отхвърлят изложеното становище, то трябва да се разглежда само като хипотеза. Б.а.

 

 

 

imageКарта




Гласувай:
0



1. roksolana - :)
30.06.2008 07:41
Благодаря ти за поста!
цитирай
2. sensation - Ваня, поздравленията за худ. Нина Антонова,
30.06.2008 09:27
която беше предвестника на избирането на това място за символ на България.
С много обич и топли прегръдки за нея, ценителя и пазителя на красотата и светостта по българските земи - Илка
цитирай
3. yuliya2006 - Пророчицата ВАНГА казва за него, че ...
30.06.2008 10:12
Пророчицата ВАНГА казва за него, че когато той разруши, ще загине и БЪЛГАРИЯ
РАДВАМ СЕ ЧЕ БЕ ИЗБРАН И НИЩО НЕ Е СЛУЧАЙНО
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. galinabg - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ!
30.06.2008 12:16
БЛАГОДАРЯ!
цитирай
5. jones - Тези неща...
01.07.2008 16:16
... не знам, доколко са верни. Особено относно данните за прецесията - трябва да проверя, дали е така. Добре е, че авторът признава, че това е само негово теоретично предположение и не може да го докаже с исторически факти засега. В това отношение е прав.
цитирай
6. анонимен - sondoke - уточнение
16.02.2011 23:23
Всъщност К. Стойчев ползва хипотезата на художник-изследователя Александър Хофарт. Единствената разлика идва от интерпретацията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3514721
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26110
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930